Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokian tehdas voisi kelvata HTC:lle – jos tulee myyntiin

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokian Chennain tehdas

Nokian Chennain tehdas

Taiwanilainen älypuhelinvalmistaja HTC voi harkita Nokian Intian Chennain tehtaan ostoa, jos se tulee myyntiin myös ulkopuolisille. Asiasta kertoo The Times of Indian Economic Times.

Nokian Intian tehtaan kohtalo on vaakalaudalla yhtiön maassa käymän verokiistan takia, minkä vuoksi Nokialla ei ainakaan toistaiseksi ole lupaa siirtää sitä Microsoftille muun puhelinliiketoimintansa mukana. Microsoft ja Nokia tiedottivat eilen, että niiden välinen syyskuussa tiedotettu järjestely on nyt toteutumassa 25. huhtikuuta eli tämän viikon perjantaina.

”Katson mielelläni sitä, koska kokonaisvalmistautuminen ja tutkinta riippuu siitä, palveleeko se kuluttajia paremmin. Jos se tekee sen, sitten olisimme iloisia katsomaan asiaa pidemmälle”, kommentoi HTC:n talousjohtaja Chialin Chang Economic Timesille.

Changin mukaan hän ei kuitenkaan ole tietoinen tehtaan nykytilanteesta.

Intian verottaja hakee Nokialta ohjelmistorojalteihin liittyvässä verokiistassa arvioiden mukaan enimmillään jopa 2,5 miljardin ja toisessa arvonlisäverokiistassa 300 miljoonan euron lisäveromaksuja. Nokia ei ole suostunut muutaman sadan miljoonan euron lisävakuuksien tallettamiseen sulkutilille, koska siihen olisi liittynyt tiukkoja ehtoja muun muassa kansainvälisestä valittamisesta luopumisesta.

Aiemmin todennäköisimpänä on pidetty, että tehdas jäisi toistaiseksi Nokialle ja Nokia jatkaisi sen operointia Microsoftin alihankkijana, kunnes asiaan saataisiin parempi ratkaisu. Esillä spekulaatioissa on kuitenkin ollut myös tehtaan sulkeminen.

Nokia on jo jakanut Intian tehtaan työntekijöilleen vapaaehtoisia eropaketteja, joita työntekijät ovat tosin kuvailleet myös lähes pakollisiksi. Nokian on ajateltu leikkaavan tehtaan kuluja ja tuotantoa. Mikäli kehitys jatkuu, voisi lopussa siintää koko tehtaan lakkautus. Tehtaan johto on jo vaihtunut ja työntekijät ovat myös protestoineet päivän mittaisin nälkälakoin.

Eilen järjestelyn toteutumisesta kertoessaan Microsoft ja Nokia kertoivat myös, että Nokian Etelä-Korean Masanissa sijaitseva 200 työntekijän älypuhelintehdas on sovittu jätettäväksi kaupan ulkopuolelle. Microsoft ei enää halunnutkaan tehdasta ylikapasiteetin takia.

Mahdotonta ei ole, että Microsoft tulisi jatkossa myymään myös sille Nokialta siirtyvät tehtaat alihankkijoille. Tämä on kuitenkin toistaiseksi vain pelkkää spekulaatiota.

”Ei ole järkevää Microsoftille pitää tehdasta (Intiassa), sillä he voivat helposti ulkoistaa koko tuotannon Kiinaan, kuten Applekin tekee, ja vielä menestyksekkäästi”, kommentoi nimettömänä pysyttelevä henkilö Economic Timesille. Nokia on toistaiseksi raportoidusti siirtänyt jo tuotantoa Intiasta Vietnamin tehtaan vastuulle.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut