Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokian Intian tehtaan johtaja jätti tehtävänsä – tehtaan kohtalo suuri kysymysmerkki

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Nokian Chennain tehdas

Nokian Chennain tehdas

Nokian Intian verottajan kanssa käymä kiista on ajanut Nokian Intian Chennaissa sijaitsevan tehtaan tilanteen ja tulevaisuuden epäselväksi. Viimeisimpänä käänteenä tehtaan johtaja Prakash Katama on nyt jättänyt paikkansa.

Asiasta kertoo muun muassa The Times of India. Katama tulee jatkamaan konsulttina Nokialle jonkin aikaa. Kataman tilalle nousee V. Sembian, joka on aiemmin vastannut tuote- ja prosessisuunnittelusta.

Nokia ei voi siirtää tehdastaan Microsoftille verokiistan vuoksi. Tällä hetkellä ajatuksena on, että Nokia jatkaisi tehtaan operointia Microsoftin alihankkijana yhtiöiden välisen puhelinliiketoimintakaupan toteutuessa nyt jo lähes päivänä minä hyvänsä. Nokia on kertonut kaupan olevan toteutumassa huhtikuun aikana ja sen toteutuvan olennaisilta osiltaan huolimatta Intian tilanteesta.

Nokia on alkanut tarjota Intian tehtaan työntekijöille vapaaehtoisia eropaketteja. Tämä voidaan nähdä esivalmisteluna myös tehtaan mahdolliselle sulkemiselle. Jo nyt Nokia on vähentänyt tehtaalle ohjaamiaan tilauksia ja näin työvoimaa tarvitaan vähemmän. Työntekijäpuoli kokee, että Nokia painostaa ihmisiä ottamaan vapaaehtoisen eropaketin. ”He (johto) kehottivat työntekijöitä ottamaan vapaaehtoisen eropaketin sanoen, että he aikovat leikata kuljetukset 40 kilometriin 80 kilometristä”, kommentoi nimetön työntekijä. ”He sanoivat, että he ovat saaneet Suomesta ohjeet leikata kokonaiskustannuksia.” Nokia on kiistänyt väitteet painostuksesta.

Nokian talousjohtaja ja nyt väliaikaisena toimitusjohtajanakin toimiva Timo Ihamuotila ei ole vahvistanut vielä suunnitelmia tehtaan sulkemisesta. ”Meillä ei ole tällä hetkellä mitään sellaista suunnitelmaa, eli mehän olemme tarjonneet Chennaissa vapaaehtoisia irtisanomispaketteja tehdastyöntekijöillemme. Tämä on luonnollista sen takia, että meidän on sopeutettava tehtaan henkilöstömäärää vastaamaan valmistettujen puhelinten määriä”, kertoi Ihamuotila Ylelle.

Nokialla on Intiassa kaksikin erillistä verokiistaa. Ensimmäisessä kiistellään ohjelmistorojaltien verotuksesta ja aiemmin on arvioitu verojen viivästysseuraamuksineen voivan kohota jopa noin 2,5 miljardiin euroon. Toisessa 300 miljoonan euron verokiistassa, jota Nokia on jo nimittänyt ”absurdiksi”, on puolestaan kyse Intian tehtaalla valmistettujen puhelinten myynnistä. Intialaisviranomaisten mukaan Nokia olisi myynyt 275 miljoonaa puhelinta Tamil Nadun osavaltiossa, jossa tehdas sijaitsee.

Nokia ei ole suostunut Intian verottajan vaatimiin lisävakuusvaatimuksiin, jotka täyttämällä tehdas olisi vapautunut siirrettäväksi Microsoftille. Nokialta on kerrottu, että lisävakuuskokonaisuuteen olisi liittynyt muun muassa sitoumus olla valittamatta verokiistassa tehtävstä päätöksistä kansainvälisessä oikeudessa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. wei wei

    Rajah Jayendran, no nyt on Storallakin oma rintintin…Ja sama lopputulos!!!!

Tuoreimmat jutut