Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokia jakaa eropaketteja Intiassa – meneekö tehdas kiinni?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Nokian Chennain tehdas

Nokian Chennain tehdas

 

Nokia on alkanut jakamaan työntekijöilleen eropaketteja Intian Chennain tehtaassa, joka on joutunut ”panttivangiksi” Nokian ja Intian välisessä suuressa, sekavassa ja monimutkaisessa verokiistassa.

Vapaaehtoisten eropakettien tarjoamisesta on raportoinut muun muassa uutistoimisto Reuters.

Nokian antaman lausunnon mukaan se aloitti eropakettien tarjoamiseen harkittuaan ”ennakoitavuutta ja lainsäädäntöympäristön vakautta” toimintamaissaan. ”Emme ole asettaneet tavoitetta vapaaehtoisten eropakettien ohjelmalle työntekijöiden lukumäärän osalta. Kaikki halukkaat työntekijät ovat oikeutettuja pakettiin”, kommentoitiin Nokialta.

Nokian Intian Chennain tehtaalla on Reutersin mukaan 6 600 työntekijää. Aiemmin tehtaan työllistäväksi vaikutukseksi on arvioitu jopa 30 000 henkeä. Nämä työpaikat ovat nyt vaarassa Nokian verokiistan vuoksi. Nokia ei voi siirtää tehdasta Microsoftille osana muun puhelinliiketoimintansa myyntiä, koska se on hukkaamiskiellossa. Tämä voi johtaa jopa tehtaan sulkemiseen, jota eropaketeillakin voidaan jo edistää. Tehtaalla työntekijät ovat protestoineet muun muassa nälkälakolla: Nokian johdon toimintaan ja tiedonpuutteeseen ollaan oltu tyytymättömiä.

Nokia ei anna tehtaan tilanteen estää Microsoft-kauppaa, vaan on kertonut kaupan toteutuvan Intiasta huolimatta tämän hetken arvion mukaan huhtikuun aikana. Kauppaa ovat hidastaneet Intian sijaan kilpailuviranomaisten hyväksyntöjen odottelu.

Intian viranomaiset ovat puhuneet Nokialle olevan tulossa jopa 2,5 miljardin euron veromaksurästit. Kiista liittyy Intiassa valmistettujen puhelinten ohjelmistojen rojaltimaksuihin, joista Nokia on maksanut verot Suomessa. Nokia ei ole suostunut viranomaisten kasvaviin vaatimuksiin vakuuksista.

Intian verottaja tunnetaan yleisesti kansainvälisten suuryhtiöiden rahojen saalistamisesta veroväitteillä. Ongelmissa on ollut mobiilialalta myös esimerkiksi jättioperaattori Vodafone.

Toisena erillisenä asianhaarana Tamil Nadun osavaltiossa Nokialle on lätkäisty 300 miljoonan euron vaatimus maksamattomista arvonlisäveroista. Intialaisviranomaisten mukaan Nokia olisi myynyt osavaltiossa 275 miljoonaa vuosina 2009-2011. Nokian taholta arvonlisäverovaatimusta on pidetty ”absurdina”. Esitetty puhelinmäärä olisi tarkoittanut Nokian myyneen osavaltiossa kaikille asukkaille lapsista vanhuksiin kullekin neljä puhelinta kolmen vuoden aikana. Todellisuudessa Nokia on vienyt puhelimia myyntiin muualle.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Observer

    Intiassa saadaan pian sitä mitä tilataan.

  2. james

    tehdas kiinni vaan tämän kuun lopussa.

Tuoreimmat jutut