Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokia-kauppa selvisi Kiinan viranomaisten tarkastelusta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Microsoftin Ballmer ja Nokian Siilasmaa kättelivät Nokia-kaupan jo syyskuussa - kaupan toteutumista odotetaan kuitenkin yhä

Microsoftin Ballmer ja Nokian Siilasmaa kättelivät Nokia-kaupan jo syyskuussa – kaupan toteutumista odotetaan kuitenkin yhä

Nokia on saanut hyväksynnän Kiinan kauppaministeriöltä olennaisilta osin koko Devices & Services -liiketoiminnan eli käytännössä puhelinliiketoiminnan myymiselle Microsoftille.

Kiina on ollut yksi maista, jossa kilpailijat ovat pyrkineet aiemmin raportoidusti hidastamaan kaupan toteutumista ilmaisemalla viranomaisille huolensa kaupan vaikutuksesta patenttilisenssimaksuihin.

”Nokia ja Microsoft ovat nyt saaneet Kiinan kauppaministeriön, Euroopan komission, Yhdysvaltain oikeusministeriön ja lukuisten muiden hallintoalueiden viranomaishyväksynnät”, kertoo Nokia tiedotteessaan. Kaupan odotetaan yhä toteutuvan huhtikuun 2014 aikana, kun viimeiset yksityiskohdat saadaan vielä kohdalleen. Kaupan piti alun perin toteutua jo ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä eli viimeistään maaliskuussa, mutta 24. maaliskuuta Nokia joutui tiedottamaan viivästyksestä.

Erityisesti viranomaisten tarkastelun alla ovat olleet juurikin patentteihin liittyvät kysymykset. Jo Euroopan komissiokin kiinnitti huomiota tähän asiaan. ”Viranomaisten hyväksymisprosessiin on sisältynyt Nokian patenttilisensointikäytäntöjen huolellinen tarkastelu useiden kilpailuviranomaisten toimesta ympäri maailmaa. Kyseisen prosessin yhteydessä yksikään viranomainen ei ole kiistänyt Nokian noudattaneen FRAND-sitoumuksiaan (lisensointi reiluin, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin) standardiessentiaalipatenttiensa osalta tai pyytänyt Nokiaa muuttamaan lisensointiohjelmaansa tai -ehtojaan”, Nokia kuitenkin kertoo.

Nokian osakkeenomistajien kannalta viranomaisten pidättäytyminen rajuista patenttirajoituksista on luonnollisesti hyvä asia. Nokian on nähty saavan patenteistaan enemmän irti lisenssi- ja korvaustuloina, kun sen ei tarvitse enää jatkossa huolehtia patenttien ristiinlisensoinnista omiin laitteisiinsa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Nokia on kuitenkin luvannut Kiinan kauppaministeriölle olla nostamatta patenttilisenssimaksuja huomattavasti.

Intiassa Nokialle on luvassa huonompia uutisia: yhtiö on joutumassa erityistilintarkastukseen osana suurta verokiistaansa. Tänäisessä tiedotteessaan Nokia ei maininnut Intian kiistaa, mutta aiemmin se on jo useaan kertaan todennut, ettei Intian verokiistalla tule olemaan vaikutusta Microsoft-kauppaan.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut