Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Onko älypuhelimessa hyötyä 2560×1440 pikselin näytöstä?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Oppo Find 7 edestä ja sivulta

Oppo Find 7 edestä ja sivulta

Älypuhelinten näyttöjen koot ovat kasvaneet ja samalla niiden tarkkuudet nousseet. Pikselimäärissä ollaan nyt kipuamassa jo 2560×1440 pikseliin 5-6 tuuman kokoluokassa. Onko korkeammasta tarkkuudesta kuitenkaan enää mitään hyötyä?

Oppon uusi aiemmin tällä viikolla julkistama Find 7 -älypuhelin tulee tarjolle 5,5 tuuman kosketusnäytöllä kahtena versiona, joista toisesta löytyy 1920×1080 pikseliä (Full HD) eli 403 pikseliä tuumaa kohti ja toisesta 2560×1440 pikseliä (Quad HD, QHD tai 2K) eli 538 pikseliä tuumaa kohti. Full HD -näytössä pikseleitä on yhteensä 2 073 600 ja QHD-näytössä 3 686 400.

Molemmat näytöt ovat siis tarkkuutensa puolesta erittäin hyvällä tasolla – aiemminhan on puhuttu, että tavallisella älypuhelimen käyttöetäisyydellä silmästä ihmissilmän erottelukyvyllä ei pystyisi erottamaan enää yksittäisiä pikseleitä, kun niitä on yli 300 tuumaa kohti.

Android Authority -sivusto on vertaillut silmämääräisesti Find 7:n kahden eri version näyttöjä. Sen artikkelista löytyy useita vertailukuvia otettuna kaksikon näytöistä lähietäisyydeltä yhden alle liitetyn jatkoksi. Kuvissa nähdään erittäin selvästi, että 2560×1440 pikselin Quad HD -näyttö on paljon tarkempi – yksittäiset pikselit erottuvat huomattavasti heikommin.

Android Authorityn yksi vertailukuva: vasemmalla QHD-näyttö ja oikealla Full HD -näyttö Find 7:ssä - voit klikata kuvan suuremmaksi alkuperäiseksi versioksi

Android Authorityn yksi vertailukuva: vasemmalla QHD-näyttö ja oikealla Full HD -näyttö Find 7:ssä – voit klikata kuvan suuremmaksi alkuperäiseksi versioksi

 

Mutta älypuhelinta ei yleensä katsota vain muutamien senttimetrien tai edes alle 10 sentinkään päästä. Tavallisella katseluetäisyydellä Android Authoritynkin mukaan eroa on paljon vaikeampi huomata.

Enemmän pikseleitä omaava näyttö vie enemmän virtaa ja kuvan piirtäminen sille vaatii enemmän suorituskykyä – ja toki sellaisen valmistaminen maksaa enemmän. Nämä ovat vielä tarkempien näyttöjen heikkouksia, joiden vuoksi QHD-näyttöinen Find 7 myös jää hieman jälkeen Full HD -näytöllisestä mallista suorituskykytesteissä, huolimatta tehokkaammasta järjestelmäpiiristään.

Olipa 2560×1440 pikselin näyttötarkkuuden hyödyllisyydestä 5-6 tuuman älypuhelimissa mitä mieltä tahansa, ei niiltä välttämättä voi pitkään Android-huippumalleissa edes välttyä. Kehitys nimittäin kehittyy ja jatkaa kulkuaan, eikä takapakkia yleensä uusista teknologioista tällaisissa tapauksissa ole totuttu näkemään.

Oppoa aiemmin QHD-näyttö on nähty vasta vielä tuntemattomamman kiinalaisvalmistajan Vivon puhelimessa, mutta huhujen mukaan suurista merkkivalmistajista LG voisi tuoda ensimmäisenä 2560×1440 pikseliä uuteen G3-Android-lippulaivaälypuhelimeensa jo kesään mennessä. Sony saattaa seurata perästä syksyllä. Juuri julkistetut Samsungin Galaxy S5 ja Sony Xperia Z2 tarjoavat vielä ”vain” 1920×1080 pikselin Full HD -näytöt, kuten myös ensi viikolla julkistettava HTC:n uusi One.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. juhuu

  720p riittää vallan hyvin.

  • HH

   Kerrankin juhuu puhuu asiaa. Todellakin 1080p on maksimi mutta esim Sonyn Z1 Compact pärjää aivan hyvin 720p näytöllä.

 2. M3ssi

  Voisivat ennemmin panostaa akkuihin, yli 400ppi on aivan turhaa tuhlailua.

 3. Jani

  Moni asia ratkaisee näyttökoossa,ei pelkästään pikselimäärä!.Mutta jos taas vertailee 5tuuman näytön 720p tai 1080p pikselimäärien eroa kuvanlaadussa,niin…luulisi löytyvän eroa!. :)

 4. juho

  Itselleni näytön piekselit eivät merkkaa mitään, eikä myöskään paino tai paksuus.
  Puhelin on kuitenkin vain puhelin.

 5. Jani

  Juho.Käytätkö kenties peruspuhelinta?.

  • juho

   Een, älypuhelin ajassa jo olen, itselleni puhelimen ei tarvitse kuitenkaan olla viimeisintä hitekkiä. :P
   Kyllä toki 3410 vielä löytyy :D

 6. Juha

  Hei nuo uudet tarkkuudet on tarkoitettu yrityskäyttöön, silloin kun puhelimen/tabletin kuva heijastetaan esim. tykillä tai jättitelevisioon. Eihän jossain 5-6 tuuman näytössä niistä niin hyötyä olekaan.

 7. joonas

  eihän se puhelimen näytön tarkkuus vaikuta siihen ”heijastukseen” kun se kuva on monitorin tai tykin resuluution mukaan

Tuoreimmat jutut