Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Onko Nokian Android jättihitti? X-puhelimelle 4 päivässä miljoona ennakkotilausta Kiinassa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia X

Nokia X

 

Nokian ensimmäinen Android-puhelin Nokia X on kerännyt Kiinassa vain neljässä päivässä jo miljoona ennakkotilausta, Nokia viestitti tänään kiinalaisessa Weibo-palvelussa.

Nokia julkisti X:n ja sen sisarmallin X+:n sekä suuremman XL:n 24. helmikuuta Mobile World Congressissa. Kiinassa ne tulivat ennakkotilattaviksi 10. maaliskuuta ja nyt siis miljoonan raja on mennyt rikki. Toistaiseksi ei ole vielä selvää, kuinka vahvoista ennakkotilauksista on kyse, eli ovatko ostajat jo sitoutuneet ostokseen vai liittyneet vain kiinnostuneiden listalle, mutta joka tapauksessa kyseessä on merkittävä määrä X:stä kiinnostuneita ihmisiä.

Päivitys 16.3.2013: Nokia keräsi miljoona X:n ”ennakkotilaustaan” arvonnalla, jossa ”ennakkotilaajat” voivat voittaa ilmaisen X-puhelimen. Kyse ei ole näin ollen aidoista ennakkotilauksista, vaan lähinnä arvontaan osallistumisista.

Nokian X-puhelimet pohjautuvat Android-käyttöjärjestelmään, mutta sisältävät Nokian käyttöliittymän ja sovelluskaupan sekä Nokian ja Microsoftin palvelut Googlen sijaan. Puhelimissa toimivat Android-sovellukset. Googlen palveluja ei juuri Kiinassa Android-puhelimissa muutenkaan nähdä, vaan maassa älypuhelinmarkknoita hallitsevat Nokian X:n tavoin Androidin avoimen koodin AOSP-projektiin perustuvat puhelimet.

Nokia on toimittanut parhaimmillaankin yhdessä vuosineljänneksessä maailmanlaajuisesti markkinoille 8,8 miljoonaa Lumiaa, mihin nähden Nokian kertoma X:n ”miljoona ennakkotilausta Kiinassa” kuulostaa tietenkin mukavalta. Vasta tulevaisuus kuitenkin kertoo todellisen menestyksen.

Toistaiseksi Nokian X on saapunut markkinoille jo muun muassa Intiassa. Nokian X-puhelinten saapumisesta Suomeen ei ole vielä varmuutta. Nokia on kertonut tähtäävänsä uutuuksilal ensisijaisesti kehittyvien maiden kasvumarkkinoille.

Toistaiseksi nähdyt X-puhelimet sijoittuvat edulliseen hintaluokkaan: Nokia X:n yleiseksi hinnaksi ennen veroja on kerrottu 89 euroa. Esimerkiksi Kiinassa sitä näytetään kauppaavan kuitenkin vielä rutkasti edullisemminkin 599 juanilla eli noin 70 eurolla.

Nokian X-puhelinten menekkiä on mielenkiintoista seurata. Jos ne myyvät hyvin, kertovat ne samalla Nokian Windows Phone -strategian virheellisyydestä sekä johtavat mielenkiintoiseen tilanteeseen jatkossa Microsoftin harkitessa tulevia vaihtoehtojaan mobiililiiketoiminnassa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. juhuu

  Oho!! En olisi uskonut, että tuo tulisi ennakkotilaamaan noin paljon ja voi vain kuvitella kuinka paljon Se tulee myymään. Jos siinä olisi puhdas android niin Se myisi kuin häkä

  • Observer

   Tuossahan nimenomaan on puhdas Android eikä mikään Googlen palveluilla höystetty :D

   • hilipatihippan

    Ei ne Microsoftin palvelut ja WP:stä kopsattu käyttöliittymä sitä Androidia mitenkään puhdista ainakaan. Kiinalaisia saattaisi enemmän kiinnostaa vakiolauncher ja Baidun palvelut. Osaavat suurin osa ne varmaan itsekin asentaa, mutta en usko että Microsoftin tuputus kiinalaisillekaan mitenkään edistää myyntiä.

    • Jekku

     Nokia Androidin jymymenestys tuskin perustuisi Microsoftin sen enempää kuin Googlenkaan tuputtamiseen. Paremminkin Nokia X, X+ ja XL voisivat johtaa avoimeen kilpailutilanteeseen, jossa laitevalmistajat kilpailevat keskenään ja käyttöjärjestelmät kilpailevat keskenään. Nyt Google yrittää sitoa alunperin avoimen lähdekoodin Androidin omaan sovelluskauppaansa. Microsoft on taas pyrkimässä kasvattamaan WP8:n muutaman prosentin markkinaosuutta ryhtymällä itse laitevalmistajaksi ja yrittää houkutella muita laitevalmistajia ekosysteemiinsä tarjoamalla lisenssejään jopa ilmaiseksi.

     Jos hinnaltaan edullinen Nokia X menestyy nopeasti kasvavilla Aasian markkinoilla, siitä voidaan myöhemmin kehittää vaativammille asiakkaille parempia ja kalliimpia versioita, joihin voidaan asentaa MS:n, Googlen ja muidenkin ekosysteemien tuotteita.

 2. Todella hyvä uutinen! Jos kauppa Microsoftille jostakin syystä peruuntuisi, saattaa tämä X nousta avainasemaan tulevaisuudessa.

 3. Petteri

  Taitaa olla ennemminkin jättifloppi kunhan päätyy kauppojen hyllyille ja arvosteluihin joissa voidaan todeta ”laadun” todellinen taso.

 4. Jekku

  Kannattaisikohan Nokian puhelinbisneksen myynti Microsoftille peruuttaa, kun Nokian Android malleja myydään ehkä muutaman kuukauden kuluessa enemmän kuin WP-puhelimia parissa vuodessa. Tai entä jospa kauppa peruttaisiin osittain? Nokia pitäisi ainakin Intian tehtaan, jonka osalta sillä on keskeneräisiä kiistoja verottajan kanssa. Intiassa voitaisiin valmistaa Nokian Android ja Asha -malleja ja Microsoft voisi valmistaa WP-puhelimia muualla.

 5. Simsalasung

  Samsungin mainosmies ”Petteri” pistää taasen ”kovaa” faktaa tulemaan. Ei voi kun kumartaa.

 6. sarpanen

  Salaliitto! Nokia ja MS tienneet koko ajan intian tilanteen, tämän ”varjolla” kauppa puretaan osittain ja Nokia jatkaa lagisen androidin parissa kun sitä kerta markkinat haluavat.

  • hilipatihippan

   Jos olisi laginen niin kuin väität, niin tuskin markkinat sitä haluaisi. Tämä lagisuus olisi kuitenkin ensimmäisiä asioita minkä puhelimen käyttäjä huomaisi. Useimmille saattaa olla kuitenkin laaja ohjelmistotarjonta ja laitteen vapaa käyttö ilman keinotekoisia rajoituksia aika tärkeää.

   • Jonahan

    Käyppä katsomassa netistä video laitteen testistä ja tule sitten uudestaan arvaamaan siitä lagisuudesta.

    • hilipatihippan

     Tässä oli käsittääkseni puhe Androidin lagisuudesta. Nokian versiosta ja laitteesta en osaa sanoa, kun en ole testannut.

     • Jonahan

      Lagisuuteen vaikuttaa softan lisäksi laite. Koska Android-laitteita on kaikenlaisia, on lagisuuttakin sama kirjo.

      Nokian laite on videoissa vaikuttanut jumalattoman hitaalta. Ei sillä, että uusi Galaxy Tabkaan olisi esim. webbisivujen skrollauksessa millään tavalla vertailukelpoinen edes monta vuotta vanhaan iPadiin.

  • Jekku

   Ehkä kysymys ei ole salaliitosta vaan huonosti harkittujen päätösten jälkeisestä katumuksesta, jossa kaivataan aikalisää ja selityksiä kunnialliseen perääntymiseen, jotta kukaan ei menettäisi kasvojaan. Intian verokiista sekä kiinalaisten ja korealaisten vastustus voisivat olla hyvä syy lykätä kauppaa. Nokian laitebisneksen kauppa herätti ristiriitaisia tunteita niin Microsoftin hallituksessa kuin Nokiassakin. Pääjohtaja Ballmer sai hallituksen jäsenten Gatesin ja Nadellan vastustuksesta huolimatta jyrättyä ostopäätöksen läpi karjumalla ja kiukuttelemalla kuin pikkulapsi. Nyt Ballmer on eläkkeellä ja Nadella pääjohtaja. MS:n odotukset ja suunnitelmat voivat olla muuttuneet. Nokian osalta näytti siltä, että yhtiö houkuteltiin ensin luopumaan WP:n vaihtoehdoista ja sitten painostettiin myymään koko pääliiketoimintansa Microsoftille.

 7. uynugng

  ”1 million Nokia X pre-orders received in China? Maybe not”

Tuoreimmat jutut