Suurikokoisten jättiälypuhelinten esiinmarssi jatkuu. Tällä kertaa Mobiili.fin arvosteluun on päässyt Nokian edullisempi tarjokas Lumia 1320. Aiemmin olemme kuuden tuuman kokoluokasta tyypittäneet jo Nokian tyyriimmän Lumia 1520:n, kategorian alun perin luoneen Samsungin kolmannen sukupolven Galaxy Note 3:n sekä viimeisimpänä LG:n kaarevan G Flexin.
Lumia 1320:n erikoisuus on sen hinta, joka on heti alusta alkaen ollut jo alle 300 euron. Suomessa Lumia 1320 tuli myyntiin melko pitkän odotuksen jälkeen 20. helmikuuta – uutuushan julkistettiin jo viime vuonna 22. lokakuuta yhdessä Lumia 1520:n kanssa Nokia World -tapahtumassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 1320:n tekniset tiedot, myyntipakkaus ja värivaihtoehdot
Lumia 1320:n tärkeimmät ominaisuudet ovat tiivistetysti:
- Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä Lumia Black -ohjelmistolla
- Näytön koko kuusi tuumaa, tarkkuus 1280×720 pikseliä eli 245 pikseliä tuumaa kohti
- Näyttötekniikkana IPS + ClearBlack, korkean herkkyyden tila hanskakäyttöön
- Näytön suojana Gorilla Glass 3
- Viiden megapikselin takakamera, 1/4 tuuman kenno, f/2,4-aukko, LED-kuvausvalo
- 1080p Full HD -videokuvaus
- 0,3 megapikselin VGA-etukamera, f/2,8-aukko
- 4G LTE -verkkoyhteys (100 Mb/s)
- Qualcomm Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri, kaksi 1,7 gigahertsin suoritinydintä
- Yksi gigatavu RAM-muistia
- Kahdeksan gigatavua sisäistä tallennusmuistia + microSD-muistikorttipaikka
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.0 / NFC / USB 2.0
- FM-radio
- 3 400 milliampeeritunnin kiinteä akku
- Mitat 164,2 x 85,9 x 9,8 millimetriä
- Paino 220 grammaa
Lumia 1320:n myyntipakkauksessa toimitetaan itse puhelimen lisäksi AC-60-laturi, CA-190CD-lataus- ja datakaapeli sekä WH-108-kuulokkeet sekä pikaohjeet. Ei mitään ylimääräistä, mutta kaikki tarpeellinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Lumia 1320 on tarjolla mustana, valkoisena ja kirkkaan oranssina värivaihtoehtona, joista meidän käsiimme päätyi valkoinen väriversio.
Suuri ja painava
Ensimmäinen ajatukseni, kun sain napattua Lumia 1320:n käsiini myyntipaketista: tämäpä on painava! Eikä ensituntuma ollutkaan väärässä – Lumia 1320 on 220 gramman painollaan painava, varsinkin jos on tottunut niin sanotusti normaaliin kokoisiin puhelimiin. Verrattuna Lumia 1520:een (209 grammaa) painoa on kuitenkin vain hivenen enemmän, mutta Samsungin saman kokoluokan Galaxy Note 3, joka myös oli arvosteltavanani aiemmin, on jo huomattavasti kevyempi painaen vain 168 grammaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ja onhan Lumia 1320 iso. Kaikki eivät varmasti kuuden tuuman puhelinta halua, mutta jo uusien tämän kokoluokan mallien tasaisesta valumisesta markkinoille voidaan päätellä, että osa kyllä myös todellakin haluaa. Ja heille Lumia 1320:n suuri koko ei ole ongelma, vaan vain suuren näytön edellytys. Nokian Lumioita tosin ei ole koskaan tunnettu näytönreunustensa pienuudesta ja eikä kuuden tuuman näytön pienempäänkin tilaan mahduttaminen olisi varmaan ollut mahdotonta.
Käteen Lumia 1320 istuu kohtalaisen hyvin. Pyöreät kulmat sekä myös pyöreästi kaartuvat reunat auttavat tekemään otteesta miellyttävän. Nokia on Lumia 1320:ssa päätynyt mattapintaiseen kuoreen, mikä tuntuu oikealta ratkaisulta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen yläreunasta löytyy 3,5 millimetrin audioliitäntä, alareunasta Micro-USB-liitäntä ja äänenvoimakkuuden säätökytkimen sekä lukitus- ja kamerapanikkeiden paikka on oikealla reunalla. Lukituspainikkeen sijainti vaikuttaa onnistuneelta sen osuessa hyvin peukalon alle normaalikokoisessa kädessä puhelinta pidettäessä. Takaa löytyy näin suuressa puhelimessa vaatimattoman näköiset kamera ja kuvausvalo sekä alempaa myös kaiutin. Kaiuttimen vieressä on pari nystyrää, joiden pitäisi nostaa puhelinta irti esimerkiksi pöydän pinnasta ja tuoda ääni paremmin kuuluviin, mutta siltikään kaiuttimen sijainti ei missään nimessä ole paras mahdollinen.
Lumia 1320:n takakuori on irroitettavissa, mutta 3 400 milliampeeritunnin suurikapasiteettinen akku on laitteessa kiinteä. Kuoren alta löytyvät Micro-SIM- ja microSD-muistikorttipaikat.
Tyydyttävä näyttö
Jos laitteen hinta puolitetaan, niin jostakin on säästettävä. Lumia 1520:een nähden Nokia onkin säästänytkin lähes kaikessa, niin myös näytössä. Kokoa on yhä kuusi tuumaa, mutta tarkkuutta Full HD:n sijaan 1280×720 pikseliä. Tämä tarkoittaa Lumia 1320:n tarjoavan 245 pikseliä tuumaa kohti verrattuna Lumia 1520:n mainioon 368 pikseliin.
Näyttö on siis epätarkempi, mutta Lumia 1320:n hintaluokassa tätä voidaan pitää yhä hyväksyttävänä tasona. Itse asiassa päivittäisessä käytössä, ilman vertailukohtaa ja Lumia 1320:een tottumisen jälkeen näytön matalampaa tarkkuutta ei juuri edes tule ajateltua. Veikkaisin, että kovin monille näytön tarkkuus ei nouse suureksi kynnyskysymykseksi Lumia 1320:n osalta. Ei tule tuijottaa vain ominaisuustietoja paperilla, vaan myös todellista eroa käytännössä.
Näyttötekniikkana Lumia 1320:ssa on IPS LCD. Tämä tarkoittaa lähinnä väritoiston haalentumista joissakin Lumioissa nähtyihin Super AMOLED -näyttöihin verrattuna sekä esimerkiksi mustan näkymistä aidon mustan sijaan harmaampana taustavalon vuoksi. Mukana ovat kuitenkin Nokian tyypilliset ClearBlack-parannukset, jotka lupauksen mukaan parantavat kontrastia ja näkyvyyttä ulko-olosuhteissakin.
Useiden aiempien Lumioiden tapaan myös Lumia 1320 sisältää niin sanotun Super Sensitive Touch -tuen, eli kosketusnäytön käyttö on mahdollista myös hanskat tai käsineet kädessä.
Vaatimaton kamera
Nokia on tunnettu oivista kameroistaan, mutta Lumia 1320:ssa kamera ei ole ollut lainkaan painopisteenä tuotteen vahvuuksia kehiteltäessä. Sen sijaan edetään säästömoodissa ja Lumia 1320:n kamera onkin lähtökohdiltaan vaatimaton viisimegapikselinen.
Valitettavasti emme päässeet asettamaan Lumia 1320:tä haastamaan Lumia 1520:n 20 megapikselin kameraa. Alla Lumia 1320:n rinnalla mukana vertailtavina ovatkin ainoat tarjolle nyt olleet verrokit eli Jolla sekä Applen iPhone 5s, joista molemmista löytyy kahdeksan megapikselin kamerat. Hämärämmässä kuvausolosuhteessa Lumia 1320:n kamera pelaa odotetusti hyvin Nokian kuvankäsittelyalgoritmien vetämänä.
Videokuvausta Lumia 1320 tukee nykypäivän standardiksi kohonneella 1080p Full HD -tarkkuudella 30 kuvan sekuntinopeudella.
Kenties paras osa Lumia 1320:n kamera- ja kuvauskokemusta onkin ohjelmisto. Lumia 1320:sta löytyy sama Nokia Camera -ohjelmisto kuin Nokian superkamerapuhelimistakin. Se on vaihtoehtoisesti joko automaattiasetuksin erittäin helppokäyttöinen tai haluttaessa käsin tehtävin säädöin erittäin monipuolinen, mutta kuitenkin helppo peruskäyttäjänkin ymmärtää. Mukana Nokia Camerassa on nykyään myös aiemmin erillinen Smart Camera -sarjakuvaus, joka mahdollistaa erilaiset toiminnot, kuten parhaan kuvan valinnan, liikkeen tehostamisen, liikesarjan kuvassa osissa näyttävän toimintakuvan, liikkuvien kohteiden poistamisen kuvasta tai kasvojen kokoamisen yhdeksi onnistuneeksi otokseksi.
Eivätkä Lumia 1320:n kameraohjelmistot toki vain Nokia Cameraan rajoitu. Mukana ovat tutut Nokia Cinemagraph (animoidut GIF-kuvat), Nokia Creative Studio (kuvanmuokkaus), Nokia Panorama (laajat panoraamakuvat), Nokia Video Trimmer (videoiden leikkaus) ja Nokia Video Upload (videoiden lataus YouTubeen). Kokonaisuutena Nokian kameraohjelmistopaketti on vertaansa vailla – myös Lumia 1320:ssa. Erikseen ladattavissa on vielä myös esimerkiksi kuvat aikajanalla ja kartalla tarinoina esittävä Nokia Storyteller.
Lumia 1320:
Jolla:
iPhone 5s:
Lumia 1320:
Jolla:
iPhone 5s:
Lumia 1320:
Jolla:
iPhone 5s:
Mitä vielä puuttuu vs. Lumia 1520?
Edellä onkin jo sivuttu tärkeimpiä eroja Lumia 1320:n ja Lumia 1520:n välillä näytön ja kameran osalta.
Kuvaamisen osalta Lumia 1320:sta uupuvat myös esimerkiksi Lumia 1520:sta löytyvät neljä erillistä mikrofonia.
Lisäksi Lumia 1320:sta löytyy vaatimattomampi järjestelmäpiiri ja RAM-muistia on kahden sijaan vain yksi gigatavu. Lumia 1520:n neliytiminen Snapdragon 800 on Lumia 1320:ssa korvattu kaksiytimisellä Snapdragon 400:lla, joka kuitenkin Windows Phoneen yhdistettynä tarjoaa ongelmattoman suorituskyvyn. Tässä toki auttaa myös kohtuullinen näyttötarkkuus.
Suuri ero löytyy myös sisäisestä tallennusmuistista, jota Lumia 1520:n 32 gigatavun sijaan on Lumia 1320:ssa vain kahdeksan gigatavua. Muistista pari gigatavua kuluu esiasennettuihin käyttöjärjestelmään ja ohjelmistoihin, joten muisti voikin täyttyä sovelluksista, kuvista ja videoista varsin nopeasti. Onneksi Lumia 1320:sta löytyy kuitenkin microSD-muistikorttipaikka.
Tutut Windows Phone 8 ja Nokian omat ohjelmistot
Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä ja Nokian omista lisäyksistä sekä sovelluksista koostuva Lumia Black ovat Lumia 1320:ssa läsnä aivan kuten muissakin Lumioissa. Tältä osin asiat eivät ole toistaiseksi merkittävästi muuttuneet sitten Lumia 1520:n arvostelumme viime vuoden puolella.
Windows Phone 8:lla on edelleen omat tyypilliset vahvuutensa, joita ovat muun muassa aloitusnäkymän mukauttaminen oman makuun sopivaksi, tietty selkeys ja tahmaamattomuus sekä yrityskäytössä myös hyvä yhdistyminen Microsoftin palveluihin. Mukavana pikkuekstrana tulee myös Lumioiden Glance Screen -vilkaisunäyttö, joka tarjoaa valmiustilassa tiedon kellonajasta sekä nyt myös saapuneista puheluista, viesteistä sekä tapahtumista.
Myös Nokian omat sovellukset täytyy laskea Windows Phonen ehdottomiin vahvuuksiin. Edellä jo käsitellyn mittavan kuvaamissovellusten valikoiman ohella Lumia 1320:stakin löytyvät muun muassa kuvan verkon kautta helposti suuremmalle näytölle avattuun verkkoselaimeen välittävä Nokia Beamer sekä ilmainen mainio MixRadio-musiikkipalvelu, jota täytyy kerta toisensa jälkeen kehua.
Navigoinnin osalta Lumia 1320:ssa on mukana HERE Drive eli ei plussaversiota. Tämä tarkoittaa navigoinnin olevan tarjolla koko maailman sijaan yhdellä alueella, tässä tapauksessa Pohjoismaissa.
Windows Phonen heikkoutena säilyy edelleen tuttuakin tumpi sovellustarjonnan kapeus sekä laatu, vaikka tilanne onkin ollut paranemaan päin. Siltikään se ei ole lähelläkään kilpailevien Androidin ja iPhonen tasoa valikoiman syvyydessä – uudet jutut tulevat aina myöhemmin Windows Phonelle, jos ollenkaan – ja toisaalta myös tarjolla olevat sovellukset laahaavat kehitykseltään perässä. Tästä esimerkiksi käyvät aivan suosituimpiinkin lukeutuvat sovellukset, kuten Facebook, Spotify ja Twitter. Nykyisin älypuhelinten ostajista Suomessa suurin osa ei ole ostamassa enää ensimmäistään, joten useimmilla lienee myös omakohtaista kokemusta sovellusten osalta omasta uniikista näkökulmastaan. Tilannetta kannattaakin arvioida itselleen tärkeimpien sovellusten näkökulmasta.
Lumia 1320:n suuri näyttö tuo myös esiin toisen Windows Phonen heikkouden: aloitusnäkymää lukuun ottamatta suurta näyttöä ei erityisemmin ohjelmistossa hyödynnetä. Verrattuna esimerkiksi Samsungin suurinäyttöisissään tarjoamaan kahden sovelluksen vierekkäin käyttämiseen ei Windows Phoneen ole luotu minkäänlaisia erikoisratkaisuja. Toki suuresta näytöstä on suoraan hyötyä esimerkiksi virtuaalinäppäimistön painikkeiden koon kasvamisena, mikä helpottaa ja nopeuttaa selvästi kirjoittamista.
Itse Windows Phonen osalta luvassa on myös tulevan kesän aikana suuri mullistus: Windows Phone 8.1:stä on nähtävästi tulossa erittäin, erittäin merkittävä päivitys, joka tuo monia kaivattuja sekä muita uudistuksia. Lumia 1320 tulee myös tämän päivityksen saamaan ja se tulee tekemään laitteesta kertaluokkaa paremman.
Loistava akunkesto!
Yksi asia, mitä Nokia ei ole Lumia 1320:ssa Lumia 1520:een nähden karsinut on akun kapasiteetti. Se on molemmissa 3 400 milliampeerituntia. Lumia 1320:ssa virtaa kuluu kuitenkin vähemmän – vähemmän tehokkaampi järjestelmäpiiri lienee myös pieninälkäisempi ja näytössäkin on vähemmän pikseleitä, joten virtaa sisällön piirtämiseen ja esittämiseen kuluu niukemmin.
Lopputuloksena Lumia 1320:n akunkesto onkin mitä mainioin ja lukeutuu markkinoiden parhaimpiin. Lumia 1320:lla voi pärjätä kohtuullisella käytöllä yhdellä latauksella jopa 2-3 päivääkin ja yhdessä päivässä akun loppuun kuluttamiseen vaaditaankin jo rankempaa käyttöä, esimerkiksi pidempää pelailusessiota tai verkkosurffailua heikommissa verkko-olosuhteissa.
Jos hakusessa ovat pitkät toiminta-ajat nykyaikaiselta älypuhelimelta, on Lumia 1320 yksi parhaita vaihtoehtoja, mitä tarjolla on.
Kelpaako näin iso luuri puhelimeksi?
Ennen älypuhelinten aikakautta matkapuhelinten kehitys kulki aina vain kohti pienempää ja pienempää – jopa siihen pisteeseen, että voitiin kysyä, olivatko pienimmät puhelimet enää edes kovin käytännöllisiä. Nyt kosketusnäyttöjen aikakaudella alun jälkeen suunta näyttäisi kulkevan päinvastoin jatkuvasti suurempaa kohti – tosin nyt noin kuudessa tuumassa ollaan saavutettu jonkinlainen maksimitaso, jossa laite mahtuu vielä housujenkin taskuun.
Lumia 1320 on kieltämättä kookas. Jos puhuu paljon puhelimessa, ei Lumia 1320 ole paras valinta. Painoa on rutkasti – 220 grammaa on lähes tuplasti esimerkiksi iPhone 5/5s:n 112 grammaan nähden, mikä tekee puhelimen korvalla pitelystä pidemmissä puheluissa rankkaa.
Voidaankin sanoa, että Lumia 1320:tä ei kannata ostaa puhelimeksi – se ostetaan sen sijaan ensisijaisesti muuhun käyttöön. Jos puhelintaan käyttääkin puhumisen sijaan paljon vaikkapa verkkosurffailuun tai uutisten lukemiseen, videoiden katseluun tai pelienkin pelailuun, on Lumia 1320 varsin mainio kapistus. Mikäli puhelintaan vieläpä kuljettaa taskujen sijaan vaikkapa laukussa, ei suuremmasta koosta ole siltäkään osin suurta haittaa.
Hinta kohdallaan: kilpailijat Lumia 1320:lle harvassa Suomessa
Lumia 1320 on varsinkin Suomen markkinoille varsin mielenkiintoisessa asemassa markkinoilla: sillä ei oikeastaan ole lainkaan suoria kilpailijoita – 300 euron hintaan ei yksinkertaisesi ole laajemmin tarjolla suurella noin kuuden tuuman näytöllä varustettuja puhelinmalleja muilta valmistajilta.
Samsungikin on tuonut Suomeen vain Galaxy Mega 6.3:n, joka maksaa noin 450 euroa, eikä pienempää Galaxy Mega 5.8:aa. Samsungin Galaxy Note 3 ja Nokian Lumia 1520 puolestaan maksavat jo kuutisensataa euroa. Vanhemmista edellisten sukupolvien malleista Samsungin Galaxy Note II on myös hinnaltaan 50-70 euroa Lumia 1320:tä tyyriimpi.
Keskihintaisiin Android-puhelimiin nähden Lumia 1320:n valttina täytyy myös pitää suuremmalla todennäköisyydellä jatkossa odotettavissa olevia ohjelmistopäivityksiä, joista Windows Phone 8.1 on jo oven takana.
Yhteenveto
Lumia 1320 on hyvä, ymmärrettävä ja harkittu kokonaisuus, kuten Nokialta on totuttu odottamaan. Hinnan alaspäin painamiseksi tehdyt kompromissit vaikuttavat järkeviltä eikä Lumia 1320:n tarjoamasta käyttökokemuksesta löydy merkittäviä aukkoja.
Lumia 1320:n etuja ovat suurikokoinen näyttö, loistava akunkesto sekä Nokian oivat omat ohjelmistot yhdistettynä kohdallaan olevaan hintalappuun. Vastapainona kamera on vain perustasoa, Lumia 1320 tuntuu varsin painavalta ja Windows Phonen tyypilliset heikkoudet ovat edelleen läsnä Lumia 1320:ssakin.
Jos taskussa on 300 euroa ja hakusessa on uusi älypuhelin, eikä laitteen suuri koko ole estävä tekijä, suosittelisinkin tänään tämän arvostelun kirjoitushetkellä Lumia 1320:n hankkimista.
Toisaalta jos suuri (näytön) koko ei innosta, menettää Lumia 1320 ainoan vahvan valttinsa. Silloin kannattaa luonnollisesti poimia kaupasta mukaan jokin aivan muu puhelin.
Hyvää:
- Näytön koko
- Loistava akunkesto
- Hinta
- Nokian kamera- ja muut ohjelmistot
Huonoa:
- Perustason kamera
- Paino
- Windows Phonen tyypilliset heikkoudet
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »