Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokia käyttää tosi vanhaa Androidia

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia X -puhelimia

Nokia X -puhelimia

 

 

Näistä paloista Nokian X:ien ohjelmisto koostuu: pohjalla Android AOSP 4.1.2, jonka päällä Nokian oma X-ohjelmistoalusta, jolla Android-sovellukset toimivat

Näistä paloista Nokian X:ien ohjelmisto koostuu: pohjalla Android AOSP 4.1.2, jonka päällä Nokian oma X-ohjelmistoalusta, jolla Android-sovellukset toimivat

Nokian tänään julkistetusta X-kolmikosta eli Nokia X:stä, Nokia X+:sta ja Nokia XL:stä löytyy pohjalta Android-käyttöjärjestelmä, jonka Nokia on piilottanut oman käyttöliittymänsä sekä omien ja Microsoftin sovellusten ja palvelujen taakse.

Nokia hyödyntää X-puhelimissaan todella vanhaa Android-versiota: 4.1.2. Kyseinen versio normaalista Androidista on julkaistu jo 9. lokakuuta eli 2012, eli noin puolitoista vuotta sitten. Nokia käyttää Androidista X-puhelimissaan vapaata avointa koodia olevaa Android Open Source Project -versiota, jossa ei ole Googlen palveluja tai sovelluskauppaa.

Sovelluksia Nokian X -puhelimiin voi asentaa Nokian sovelluskaupasta, muista asennettavista kolmansien osapuolten sovelluskaupoista tai suoraan apk-tiedostoina (myös kolmannen osapuolen launcherin asennus onnistuu, jolla puhelimesta saa tehtyä helposti enemmän Androidin näköisen käyttöliittymältään!).

Android 4.1:n jälkeen Google on julkaissut jo Jelly Bean -perheestä 4.2:n, 4.3:n sekä nyt viimeisimpänä uuden KitKat-nimen saaneen 4.4-version.

Mitä Nokian käyttämä vanha Android-versio merkitsee käytännössä?

Koska Nokia on piilottanut Androidin toiminnot täysin näkyvistä omien ratkaisujensa tieltä, ei vanhan version käytttämisellä tältä osin ole suurta merkitystä. Sen sijaan kolmansien osapuolten sovellusten tuen osalta tilanne voi olla kinkkinen: osassa Android-sovelluksista on otettu käyttöön jo uusia rajapintamahdollisuuksia uudemmista versioista, jotka eivät täten ole Nokian X-puhelimissa mahdollisia. Tämä tarkoittaa, että sovellukset eivät välttämättä toimi täysin eivätkä kehittäjät välttämättä jaksa sovittaa niitä erikseen Nokian X:lle. X:lle kehittäjät saattavat tämän takia tuoda tarjolla sovelluksistaan myös aiempia vanhempia versiota.

Lisäksi Google on uudemmissa Android-versioissa tehnyt lukuisia parannuksia myös Androidin yleiseen suorituskykyyn, joista ehkäpä X:tkin olisivat voineet hyötyä ainakin osittain, jos ne olisivat varustettu uudemmalla versiolla.

Nokia kertoo, mitä Android-sovelluksille täytyy tehdä

Nokia kertoo, mitä Android-sovelluksille täytyy tehdä

Nokia lienee päätynyt vanhempaan Android-versioon, koska se on kehittänyt omat ratkaisunsa alun alkaen tämän version päälle ja version vaihtaminen olisi voinut olla raskasta ja vaatia liikaa muutoksia omiin kehitettyihin ratkaisuihin.

Päivitys kello 14:35: Alla kommenteissa hyvänä lisäyksenä mainitaan, että Android 4.1.2:n käyttö voi liittyä Nokian valitsemaan järjestelmäpiiriin, joka on voinut vaatia vanhempaa versiota. Nokian uusista X-puhelimista löytyy vanha tuttu Qualcommin Snapdragon S4 -järjestelmäpiiri mallia MSM8225.

Nokia kertoo kehittäjäsivuillaan, että 75 prosentin Android-sovelluksista pitäisi toimia sellaisenaan Nokia X:ssä ja kehittäjät voivat tällöin lähettää sovelluksensa suoraan tarjolle myös Nokian sovelluskauppaan. 25 prosenttia sovelluksista vaatii Nokian mukaan muutoksia ja vaadittavien muutostöiden mainitaan vievän kahdeksan tuntia.

Nokian käyttämästä avoimen koodin Androidista uupuvat esimerkiksi Googlen palvelut sekä rajapinnat karttojen, ilmoitusten ja sovellusten sisäisten ostojen osalta. Nokia tarjoaakin tilalle omia HERE-karttarajapintaansa, Nokia-ilmoitusten sekä Nokian sovellusten sisäisten ostojen ratkaisujaan, joihin kehittäjille tarjotaan muuntotyökalut.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. DN2014

  ”Nokia käyttää tosi vanhaa Androidia”

  Eikun Nokia käyttää tosi vanhaa Qualcomm:in piirisarjaa. Uudempaa Android versiota ei MSM8225:lle saa kun alusta on tapettu (EOL) piirisarjavalmistajan toimesta.

 2. make

  Otsikosta oletin, että olisi ajettu 2.3.6 Gingerbreadia. Tuo 4.1.2 nyt on ihan siedettävän uusi, etenkään kun oman talouden Android laitteista (7kpl) vain yhdessä on tuota uudempi versio.

 3. Suski

  Ketä oikeastaan kiinnostaa Nokian Android-puhelimet, kun Microsoft pistää ensitöikseen tuon kehityksen jäihin ensi kuussa ja laitteelle käy kuten N900:lle aikanaan. Nokian olisi pitänyt tuoda Android sen susiruskean Windows Phonen tilalle jo aikoinaan ja firmaa ei olisi tarvinnut myydä kenellekään. Elpo aiheutti todennäköisesti sadan miljardin euron tuhon Windows-fanituksellaan. Windows on kuollut alusta, jota käyttävät vanhat ihmiset.

  • make

   Juu, näin toki. Tämänpäiväisen julkistuksen jälkeen todellakin ihmetyttää ne muutaman vuoden takaiset vakuuttelut kuinka Androidin käyttö ei olisi antanut mahdollisuutta erottua omilla palveluilla. Nyt itse todistettiin oma peruste vääräksi, valitettavasti 3 vuotta liian myöhään.

  • james

   Kesällä olisi tulossa huhujen mukaan huippu android nokia. taskumuro.com lähde.

 4. Tomppa

  Androidihan on aina vanhaa, jos ostaa edullisemman hintaluoka puhelimen. Yleensä hieman arvokkaampienkin mallien Androidit ovat vanhaa, uutta kuin ei juuri ole tarjolla. :D

 5. Jep

  Aika raflaava otsikko huomioon ottaen että vain 27% kaikista android laitteista sisältää uudemman kuin 4.1.2 version androidista… https://developer.android.com/about/dashboards/index.html

 6. Pera

  Toosii vanhaaaaa!!! Meneppä toimittaja katsomaan saman hintaluokan tarjonta.

 7. Wasd

  Muuttaako se, että iso osa puhelimista käyttää vanhaa androidversiota, sitä tosiaa että 4.1.2 ei ole vanha? Ei

Tuoreimmat jutut