Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokia taipui: paljasti Lumia-toimitusten määrän

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia Lumia 1520 tuli markkinoille viime neljänneksellä

Nokia Lumia 1520 tuli markkinoille viime neljänneksellä

Nokia ei kertonut tänään kello 13 julkaisemassaan katsauksessaan vuoden 2013 neljännen neljänneksen ja koko vuoden 2013 tuloksesta minkäänlaisia numeroita Lumia- tai muusta puhelinmyynnistä viimeisen neljänneksen osalta.

Yleensä Nokia on kertonut aina Lumia/älypuhelin- ja peruspuhelintoimitusten kappalemäärät.

Nokian päätös salata toimitusluvut herättikin paljon hämmennystä sekä lukujen johtamista ja arviointia annettujen summittaisten sanallisten arvioiden mukaan. Lopulta paine näyttäisi kasvaneen tarpeeksi suureksi ja Nokia nöyrtyi paljastamaan Lumia-lukunsa.

Nokia kertoi Wall Street Journalille viimeisen neljänneksen Lumia-toimitusten olleen 8,2 miljoonaa kappaletta.

Edeltävällä kolmannella neljännekseltä Nokia toimitti 8,8 miljoonaa Lumiaa, joten Nokian älypuhelintoimitukset laskivat jouluneljänneksellä. Vuodentakaiseen 4,4 miljoonan nähden kasvua tietenkin kertyi, mutta tärkeämpää on myynnissä nyt nähty käänne laskusuuntaan.

Tietoa 8,2 miljoonan Lumian toimituksista yhdistettynä noin 1,1 miljardin arvioituun liikevaihtoon Mobile Phones -peruspuhelinten liikevaihdon pysyttyä ennallaan antaisi Lumioille keskihinnaksi noin 134 euroa. Kolmannella neljänneksellä keskihinta oli vielä 143 euroa.

Nokian mukaan sen Smart Devices -yksikön eli käytännössä nyt Lumioiden liikevaihdon laskuun kolmannelta neljännekseltä vaikutti kielteisesti toimialan kilpailudynamiikka, mukaan lukien kilpailevien älypuhelinalustojen voimakas eteneminen.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hena

  Uskon, että Nokia olisi helposti myynyt yli 10 miljoonaa Lumia-puhelinta. Puhelinyksikön myynti MS:lle sössi kaiken!

  • Jonahan

   Millä tavalla firman omistuksen tuleva vaihtuminen vaikutti myyntiin? Pari miljoonaa suomalaista ei ostanut Lumiaa, koska ”suomalainen” yritys myytiin muualle? Ei vaikuta uskottavalta, mutta kertonet tarkemmin.

   • iKnow_

    Kyllähän myynti lisäsi kansainvälistä negatiivista julkisuutta Nokian brändin ympärillä ja toi myös epävarmuutta takuisiin yms. Nokia on pitkän linjan laitevalmista ja MS taas ei ole kovinkaan tunnettu _laitevalmistaja_ massojen keskuudessa. Uskoisin myynnillä olevan ainakin pieniä vaikutuksia operaattorisopimuksiin ja operaattoreiden halukkuuteen tyrkyttää Lumioita.

    Se kuinka monen ostopäätökseen se vaikutti on tietysti melko hankala päätellä.

    • jebujei

     Suurinta osaa puhelimien ostajista ei kiinnosta pätkääkään tällaiset yrityskuviot, eivätkä ole edes tietoisia niistä. Poikkeuksena Nokian kohdalla tietenkin Suomi, koska suomalaisia toki kiinnostaa Nokian menestyminen erittäin suurena suomalaisena yrityksenä. Vai tunteeko kukaan kenties alaa seuraamattomia suomalaisia ketkä ovat jollain tavalla reagoineet esim. Motorolan myyntiin Googlelle? Samalla tavalla useimpia ulkomaisia puhelinten ostajia Nokia-kaupat todennäköisesti kiinnostaa. Suomi on kuitenkin äärimmäisen pieni markkina-alue jopa Nokialle, joten tällaiset asiat tuskin vaikuttavat myyntiin millään tavalla varsinkin niin kauan kuin brändi ei muutu.

     Pidän tätä melkoisen vertailukelpoisena esimerkkinä, koska molemmissa tapauksissa matkapuhelinalan pioneeri ja aiemmin iso toimija myytiin heikon menestyksen myötä puhelintensa käyttöjärjestelmää toimittavalle yritykselle.

     Jos Lumiat muuttuvat Microsoftin brändin alle, niin kuin käsittääkseni kohta tulee käymään (käsittääkseni Nokian brändin siirtyminen Microsoftille koskee ainoastaan peruspuhelimia), vasta sitten näemme yrityskaupan brändin muuttumisen todelliset vaikutukset Lumioiden myyntiin.

    • jebujei

     Operaattorit toki ovat tästä kaupasta hyvinkin tietoisia, toisin kuin keskivertokuluttajat. Sitä taas lienee vaikea arvioida miten operaattorit tähän kauppaan ovat suhtautuneet. Hyvällä vai pahalla? Riippuu varmaan niiden keskinäisiin suhteisiin Nokiaan sekä Microsoftiin. Kuitenkin operaattoreille on ollut pitkään selvää että Microsoft on ollut Nokian älypuhelimissa keskeinen vaikuttaja, joten onko kauppa muka hetkauttanut operaattoreiden suhtautumista Lumioihin?

    • Jonahan

     Eipä siitä kauheasti ollut julkisuudessa juttuja, paitsi tietenkin Suomessa.

     Myyntiaikeella ei ollut mitään vaikutusta olemassaoleviin operaattoridiileihin. Operaattorien halukkuus tyrkyttää Lumiaa riippuu varsin suoraan Nokian ja Microsoftin kukkaron nyöreistä, siinäkin olemassaolevat sopimukset pysyivät voimassa, kuinka paljon uusia tehtiin ei ole tiedossani ja valitettavasti Nokian neljänneskatsaus on tällä kertaa tavallistakin vaikealukuisempi, joten sieltä ei helposti puhelintoimintojen markkinointibudjettia löydy.

     Täysin markkinointia ei kuitenkaan lopetettu, siitä kertoo jo pahamaineinen parturi-mainos, jolla yritettiin puffata jotain Lumiaa, en muista mitä, kun järkytys oli niin kova. :)

     Väittäisin kyllä, että massat tuntevat xboxin ja Microsoftin hiiret ja näppikset. Ja vaikkeivät tuntisikaan tuskinpa siellä tehdään analyysiä tuolla perusteella. Joko nimi tunnetaan tai ei tunneta, ja siitä on positiivinen mielikuva tai ei.

     En ymmärrä mitä epävarmuuksia takuisiin tämän myötä tulisi edes ihmisten mielissä, firma jatkaa kuten ennenkin, omistaja vain vaihtuu. Jotenkin nyt haiskahtaa että hakemalla haet mahdollisia epävarmuustekijöitä.

 2. WeePee8

  Jos tuohon Motorola kauppaan tarttuis niin mulla lähinnä lisäs uskoa Motorolaan, koska nyt takana on talo joka ohjelmistopuolella on kaikille näyttänyt taitonsa.

  Microsoft ei ole näyttänyt vahvalta puhelin puolella ikinä, joten en lähtis vertaan noita yksi yhteen, vaikka mun Lumia on mulle se paras tähän mennessä. Tosin imallia ei ole testattu muuta kuin silloin kun ne oli vetoantennilla varustettuja Nokia puhelimia.

  • jebujei

   Keskivertokuluttajathan eivät näitä asioita seuraile. Suomessa toki on keskimääräistä ostajakuntaa suurempi kiinnostus aiheeseen, koska Nokia on kansallinen ylpeytemme. Itsellänikin Googlen Motorola-kauppa loi tietenkin uskottavuutta Motorolaa kohtaan. Moto X ja G ovat hyviä laitteita käsittääkseni. Samaa osastoa kaiketi Motorolan muukin repertuaari.

 3. huoh

  Eiköhän Nokia vähentänyt mainontabudjettia rankasti kun myynti oli selvä. Toiseksi ei ole tiedossa sitä tekikö Elop jotain myyntilukusiirtoja kvartaalista toiselle aiemmin, joka näkyy nyt epäjohdonmukaisuutena luvuissa.

  • jebujei

   Tuskin Elop varsinkaan yksinään sellaiseen kykenisi. Ja jos tällaista tapahtuisi, Nokiaa odottaisi massiviset oikeudenkäynnit. Osakeyhtiöt ovat vastuussa osakkeenomistajilleen ja ovat velvoitettuja tiedottamaan asioista.

Tuoreimmat jutut