Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näillä sovelluksilla Nokia teki Windows-tabletistaan paljon paremman

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia Lumia 2520 ja sen myyntipakkaus

Nokia Lumia 2520 ja sen myyntipakkaus

Julkaisimme viikonloppuna arvostelumme Nokian tuoreesta Lumia 2520 -tablettilaitteesta. Nyt arvostelun jatkoksi kerromme vielä hieman lisää Nokian tuomista omista sovelluksista laitteen Windows-käyttöjärjestelmälle, kuten Nokia Video Directorista videoesitysten luomiseen sekä kuvia tavallista galleriaa fiksummin esittelevästä Storytelleristä.

Näin alkuun Nokian uudet sovellukset ovat saatavilla vain Lumialle, mutta myöhemmin ne voivat kenties tulla tarjolle laajemmin tai jopa kaikillekin laitteille, kun Nokian laiteliiketoiminta siirtyy Microsoftille. Nokia on tuonut useita erilaisia sovelluksia ensimmäiseen tablettiinsa ja tässä katsaus muutamiin niistä.

Nokia Video Director

Näyttökuva (4)

Video Directorin valikossa näkyy tyylit sekä laitteen kuva ja videot

Nokia Video Director on mielenkiintoinen sovellus ja varsin helppokäyttöinen. Sovelluksen ideana on tehdä videon vähäinen muokkaaminen helpoksi ja samalla kuvista voi tehdä erilaisia esityksiä.

Näyttökuva (5)

Kuvat valitaan painamalla niistä pitkään ja vetämällä hieman alaspäin

Video Directorista löytyy erilaisia suodattimia ja tyylejä, joilla voi videon tehdä erilaiseksi. Aluksi käyttäjän täytyy valita haluamansa kuvat ja videot, jotka haluaa osaksi esitystä. Aluksi valitaan kuvia ja videoita. Järjestykseen ne voi laittaa vasta myöhemmin.

Materiaalin valinnan jälkeen esitykselle valitaan tyyli, joka vaikuttaa valokuvien vaihtumiseen. Samalla voi valita haluamansa suodattimen ja niitä on tarjolla esimerkiksi antiikkinen ja mustavalkoinen. Esityksen musiikki täytyy myös päättää – valmiina löytyy joitain kappaleita, mutta käyttäjä voi laittaa myös omaa musiikkiaan. Näyttökuva (1)

Kun musiikit ja tyylit on valittu, lisätään alku- ja lopputekstit. Myöhemmässä vaiheessa voi myös tehdä myös välitekstejä. Näyttökuva (3)

Näyttökuva (2)

Tämä on kokonaiskatsaus videon tekemiseen. Se näyttää vaiheet ja, mitkä niistä ot tehty

Seuraavassa vaiheessa sovellus hahmottelee raakileen esityksestä. Esikatselun jälkeen esitystä voi vielä kustomoida vaihtamalla videoiden ja kuvien paikkoja sekä lisätä esityksen keskelle tekstejä, jos haluaa. Kun nämä on tehty, voi esitystä esikatsella ja hioa. Se jälkeen esitys on tallennettavissa halutulla laadulla. Sen voi myös suoraan jakaa internetiin.

Video Directorin avulla erilaisten esitysten teko on mukavaa ja helppoa. Se toimi kokeilussamme sulavasti ja minkäänlaista pätkimistä ei ollut havaittavissa. Joissain tapaukissa esityksen luominen kesti laitteelta kauan, mutta se on ymmärrettävää, koska tehoja laitteesta löytyy kuitenkin suhteellisesti melko vähän ja videoeditointi yleisesti ottaen on yksi eniten tehoja vaativia tehtäviä.

Nokia Storyteller

Nokia Storytellerin avulla laitteen sisältämät valokuvat ryhmittyvät aivan uusiksi. Kuvat voi kaapata joko Windows Phonesta tai sitten SkyDrivesta.

Kuvat ryhmittyvät Storytellerissä kolmeen osioon: aikajanalle, kuvauspaikan mukaan kartalle ja lisäksi suosikkeihin.

Aikajanalla nimensä mukaisesti kuvat ryhmittyvät kuvanoton ajankohdan mukaan. Windowsin tavoin valikko liukuu sivusuunnassa. Se näyttää kuitenkin ajankohdan lisäksi aina ryhmänä, missä paikassa kuvat on otettu. Esimerkiksi, jos yhtenä päivänä on otettu viisi kuvaa Helsingissä, ryhmittelee Storyteller kuvat omaan kansioonsa. Näyttökuva (7)

Näyttökuva (6)

Mitä lähemmäksi kartalla menee, sitä pienempiin ryhmiin kuvat asettuvat

Kartalla kuvat ryhmittyvät niiden kuvauspaikan mukaan. Storyteller näyttää kauempaa katsottuna kuvat yleismaailmallisemmin, ja kun siirrytään lähemmäksi, niin kuvat jakautuvat entistä pienempiin ryhmiin. Karttoina sovellus hyödyntää Nokian HERE-karttoja.

Suosikkeihin käyttäjä voi lisätä omat suosikkikuvansa, minkä myötä esimerkiksi myöhemmin on tietysti helpompi näyttää esimerkiksi kavereilleen omasta mielestään parhaita otoksia.

Näyttökuva (8)

Vasempaan reunaan kirjoitetaan kommentit. Tässä kuvassa kommenttina on ”kitara”

Kuvien tietoihin voi myös lisätä omia kommentteja tai tarkempia yksityskohtia.

Nokia Camera ja Microsoftin valokuvasovellus

Näyttökuva (10)

Tarkennettavan kohteen voi valita painamalla näyttöä siitä kohtaa mistä haluaa

Nokia Camera on Nokian kamerasovellus, joka tuo tabletilla kuvauksesta hieman ammattimaisempaa. Siitä löytyvät samat toiminnot kuin Nokia Lumia 1020:n yhteydessä esitellyllä Nokia Pro Camerastakin.

Näyttökuva (11)

Asetuksia on helppo säätää liu’uttamalla painikkeita puolikaarella ylös- tai alaspäin

Käyttäjä voi vapaasti säätää valotusarvoa, valotusaikaa, ISO-arvoa ja valkotasapainoa. Sovelluksesta löytyy myös manuaalinen tarkennus.

Videokuvaukseen Nokia Camerassa pääsee vaihtamaan helposti vain valokuvausnäppäintä vetämällä alaspäin. Videkuvauksessa voi myös säätää valkotasapainoa – ja manuaalinen tarkennuskin löytyy. Asetuksia voi säädellä vapaasti myös, kun videokuvaus on käynnissä.

Jäin kaipaamaan Nokia Cameraan uudelleenrajaustoimintoa sisäisesti, mutta erillisen valokuva-sovelluksen kautta se onnistuu helposti.Näyttökuva (13)

Näyttökuva (12)

Kuvia pystyy muokkaamaan monipuolisesti. Vasemmalla on päävalikot ja niitä painettaessa vasemmalle tulee lisää vaihtoehtoja

Valokuva-sovellus on mukava ja näppärä sovellus pikaiseen kuvanmuokkaukseen. Siitä löytyy muutamia valokuvasuodattimia ja sillä voi korjailla kuvaa. Kuvasta voi muokata kirkkaamman ja värejä sekä kontrastia . Värejä voi tehostaa ja muuttaa niiden sävyjä. Punaiset silmät voi poistaa ja voi tarkentaa tietyn kohdan ja sumentaa muun kuvan.

Kokonaisuudessaa sovellukset muodostavat todella hyvän kokonaisuuden. Jos nämä saisi yhdistettyä – kuten ehkä jatkossa tiiviimmin tapahtuukin – olisi kuvien ottaminen ja muokkaaminen entistä miellyttävämpää. Valokuva-sovelluksella muokkaaminen on helppoa ja monipuolista. Kosketusnäytöllä käyttö on miellyttävää eikä painikkeet työpöytä-sovelluksien tapaan ole liian pieniä.

Nokia MixRadio

Nokia on tuonut myös Lumia-puhelimista tutun MixRadion täysin Windowsillekin. Aiemmin Windowsilta on löytynyt MixRadio, mutta sen käyttöä on ollut rajoitettu ilmaisversiossa. Nyt asia on kuitenkin toisin. Ilmaisversio vastaa puhelimien ilmaisversiota. Tarjolla on myös Plus-versio, joka maksaa 3,99 euroa kuussa.Näyttökuva (14)

MixRadio ei ole kuitenkaan pelkkä Nokian radiomainen musiikin suoratoistopalvelu, vaan se sisältää myös käyttäjän mahdolliset omat musiikkitiedostot. Sovellus on toteutettu tuttuun Windows-tyyliin. Kanavia löytyy todella paljon ja kappaleita vieläkin enemmän. Kappaleet luokitellaan niiden musiikkityylien mukaan. Ilmaisversiossa on mahdollista hyppiä kuuden kappaleen yli tunnin aikana. Maksullisessa versiossa hyppyjä on rajattomasti ja offline-tilaan voi siirtää rajoittamattomasti kanavia. Ilmaisversiossa offline-tilaan siirrettyvä kanavia on rajoitetusti. Näyttökuva (15)

Käyttäjä voi myös luoda omia kanaviaan musiikkimakunsa mukaan. Sovellukselle voi myös kertoa lempiartistinsa, jolloin MixRadio soittaa yleisesti enemmän sitä ja muuta sen kaltaista musiikkia. Myös yksittäisen kanavan voi myös tehdä artistin perusteella, jolloin sillä soitetaan vastaavaa musiikkia.

HERE Maps

Here Maps tuo Nokian hyvät kartat nyt myös Nokian tablettiin. Kuitenkin ne jäävät vain kartoiksi, eikä sovelluksesta löydy navigointimahdollisuutta. Reittiohjeet sovelluksella on helppo ottaa ja siihen saa ilmaiseksi kaikki kartat, jotka ulottuvat lähes kaikkialle ympäri maailmaa.Näyttökuva (16)

HERE Maps Windowsillakin osaa myös ehdottaa suosittuja paikkoja – jos on esimerkiksi ravintola hakusessa, sovellus kertoo lähialueen ravintolat ja niiden tähtiluokituksen.

Näyttökuva (17)

Katutaso eli niin sanottu StreetView

 

HERE Mapsista löytyy viidenlaiset kartat. Normaalissa kartassa ja satelliittikartassa ei ole paljoa erikoista, mutta niiden osalta löytyy myös kartat, josta näkee liikenteen määrän eri teillä ja kaupungin mahdolliset julkisen liikenteen yhteydet. Niiden lisäksi löytyy myös katutaso, joka vastaa Google Mapsin Street Viewiä.

My Nokia

My Nokia -sovellus auttaa ensi kertaa laitetta käyttäviä. ja miksei hieman kokeneempiakin käyttäjiä, ottamaan tabletin haltuun ja oppimaan sen kaikki niksit. Se tarjoaa laajan kattauksen erilaisia opettavaisia juttuja ja helpottaa laitteen käyttöönottoa. Sovelluksesta löytyy myös paljon vinkkejä laitteen käyttöön ja usein kysyttyjä kysymyksiä Nokian tuesta. Sen kautta voi myös antaa palautetta laitteesta.Näyttökuva (18)

Aloittamisen osalta sovellus kertoo, minne SIM-kortti laitetaan ja perusjutut näytöstä ja mistä mitkäkin näppäimet löytyvät. Lisäksi se tarjoaa myös opetukset Ihmiset- ja Viestit-sovelluksiin ja näyttää, kuinka ottaa kameralla kuvan ja kuinka muokata sitä. Yleisesti ottaen My Nokiasta löytyy laaja katsaus kaikkiin perusjuttuihin ja sovelluksiin. Näyttökuva (19)

Vinkeissä käsitellään esimerkiksi, kuinka voi pidentää akunkestoa ja kuinka kosketusnäyttöä hyödynnetään aloitusnäytössä sekä kuinka laitteella zoomataan kuvaa. Näyttökuva (20)

Kokonaisuudessaan Nokian sovellukset parantavat Windows 8.1 RT -tabletin kokonaisuutta paremmaksi. Yleisesti voidaan todeta Nokian tuoneen tablettiinsa kaikki tutuimmat omat sovelluksensa ja Video Director muun muassa on toistaiseksi täysin Lumia 2520:lle yksilöllinen sovellus. Erityisesti MixRadio ja Storyteller ovat hyviä sovelluksia, joita varmasti monet Lumia 2520:n hankkijat tulevat ilolla käyttämään. Nokia Camera vie myös tablettikuvaamisen uudelle tasolle.

Kaiken kaikkiaan omilla sovelluksillaan perus-Windowsin jatkona Nokia teki Lumia 2520 -tabletista huomattavasti paremman kokonaisuuden.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. juhuu

  Microsoftin olisi pitänyt antaa Nokialle vapaat kädet kehittää Windows Phonea. WP olisi nyt paljon suositumpi.

  • Jurristi

   Epäilen. Muistetaan esimerkiksi millaista spagettikoodia, lisättynä liimalla ja laastarilla, Symbian oli. Koko WP olisi tuhon partaalla parissa vuodessa.

   Mutta muuten esitellyt softat ovat olleet iPadissä valmiina tai sai helposti ladattua (Storyteller). Ja kuka ottaa kuvia tabletilla? Näyttää hauskalta.

   • Sikari

    Haha, noita softia, tai edes lähelle vastaavia, ei saa edes rahalla ipadille, sääli. Story teller on aivan mahtava sovellus, ja koko softan idea ei olekkaan se että sillä katsellaan vain tabletilla otettuja kuvia vaan kaikkien laitteiden kuvat tietenkin synkkaa samaan paikkaan (skydrive) josta ne on tuolla katseltavissa.

    • Wasd

     Androidissa on myös tuollainen sovellus valmiina.

    • Vib

     Heyday on iOS-laitteille vastaava, vähän eri funktiolla mutta myös monipuolinen automaaginen päiväkirjasovellus.

 2. raaka

  No niin, hienoa jatkoa varsinaiseen arvosteluun (Y).
  Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta tabletilta että menee kyllä ostoon kunhan lisänäppäimistö tulee saataville.

Tuoreimmat jutut