Eilen julkaisimme arvostelumme Nokian ensimmäisestä puhletista eli Lumia 1520:stä. Saimme sen ohella yhtä aikaa testiin myös Nokian ensimmäisen tablettilaitteen Lumia 2520:n. Tässä artikkelissa katsastamme, minkälaisen laitteen Nokian on saanut aikaan ja millä eväillä se lähtee tablettikilpailuun mukaan.
—
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäys 17.12.2013: Tämän Lumia 2520 -laitearvostelun ohella kannattaa tarkastaa myös erillinen laajempi katsauksemme Lumia 2520:n sisältämiin Nokian omiin sovelluksiin.
—
Käyttöjärjestelmänä Lumia 2520:ssa on Microsoftin Windows RT 8.1, joka on Microsoftin käyttöjärjestelmä ARM-suorittimillisille tableteille. Markkinoilla ei ole nyt paljoa uusia Windows RT -laitteita ja tarjonta rajoittuukin pitkälti vain Nokia Lumia 2520:een ja Microsoft Surface 2:een.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saimme Nokialta testiin pelkän Lumia 2520 -laitteen, vaikka mukava lisä olisi ollut erikseen myytävä Nokian Power Keyboard.
Alkuun vielä katsaus Lumia 2520:n teknisiin ominaisuuksiin:
- 10,1 tuuman kosketusnäyttö, joka on tehty IPS LCD –tekniikalla
- Näytön tarkkuus 1920 x 1080, joka tekee 218 pikseliä tuumaa kohti
- Qualcommin Snapdragon 800 –suoritin 2,2 gigahertsin taajuudella
- Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennustilaa
- microSD-muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja 32 gigatavuun saakka
- 6,7 megapikselin takakamera Full HD –videotallennuksella ja kahden megapikselin etukamera
- 4G LTE -yhteydet
- 8 000 milliampeeritunnin akku
- Mitat 267 x 168 x 8,9 millimetriä
- Paino 615 grammaa
- Hinta noin 650 euroa
Lumia 2520:n Nokia Power Keyboard -lisävaruste tuo mukanaan reilun 2 000 milliampeeritunnin akun, fyysisen QWERTY-näppäimistön ja kaksi täysikokoista USB-porttia. Sen hinnat lähtevät 150 eurosta.
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on ottanut Lumia-puhelimistaan mallia, kun on tablettia suunnitellut. Sen erottaa joukosta nimittäin saman tien Lumiaksi. Testiimme tuli vieläpä tabletin punainen versio, joka on kiiltäväpintainen. Suomessa toisena värivaihtoehtona myytävä musta versio on puolestaan mattapintainen. Kiiltäväpintaiseen laitteeseen jää sormenjälkiä huomattavasti helpommin kuin mattapintaiseen ja Lumia 2520 onkin aikamoinen sormenjälkimagneetti.
Räikeän punainen väri tuo mukavasti väriä tablettien valkomustaan värimaailmaan. Designillaan Nokia on pyrkinyt erottautumaan tablettien valtavirrasta ja on mielestäni onnistunut siinä hyvin. Lumia 2520:n rakenne on todella jämäkkä ja se istuu käteen mukavasti. Ainoa negatiivinen asia rakenteessa on se, kun painaa keskeltä laitteen takapuolta, muovi painautuu hieman sisään ja pientä natinaa on havaittavissa. En tiedä, koskeeko tämä kaikkia laitteita vai onko testiin saapunut laite niin sanottu maanantaikappale. Kuitenkaan suurempaa haittaa siitä ei ollut, koska normaalissa käytössä sitä ei huomannut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Windows-tableteille tyypillisesti Lumia 2520:n näytön kuvasuhde on 16:9. On pitkälti mielipidekysymys, pitääkö enemmän 4:3- vai 16:9-kuvasuuhteesta, mutta itse kannatan 16:9:ää. Se edut tulevat esimerkiksi elokuvien katselussa, kun suurempi ala näytöstä saadaan käyttöön verrattuna 4:3:een. Pystyasennossa käyttö on taasen epämiellyttävänpää kuin 4:3-kuvasuhteella.
Liitäntöjä Lumia 2520:ssa on kiitettävästi – ja Android- ja iOS-tabletteihin verrattuna enemmän. Normaalien kuulokeliitännän ja USB:n lisäksi löytyy Mini-HDMI-liitäntä. Lataus hoidetaan 2,5 millimetrisen liitännän kautta. Micro-USB-portti on mallia 3.0, joten siihen menee normaali Micro-USB-kaapeli. Jos haluaa kuitenkin saada irti nopeudesta, pitää hankkia erilainen kaapeli, jossa on pieni ero normaaliin. Tällaista liitäntää on käytetty esimerkiksi Samsung Galaxy Note 3:ssa
Näyttö
Nokia Lumia 2520:n vahvinta alaa on sen näyttö. Se on yksi parhaita näyttöjä, mitä olen tableteissa nähnyt. Näyttö on riittävän tarkka, ettei resoluutio häiritse ja sen kirkkaus on huomattavasti parempi kuin kilpailijoilla. Nokia ilmoittaa, että Lumia 2520:n näyttö yltää 650 nitiin asti, mutta esimerkiksi DisplayMate sai mittauksissaan tulokseksi jopa 684 nitiä. Normaali kirkkaus älypuhelimissa asettuu 400 nitin ympärille ja tableteissa hieman sen alle.
Näytön kirkkauden lisäksi se tuottaa värit oikein mukavasti ja mustakin on kohtuullisen mustaa eikä muutu harmahtavaksi. Neljänteen iPadiin verrattuna Lumian näyttö voittaa kirkkaudessa ja värintoistossa. DisplayMate sai iPadille 421 nitin kirkkauden, joka on myös hyvin tabletilla. iPadin näyttö on huomattavasti tarkempi kuin Lumia 2520:n, mutta peruskäytössä sitä ei huomaa kovinkaan helposti. Näytöt ovat hyvin tasavahvoja ja suurimmat erot tulevat esille näyttöjen kuvasuhteessa ja kirkkaassa auringonvalossa luettavuudessa: Lumian näyttö voittaa Nokian tuttujen luettavuutta parannettavien tekniikoiden ansiosta luettavuudessa, jos aurinko paistaa kirkkaasti.
Lumian katselukulmat ovat todella laajat ja värit eivät paljoa muutu kulman suuretessa.
Käyttö
Windows 8.1 RT on mielestäni kelpo käyttöjärjestelmä. Sillä on tietyt heikkoudet kilpailijoihin verrattuna, mutta taas vahvuuksiakin löytyy. Aiemmin olemme tehneet pienen katsauksen Windows 8.1 RT –käyttöjärjestelmään, joten en rupea suuremmin siitä kertomaan vaan kerron yleisesti sen käytöstä ja Nokian omista lisäyksistä.
Nokia ei ole päässyt vaikuttamaan itse käyttöjärjestelmään, vaan on tuonut muiden valmistajien tavoin omia sovelluksiaan suoraan käyttöjärjestelmään asennettuna. Nokian Lumia –puhelimista tutut sovellukset ovat nyt siirtyneet myös tablettiin. Nyt Nokia MixRadiota voi kuunnella ilmaiseksi puhelimien tavoin, kun aikaisemmin Windowsilla pystyi ilmaisversiossa kuuntelemaan ainoastaan 30 sekunnin musiikkinäytteitä.
Lumia 2520:sta löytyvät myös HERE-navigointipalvelut. HERE Maps tuo ilmaiseksi laajat kartat ympäri maailmaa. Tämä auttaa varmasti kilpailussa muita tabletteja vastaan, koska Nokialla on laitteessa yhdet parhaista navigointiohjelmista.
Nokia on tuonut myös Nokia Cameran Lumia 2520:aan. Sen avulla kuvia ottaessa voi säätää valotusaikaa, valkotasapainoa, valotusarvoa ja ISO-arvoa. Olemme aikaisemmassa Nokia Lumia 1020:n arvostelussa käyneet läpi ohjelmiston perusperiaatteita, jotka nyt on vain siirretty Lumia 2520:ssa suurempaan kokoon.
Lisäys 17.12.2013: Saimme nyt julkaistua myös erillisen laajemman katsauksen Lumia 2520:n sisältämiin Nokian omiin sovelluksiin.
Windows 8.1 RT:n suurin heikkous on sen sovellusvalikoima. Koska työpöytäsovelluksia ei voi asentaa laitteeseen, joutuu pärjäämään kaupasta ladattavilla sovelluksilla. Niitä on nyt jo 150 000, mutta osakseen laatu on huono. Yleisesti ottaen perussovellukset löytyvät. Esimerkiksi Helsingin Sanomien sovellus löytyy ja jonkin verran pelejä. Kuitenkaan uusimpia pelejä Windows RT 8.1:lle ei ole tullut ja esimerkiksi Google Playsta ja Applen App Storesta löytyy huomattavasti kattavampi valikoima sovelluksia.
Ironista sinänsä, että laitteen suurimpia heikkouksia on sen sovellusvalikoima, mutta yksi vahvuuksista löytyy siltä saralta – nimittäin Office-ohjelmat. Ne tulevat ilmaisena laitteen mukana. Toivon kuitenkin, että Microsoft optimoi jossain vaiheessa Officen pienemmälle näytölle ja kosketukseen ystävälliseksi. Nyt myös ilman fyysistä näppäimistöä Officen käyttö on melko epämiellyttävää, koska pidempien tekstien kirjoittaminen kosketusnäytöllä ei ole mukavaa, joten Power Keyboardin hankinta on erittäin suositeltavaa.
Henkilökohtaisesti pidän Windows 8 –käyttöjärjestelmistä, koska ne ovat miellyttäviä ja nopeita käyttää. Samoin myös useamman käyttäjätilin saaminen laitteeseen on mukava lisä, jos tabletille löytyy useampia käyttäjiä. On pitkälti henkilökohtainen kysymys mitä tabletiltaan haluaa, mutta jos tablettia käyttää myös työhön ja sen käyttö rajoittuu vapaa-ajalla elokuvien katseluun ja internet-selailuun, Windows-laitteita voi hyvin suositella.
Kamera
Lumia 2520:n kamera on tablettien parhaimmistoa. Lumia 2520:stä löytyvä kamera on pääpiirteittäin tuttu Lumia 720:sta, mutta tableteissa ei kilpailijoilta vakuuttavia kameroita ole juuri nähty. Varsinkin myös Nokia Camera –sovelluksen parantaessa kokemusta tabletillakin kuvattaessa. Kuitenkin tabletilla tulee otettua kuvia melko harvoin, sillä onhan tabletti melko kömpelö kuvausväline.
Alla pari Lumia 2520:lla otettua kuvaa verrattuna neljännen sukupolven iPadiin.
Nokia Lumia 2520:
Neljännen sukupolven iPad:
Nokia Lumia 2520:
Neljännen sukupolven iPad:
Yhteenveto
Hyvää:
- Näyttö
- Nopeus ja suorituskyky
- Liitännät ja yhteydet
- Käyttöjärjestelmän vahvuudet: Office-ohjelmat, tuki useille käyttäjätileille
- Kameran laatu muihin tabletteihin verrattuna
Huonoa:
- Hinta Suomessa korkeahko (esimerkiksi verrattuna ilmoitettuun verottomaan hintaan: 500 dollaria eli vain reilut 350 euroa)
- Sovellustarjonta
Kokonaisuutena Lumia 2520:stä jäi miellyttävä kuva. Se on laadukas niin rakenteeltaan kuin näytöltään. Se on yleisestikin tablettien huippuluokkaa teknisiltä ominaisuuksiltaan, mutta jos tabletilla aikoo pelata paljon, Windows 8.1 RT ei ole oikea käyttöjärjestelmä – ainakaan vielä.
Nokia on tuonut omat sovelluksensa käyttöjärjestelmään, joka parantaa kokonaisuutta ja tuo Lumioiden tutut vahvuudet myös tablettiin. Niin kuin jo aiemmin totesin, voin suositella laitetta sellaiselle henkilölle, joka käyttää Office-ohjelmia ja muu käyttö rajoittuu pitkälti elokuvien katseluun ja internetin selailuun. Silloin laite on mitä mainioin.
Laitteen akkukestokin yllätti, koska viikon mittaisen testijakson aikana laite täytyi ladata vain kerran. Testijaksona laitetta käytettiin lähinnä internet-selailuun, videoiden katseluun, satunnaiseen pelailuun ja yleiseen testailuun.
Valitettavasti emme saaneet testiin lisävarustenäppäimistöä. Jos laitteen päättää hankkia, luonnollinen ostos sen kylkeen on Nokia Power Keyboard. Se parantaa joidenkin ominaisuuksien käytettävyyttä ja tuo tietysti USB-portit ja lisävirtaa laitteeseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »