Tällä kertaa Mobiili.fin testattavaksi on saapunut Nokian ensimmäinen puhlettikokoluokan älypuhelin. Se on myös ensimmäinen Lumia-puhelin, joka ei häviä millään teknisillä osa-alueilla tämän hetken Android-lippulaivoille tai suurinäyttöisille älypuhelimille. Lumia 1520:stä löytyy siis kuuden tuuman kosketusnäyttö, joka lähentelee jo pienimpien tablettien näyttökokoja. Kuitenkin Nokia on saanut tungettua laitteen yllättävän pieneen pakettiin.
Lumia 1520 lienee Nokian viimeisimpiä ellei viimeinenkin merkittävä uusi älypuhelin. Nokia jättääkin jäähyväiset hienolla laitteella, mutta kyllä Lumia 1520:sta joitakin heikkouksiakin löytyy. Ensinnäkin näinkin suurinäyttöinen puhelin ei sovi kaikille, ei välttämättä edes monille. Tämä on siis hyvä lisäys jo ennestään laajaan Lumia-mallistoon, mutta kuitenkin puhlettien ostajakunta on vielä melko pieni, vaikka ne kasvattavatkin suosiotaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 1520 tuli myyntiin 4. joulukuuta Lumia 2520 –tabletin kanssa ja moni varmasti miettii, ostaako pukinkonttiin vielä viimeisen nokialaisen. Lumia 1520:n hinta on samassa luokassa kilpailijoidensa kanssa: sen hinnat lähtevät noin 640 eurosta. Esimerkiksi luultavasti pahin kilpailija, Samsung Galaxy Note 3, lähtee kaupoista noin 50 euroa kalliimmalla. Varsinkin Suomessa myyntivaltti on, että Lumia 1520 on viimeisiä nokialaisia.
Laitteesta löytyy uusin Windows Phone 8 Update 3 –ohjelmistoversio, jonka Nokia on tuonut Lumia Black -päivityksen nimellä.
Tässä lista laitteen teknisistä tiedoista:
- Kuuden tuuman Full HD –kosketusnäyttö, joka on toteutettu IPS LCD –tekniikalla ja josta löytyy ClearBlack –tekniikka ja joka tukee myös kosketusta esimerkiksi hanskoilla ja avaimilla
- Qualcommin Snapdragon 800 –järjestelmäpiiri neljällä suoritinytimellä 2,2 gigahertsin taajuudella ja Adreno 330 –grafiikkasuoritin
- Kaksi gigatavua RAM-muistia
- 20 megapikselin PureView –kamera optisella kuvanvakaimella
- Full HD –videotallennus 30 ruutua sekunnissa
- 32 gigatavua tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja 64 gigatavuun saakka
- 4G LTE –yhteydet 150 megabitin sekuntinopeuteen asti
- Nano-SIM-kortti
- Mitat 162,8 x 85,4 x 8,7 millimetriä
- Paino 209 grammaa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia toimittaa puhelimen mukana laturin, Micro-USB-kaapelin, Nokia WH-208 -nappikuulokkeet, SIM-korttipaikan ja microSD-muistikorttipaikan avaustyökalun sekä ohjevihon. Nappikuulokkeisiin tulee vaihtoehtoisia ”korvanappeja”, jotka ovat erikokoisia.
Design
Lumia 1520:n tunnistaa helposti Lumiaksi. Se jatkaa samantyyppistä muotoilua, minkä Nokia aloitti jo aikanaan N9-älypuhelimessa. Testattavaksi saapui musta versio puhelimesta, joka poikkeaa muista siinä, että sen kuori on tehty täysin kierrätetyistä materiaaleista. Se on mattapintainen ja sitä on miellyttävä pitää kädessä. Sormenjälkiä siihen ei tartu kovin helposti ja se ei ole kovin liukaskaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimesta tulee mieleen, että Nokia olisi yhdistänyt Lumia 925:n ja Lumia 720:n muotoilun. Takaa se näyttää suurennetulta Lumia 925:ltä ja taasen edestä Lumia 720:lta. Niin kuin aiemmin totesin, Nokia on saanut tungettua laitteen suhteellisen pieneen pakettiin. Se on vain vajaat yhdeksän millimetriä paksu ja kuitenkin siitä löytyy integroituna langaton lataus. Kameran kohdalla on pieni kohouma, mutta se ei ole haitaksi ja sekin on suhteellisen pieni, koska kuitenkin kameran kenno on normaalia älypuhelimen kameraa suurempi.
Laatutuntuma Lumia 1520:ssa on todella hyvä. Se ei nitise mistään kohdasta ja puhelimen saumat ovat todella pienet. Ainoa miinus designissa on muistikortti- ja SIM-korttitelakat. Ne ovat hieman irtonaiset, vaikka niitä et ilman työkalua saakaan auki. Niitä paineltaessa ne liikkuvat hieman, jota ei käy esimerkiksi Nokia Lumia 920 –puhelimessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumia 1520 on ohut: esimerkiksi Lumia 920:aan verrattaessa ero on suuri. Sen näkee selvästi silmillä ja kädessäkin ero tuntuu selvästi. Vaikka suuren kokonsa takia Lumia 1520 ei ole yhtä miellyttävä kädessä kuin Lumia 920, on se puhletiksi kohtuullisen kompakti. Galaxy Note 3 on huomattavasti pienempi, mutta se omaa myös 0,3 tuumaa pienemmän näytön. HTC One Max omaa 0,1 tuumaa pienemmän näytön kuin Lumia, mutta se on ulkoisilta mitoilta kookkaampi laite.
Näyttö
Laitteen näyttö on yksinkertaisesti todella hyvä. Siitä ei huonoa sanottavaa ole, jos ei ota koon tuomia heikkouksia mukaan. Se on toteutettu IPS LCD –tekniikalla, jossa on käytetty myös ClearBlack –teknologiaa. Näyttö tuottaa värit luonnollisina, mutta LCD-näytöille tuttua on se, että musta ei ole täysin mustaa vaan hieman harmahtavaa näytön taustavalon takia.
Auringon valossa näyttö pääsee vahvimmilleen, jos vertaa kilpailijoihin. Missään vaiheessa testijakson aikana ei ollut luettavuusongelmia näytössä. Nokian eri tekniikkojen ja suuren kirkkauden tilan ansiosta näytön luettavuus on lähes aina hyvää.
Lumia 1520:n näytön tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä, joka tekee 368 pikseliä tuumaa kohti. Pikseleitä ei näytöstä erotakaan ja tarkkuus on erinomainen. Paperilla pikselitiheydessä näyttö ei pärjää esimerkiksi Googlen Nexus 5:lle, mutta näin korkeissa näyttötarkkuuksissa sillä ei ole enää väliä. Ihmissilmä ei kykene kuitenkaan erottamaan yksittäisiä pikseleitä näytöstä.
Laitteesta löytyy Lumia Black –ohjelmistoversio, joka tuo lisää toimintoja vilkaisunäytölle. Aiemmin siitä näki vaan kellon ajan, värinän ja sen, oliko laite latauksessa. Nyt siihen on tuotu kaikki ilmoitukset Windows Phonen normaalilta lukitusnäytöltä. Samalla yötilaan on tuotu lisää värejä kelloon.
Windows Phone 8 ja sen käyttö
Olemme jo aikaisemmin kertoneet tarkemmin Windows Phone 8:n käytöstä, eli en nyt kirjoita siitä pitkään. Tehojen lisääntymistä normaalissa käytössä ei kovin helposti huomaa. Kun sovelluksia käynnistää, avaa Lumia 1520 ne hieman sukkelammin kuin Lumia 920, mutta eroa ei huomaa elleivät laitteet ole vierekkäin. Lumia 1520 on kuitenkin hieman vakaampi kuin Lumia 920. Se ei pysähtele tai jämähtele missään vaiheessa, vaan kaikki toimii aivan niin kuin pitääkin. Lumia 920:ssa taasen on välillä pieniä jämähtelyjä huomattavissa.
Kaikki varmasti tietävät jo, mikä Windows Phonen suuri heikkous on. Sen sovellustarjonta. Vaikka sille ei löydykään kaikkia uusimpia pelejä tai aivan kaikkia sovelluksia, on sovellustarjontakin silti jo huomattavasti paremmalla tasolla kuin Windows Phone 8:n lanseerauspäivänä reilut vuosi sitten. Itselleni sovellukset riittävät hyvin ja muutamia suuria puutteitakin on paikattu viime aikoina, kuten Instagram virallisena versiona. Useimmille peruskuluttajalle Windows Phonen sovellukset varmasti jo riittävät ja erityisesti suurin osa suomalaisista sovelluksista alustalle löytyy, joten suomalaisnäkökulmasta tilanne on poikkeuksellisen hyväkin. Ellei ole himopelaaja, en näe sovellustarjonnan vähäisyyttä esteeksi ostaa puhelinta.
Tallennustilaa Lumia 1520:sta löytyy riittävästi. Jos sisäiset 32 gigatavua ei riitä, voi sitä lisätä muistikortilla. Tosin muistikortille ei ainakaan toistaiseksi voi asentaa pelejä vai sovelluksia.
Laitteen näytön koon takia käyttö on yhdellä kädellä epämiellyttävää, välillä jopa mahdotonta. Esimerkiksi tekstiviestin kirjoittaminen yhdellä kädellä tuottaa jo hankaluuksia. Kahdella kädellä taas laitetta on miellyttävä käyttää. Se menee vielä melko hyvin myös farkkujen taskuun, mutta kyllä sen taskussa tuntee ja pyöräillessä se välillä tuntuu häiritsevältäkin. Elokuvien ja TV-ohjelmien katselu laitteella on mukavaa – tietysti ison näytön takia. Internet-selailukin on tavallista mukavampaa suuren näytön ansiosta.
Pienikätiselle laitteen hankintaa en oikein voi suositella, koska yhdellä kädellä silloin käyttö on melkein mahdotonta. Silloin voinee tehdä oikeastaan ainoastaan välttämättömyydet eli puhelut.
Käyttöönotossakin piilee pieni mutka, koska laitteesta löytyy iPhone 5:n, 5c:n ja 5s:n tavoin nano-SIM-kortti, joka täytyy käydä vaihtamassa operaattorilta. Operaattorit laskuttavat tästä kohtuullisen summan, joka pyörii viiden ja kymmenen euron välillä.
Kamera
Kamera Lumia 1520:ssa on hyvä. Sen 20 megapikselin kamera ja optinen kuvanvakain tuottaa hyvää jälkeä, myös hämärässä. Lumialla otetut kuvat ovat tarkkoja sekä värikylläisiä. 20 megapikselin ansiosta kuvaa voi zoomata melko paljon ilman, että kuvanlaatu kärsii paljon. Kuitenkaan 1020:n 41 megapikselin kameraan verrattavaa zoomausta ei ole. Videokuvauksessa Nokia lupaa kolminkertaisen häviöttömän zoomin.
Alta löydätte esimerkkikuvia vertailtuna Nokian ensimmäiseen Windows Phone 8 –laitteeseen Lumia 920:aan.
Lumia 1520:n hämäräkuva automaattiasetuksella:
Nokia Lumia 920:n hämäräkuva automaattiasetuksilla:
Nokia Lumia 1520:n hämäräkuva kahden sekunnin valotusajalla:
Nokia Lumia 920:n hämäräkuva kahden sekunnin valotusajalla:
Nokia Lumia 1520:n kuva zoomattuna, alempana alkuperäinen kuva:
Nokia Lumia 920:n kuva zoomattuna, alempana alkuperäinen kuva:
Kamera siis tuottaa hyvää jälkeä, niin kuin Nokialta osaa jo odottaa. Hämäräkuvauksessa Lumiat nousevat edelleen markkinoiden parhaimmistoon, eikä muilta näytä olevan siihen vastausta. HTC pyrki ultrapikselikamerallaan horjuttamaan Nokian kameroiden paremmuutta, mutta toistaiseksi se on ollut pettymys.
Tässä vielä muutama kuva, jotka on otettu Lumia 1520:lla.
Lisävarustekuori
Saimme Lumia 1520:n kanssa kokeiltavaksi myös Nokian lisävarustekuoren, joka kulkee nimellä Protective Cover. Se on kilpailijan Flip Coverin tyyppinen suojakuori, jonka avulla laitteen saa myös mukavaan katselukulmaan tasaisen pinnan päällä. Samalla tietysti se toimii suojakuorena, joka suojaa myös näytön. Käytössä se on miellyttävä. Langaton lataus toimii myös lisäkuoren kanssa.
Yhteenveto
Hyvää:
- Näyttö
- Suoritin ja laitteen nopeus
- Laitteen koko suhteessa näytön kokoon
- Kamera
- Tallennustila ja laajennettavuus muistikorttipaikalla
- Lumia Blackin tuomat uudistukset
- Integroitu langaton lataus
Huonoa:
- Suuren kokonsa takia ei sovi kaikille
- Windows Phone varauksin
- microSD-muistikorttipaikan ja SIM-korttipaikan telakoiden tuntuma ja irtonaisuus
Nokia Lumia 1520 on paras Windows Phone –puhelin, jota olemme tähän mennessä testanneet. Se otti teknisiltä tiedoiltaan kiinni Android-lippulaivat ja –puhletit ja kameran osalta on suurimmasta osasta merkittävästi edelläkin.
Kuuden tuuman näytön omaava puhelin ei sovi kaikille, joten ostajakunta sen takia väheneekin heti alkuunsa. Myös kilpailijoilla on vastaavanlaisia laitteita ja esimerkiksi Samsung on tuonut uusimpaan, myös arvostelemaamme Galaxy Note 3:een paljon toimintoja, jotka tehostavat suuren näytön käyttöä. Windows Phonessa toistaiseksi suurin uudistus on aloitusnäyttöön lisätty tapahtumaruutusarake. Nyt aloitusnäytölle saa kuusi pientä ja kolme keskikokoista tapahtumaruutua rinnakkain.
Ennen kuin ostaa Lumia 1520:n, kannattaa tarkistaa kilpailijoiden mallit. HTC One Max, Samsung Galaxy Note 3 ja Sony Xperia Z Ultra lienevät laitteen kovimmat kilpailijat. Kaikki nämä perustuvat Androidiin. Windows Phonella ei vielä ole muita puhletteja kuin Lumia 1520 ja alkuvuodesta myyntiin tuleva Lumia 1320, joka on huomattavasti halvemman hintaluokan malli.
Voin kyllä suositella Lumia 1520:ta, koska kokonaisuudessaan siinä ei ole paljoa puutteita. Suureen näyttöön tottuu melko nopeasti ja sen heikkoudet ovat suurimmaksi osaksi yhden käden käytössä ja sen taskuun laittamisessa. Testijakson aikana minkäänlaisia suorituskykyongelmia tai kaatuiluja ei ilmennyt.
Nokia siis jättää matkapuhelinalalle jäähyväiset hienolla laitteella. Luultavasti parhaalla mahdollisella, mihin oli mahdollisuuksia. Kokonaisuudessaan laite on hyvä ja Suomessa se varmasti myy vielä kohtuullisen hyvin, koska on se kuuluisia viimeisiä nokialaisia ennen kuin Nokian nimi älypuhelimista katoaa.
PS. Jos Lumia 1520:sta ilmeni kysyttävää tai kommentoitavaa, kysy asiasi alta löytyvässä kommenttiosiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »