Tällä kertaa Mobiili.fi:n arvosteltavaksi pamahti Microsoftin Surface Pro 2 –tietokone, joka pyrkii olemukseltaan olemaan tabletti, mutta sisältä löytyy täysverinen Windows-käyttöjärjestelmä ja Intel Core i5 –suoritin. Laite toimitetaan mustavalkoisessa laatikossa. Laitteen ohella saimme testattavaksi myös Touch Cover 2 –lisävarustenäppäimistön.
Alkuun listaa laitteen teknisistä tiedoista:
- 10,6 tuuman ClearType Full HD –kosketusnäyttö 16:9 kuvasuhteella
- Tuki kymmenen sormen yhtäaikaiselle kosketukselle
- Windows 8.1 Pro
- Intel Core i5 4200U –tuplaydinsuoritin 1,6 gigahertsin taajuudella (Turbo Boostilla 2,3 gigahertsiä)
- Intel HD Graphics 4400
- 4 tai 8 gigatavua RAM-muistia mallista riippuen
- 64, 128, 256 tai 512 gigatavua tallennustilaa
- Kaksi 720p HD –kameraa eteen ja taakse suunnattuna
- USB 3.0 –portti, microSDXC-kortinlukulaite ja Mini DisplayPort
- Bluetooth 4.0 LE ja Wi-Fi 802.11a/b/g/n
- Valoisuudentunnistin, kiihtyvyystunnistin, gyroskooppi ja magnetometri
- Mitat 274,6 x 173 x 13,5 millimetriä
- Paino 907 grammaa
- Akku 42 wattituntia
- Akkukesto valmiustilassa 7-15 päivää, latautuu täyteen 2-4 tunnissa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisävarustenäppäimistön tiedot:
- 2,75 millimetriä paksu
- Taustavalaistut näppäimet
- Yhteensopiva kaikkien Surface-laitteiden kanssa
- Mitat 279 x 187 x 2,75 millimetriä
Hinnat:
- 64/128 gigatavua tallennustilaa ja 4 gigatavua RAM-muistia maksaa 900+/1000+ euroa
- 256/512 gigatavua tallennustilaa ja 8 gigatavua RAM-muistia maksaa 1300+/1800+ euroa
- Lisävarusteet: Touch Cover 2 100+ euroa, Type Cover 2 120+ euroa ja Power Cover 200+ euroa
Myyntipakkaukseen kuuluu itse laite, laturi, laturin johto sekä stylus-kynä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hiljattain arvostelussamme oli Asus Transformer Book T100, joka on niin ikään täysverinen Windows 8.1 –laite, mutta huomattavasti heikommilla tehoilla ja toki myös pienemmällä hintalapulla.
Kun avasin Surface Pro 2:n paketista, yllätyin laitteen paksuudesta ja painosta. Microsoft ilmoittaa laitteen paksuudeksi 13,5 millimetriä, mutta oman mittaukseni mukaan laitteen paksuus on melkein 17 millimetriä. Transformer Book T100:aan verrattuna laite on huomattavasti paksumpi ja painavampi. Ensitunnelmat laitteesta olivat ristiriitaiset. Laite on todella nopea ja siinä on laadukas näyttö, mutta onko tämän kokoisesta laitteesta normaaliksi tabletiksi.
Ensimmäisen käynnistyksen jälkeen laite valmisteli itse itsensä. Jos käyttäjällä on Microsoft-tunnus, se auttaa paljon tätä prosessia. Ensimmäinen käynnistys vei noin 10 minuuttia kokonaisuudessaan.
Design
Laitteen design on melko tavanomainen nykymarkkinoilla. Laite on lähes musta – Microsoft kutsuu väriä titaaninmustaksi, mutta materiaalina kuorissa on käytettyä magnesiumia. Laite on erittäin laadukkaan tuntuinen. Se on todella jämäkkä ja ei natise. Laitteen pinta on mattapintainen ja se ei kerää kovin paljoa sormenjälkiä ja on miellyttävän tahmea.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laitteen takana on ensimmäisestä sukupolvesta tuttu seisontatuki, mutta tällä kertaa siinä kulman suhteen kaksi vaihtoehtoa. Seisontatuki on myös laadukkaan oloinen ja on mukava lisä laitteelle. Seisontatuessa komeilee Surface-logo.
Laite on kauttaaltaan musta. Laitteen oikealla sivulla on microSDXC-kortinlukulaite, Mini DisplayPort ja latausliitäntä, joka on epästandardi magneeteilla kiinnittyvä liitäntä. Vasemmalla sivulla laitteesta löytyy äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, kuulokeliitäntä ja USB 3.0 –portti. Laitteen oikeasta ylälaidasta löytyy virtapainike. Virtapainikkeen kanssa oli ongelmia koko testijakson aikana. Se ei toiminut kunnolla ja toimi aina viiveellä. En tiedä, oliko kyseessä yksilökohtainen valmistusvirhe vai koskeeko sama ongelma kaikkia laitteita. Alareunasta löytyvät liittimet, joilla liitetään Touch Cover tai Type Cover kiinni laitteeseen. Laitteen näytön alapuolella on kapasitiivinen Windows-kotinäppäin.
Näyttö
Näyttö on Surface Pro 2:ssa hyvä. Full HD –resoluutio tuottaa 208 pikseliä tuumaa kohti ja se riittää varsin hyvin. Laitteesta on melko vaikea erottaa yksittäisiä pikseleitä normaalilta katseluetäisyydeltä. Värintoisto laitteella on hyvää ja värit ovat melko syviä. Mustan laitteen näyttö toistaa harmahtavana niin kuin tablettien LCD-näytöt yleensä tuottavat. Näyttö on kirkas ja näytön luettavuudessa ei tullut ongelmia testijakson aikana.
Laitteen näyttö on huomattavasti parempi kuin Transformer Book T100:n. Toki laitteella on tuplasti enemmän hintaa. Värintoisto sekä kirkkaus on parempi Surface Pro 2:ssa ja sen resoluutio on reilusti korkeampi: 1366 x 768 vs. 1920 x 1080.
Näyttö reagoi kosketukseen nopeasti ja tarkasti. Kosketuksen kanssa ei ollut ongelmia. Laite tukee kymmenen sormen yhtäaikaista kosketusta. Näytössä on hyvät katselukulmat ja värit eivät juurikaan muutun kulman suuretessa.
Käyttö
Niin kuin aiemmin totesinkin, laite on nopea. Se käynnistyy vain kahdeksassa sekunnissa tilaan, jossa normaali käyttö voi alkaa. Laite osoittautui mukavaksi kumppaniksi – varsinkin kun mukana oli Touch Cover 2 –lisävarustenäppäimistö. Näppäimistö kustantaa 100 euroa, eli se on melko kallis, mutta käytännöllinen lisävaruste. Microsoft tarjoaa laitteelle myös Type Cover ja Power Cover –näppäimistöjä, joissa on erilaiset näppäimet ja Power Coverista löytyy lisäksi lisäakku.
Windows 8.1 on askel parempaan suuntaan Windows 8:aan verrattuna. Se on nopeampi ja yksinkertaisempi. Omalla kohdalla mukava ominaisuus on kahden sovelluksen yhtäaikainen käyttö. Sen avulla kuuntelee mukavasti musiikkia ja käyttää internettiä.
Microsoft ei ole tuonut laitteeseen muuta kuin omat sovelluksensa ja esiasennettuna Office Home and Studentin, mutta valitettavasti kokoversiota laitteesta ei löydy vaan se täytyy ostaa erikseen. Asuksen Transformer Book T100 –laitteesta löytyi mukana Office-paketti ja mielestäni tästäkin laitteesta pitäisi, koska hintaa laitteella on kuitenkin lähemmäksi tuhat euroa.
Itselleni riittää melko hyvin Windows 8.1:n sovellustarjonta, koska suurin osa tärkeistä sovelluksista löytyy. Ja tilanne toki paranee jatkuvasti. Työpöytäsovelluksiakin löytyy todella paljon ja Surface Pro 2:lla ne pyörivät moitteetta. Kevyitä pelejäkin laitteella pystyy pelaamaan.
Yllätyin laitteen akkukestosta, koska laitteessa on kuitenkin Intel Core i5 –suoritin. Se perustuu uuteen virtapihiin Haswell-arkkitehtuuriin. Normaalilla käytöllä johon kuului internet-selailua, Officen käyttöä, musiikin kuuntelua ja satunnaista pelailua, akku riitti noin kaksi päivää.
Laitteen stereokaiuttimet ovat laadukkaat ja tuottavat hyvän äänen. Vaikka ääni on diskanttipainotteinen, se ei kuitenkaan ylikorostu. Tietenkään matalia bassotaajuuksia laite ei kykene tuottamaan.
Surface Pro 2:n pikkuveljestä Surface 2:sta löytyy huomattavasti paremmat kamerat. Siinä on 3,5 megapikselin etukamera ja viiden megapikselin takakamera. Microsoft ilmoittaa Pro 2:ssa olevan kaksi 720p HD-kameraa, joten kamerat ovat noin yhden megapikselin tuntumassa. Kameroilla ei mitään ihmeellistä jälkeä saa, mutta videopuheluita niillä puhuu. Tabletti on muutenkin kömpelö kuvausväline, joten tässä suhteessa kameroiden huono laatu ei haittaa, vaikka laite onkin näin kallis.
Toimivuus tablettina ja kannettavana
Laite toimii kannettavana hyvin, vaikka näyttö onkin melko pieni. Jos hiiri on mukana, niin Officenkin käyttö onnistuu luontevasti. Toisin kuin sormilla – niillä käytettynä käyttö on melko surkeaa. Kevyitä pelejäkin pystyy pelaamaan ja kevyt ja melko vaatimaton editointiohjelma Windows Movie Maker toimi moitteetta ja sulavasti. Laite varmasti pyörittäisi hieman vanhoja pelejä, mutta laitteesta puuttuu optinen asema ja täten niiden asentaminen tuottaa hankaluuksia.
Tablettina laite suoriutuu heikommin. Laitteen paksun ja painavan olemuksen ansiosta se ei ole mikään miellyttävin tabletti. Makuuasennossa laitetta on epämiellyttävä käyttää pitkiä aikoja sen painon vuoksi. Laitteen paksuus ei tuottanut suurempia ongelmia, kunhan siihen tottui. Alkuun tuntui oudolta pitää käsissä näin paksua tablettia, mutta myöhemmin se ei enää tuntunut yhtä suurelta ongelmalta. Painoon sen sijaan en testijakson aikana tottunut.
Käyttöjärjestelmä on työpöytää lukuun ottamatta kosketusnäyttöystävällinen. Se on nopea, mutta ensikertalaiselta vaatii totuttelua ja oppimista. Käyttöjärjestelmä vaatii muutaman tunnin ennen kuin tajuaa sen kaikki kikat. Vaikka loppupeleissä uusi Windows 8 on saanut paljon negatiivista palautetta, on se mielestäni paras Windows-käyttöjärjestelmä tähän mennessä.
Touch Cover 2 -lisävarustenäppäimistö
Saimme laitteen kaveriksi lisävarustenäppäimistön, joka kantaa nimeä Touch Cover 2. Näin ollen sekin on edennyt toiseen sukupolveen. Näppäimistö on yksi kolmesta näppäimistöstä, jotka ovat tarjolla Surfaceille.
Näppäimistö on hyvä. Se vaatii muutaman tunnin opettelua, että siihen saa hyvän tuntuman. Näppäimet ovat kosketusnäppäimiä ja näin ollen näppäimistö on saatu painettua todella pieneen tilaan. Se onkin vain 2,75 millimetriä paksu. Kirjoitustuntuma ei pärjää normaalin Type Cover 2:n kirjoitustuntumaan, mutta puolensa Touch Coverissakin on. Se on ohut, kevyt, hyvä suoja laitteelle sekä se kestää paremmin likaa ja roiskeita kuin Type Cover. Näppäimistö on myös helpompi pestä, koska sen voi pyyhkiä kostealla rätillä.
Kokonaisuutena Touch Cover 2 on hyvä lisävaruste, mutta kirjoittaminen sillä vaatii totuttelua. Henkilökohtaisesti sijoittaisin mieluummin Type Cover 2:een, joka antaa paremman kirjoitustuntuman ja on vain pari kymppiä kalliimpi.
Vertailua Asus Transformer Book T100:aan
Ulkoisesti Surface Pro 2 on huomattavasti kookkaampi kuin aiemmin arvostelemamme Asuksen Transformer Book T100. Painoa on vajaat 400 grammaa enemmän, paksuutta noin viisi millimetriä ja näytön koko on 0,5 tuumaa suurempi. Kädessä paino ja paksuus tuntuvat todella selvästi.
Surface Pro 2 pesee Asuksen monella osa alueella. Näyttö on tarkempi, kirkkaampi ja värintoistoltaan parempi. Myös haamukuvia erottaa vähemmän Microsoftin laitteessa. Tehoissa Asus jää myös kakkoseksi. Sen vähävirtainen Bay-Trail-suoritin ei Core i5 -suorittimelle. Surface käynnistyy uskomattoman nopeasti. Asuskaan ei ollut hidas käynnistymään, verrattaessa Android- ja iOS –laitteisiin, mutta Surfacelle se häviää kirkkaasti.
Akkukestossa Asus vetää pidemmän korren. Sen akku kesti peruskäytössä noin päivän pidempään. Asus piti laittaa laturiin noin kolmen päivän välein, kun Surface täytyi kiinnittää seinään kahden päivän käytön jälkeen.
Toki Surface on tuplasti kalliimpi laite kuin Asus, mikä selittänee teho- ja näyttöerot.
Yhteenveto
Hyvää:
- Erittäin tehokas tabletti
- Nopea käynnistymään
- Näyttö
- Integroitu seisontatuki
- Liitännät
Huonoa:
- Painava, paksu ja melko kömpelö
- Sovellusvalikoima varauksin
- Työpöytäohjelmien käyttö
- Hinta varauksin
Kokonaisuudessaan Surface Pro 2 on laitteena hieno ja hyvin viimeistelty. Laadukkaat materiaalit ja sisuskalut tekevät oivan kokonaisuuden, mutta kokonsa puolesta Surface Pro 2 jättää toivomisen varaan. Paksu ja painava laite ei sovellu kovin hyvin tabletiksi.
Kalliin hintansa ansiosta moni varmasti jättänee laitteen kaupan hyllylle, mutta yrityksille laite on mitä mainioin. Windowsin vahvuudet ovat parhaimmillaan yritysten saralla. Tehokas tablettihan tämä on ja soveltuu myös tietokoneeksi.
Lisävarustenäppäimistöt parantavat vielä kokonaisuutta, mutta normaalin kuluttajan vapaa-ajan tabletiksi laitteesta ei oikein ole laitteen koon ja hinnan takia. Myös kotona kannettavan tietokoneen tai pöytäkoneen korvaajaksi en usko laitteesta olevan sen pienen näytön takia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »