Apple julkisti uudet iPadinsa parisen viikkoa sitten 22. lokakuuta ja myös Suomessa myyntiintulo oli nopeaa, sillä uutuuksista 9,7 tuumaisella näytöllä varustettu iPad Air saapui jo perjantaina 1. marraskuuta Suomen markkinoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPad Airin hinnoittelu on pysynyt päälinjaltaan vastaavana kuin aiemmin, eli hinnat lähtevät liikkeelle 16 gigatavun muistilla varustetusta, Wi-Fi-verkkoja tukevasta mallista noin 500 eurolla myyjästä riippuen. Tarjolla ovat myös 32, 64 ja 128 gigatavun versiot sekä kaikista malleista myös mobiilidataverkkoja tukevat Wi-Fi + Cellular -mallit. Seuraava porras muistikapasiteetissa tai mobiiliverkkotuki tuovat aina noin 100 euroa lisähintaa. Näin 128 gigatavun Wi-Fi + Cellular -malli löytyy malliston huipulta noin 900 euron hintalapulla.
Hintojen ja tallennusmuistivaihtoehtojen ohella täysin ennallaan on pysynyt myös myyntipakkaus, josta ei löydy mitään ylimääräistä. Mukana ovat Ligthning-USB-kaapeli sekä laturi.
Aiempiin 3. ja 4. sukupolven malleihin nähden suurin muutos uudessa iPad Airissa löytyy koosta. Paksuudesta on lähtenyt pois 20 prosenttia ja Wi-Fi-mallien osalta painosta 28 prosenttia. Applen mukaan laitteen kokonaistilavuus on pienentynyt 24 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPad Airilla on nyt paksuutta 7,5 millimetriä, kun edeltäjien paksuus oli 9,4 millimetriä. Wi-Fi-malleilla on painoa 469 grammaa verrattuna 650 grammaan ja Wi-Fi + Cellular -malleilla 478 grammaa 660 grammaan verrattuna.
Käytännössä ero on todella dramaattinen. iPad Air tuntuu aivan eri luokan laitteelta kuin aiemmat iPadit. Kuvissa verrokkina esiintyy 3. sukupolven iPad, joka tuntuu nyt yhtäkkiä todella vanhahtavalta ja raskaalta iPad Airiin nähden. Eroa on jopa vaikea uskoa. iPad Airin tuntuma on huomattavasti enemmän lähempänä iPad miniä kuin vanhoja isoja iPadeja. Osansa tässä on myös designin yleisellä muutoksella iPad minissä nähdyn kaltaiseksi: suoremmat – toki mukavasti pyöristetyt – reunat aiemmasta suipponevasta tyylistä poiketen.
3. ja 4. sukupolven iPadit olivat edeltänyttä iPad 2:ta painavampia Retina-näytön virrankulutuksen vaatiman suuremman akun vuoksi. Nyt Apple on kuitenkin saanut leikattua kokoa ja painoa osittain pienentämällä akkua 42,5 wattitunnista 32,4 wattituntiin, koska iPad Airin näyttö- ja järjestelmäpiiriratkaisut ovat virtapihimpiä. Käyttöaikaa Apple lupaa edelleen tutut 10 tuntia yhdellä latauksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paksuuden ohella koko on pienentynyt myös näytön pidemmiltä sivureunoilta. iPad Airissa näytönreunukset ovat 43 prosenttia aiempaa pienemmät iPad minissä aiemmin nähdyn tyylin mukaisesti. Aiemmin iPad oli 18,6 senttimetriä leveä, kun uusi iPad Air on leveydeltään 17 senttimetriä.
Käytännössä pienentyneet näytönreunukset tuntuvat ikään kuin tuovan näytön paremmin esiin laitteessa. Käytössä kapeutuminen, yhdistettynä myös ohentumiseen, tuntuu parhaiten parantuneena kirjoitustuntumana. Itse kirjoitan iPadilla peukaloilla näpyttelemällä, mikä tuntuu sujuvan nyt huomattavasti sutjakkaammin Airilla.
Osansa edellä mainittuun parempaan kirjoitustuntumaan voi olla myös iPad Airin nopeudella. Applen itsensä mukaan iPad Airin sisältä löytyvä Apple A7 -järjestelmäpiiri on kaksi kertaa niin nopea kuin aiemman iPadin A6X-piiri. Verrokkiimme eli 3. sukupolven iPadiin nähden eron pitäisi olla vielä merkittävästi suurempi.
Verkkoselailukäytössä Safari-selaimella uusi iPad Air tuntuukin todella lentävän. Sivut avautuvat todella nopeasti. Itse asiassa samassa Wi-Fi-verkossa iPad Air tuntuisi avaavan sivut nyt nopeammin kuin täysverinen Applen MacBook Pro -tietokone.
Tähän osasyy voi olla myös iPad Airin MIMO-antennituki. Tuki löytyy edelleen 802.11a/b/g/n-tekniikoille, mutta nyt kahdella antennilla (Multiple-input Multiple-output = MIMO). Teoriassa MIMOn ansiosta Wi-Fi-yhteys voi olla jopa tuplasti nopeampi.
iPad Airista löytyy A7:n rinnalta myös M7-liikesuoritin, mutta sen merkitys iPadissa jää iPhonea pienemmäksi. Käytännössä siitä voi olla hyötyä tulevaisuudessa kuitenkin esimerkiksi joissakin peleissä.
Suomalaisittain ilolla voidaan tervehtiä myös iPadin laajentunutta 4G LTE -tukea. Uusi iPad Air tukee nyt kaikkia kolmea Suomessa käytössä olevaa tai vuoden alusta käyttöön tulevaa taajuutta eli 800, 1 800 ja 2 600 megahertsiä.
Suoritimme myös iPad Airilla sekä vanhalla 3. sukupolven iPadilla SunSpider-testin, joka mittaa laitteen, ohjelmiston ja selaimen JavaScript-suorituskykyä. Molemmista laitteista löytyi tuorein iOS 7.0.3-versio, eli eroja löytyi vain laitteesta. Lopputuloksena iPad Airin suoritusaika oli 403,6 ms, kun 3. sukupolven iPad oli yli kolme kertaa hitaampi (1322,1 ms). Kehitystä suorituskyvyssä siis todella on tapahtunut noin 1,5 vuodessa varsin paljon.
iOS 7 -päivitys olikin jo tehnyt 3. sukupolven iPadista varsin hitaan – tosin tilanne saattaa vielä parantua senkin osalta tulevien ohjelmistopäivitysten myötä virhekorjausten ja optimointien myötä.
iPad Airissa sen sijaan iOS 7 toimii paljon tehoja vaativalla suurellakin näyttötarkkuudella hyvin. iOS 7:stä olemme kirjoittaneet jo aiemmin erillisen arvostelun iPhonessa toiminnan osalta, johon ei iPadin osalta ole suuremmin perustavaa laatua olevaa lisättävää.
Edelleenkin kuitenkin tosin Apple voisi paremmin optimoida iOS 7:ää myös iPadin suuremmalle näytölle tiettyjen toimintojen osalta. Kuten ennenkin, tietyt asiat tuntuvat iPhonen pienemmän näytön ohjaamilta. Esimerkkinä tästä iOS 7:ssä huomattavasti huonompaan suuntaan ovat menneet esimerkiksi sovelluskansiot. Nykyisin kansioissahan voi olla useita sivuja, mutta kerralla näkyviin tulee vain yhdeksän sovelluskuvaketta niin iPadeilla kuin iPhoneissakin. Näyttötilaa menee näin järkyttävästi hukkaan. Aiemmin iOS 6:ssa sovelluksia näkyi kansioissa kerrallaan 16 kappaletta.
Käyttöjärjestelmän tehtävänä nykypäivänä on ennen kaikkea tarjota alusta sovelluksille ja pysyä muuten pois tieltä.
Sovellusten osalta iPad onkin edelleen edellä kilpailijoitaan. Androidille sovellustarjonta on laajaa, mutta monet sovellukset eivät ole sovitettuja tablettien suuremmille näytöille, vaan toimivat aivan kuten älypuhelimissakin. Windowsin kosketusoptimoidusta tablettisovellustarjonnta puolestaan on paljon perässä niin iOS:ia ja kuin Androidiakin laajuudeltaan.
Alle esimerkkeinä iPad-sovelluksista on satunnaisesti nostettu Spotifyn, Flipboardin sekä Talouselämän sovellukset.
Lisäksi tulee mainita, että Apple itse tarjoaa nyt uusien laitteiden ostajille aiemmin maksulliset toimistosovellukset eli Pagesin, Numbersin ja Keynoten sekä iLife-sovellukset iPhoton kuvanmuokkauseen, iMovien videomuokkaukseen ja GarageBandin musiikin tekoon ilmaiseksi. Tämä on noin viidenkympin etu niille, jotka eivät sovelluksia aiemmin olleet vielä hankkineet.
Arvostelulaitteemme oli iPad Airin värivaihtoehdoista tähtiharmaa (engl. space gray) eli ”musta” versio. Toinen vaihtoehto yhdistää hopeisen takakannen valkoiseen etupuoleen.
Laatutuntumaltaan iPad on ennallaan: ei mitään nitinöitä tai natinoita ja alumiini tuntuu mukavalta kädessä. Myös sivusta löytyvät painikkeet ovat nyt muuttuneet muovisista metallisiksi. Äänenvoimakkuuspainikkeiden tuntuma on hyvä, mutta iPadin käyttäjän valinnan mukaan hiljentävän tai näytönlukituksen lukitsevan kytkimen suunnittelu ei ole mennyt aivan nappiin. Se on hieman liian jäykkä, tai toisaalta hieman liian pieni, ja käyttö vaatii näin ylimääräistä huomiota.
Takakameran osalta iPad Airin yhteydessä ei uutta nähty, vaan tarjolla on edelleen 4. sukupolven iPadin tavoin viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera taustavalaistulla (BSI) kennolla ja viiden elementin linssillä sekä f/2,4-aukolla. Mukana on myös HDR-kuvauksen tuki.
Etukamera on myös edelleen 4. sukupolven iPadin tavoin tarkkuudeltaan 1,2 megapikseliä. Sekä taka- että etukamerassa aiempaan 3. sukupolven iPadiin nähden on tapahtunut suurempia muutoksia, sillä siitähän löytyy esimerkiksi vain 0,3 megapikselin etukamera.
Videokuvausta iPad Airkin tukee Full HD 1080p -tarkkuudella. Videokuvauksen osalta uutta on toinen mikrofoni, joka parantaa äänen tallentumista.
Tableteissa kamera on sivuroolissa eikä tablettia kuvaaminen mielessä juuri hankita. Silti hyvä kamerakin on mukava lisä, ja olisi ollut mukava nähdä tällä saralla parannusta iPadeissakin. Nyr kamera on ihan ok – valoisassa silläkin saa ihan kohtuullisia kuvia. Alta löytyy pari esimerkkikuvaa.
iPhone 5s:ssä nähtyjä sarjakuvausta tai slo-mo-hidastusvideon kuvausta iPad Air ei tue.
Emme ole vielä aiemmin maininneet tässä jutussa erikseen Applen toista iPad-uutuutta eli iPad miniä Retina-näytöllä. Sen myynti alkaa vasta myöhemmin, koska 7,9 tuuman Retina-näyttöjen tuotantokapasiteetti ei meinaa riittää vaikeamman prosessin vuoksi.
iPad mini otti tänä vuonna selvästi suuremman harppauksen eteenpäin kuin isompi iPad, sillä nyt iPad mini on täysin vastaava ominaisuuksiltaan uuden iPad Airin kanssa – lukuun ottamatta tietenkin näytön kokoa, itse laitteen kokoa sekä hintaa.
iPad ministä löytyy itse asiassa iPad Airia terävämpi näyttö, koska iPad minissä näytön 2048×1536 pikseliä jakautuvat 7,9 tuumalle ja iPad Airissa 9,7 tuumalle. Näin iPad minissä on 326 pikseliä tuumaa kohti ja iPad Airissa tutut 264 pikseliä tuumaa kohti.
iPad minin ja iPad Airin osalta valinta on kuitenkin tänä vuonna helppoa. Jos hinnalla ei ole väliä, on oma kokomieltymys ratkaiseva tekijä. iPad minin Retina-version hinnat lähtevät 400 eurosta 16 gigatavun muistilla ja se on siis 100 euroa edullisempi kuin iPad Air läpi koko malliston. Myös iPad mini on nyt tarjolla myös 128 gigatavun tallennusmuistilla.
Kokonaisuutena iPad Air on Applelta jälleen yksi päivityskierros jo tutuksi käyneeseen iPad-tablettiin 9,7 tuuman koossa.
Se ei tarjoa oikeastaan mitään varsinaisia täysin uusia toimintoja tai mahdollisuuksia aiempiin iPadeihin verrattuna, mutta kahdella tärkeimpiin tableteissa lukeutuvalla osa-alueella on tehty merkittäviä päivityksiä.
Tabletti on ikkuna verkkosivuihin ja sovelluksiin ja iPad Air toimii nyt parempana ikkunana. Se on aiempaa nopeampi – kolmannen sukupolven iPadiin verrattuna ero on huomattavan merkittävä, mutta käytännön ero neljännen sukupolven iPadiin voi jäädä niukemmaksi.
Lisäksi merkittävin muutos on laihdutuskuuri, jonka iPad Air on käynyt läpi. Sen tuloksena laite tuntuu hyvin paljon mukavammalta käyttää ja pidellä yhdelläkin kädellä.
Applen tuntien se, mitä Airista nyt jäi puuttumaan, tullaan näkemään ensi vuoden iPad Air -mallissa. Tähän listaan lukeutuvat esimerkiksi Touch ID -sormenjälkitunnistin kotinäppäimessä, kahdeksan megapikselin parempi kamera, sarjakuvaus sekä hidastusvideot.
Suurelle enemmistölle iPad Air on edelleen selvästi paras valinta tabletiksi 10 tuuman kokoluokassa – paljolti ylivertaisen sovellustarjonnan, mutta myös lisävarustevalikoiman myötä. Jos ei iPadista tosin ole aiemmin pitänyt lainkaan, ei iPad Airkaan muuta tilannetta mitenkään. iPadista pitäville iPad Air on kuitenkin mahtava laite ja on vain positiivinen asia, että kyseessä on tuttu iPad.
4. sukupolven iPadin jo omistavien ei osalta päivittämisen järkevyys uuteen riippuu paljon halusta saada käyttöönsä kevyempi ja pienempi laite, eikä päivittäminen kaikissa tapauksissa ole välttämättä kovin hyödyllistä. 3. sukupolven iPadien omistajille päivitystä voi sen sijaan suositella erittäin lämpimästi, koska pienemmän koon ohella tarjolla on myös rutkasti lisää suorituskykyä ja muitakin parannuksia.
Hyvää:
- Tuttu iPad
- iOS:n sovellustarjonta
- Ohuus ja keveys
- Laatutuntuma
- Nopeus
Huonoa:
- iOS 7:n tietyt omituisuudet ja rajoitukset
- Ei Touch ID -sormenjälkitunnistinta
- Ei parannusta kameroissa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »