Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen Cook: ”Me emme ole roskabisneksessä”

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen Tim Cookin mukaan Applella ei koskaan ole ollutkaan vielä suunnitelmissa tehdä reilusti nykyistä edullisempaa iPhonea.

Cook näkee, että markkinat – mukaan lukien älypuhelimet – jakautuvat kahtia. Toinen osa koostuu halvoista, erottautumattomista tuotteista, jotka eivät kilpaile muulla kuin hinnalla. ”Markkinoista suurin osa on aina roskaa (junk)”, Cook kommentoi BusinessWeekin haastattelussa.

”Me emme ole roskabisneksessä”, Cook toteaa. ”Markkinoilla on segmentti, joka todella haluaa tuotteen, joka tarjoaa paljon heille, ja haluan taistella kuin hullu noista asiakkaista”, Cook sanoo. ”En aio menettää yöuniani sen toisen markkinan osalta, koska se ei vain ole sitä mitä me edustamme. Onneksi, molemmat näistä markkinoista ovat niin suuria ja on niin paljon ihmisiä, jotka haluavat loistavan käytökokemuksen puhelimeltaan tai tabletiltaan, että Applella voi olla erittäin hyvä bisnes.”

”Meillä ei ikinä ollut tavoitetta myydä halpapuhelinta”, väittää Cook. ”Ensisijainen tavoitteemme on myydä loistavaa puhelinta ja tarjota loistava kokemus, ja löysimme tavan tehdä se edullisemmin”, Cook viittaa hiljattain uuden iPhone 5s -huippumallin rinnalla esiteltyyn iPhone 5c:hen.

Ennakkospekulaatioissa muovikuorisesta iPhone 5c:stä odotettiin edullisempaa kuin, mitä se lopulta oli. Yhdysvalloissa iPhone 5c:n hinta on 549 dollaria ja Euroopassa 599 euroa – käytännössä se on vain siis uusi iPhone-malliston keskimmäinen vaihtoehto vanhan iPhone 4s:n ja iPhone 5s:n välissä. iPhone 5, mutta uusilla värikkäillä muovikuorilla.

Älypuhelinten markkinaosuuksissa kilpaileva Android on vallannut noin 80 prosentin osuuden maailmanlaajuisesti, mutta Apple ei silti ole pyrkinyt edullisemmalla tuotteella kasvattamaan osuuttaan. Tällä hetkellä iPhonessakin käytetty iOS-käyttöjärjestelmä on vielä useimmille sovelluskehittäjille prioriteettilistan kärjessä, mutta Androidin kasvanut osuus ja sovellusmyynti voi ajan myötä kääntää kelkan.

”Totuus mobiilimarkkinasta on, että trendit nousevat ja laskevat väkivaltaisemmin kuin kukaan ikinä odottaa”, sanoo suomalaisanalyytikko Tero Kuittinen. ”Tietyssä kohtaa, kasvusta tulee tärkeämpää kuin absoluuttisesta tasosta, joten vaikka Apple lähettää nykyisin enemmän rahaa kehittäjille kuin Android, jos Androidin kasvu on Applea nopeampaa, kehittäjät ottavat ja menevät Google Playhin.” 

Cook ei kuitenkaan näyttäisi olevan tästä huolissaan. Hänen mukaansa suuresta markkinaosuudesta huolimatta Android-laitteita, varsinkin tabletteja, käytetään vähemmän. Lisäksi alusta on jakautunut useisiin eri versioihin. Markkinoilla on todella vanhallakin ohjelmistolla varustettuja Android-puhelimia. ”Siihen mennessä, kun ne (Android-puhelimet) poistuvat markkinoilta, ne käyttävät käyttöjärjestelmää, joka on kolme tai neljä vuotta vanha. Se olisi kuin minulla olisi juuri nyt iOS 3 taskussani. En pystyisi kuvittelemaan sitä”, Cook selittää.

Älypuhelin- ja tablettimarkkinoilla rahanteon suhteen Applen toimintamalli ja strategia ovat toistaiseksi osoittautuneet ylivoimaisiksi. Nyt Cookin mukaan muut yrittävät kopioida Applen strategiaa. Androidia kehittävällä Googlella on oma laitevalmistajansa Motorolassa ja Microsoft ostaa Nokian toiminnot. ”Kaikki yrittävät ottaa käyttöön Applen strategian”, Cook toteaa Nokiaan viitaten. ”Me emme etsi ulkoista vahvistusta strategiallemme, mutta mielestäni se kertoo paljosta kopioinnista tavallaan strategian osalta ja että ihmiset ovat tunnistaneet sen tärkeyden”, Cook viittaa laitteiston ja ohjelmiston läheisen yhteiskehitykseen.

Viime aikoina Applen innovaatiokykyä on epäilty, kun yhtiö on keskittynyt tarjoamaan iPhoneista ja iPadeista vain miedosti päivitettyjä versioita. Osaltaan efektiä on tukenut se, että Apple on joka toinen vuosi pitänyt iPhonen muotoilun pitkälti ennallaan. Merkittävimmällä tavalla yhtiö on jättäytynyt muiden perään älypuhelinten näyttöjen kasvattamisessa.

Cook pitää innovaatioita tärkeänä ja hänen mukaansa Nokian kohtalo onkin oiva esimerkki. ”Uskon sen olevan muistutus kaikille bisneksessä, että täytyy jatkaa jatkuvasti innovointia ja jos ei innovoi niin kuolee”, Cook toteaa.

Yksi Applen uusista innovaatioista on iPhone 5s:n kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija. Senkään luominen ei ollut helppoa. ”On niin monia ongelmia, jotka täytyy ratkaista yhteen suureen ideaan”, toteaa Applen designista nykyyään niin laitteiston kuin ohjelmiston osalta vastaava Jony Ive.

Sormenjälkilukijoita ovat tuoneet aiemmin älypuhelimiin muutkin, mutta ensi kertaa iPhone 5s:ssä lukija vaikuttaisi ensiarvioiden perusteella toimivan erinomaisesti – nopeasti ja luotettavasti. Applen ohjelmistokehityksestä vastaava Craig Federighi toteaakin: ”Jotain uutta? Uusi on helppoa. Oikein tekeminen on vaikeaa”. Jää nähtäväksi, innostuvatko myös asiakkaat sormenjälkitunnistimen helpottamasta käytöstä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. jeppels

  Jep hyvin sanottu. Lumiat ja Samsungit on roskaa!

 2. Pekk

  Noh juttua en jaksanut lukea, mutta pettynyt olen kyllä uuteen iOS 7:aan. Saakohan mitenkään päivitettyä takaisin kutoseen?

 3. tapani

  Nokia on kylläkin hyvä esimerkki siitä miten innovoida. Miten Apple innovoi? Keksimällä uuden kusetuksen, jotta saadaan paremmat katteet. Miten joku voi ajatella, että koko Apple perustuu siihen, että ajattelevat asiakkaitaan kun ”kusettavat” tietämättömiä tavallisia tallaajia markkinoiden jo keksittyjä ”vanhoja” ominaisuuksia uutena, jotka kilpailijat ovat tehneet vuosikausia sitten.

 4. eino

  Ylpeys käy lankeemuksen edellä.

 5. SdSss

  Hah, kun applen halpamalli floppaa pahoin, kurssi luisuu ja kuluttajien kiinnostus hiipuu selitellään hädissään että ei meidän pitänytkään tehdä halpa puhelinta, julkaistiin vaan sellainen mutta hintalapusta tulikin vähän iso… oho…

  Niin naurettavaa toimintaa applelta.

  • Keijomus

   Kato, aito kehitysvammainen itkee vieläkin. :D Oletko nähnyt nyt sitä halpamallia jossain tarjolla? Semmoinenkin toki löytyy, mutta se ei ole kumpikaan nyt esitellyistä malleista vaan 4S. Ei vain taida viikkorahat pojalla riittää siihenkään.

Tuoreimmat jutut