Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

iPhonen asema murenee: venäläisoperaattorit luopuvat, yhdysvaltalaisoperaattori ehkä ongelmissa sitoumuksensa kanssa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple iPhone 5 valkoisena

Apple iPhone 5 valkoisena

Applen iPhonen asema älypuhelinmarkkinoilla murenee. Operaattorit ovat tyytymättömiä Applen toimintaan ja vaatimuksiin – toisaalta niillä on vaikeuksia yltää Applen kanssa sopimuksissa tekemiinsä sitoumuksiin.

Venäjällä nyt kolmas suurista operaattoreista, Vimpelcom ja sen Beeline-brändi, luopuu iPhonen myynnistä. Jo aiemmin MTS ja Megafon ovat luopuneet iPhone-myynnistä. Beeline liittyi nyt uuden sopimuksen myötä vahvemmin Samsungin myyjäksi. ”Päätös voi liittyä Vimpelcomiin sopimukseen Samsungin kanssa. Lisäksi Apple valmistelee oman myymäläketjunsa avaamista Venäjällä ja ei ole kiinnostunut kolmansista osapuolista. Applen ehdot ovat karskeja, erityisesti markkinoinnin osalta, ja eivät aina ole hyödyllisiä kumppaneille. Tämän vuoksi Vimpelcomin päätös näyttää loogiselta”, Mail.run Hi-Tech-osion pääanalytiikko Dmitry Ryabinin analysoi tilannetta. Apple avasi myös oman verkkokauppansa Venäjällä 26. kesäkuuta.

Applen markkinaosuus Venäjällä laski ensimmäisellä neljänneksellä 8,4 prosenttiin vuodentakaisesta 9 prosentista. Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä oli jo aivan iPhonen kannassa 8,3 prosentin osuudellaan, kuten olemme kertoneet jo aiemmin.

Yhdysvalloissa puolestaan Verizon-operaattori saattaa olla ongelmissa Applen kanssa solmimansa sopimuksen kanssa. Muun muassa Moffett Research -analyysiyhtiö on kiinnittänyt huomiota Verizonin ilmoitukseen, jonka mukaan se on sitoutunut ostamaan laitteita 23,5 miljardilla dollarilla kuluvan vuoden aikana. Tämä tarkoittaisi reilun kuudensadan dollarin keskihinnalla noin 37-39 miljoonaa iPhonea.

Ensimmäisellä neljänneksellä Verizon myi neljä miljoonaa iPhonea, joten sitoumuksen mukaiseen iPhone-myyntimäärään yltäminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Väitetysti näin iPhone-myynti olisi jäänyt Verizonin sopimuksenteon aikaisista odotuksista.

Raportin perusta on kuitenkin myös kyseenalaistettu, sillä Verizonin myyntitavoitteet vaikuttavat täysin ylimitoitetuilta ja jopa epärealistisilta. Valitettavasti Verizonin ja Applen välisestä sopimuksesta ei tiedetä kaikkia tarpeellisia yksityiskohtia.

Pienempi Sprint-operaattori on puolestaan sitoutunut ostamaan iPhoneja 15,5 miljardilla dollarilla vuonna 2011 alkaneen nelivuotisen sopimuskauden aikana. Analyytikot uskovat sen onnistuvan sitoumuksensa mukaisen iPhone-myyntimäärän saavuttamisessa.

Applen iPhone-myynnin aiemmin huikeat kasvuluvut ovat viime neljänneksinä pudonneet alle 10 prosentin. Apple yrittää huhujen mukaan piristää iPhone-myyntiä tuomalla tänä syksynä ensi kertaa tarjolle kaksi uutuusmallia, nykymallin seuraajan eli niin sanotun ”iPhone 5S:n” ja toisen, uuden edullisemman iPhone-mallin useissa eri väreissä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

Tuoreimmat jutut