Taakse jäävän viikon aloitti heti maanantaina Nokia kertomalla ison uutisen: se hankkii puuttuvan puolikkaan Nokia Siemens Networks -verkkoyhtiöstä Siemensiltä 1,7 miljardilla eurolla. Merkittävä järjestely nostatti viikon aikana myös jälleen useita spekulaatioita Nokian laite- eli puhelinliiketoiminnan myynnistä.
Myös alkavan viikon merkittävimmät mobiilialan uutiset tultaneen kuulemaan Nokialta, kun pitkään huhuttu ja useissa vuodoissa nähty EOS-koodinimellinen 41 megapikselin superkamerapuhelin julkistetaan viimein virallisesti Suomen aikaa torstai-iltana 11. heinäkuuta New Yorkissa.
Menneellä viikolla Nokia julkisti uuden peruspuhelinkaksikon ja kertoi muun muassa HERE-karttojen tulosta uudella Asha-alustalla varustetulle Asha 501:lle. Lisäksi viikon aikana muun muassa huhuttiin Samsungin Tizen-puhelinten myöhästymisestä ja koko projektin tuuliajolle ajautumisesta sekä kuultiin toisen neljänneksen tuloksista ennakkotietoja Samsungilta ja HTC:lta, jotka molemmat pettivät ennakko-odotukset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla käymme totutusti läpi viikon merkittävimmät tapahtumat mobiilialalla varustettuna linkeillä aiempiin juttuihimme aiheista viikon varrelta.
Nokia hankki verkkoyhtiön kokonaan itselleen – spekulaatiot jatkosta kiihtyivät
Yksi Nokian huhutuista yritysjärjestelyistä sai sinetin, kun Nokia sopi verkkoyhtiön hankkimisesta kokonaan omistukseensa. 1,7 miljardin kauppahintaa Nokia Siemens Networksin puolikkaasta on pidettävä edullisena, mutta silti kauppa herätti epäilyjä myös Nokian kassavarojen riittävyyden osalta. Osaltaan tähän vaikutti myös se, että kaupasta kertoessaan Nokia kertoi myös kassavarojensa vähentyneen 300-800 miljoonalla eurolla huhti-kesäkuussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koko verkkoyhtiön hankinta ei ainakaan pienennä todennäköisyyttä Nokian luopumiselle puhelinliiketoiminnastaan. Mitään uutta tietoa luopumisen osalta ei kuitenkaan viikolla saatu, mutta markkinat näyttäisivät uskovan myynnin toteutuvan.
Nokian järjestelysoppaa sekoittaa vielä Helsingin Sanomien raportti, jonka mukaan Oulun puhelintuotekehitysyksikön lopetus on enää vain ajan kysymys.
Verkkoyhtiö kokonaan Nokialle – NSN:n puolikkaan hinta 1,7 miljardia
Nokian verkkoyhtiökauppa – miksi ja mitä nyt
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Helsingin Sanomat: Nokian Oulun puhelintuotekehitysyksikön lopetus väistämätöntä – avoinna aikataulu
Suomalaisanalyytikko: “Markkinat vakuuttuneita: Nokia myy puhelintoimintansa”
Nokia rauhoittelee pelkoja kassan loppumisesta: “Jatkamme järkevää kassanhallintaa”
Nokian odotettu EOS-superkamerapuhelin julkistetaan 11. heinäkuuta – millä nimellä?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutta merkittävää näytettävää tuoterintamalla Nokialla on jo alkavalla viikolla, kun vihdoin ja viimein jo päivittäisiksi uutisiksi muuttuneiden vuotojen jälkeen EOS-koodinimellisestä superkamerapuhelimesta tulee julkista tavaraa. Tällä hetkellä suurimmat kysymysmerkit näyttäisivät olevan uutuuden nimi sekä saatavuusaikataulu Euroopassa. Lisäksi kameran yksityiskohtiin, kuten mahdollisiin uusiin zoom-toimintoihin ja optiseen kuvanvakaimeen liittyy yhä epävarmuutta.
Torstai on toivoa täynnä. Mobiili.fi tulee luonnollisesti kertomaan EOSista kattavasti heti julkistuksen tapahduttua.
Nokian EOS-superkamerapuhelimen nimi ei sittenkään selvä: 909, Lumia 1020 vai Lumia 1000?
Lehdistökuvavuoto: Nokia Lumia 1020 (EOS/Elvis) AT&T:lle
Ja sitten takaa: lehdistökuvassa taas Nokian EOS/Elvis-superkamerapuhelin – jännemmästä kuvakulmasta
Uusin vuoto: Nokian EOS-superkamerapuhelin jenkkimarkkinoille vielä heinäkuussa
Nokia julkisti 208:n ja 207:n, Ashoille päivitys ja Asha 501:een kartat
Ennen EOS-lanseerausta Nokia hoiti tällä viikolla ikään kuin alta pois useita peruspuhelinpuoleen liittyviä asioita. Uusina tuotteina julkistettiin 208 ja 207 -peruspuhelinkaksikko. Suomen markkinoille kaksikosta saapuva 208 sisältää 207:stä puuttuvan kameran. Puhelimet tuovat Nokian edullisiin peruspuhelimiin nopean 3G-verkkoyhteyden ja Lumioista tutun designin ja värimaailman.
Uusi ja ensimmäisille markkinoille parhaillaan ympäri maailmaa saapuva Asha 501 puolestaan sai tällä viikolla aluksi beetatestiversiona tarjolle Nokian HERE-kartat. Lisäksi aiemmat Asha-täyskosketuspuhelimet saivat erilaisia ohjelmistopäivityksiä.
Nokia julkisti kaksi tyylikästä peruspuhelinta – kamerallinen 208 myös Suomen markkinoille
Nokian Asha Touch -puhelimet päivittyvät
Nokian uuden sukupolven Asha 501 sai siltä puuttuneet HERE-kartat – aluksi beetana
Samsungin ja Intelin Tizen-käyttöjärjestelmä ongelmissa
Ensin kuoli Intelin yhteistyöprojekteista Nokian MeeGo. Seuraavaksi ehkä Samsungin Tizen. Ensin viikon aikana raportoitiin ensimmäisen Tizen-puhelimen viivästyvän alkuperäisestä aikataulustaan, koska ekosysteemiä eli käytännössä sovellustarjontaa halutaan vielä vahvistaa ennen lanseerausta. Sitten Eldar Murtazin totesi Twitterissä, että Tizen olisi jo melkein kuollut ja Samsung ja Intel siirtäisivät voimiaan Android-pohjaisiin laitteisiin.
Lopullinen totuus asiassa jää nähtäväksi, mutta joka tapauksessa Tizenille on jo aiemminkin ollut vaikea ennustaa merkittävää menestystä markkinoilla.
Samsungin odotetun Tizen-puhelimen tulo viivästyy?
Venäläinen mobiilitietäjä Murtazin: “Samsungin Tizen on melkein kuollut”
Tulosennakkoja julki: sekä Samsung että HTC pettivät odotukset
Mennyt maanantai aloitti myös vuoden 2013 kolmannen vuosineljänneksen. Heti kuultiinkin jo ennakkotietoja taakse jääneen toisen vuosineljänneksen sujumisesta Samsungilta ja HTC:ltä. Samsung Electronics teki kaikkien aikojen ennätystuloksen, mutta vielä parempaa oli odotettu. Tuore Galaxy S4 -lippulaivaälypuhelin ei ole yltänyt kovimpiin odotuksiin.
Rajusti markkina-asemaansa viimeisen reilun vuoden aikana menettänyt HTC puolestaan näytti elonmerkkejä toisella neljänneksellä kasvattaen alkuvuodesta sekä myyntiään että tulostaan komeasti. Luvut jäivät silti yhä matalaksi ja kesäkuu oli taas jo toukokuuta heikompi One-lippulaivaälypuhelimen kovimman hohdon himmetessä.
Samsungin painajainen: ennätystulos suuri pettymys
One-lippulaivaälypuhelin toi lohtua HTC:lle – myynti ja tulos ylös, mutta ei aihetta riemuun
Edullisempi muovi-iPhone uusissa kuvissa
Applen odotetusta edullisemmasta iPhone-mallista nähtiin tälläkin viikolla uutta materiaalia. Tarina on vanha sama: muovikuoret, useita kirkkaita värejä, hieman heikommat ominaisuudet ja halvempi hinta. Hiemankin aiempaa edullisemmalla iPhonella on Applella mahdollisuus sekoittaa älypuhelinmarkkinoita jälleen merkittävästi. Syksyn iPhone-uutuuksien tarkemmasta aikataulusta ei toistaiseksi ole saatu vielä viitteitä ja syyskuu säilyy toistaiseksi yhä parhaana veikkauksena.
Kuvia ja video – tältä pitäisi näyttää Applen edullisemman muovikuorisen iPhonen
Punaista, keltaista, valkoista, sinistä, vihreää – vuotokuvassa edullisemman iPhonen värit?
Moto X:n tilaaja voi valita värin, kaiverruksen ja taustakuvan
Myöskin huhumyllyssä aktiivisesti pyörineestä Moto X:stä nähtiin viikolla ensimmäinen mainos, kun Google Yhdysvaltain kansalaispäivän kunniaksi aloitti Yhdysvalloissa valmistettavan puhelimen markkinoinnin jo ennen kunnollista julkistusta. Mainoksen mukaan Moto X on ensimmäinen älypuhelin, jonka asiakas voi suunnitelle itse. Vuotaneiden tietojen mukaan suunniteltavuus rajoittuu kuitenkin värivaihtoehtoihin erikseen takakuoren ja sivujen osalta, kaiverrukseen sekä jo tilauksen yhteydessä valittavaan vapaavalintaiseen taustakuvaan.
Googlen Moto X -puhelimen ennakkomainos lupaa uutta: “Voit suunnitella älypuhelimesi itse”
Googlen Moto X -puhelimen itsesuunnittelu rajoittuu väreihin, kaiverrukseen ja ohjelmistoon
Myydyimmät puhelimet Suomessa kesäkuussa
Kuukauden vaihtuminen tietää aina myös operaattorien Suomen myydyimpien puhelinten listojen julkaisua. Kärjestä listoilta löytyvät tutut nimet Applen iPhone 5:stä Samsungin Galaxy S4:ään ja Nokian koko Lumia-mallistoon. Erikoisuutena paikkaansa puolusti edelleen Nokia 301 -peruspuhelin, joka oli Elisan (Saunalahden) myydyin jälleen ja DNA:n ja Soneran osalta neljänneksi myydyin.
Nokian uusi hittituote Suomessa: peruspuhelin 301
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »