Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokian Asha 501 -uutuus oululaisten käsialaa

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Nokia Asha 501 eri väreissä

Nokia Asha 501 eri väreissä

Nokian tänään julkistaman uuden sukupolven Asha 501 -puhelimen kehitystyöstä merkittävä osa on tapahtunut Oulussa, Nokia kertoo blogissaan.

”Käytännössä tämä porukka suunnitteli, miltä esimerkiksi puhelimen käynnistys, aloitusnäyttö, lukitusruutu ja erilaiset notifikaatiot näyttävät. Vastasimme myös viestitoiminnoista kuten teksti- ja multimediaviestien lähettämisestä ja vastaanotosta sekä tekstinsyötöstä puhelimen eri toiminnoissa. Työskentelimme myös sähköpostien ja omien tilien luomisen parissa”, kertoo Tuomo Hautamäki, joka on toiminut tiiminvetäjänä uuden puhelimen käyttöliittymän suunnitelutiimeissä.

Asha 501:n uusi Asha-alusta on saanut paljon vaikutteita Nokian N9:stä nähdystä MeeGo-käyttöjärjestelmän käyttöliittymästä. Nokia kutsuu uuden käyttöliittymän keskeistä osaa Fastlaneksi – se seuraa käyttäjän toimintaa ja mahdollistaa yhdellä silmäyksellä sen näkemisen, mitä tapahtuu ja tulee tapahtumaan. Fastlanen kehitystyöstä vastuu on ollut Oulussa. ”Puhelimessa on N9:stä tuttuja ominaisuuksia, mutta myös paljon uutta”, toteaa Hautamäki.

Osaltaan uudistettu Asha-alusta perustuu Nokian Smarterphone-yritysostoon. Oululaiset tekivätkin yhteistyötä oslolaisten Smarterphonelta tulleiden kehittäjien kanssa ja tutustuivat sen tuomaan uuteen ohjelmistokieleen. ”Siirryimme Asha 501:n myötä S40:sta kokonaan uuteen käyttöliittymään, joten uutta opeteltavaa oli paljon. Opettelimme kokonaan uuden ohjelmointikielen ja työkalut muuttuivat luonnollisesti uuden ympäristön takia”, kertoo Hautamäki.

Oulun ja Oslon lisäksi Asha 501:n ja uuden Asha-alustan kehitystyötä on tehty Kiinan Pekingissä.

Lisätietoa uudesta Asha 501:stä ja Asha-alustasta löytyy aiemmasta jutustamme.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Jonne

  Muuten hyvä, mutta kuten Stephen Elop sanoi, tuollaista swype&widget käyttöliittymää käyttääkseen pitäisi olla tietokoneinsinööri.

 2. Niinpäniin

  Hienoa Jonne, että osasit nimetä itsesi aiheesi mukaan.

  Miksi luulet, että swype -käyttöliittymää vaatii insinööritaitoja? Esim. N9 puhelimessa pyyhkäisy vasemmalta, oikealta tai alhaalta päin sovellus siirtyy sivuun. Ylhäältä päin taas sovellus suljetaan. Why it’s so hard?

  Myös Jollalla on käytössään swype -ominaisuus Sailfish -käyttöliittymässään. Samoten Ubuntu käyttää omassa käyttöliittymässään pyyhkäisytekniikkaa, mutta se on hieman edistyksellisempi.

  Ja nyt tulee Nokialta Asha 501, joka toimii myös swype -tekniikalla!

  Tämä kertoo siitä, että jos periaatteessa alle kahdessa vuodessa. Ja hyvin luultavasti tämä Asha 501 ei tule jäämään Nokian viimeisimmäksi swype -ominaisuudella viimeiseksi. Eikä Ubuntu tai Jolla ole myöskään peräntymässä.

  Hyvänä puolena ainakin N9 puhelimessa on sen muokattavuus. Toivottavasti Sailfish sekä Ubuntu OS tulee olemaan yhtä avonaisia, jotta niitäkin pystytään muokkaamaan tarpeen tullen – mukaan lukien näitä eri pyyhkäisymenetelmiä.

  … mutta sitä en ymmärrä, että se olisi jotenkin korkeakoulutettujen käyttöliittymä? Et ole itse tainnut ikinä kunnolla perehtyä aiheeseen.

  • Jamppa

   Juuri noin, pyyhkäisy-ele käyttöliittymä on ehdottomasti Helpompi käyttää kuin perinteiset hierarkiset käyttöliittymät. Ero on huikea etenkin androidiin nähden. Todella hienoa, että N9:n parhaita ominaisuuksia on saatu low-end puhelimeen! Niin ja N9 on helppo käyttää – isäni, joka on täydellisen ummikko tietotekniikassa, osaa käyttää N9:ää kuin vettä vaan.

 3. Ylpeä oululainen

  ”Tämä kertoo siitä, että jos periaatteessa alle kahdessa vuodessa.”

  En tiedä mitä ajattelin tuossa vaiheessa. Tässä siis, mitä piti kirjoittaa:

  Tämä kertoo siitä, että jos periaatteessa alle kahdessa vuodessa tulee 4 puhelinta, jossa käytetään swype -tekniikkaa, niin ei kyseessä voi mikään huono vaihtoehto olla. Ja alle puolessa vuodessa tullut niistä kolme.

  ja täydentääkseni tämän ”alle kahdessa vuodessa” niin julkistukset ovat tapahtuneet siinä ajassa vaikkei puhelinta ole varsinaisesti vielä myyntiin saatu. :)

 4. Toistaiseksi n9

  N9 olisi ollut hyvä lähtökohta kehittää ,mentiin monen mutkan kautta ja palataan taaksepäin.

Tuoreimmat jutut