Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applelle 200 000 euron sakot Italialta, Samsung taas sai kimppuunsa EU-komission

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Samsung ja Apple törmäyskurssilla

Samsung ja Apple törmäyskurssilla

Mobiilialan oikeudellisessa maailmassa tapahtuu jälleen älypuhelinmarkkinoiden kärkikaksikon osalta. Tällä kertaa yhtiöt eivät kuitenkaan ole keskenään nuottasilla, vaikkakin EU-komission Samsung-avaus liittyy yhtiöön aiempaan toimintaan Apple-kiistassa.

Italialaisviranomaiset ovat tuominneet Applelle uuden 200 000 euron sakkorangaistuksen. Käytännössä uusi sakko on määrätty osissa kolmelle eri Applen tytäryhtiölle. Rangaistus liittyy vanhaan tuttuun juttuun, jossa kyse oli Applen tarjoamasta AppleCare-lisätakuusta. Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti EU:n alueella on laitteilla voimassa joka tapauksessa vähintään kahden vuoden takuu, mutta italialaisviranomaisten mukaan Apple oli markkinoinut maksullista AppleCare-pakettiaan harhaanjohtavasti niin, että se kertoi tavallisen takuun olevan vain vuoden verran.

Aiemmin Applen maksettavaksi samassa jutussa on tuomittu jo 900 000 euron sakot maaliskuussa. Maaliskuun 28. päivän ja marraskuun 10. päivän välisenä aikana Apple ei kuitenkaan hyväksyttävästi toteuttanut aiemmin sille määrättyjä toimia, minkä ansiosta nyt sakkoja tuomittiin lisää. Apple on sittemmin tehnyt 14 muutosta verkkosivuilleen, kauppoihinsa ja ehtoihin, mutta se on myös lopettanut AppleCaren tarjoamisen italialaisissa Apple Storeissaan. Verkon kautta AppleCaren voi Italiassakin yhä ostaa.

Samsung puolestaan on odotetusti joutunut EU-komission hampaisiin. Asia liittyy Samsungin ja Applen ympäri maailmaa käymään patenttitaistoon, jonka osana Samsung on yrittänyt hyödyntää omistamiaan langattomille standardeille olennaisia niin sanottuja essentiaalipatentteja osana neuvotteluja sekä myyntikieltojen ja korvausten mahdollisena syynä. EU-komissio on nyt nostanut Samsungia vastaan virallisen kanteen, koska sen mukaan essentiaalipatentteja ei saa käyttää näin. Essentiaalipatentit tulisi lisensoida FRAND-mallilla eli osapuolille reilulla, kohtuullisella sekä eri lisensoijien osalta tasapuolisella tavalla.

”Aineettomat oikeudet ovat tärkeä kulmakivi yhtenäismarkkinoille. Kuitenkin, tämänkaltaisia oikeuksia ei saisi väärinkäyttää, kun ne ovat olennaisia teollisuusstandardien käyttämiseksi, mikä tuo huikeita etuja yrityksille ja kuluttajille”, kommentoi EU:n kilpailukomissaari Joaquin Almunia.

Samsung luopui jo aiemmin tällä viikolla Euroopassa essentiaalipatentteja sisältäneistä oikeusjutuistaan Applea vastaan. Tämä on nähty myönnytyksenä komission suuntaan.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

Tuoreimmat jutut