Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen patenttihakemus: langaton lataus jopa metrin säteellä

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Kuva Applen langattoman NFMR-latauksen patenttihakemuksesta

Kuva Applen langattoman NFMR-latauksen patenttihakemuksesta

Applen vuonna 2010 jättämä ja nyt paljastunut patenttihakemus esittelee tekniikaa, jolla vähän virtaa kuluttavia laitteita voitaisiin ladata langattomasti jopa metrin säteellä latauslähteenä toimivasta laitteesta. Markkinoilla toistaiseksi nähdyt puhelinten langattoman latauksen ratkaisut edellyttävät puhelimen sijaitsevan latausalustalla.

Applen Yhdysvalloissa tekemästä patenttihakemuksesta kertoo AppleInsider-sivusto.

Applen ratkaisun kerrotaan perustuvan NFMR-tekniikalle (Near Field Magnetic Resistance). Se mahdollistaisi langattoman latauksen hieman latauksessa mukana olevien laitteiden kokoa suuremmalla välimatkalla. Latauslähteenä voisi toimia erillinen laite tai esimerkiksi iMac tai MacBook -tietokone. Käytännössä langattoman latauksen etäisyys voisi useimmissa tapauksissa yltää noin metriin.

”Tällä tavalla, realistinen ja käytännöllinen lähestymistapa langattomaan lataukseen käyttökelpoisilla tehomäärillä yli tiettyihin tarkoituksiin sopivan välimatkan voidaan muuttaa todellisuudeksi”, Apple kertoo hakemuksessaan.

Toistaiseksi Applen hakemus mainitsee esimerkiksi tietokoneen näppäimistön ja hiiren langattoman latauksen, mutta myöhemmin vastaava tekniikka voisi laajentua myös mobiililaitteiden, kuten iPhonen ja iPadin, lataamiseen. Applen patenttihakemuksen perusteella tekniikka mahdollistaa useampien laitteiden yhtäaikaisen lataamisen samasta lähteestä.

Applen mukaan ladattavat laitteet liittyisivät järjestelmään ensin esimerkiksi Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyden kautta kommunikoimalla, minkä jälkeen valittaisiin käyttöön oikea taajuus NFMR-tekniikan käyttöön.

Langaton lataus on yksi positiivisimmista uutuuksista puhelimissa nykyisessäkin rajoittuneessa, muun muassa Nokian Lumia 920:sta, tutussakin muodossaan. Tulevaisuudessa tekniikan kehitys voi kuitenkin vielä latauksen langattomuuden vielä aivan uusille tasoille, josta Applen patenttihakemuksen ratkaisu on yksi esimerkki. Langatonta lataustekniikkaa kehittävät maailmassa myös monet pienemmät yhtiöt. Näistä yksi esimerkki on uBeam, jonka tekniikka on vielä toistaiseksi kehitysasteella. Sen suunnitelmat ovat kuitenkin Applen nyt nähtyä patenttihakemusta kunnianhimoisempia – uBeamin tekniikan pitäisi aikanaan tuoda langaton lataus yhdestä lähteestä koko huoneeseen tai vieläkin suuremmalle alueelle.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. kekkerke-12

  Siinä olisi sentää ”aito” langaton lataus. Mitään järkeä nykymallissa että ostellaan alustoja ja laitetaan ladattava laite alustan päälle. Lähietäisyys ja monilaitelataus olisi kyllä hieno homma.

  Menee toki hieman aikaa että tuollaisia voisi kunnolla valjastaa puhelimille ja tableteille.

 2. tapani

  ÖÖ, mun ps3 ohjain latautuu langattomasti 2 metrin päästä :D

  • playstation expert

   Obvious troll is obvious.

 3. Kuulostaa keinotekoiselta tarpeiden luomiselta. Miksi Suomessa panostetaan langattomaan teknologiaan, kun monet organisaatiot kuten Euroopan neuvosto, Euroopan ympäristövirasto, Ranskan, Saksan, Sveitsin jne.asiantuntijat kehottavat panostamaan langalliseen, kiinteään, kaapeloituun teknologiaan? Langaton sähkö on ”päätön” ajatus. Langattomuudesta on muodostunut Suomen sokea piste. Esimerkiksi turvallisen valokuidun etenemistä jarrutetaan niin kauan, että langaton 4G-järjestelmä on saatu rakennettua. Pian ”latautuvat” myös ihmiset.

 4. Pekka

  Nykyään ihmiset hikoilevat jo pelkästään kännykän säteilystä, mahtaa tuolla vempaimella hienosti päässä kiehua ja porkkana kasvaa… =)

 5. Oiva Piirakainen

  Toivottavasti tuota Applen patenttia käyttävää lataustekniikkaa ei koskaan oteta käyttöön. Vastaavia n metrin etäisyydellä toimivia latauslaitekokeiluja on tehty enemmä kin. Ne perustuvat siihen, että latauslaitteen ja ladattavan laitteen induktiokelat viritetään samalle resonanssitaajuudelle. Toimivat, mutta vakavana haittana ovat sähkömagneettiset häiriöt, jotka häiritsevät tietoliikennettä, audiolaitteita ja muita elektronisia laitteita. Häiriöt saattavat olla pahempia kuin ns datasähö-laitteilla. USA:ssa on radiospektri jo pilattu, mm puutteellisista viranomaissäännöistä johtuen, erityisesti alle 30 MHz taajuuksilla. Se selittää sen, että siellä tehdään tällaisia radiospektriä saastuttavia keksintöjä. Toivottavastk EU ja telekommunikaatiojärjestöt estävät ajoissa nuo metrin latausetäisyyttä käyttävät laitteet. Se ei olisi protektionismia vaan terveen järjen käyttöä sekä luonnonvarojen haaskauksen estämistä; ”kaukolatauksen” hyötysuhde on kovin heikko.

 6. Hepa

  ”Langaton sähkö on “päätön” ajatus.”
  Niinkö? Tutkipas Nikola Tesla-nimisen herra käsitystä ”langattomasta” energiansiirrosta.
  ”Langaton” on päätön nimitys…

 7. Rolf BR

  Tästä seuraava vaihe voisi olla vaikka se, että auton liike-energia muutettaisiin sähköä tuottavaksi kestomangneettien ja kelojen ja maantiehen integroitujen johtojen ym. avulla. Paluumatka voisi olla vaikka ilmaista. Autohan sinänsä toimisi jo suojana säteilyltä.

Tuoreimmat jutut