Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

iPhone 5:n tuotanto ei vieläkään pysy kysynnän tahdissa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

iPhone 5

iPhone 5, mustaa ja valkoista

Applen iPhone 5 -puhelimen tuotanto ei vieläkäkään vastaa kysyntää. Puhelimen valmistuksesta Applen sopimusvalmistajana vastaavan Foxconnin mukaan uuden iPhonen tuotanto on haastavaa.

”Ei ole helppoa tehdä iPhoneja. Emme pysty vastamaan huikeaan kysyntään”, kommentoi asiaa Foxconnin toimitusjohtaja Terry Gou Reuters-uutistoimistolle. Gou ei kommentoinut huhuja, joiden mukaan myös Foxconnin tytäryhtiö Foxconn International Holdings kokoaisi myös nykyään iPhoneja.

Kuten Yhdysvalloissa, myös Suomessa iPhone 5:n toimitusaika-arviot Applen omassa verkkokaupassa ovat tällä hetkellä 3-4 viikkoa. Myöskään esimerkiksi Verkkokauppa.comilta ei edelleenkään löydy ainottakaan iPhone 5:tä myymälän hyllystä ja sen verkkokaupassa kaikkia kuutta iPhone 5:n eri mallivaihtoehtoa on tilattu Verkkokauppa.comin enimmillään paljastamat ”yli 25 kappaletta”.

iPhone 5 on nyt ollut markkinoilla seitsemisen viikkoa. Apple ei ole paljastanut uutuuden myyntilukuja ensimmäisen viikonlopun viiden miljoonan iPhone 5:n toimituksia lukuun ottamatta.

Uutuuden markkinoilletuloa värittivät laatuongelmat – osa iPhone 5 -puhelimista oli valmiiksi naarmuuntuneita jo suoraan myyntipakkauksesta. Tämän jälkeen Applen on kerrottu tiukentaneen yhä laadunvalvontatoimia. Aiemmin viime kuussa Foxconnilta todettiinkin iPhone 5:n olevan sille ”vaikein valmistettava laite ikinä”.

Foxconnilla on kädet täynnä Applen tilauksia, mutta Samsung puolestaan aikoo huhujen mukaan todennäköisesti hidastaa uuden sirutehtaan rakentamista Applen vähentäessä tilauksiaan Samsungilta. Uuden tehtaan investointikustannus olisi ollut 3,7-5,5 miljardia dollaria. Vielä toistaiseksi Samsung vastaa Applen mobiililaitteiden sirujen valmistuksesta, mutta Applen on huhuttu suunnittelevan tuotannon siirtoa muun muassa TSMC:lle.

Applen toimitusketjulle ongelmallinen tilanne on myös japanilaisen Sharpin taloudellinen ahdinko. Yhtiö on varoittanut, ettei se välttämättä pysy pystyssä kasvavien tappioiden kasautuessa. Asymco-blogia pitävä analyytikko Horace Dediu onkin arvellut, että Apple on saattanut tukea Sharpia jopa yli kahden miljardin dollarin etumaksuilla. Sharp valmistaa Applelle tärkeitä näyttöpaneeleja, ja yhtiön heikentyvä taloudellinen tilanne voisi johtaa Applen näyttöpulaan.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

Tuoreimmat jutut