Memoto on ’lifeloggareiden’ toteutunut unelma: minikamera, jota on helppo kantaa mukana säällä kuin säällä vaikka paidan kauluksessa vaivattomasti ja huomaamattomasti, sillä kameran koko on vain 36 x 36 x 9 millimetriä. Kamera kuvaa viiden megapikselin tarkkuudella, siinä on GPS ja se ottaa valokuvan automaattisesti 30 sekunnin välein, ilman näppäimiä tai painikkeita. Valokuvat tallentuvat Memoton tarjoamaan pilvipalveluun, johon tällaisella kuvaustahdilla voi tallentua 4 gigatavua päivässä – joka vuodessa tarkoittaa jopa 1,5 teratavua. Valmistaja kertoo kuvien näin tallentuvan ja säilyvän turvallisesti ja edullisesti, verrattuna perinteisiin kovalevyihin, joita pitäisi erikseen hankkia. Memoto-sovellus myös järjestää kuvat, joita on helppo selailla ja jotka voi halutessaan jakaa myös verkkoon. Memoton tarjoamasta tallennustilasta käyttäjä maksaa kuukausimaksun, jonka kerrotaan tulevan huomattavasti edullisemmaksi kuin erillisten kovalevyjen ostaminen.
’Lifelogging’ on elämän jatkuvaa, tauotonta taltiointia, joka on jotakin aivan muuta kuin elämän tärkeiden hetkien tallentamista perinteisesti valo- tai videokuvaamalla. Kuinka moni sitten haluaa tallentaa elämästään lähes jokaisen hetken kuvaksi – tai haluaa itseään kuvattavan milloin tahansa ja missä tahansa? Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta ehkä nykyajan kiireinen ihminen kokee, että oma muisti ei enää riitä eikä siihen voi luottaa, vaan hetket on jollakin välineellä dokumentoitava pysyvästi talteen. Vastustajia tällaiselle ajattelulle tietysti löytyy, mutta ihmiskunnan historiassa on aluksi vastustettu kovin monia asioita, joista sittemmin on tullut arkipäivää. (Vastustamisen historiasta kiinnostuneille suosittelen Ari Turusen ’Ei onnistu!’-nimistä kirjaa.)
Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa (MIT, Massachusetts Institute of Technology) aikanaan Nicholas Negroponten johdolla opiskellutta amerikkalaista Steve Mannia pidetään ’Lifeloggingin’ isänä, joka jo 1980-luvulla teki kokeita tietokoneilla, kameroilla, suoratoistolla ja verkkosivuillaan ja 1990-luvun lopulla perusti ’lifeloggaajien’ yhteisön, johon nykyisin kuuluu kymmeniätuhansia jäseniä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Memoto on ruotsalainen yritys, joka on perustettu vuonna 2012, ja Memoto sai virallisesti alkunsa niin sanottuna ’Kickstarter’-projektina, joka osoittautui varsin menestyksekkääksi. Memoton perustaja ja toimitusjohtaja Martin Källström kertoo, että Memoto-minikameraa käytettäessä on sekä kuvaajan että kuvattavien otettava huomioon käytöstavat; kamera on huomaamaton ja se toimii automaattisesti, ja ensimmäisenä tulevat mieleen varmasti yksityisyyden suojaan liittyvät asiat. Ihmiset haluavat tietää milloin heitä kuvataan. Kuvaaja taas todennäköisimmin toivoo, että kuvattavan tai kuvattavien käytös ei muutu kameran takia.
Kameran nimi Memoto tulee sanoista ”memory automatic”, ja Kallströmin mukaan sanalla ’memoto’ on japanin kielessä silmiin liittyvä merkitys ja Indonesiassa ’memoton’ kerrotaan olevan yleinen slangisana, joka tarkoittaa valokuvaamista. Kallström kertoo, että tämä on vain hauska sattuma, ei tietoinen valinta. (Kallströmin haastattelu on luettavissa mashable.com-sivustolta.)
Memoto-kameran toimitukset alkavat vielä tämän kesän aikana ja laitteen hinta on noin 210 euroa (279 dollaria), ja ennakkotilaajille luvataan maksuton toimitus. Memoton kotisivuilta löytyvät tarkemmat tiedot itse laitteesta, sovelluksesta ja pilvipalvelusta – ja etusivulla on myös video, jossa esitellään sekä laitetta että tekijöitä. Ruotsalaiset lupaavat verkkosivuillaan toimittaa laitetta myös Suomeen. Toivottavasti muistavat pitää lupauksensa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »