5G on päivä päivältä lähempänä. Uuden sukupolven mobiiliverkko vie yhteydet uudelle tasolle ja mahdollistaa verkon kytkettävän ihmisten lisäksi myös koneet ennennäkemättömässä laajuudessa.
Aivan vielä 5G ei kuitenkaan ole valmis, mikä näkyy verkkolaitevalmistajien tapahtumissa – niin myös Huawein Innovation Dayssa Lontoossa tällä viikolla. 5G:ssä liikutaan vielä puheiden ja demojen tasolla, kun laajempi käyttöönotto on vasta vuosien päässä.
Ensimmäistä 5G-verkkoa odotetaan jo tuleviin talviolympialaisiin Etelä-Koreassa, minkä lisäksi myös ympäri maailmaa ensimmäisiä 5G-esiverkkoja avataan jo useissa eri paikoissa ensi vuoden aikana – myös Suomessa. 5G:n standardoinnissa edessä on kaksi tärkeää päivämäärää: ensimmäinen rajapyykki saavutetaan näillä näkymin jo tänä vuonna, mutta täysin valmiiksi 5G-standardi tulee vasta 2019. Näin varsinaiset teknologian laajemmat käyttöönotot ovat luvassa vasta 2020 alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
5G tulee nykyisen 4G:n rinnalle. ”5G ei korvaa 4G:tä”, totesi myös professori Rahim Tafazolli Surreyn yliopistosta Huawein tapahtumassa. Huawei tekee brittiläisen Surreyn yliopiston kanssa monenlaista tutkimustyötä 5G:hen liittyen.
5G uudistaa verkon usealla eri tavalla
5G:n jatkossa tuomat parannukset ovat tulleet jo tutuiksi: tiedonsiirron nopeus kasvaa, viiveet pienenevät ja tuettu laitemäärä ponnahtaa uusiin lukemiin.
Tiedonsiirrossa 5G:n on tarkoitus yltää 10 gigabittiin sekunnissa yhdessä verkkosolussa. Yhden neliökilometrin alueella 5G-verkkoon voidaan kytkeä jopa miljoona laitetta. Tämä on tärkeää, kun jatkossa verkkoyhteyden odotetaan löytyvän laitteesta kuin laitteesta – ei vain älypuhelimista, tableteista tai muista perinteisistä mobiililaitteista. Verkkoyhteys tulee kaikkiin laitteisiin, joissa siitä edes voi olla jotakin hyötyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi 5G tehostaa merkittävästi verkon radiotaajuuksien käyttöä. 5G on tulossa käyttöön kolmessa eri taajuusluokassa: matalat taajuudet, kuten 700 megahertsiä, vievät verkon laajalle, kaupungeissa lisää kapasiteettia saadaan 3,5 gigahertsin tietämiltä löytyvältä taajuudelta ja lisäksi esimerkiksi kotien laajakaistaa ja kuitua voidaan korvata korkeilla, lähes 30 gigahertsin taajuuksilla.
Yksi merkittävä uusi tarve 5G-verkoille syntyy myös niiden luotettavuudesta, jonka pitäisi olla nykyisiä mobiiliverkkoja selvästi parempi. Tämä on erityisen tärkeää uusilla alueilla, kuten itseajavissa autoissa.
Tosin itseajavien robottiautojen kehityksen edetessä on vielä epäselvää, kuinka suuri rooli verkkoyhteyksillä tulee niissä olemaan. Ajoneuvojen välinen kommunikaatio verkon kautta ei ole välttämätöntä, sillä autot näkevät ympärilleen myös kameroillaan ja antureillaan. Robottiautoissa yhteyksiä tarvitaan kuitenkin moniin eri tarpeisiin: ohjelmistopäivityksiin, liikenne- ja kelitietojen välittymiseen ja mahdolliseen etäoperointiin vaikeissa tilanteissa ohjauksen siirtyessä itse autolta operaatiokeskuksesta etänä toimivalle kauko-ohjaajalle. Nämä kaikki asettavat erilaisia vaatimuksia yhteyksille luotettavuudesta nopeuden kautta aina jatkuviin yhteyksiin.
5G:n kehitystä juuri autojen tarpeisiin pyrkii koordinoimaan 5G Automotive Association, jossa mukana ovat käytännössä kaikki keskeiset toimijat.
Mitä 5G:n jälkeen?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koska muutos on pysyvää ja 5G on jo melkein täällä, alkavat katseet suuntautua jo sitä seuraavaankin aikaan. Tosin vielä on todella sumuista, miten 5G:stä mennään eteepäin. Tulevaisuuden paremmat yhteydet syntyvät kuitenkin ainakin osittain samolle rakennuspalikoille: enemmän taajuuksia, enemmän antenneja ja tehokkaampaa laskentaa, jonka ansiosta verkon läpi voidaan tunkea enemmän dataa.
Huawein Innovation Dayssa esiintyi myös pitkän linjan televaikuttaja Ramjee Prasad, jonka esityksensä alussa esittelemien eri titteliensä listan pituus oli sanalla sanoen hengästyttävä. ”Olen ollut mukana 1G:ssä, 2G:ssä, 3G:ssä, 4G:ssä ja 5G:ssä ja nyt olen eläkkeellä”, hauskuutti Prasad yleisöä. Prasad linjasi visiotaan tulevista yhteyksistä ja maailmasta aina 2050-luvulle asti.
Uusien verkkosukupolvien väli kuitenkin on ainakin tähän asti jatkuvasti lyhentynyt, joten myös Prasad saattaa ehtiä näkemään eläkepäiviltään vielä useita uusia yhteyssukupolvia.
Professor Rahim Prasad wins the prize for 'Highest Word Count On An Intro Slide' at #HID17 (possibly ever). #IoT #AI #VR #AR #science #tech pic.twitter.com/xuRBaaE6c5
— Dean Johnson (@activrightbrain) June 13, 2017
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »