Suomalainen Jolla on siis julkistanut ensimmäisen puhelimensa. Perustiedot Jollan loppuvuodesta markkinoille saapuvasta uutuudesta löytyvät aiemmasta jutustamme.
Kokonaisuutena Jollan puhelin oli ominaisuuksiltaan odotetunlainen. Jolla tarjoaa hyvän perustason tarjonnan: 4,5 tuuman kosketusnäyttö vielä tuntemattomalla näytön tarkkuudella, kahdeksan megapikselin kamera, 4G-tuki, 16 gigatavua tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka. Millään laitteiston saralla Jolla ei näyttäisi yltävän markkinoiden kärkeen, mutta tätä ei siltä olisi pitänyt odottaakaan. Laitteiston täydentää vielä tuntematon tuplaydinsuoritin, jonka pitäisi riittää hyvin jo aiemmin esitellyn Sailfish-käyttöjärjestelmän pyörittämiseen.
Melko luonnollisena jatkumona Jollan kehityksen pohjalta löytyvästä Nokian Maemosta/MeeGosta voidaan pitää myös sitä, että Jollan puhelimen käyttö perustuu juuri Sailfish-käyttöjärjestelmän kosketuseleisiin. Näppäimiä ei puhelimen etupuolelta löydy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiken kaikkiaankin Jollan puhelimen laitteiston tehtävänä on tarjota näyteikkuna yhtiön kehittämään Sailfish-käyttöjärjestelmään, josta Jollan mahdollinen kilpailuvaltti markkinoilla todellisuudessa tulee muodostumaan. Laitteistopuolen kehityksessä pienillä resursseilla toimivan Jollan on vaikea yltää erikoisiin suorituksiin, vaan se tulee tyytymään pitkälti standardikomponenttien käyttöön. Matkaa Jollan puhelimen saapumiseen markkinoille on vielä jonkin verran ja kilpailijoilta tulee paremmilla ominaisuuksillakin varustettuja puhelimia. Jollaa suojaa kuitenkin sen puhelimen melko edullinen 399 euron hintalappu.
Uuden puhelimen peruslaitteiston oltua varsin yllätyksetön, yllättävin seikka oli muotoilu. Jollan ”I Am the Other Half” -ennakkokampanja konkretisoitui kahdesta palasesta koostuvaan älypuhelimeen. Näin Jolla kertoo siitä tiedotteessaan: ”Jollassa on laitteiston ja ohjelmiston täysin uudenlainen ja ainutlaatuinen yhdistelmä. Kun Jollaan kiinnitetään sen Toinen Puolikas, The Other Half se herää eloon. Se muuttaa välittömästi koko laitteen tunnelman ja toiminnallisuuden, mukaan lukien värit, kirjasintyypit, äänet, profiilit ja sovellukset. Jolla ja Toinen Puolikas ovat täydellinen pari, joka yhdistettynä luo sielun ja käyttökokemuksen tähän ainutlaatuiseen laitteeseen, sinun Jollaasi.”
Jollan puhelimen takaosa on siis vaihdettavissa ja tarjolla on eri värejä – ainakin turkoosia, vaaleanvihreää, valkoista ja oranssia. Lisäksi Jollan mukaan kuorta vaihtamalla vaihtuvat myös puhelimen käyttöliittymän ulkoasu väreineen, fontteineen ja toimintoineen. Kyseessä on Jollan aiemminkin demoaman Ambience-toiminnon sovellutus. Jollan mukaan eri kuoriin voi kytkeä myös käynnistymään tiettyjä sovelluksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi Jollan puhelimen kaksiosainen rakenne – puhelin näyttää kahdelta yhteenliimatulta palaselta – sekä koko Other Half eli suomeksi Toinen Puolikas -konsepti on Jollan puhelimen mielenkiintoisin aspekti sekä suurin kysymysmerkki.
Peruskäyttäjän ei voida ajatella vaihtavan puhelimestaan puolikasta koko ajan ja näin ollen kuoreen liitetyt käyttöliittymää muokattavat toiminnot vaikuttavat hieman turhilta. Toisaalta ilman näitä toimintoja kyseessä olisi ilmeisesti vain tavallinen värikuori. Onko Jolla toiminut onnistuneesti nostamalla Other Halfin keskeiseksi tekijäkseen puhelimensa markkinoinnissa?
Mielenkiinnolla voidaan odottaa, mitä Jollan johdosta kerrotaan myöhemmin tänään Other Half -konseptista, sen taustalla olevista ajatuksista sekä mahdollisista syvemmistä vaikutuksista käyttökokemukseen. Palaamme asiaan pian.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »