Nokia-puhelimista vastaavan HMD Globalin sunnuntaina kansainvälisille markkinoille julkistama Android-puhelinten uutuuskolmikko Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 onnistuivat yllättämään.
Kokeilussa erityisesti puhelimen laatutuntuma on ilahduttavan hyvä – Nokia 6:n 200-300 euron hintaluokassa laatu alkaa olla jo normaalia, mutta alle 150 euron ja alle 200 euron Nokia 3 ja Nokia 5 erottuvat edukseen. Nokia 3:ssakin on metallirunko, vaikka takapinta on polykarbonaattimuovia. Ratkaisu tuntuu erinomaisen laadukkaalta ja pienemmän kokonsa ansiosta Nokia 3 istuu mainiosti käteen.
Nokia 3
- Android
- Muovi + alumiini
- 5,0" IPS LCD -näyttö
- 8 Mpiks. kamera
- MediaTek MT6737 -piiri
- 2630 mAh akku
Nokia 5
- Android
- Alumiini
- 5,2" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 430 -piiri
- 3000 mAh akku
Nokia 6
- Android
- Alumiini
- 5,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 430 -piiri
- 3000 mAh akku
Lisäksi Nokia-älypuhelimet yllättivät ohjelmistollaan, joka on vain se vakio-Android, jollaista on kaivattu ja toivottu valmistajien omien lisäysten usein lähinnä vain sekoittaessa käyttökokemusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Global kertoi puhelimet julkistaessaan koko sen Android-puhelinmalliston saavan Googlen julkaisemat tietoturvakorjaukset kuukausittain. Tämä on merkittävä lupaus, sillä suurimmatkin Android-puhelinvalmistajat luistavat puhelintensa tietoturvasta huolehtimisesta erityisesti edullisimmissa puhelimissaan. Monet tuovat päivityksiä harvemmin kuin joka kuukausi – jos tuovat ollenkaan.
Miten pitkään puhelimet saavat päivityksiä?
”Päivityksiä tulee ainakin pari vuotta. Tämä koskee niin tietoturva- kuin myös alustapäivityksiä”, toteaa HMD Globalin chief product officer Juho Sarvikas Mobiili.fin haastattelussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös tältä osin HMD Globalin lupaus on kunnossa, sillä muutkin valmistajat lupaavat yleensä tuen korkeintaan 1,5-2 vuodeksi.
Googlen julkaisemien päivitysten tuominen on HMD:lle helppoa, sillä se on tehnyt mahdollisimman vähän muutoksia vakio-Androidiin. ”Meillä on markkinoiden puhtain Android”, kehuu Sarvikas. Varsinaisesti tämä ei aina aiemmin olisi ollut edes mahdollista, mutta nyt Googlen Play-palvelut ja muut sovellukset ovat kehittyneet riittävän hyviksi. ”Meillä on kaikki Googlen palvelut, uusi launcher, Google Now -näkymä sekä Google Assistant -virtuaaliavustaja”, sanoo Sarvikas.
Nokia-puhelimiin HMD on lisännyt lähinnä Nokia-soittoäänen sekä lisäksi kehittänyt kameran ohjelmiston, jota ei valmiina ole tarjolla.
”Mielestämme näin Googlen Android on helpoin ja yksinkertaisin käyttää.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia-älypuhelinten tekniikassa kysymyksiä on herättänyt Snapdragon 430 -järjestelmäpiirin käyttäminen. Qualcommin tuotevalikoimasta olisi ehtinyt tarjolle juuri myös Snapdragon 435, joka sisältäisi X6-modeemipiirin sijaan X8:n ja tuplaisi 4G-verkossa tuetun enimmäisnopeuden 300 megabittiin sekunnissa.
Miksi järjestelmäpiiri, jonka verkkonopeus rajoittuu 150 megabittiin sekunnissa?
”Kuluttajahyöty nopeammasta LTE:stä olisi todellisuudessa aika pieni. Harvassa paikassa päästään vielä todellisuudessa hyötymään operaattoritaajuuksien yhdistämisen mahdollistamista korkeammista nopeuksista käytännössä”, toteaa Sarvikas.
Snapdragon 430 on todettu riittävän hyväksi – ja luonnollisesti kyse on aina myös kustannuksista. ”Tässä hintaluokassa valitsemamme piirit ovat hyvin kilpailukykyiset.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samoin liitäntänä Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 sisältävät edelleen vanhan tutun Micro-USB:n eivätkä uutta USB-C:tä. Myös tässä Sarvikas näkee HMD:n tehneen järkevän valinnan.
Miksi Micro-USB eikä USB-C:tä?
”USB-C olisi vaatinut merkittäviä lisäpanostuksia ja muutoksia. Investointi ei olisi ollut järkevä, kun todellinen käyttäjähyöty on niin pieni.”
Miksei nopeampaa pikalatausta?
Liitäntää koskeva ratkaisu on yhteydessä myös pikalataukseen. Nokia 5 ja Nokia 6 eivät tue Qualcommin nopeampaa Quick Charge 3.0 -pikalatausta, joka on tuettu Snapdragon 430:ssa. ”Quick Charge 3.0 olisi vaatinut perustavalla tavalla erilaisia ratkaisuja”, selittää Sarvikas. Kaikkea ei voi saada.
Lisäksi Sarvikas toruu muiden valmistajien omia nopeita pikalatausratkaisuja. ”Akkuunhan voi tunkea jännitettä ja virtaa vaikka kuinka, mutta ne tuhoavat ja syövät nopeasti akkua. Me haluamme olla erittäin vastuullisia tässä asiassa, mikä sopii myös Nokian brändin. Yksi tärkeä mittauksemme on, kuinka monen latauskerran jälkeen akun kapasiteetti on laskenut alle 95 prosenttiin alkuperäisestä. Mielestämme latausnopeuden kanssa aivan yhtä tärkeää on, kuinka akku kestää lataamista.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »