5G-verkot laajassa käytössä ovat vielä vuosien päässä. Sillä välin 4G-verkot kuitenkin ottavat vielä merkittäviä askelia eteenpäin ja tuovat käyttöön vauhdikkaampia yhteyksiä.
Nokia aikoo esitellä helmikuun lopulla käynnistyvässä Mobile World Congressissa 4.9G-teknologiaa, jonka odotetaan valmistuvan vuoden 2017 aikana.
4.9G nostaa teoreettisen enimmäisnopeuden jopa 3 gigabittiin, kun 5G:n osalta teoreettisissa enimmäisnopeuksissa on useimmiten puhuttu 10 gigabitistä. Tällä hetkellä toistaiseksi maailman nopein 4G-verkko Australiassa yltää 1 gigabitin nopeuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
4.9G:ssä nopeudet nousevat antennien määrän lisäämisellä. Siinä hyödynnetään Nokian uutta AirScale Massive MIMO Adaptive Antenna -antenniratkaisua, joka myös nostaa verkkosolun kapasiteetin viisinkertaiseksi aiemmasta. Nokia tulee esittelemään tätä Mobile World Congressissa yhdessä yhdysvaltalaisoperaattori Sprintin kanssa. Suuremman antennimäärän ansiosta niiden signaalia voidaan ohjata kohti verkkoa käyttäviä päätelaitteita. Nokian ja Sprintin esittely tulee hyödyntämään kaupallisesti saatavia laitteita, jotka toimivat LTE-taajuudella 41.
Tulevaisuuden verkkojen kokonaisuuteen lukeutuu myös verkkolaitteiden muuttuminen virtualisoiduiksi pilviratkaisuiksi. Nokia esittelee 4.9G:n osalta myös Cloud RAN -teknologiaansa, jossa virtualisoidut 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-radiot toimivat kaupallisesti jo saatavien AirScale- ja AirFrame-alustojen päällä.
4.9G on pääasiassa Nokian käyttämä termi, mutta luonnollisesti myös Ericsson ja Huawei vievät 4G-verkkoja eteenpäin. Laajemmin käytetty termi on 4.5G Pro, joka vastaa LTE-Advanced Pro -määrittelyä. Se on vuorossa myös Nokialla vielä ennen 4.9G:tä. Nokia esittelee MWC:ssä uuden 4.5G Pro AirScale Micro Remore Radio Head -ratkaisun, joka mahdollistaa operaattoreille tehokkaamman toiminnan ja toiminnallisten kulujen laskemisen jopa 40 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Nokia aikoo esitellä myös sen Bell Labs -yksikön kehittämää nestejäähdytystä, joka muuntaa 80 prosenttia tukiaseman hukkalämmöstä hyödyksi lämmöntuotannossa kustannusten vähentämiseksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »