Uudesta EU-roaming-sääntelystä on nyt saatu selvyys. Viimeinen pala monimutkaisessa pelissä oli Euroopan parlamentin, jäsenmaiden sekä komission sopu tukkuhinnoista, joita operaattorit maksavat toisilleen asiakkaidensa puhelimen käytöstä ulkomailla toisen operaattorin verkossa.
Jo aiemmin joulukuun puolivälissä sovittiin käyttöön tulevista rajoista – siitä, kuinka paljon ilmaista mobiilidataa saa toisessa EU-maassa käyttää kotimaassa rajattomalla liittymällä. Laskukaavassa mukana on myös tukkumaksun suuruus, josta nyt sovun löydyttyä tarkat käyttörajat ovat myös selvinneet. Jatkossa 15. kesäkuuta 2017 jälkeen esimerkiksi 30 euroa maksavalla rajattoman mobiilidatan liittymällä saa ilman lisämaksua siirtää toisissa EU-maissa dataa noin 7,8 gigatavua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmainen vähimmäisdatamäärä määritellään kertomalla rajattoman datan liittymän hinta kahdella ja jakamalla tulo tukkumaksulla, joka on aluksi 15. kesäkuuta 2017 alkaen määritelty 7,7 euroon gigatavua kohden. Tästä tukkumaksu laskee vuoden 2018 alusta 6 euroon gigatavulta, 2019 alusta 4,5 euroon gigatavulta, 2020 alusta 3,5 euroon gigatavulta, 2021 alusta 3 euroon gigatavulta ja lopulta 2,5 euroon gigatavulta vuoden 2022 alusta.
Tukkumaksuista muodostui kompromissi, mutta suomalaisoperaattoreiden näkökulmasta ne jäivät aluksi ikävän korkeiksi. Esimerkiksi Euroopan parlamentin esitys alkavaksi datan tukkumaksuksi oli 4 euroa gigatavulta, mikä taso nyt saavutetaan vasta vuonna 2020. Korkeampia tukkumaksuja lobbasivat eteläeurooppalaiset operaattorit, jotka hyötyvät turistivirtojen myötä korkeista tukkumaksuista. Käytännössä korkea tukkumaksu voi aiheuttaa hinnankorotuspaineita suomalaisoperaattorien liittymähintoihin. Paljon riippuu myös siitä, kuinka datakäyttö EU-alueella tulee jatkossa kasvamaan sen muuttuessa kulttajalle ilmaiseksi.
Päivitys kello 14.07: Suomalaisoperaattorit ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä roaming-sääntelyyn. DNA ja Elisa ovat jo väläyttäneet mahdollisesti hakevansa sääntelyn kestävyysmekanismin mukaista pokkeuslupaa, joka Viestintäviraston päätöksellä antaisi luvan periä jatkossakin lisämaksua EU-roamingista. ///
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Parlamentin esittelijänä toimineen Miapetra Kumpula-Natrin mukaan lopputulos on kuitenkin hyvä. ”Olen aika tyytyväinen. Tässä hinnassa liikutaan nyt kuluttajille edullisella tavalla ja myös operaattorit kestävät sen hyvin”, Kumpula-Natri kommentoi Ylelle.
Yksinkertaisella laskutoimituksella selviää, että esimerkiksi edellä mainitun 30 euron rajattoman mobiilidatan liittymän muissa EU-maissa sisältämä datasiirto tulee nousemaan ensi vuoden alusta 10 gigatavuun (30 euroa kerrottuna kahdella ja jaettuna 6 eurolla). Jos rajaton liittymä maksaa vaikkapa 20 euroa, on raja ilmaiselle datasiirrolle muissa EU-maissa kesäkuusta alkaen noin 5,2 gigatavua ja ensi vuoden alusta noin 6,7 gigatavua.
Kuluttajille sinällään näkymättömällä tukkumaksun suuruudella on ilmaisen datamäärän määrittelyn ohella myös toinen näkyvä vaikutus: ilmaisen datamäärän täytyttyä operaattori voi periä datakäytöstä EU-alueella lisämaksua, joka on tukkumaksun suuruinen. Tämä koskee myös liittymiä, jotka eivät sisällä kotimaassa rajatonta dataa.
Puheluissa 15. kesäkuuta 2017 alkaen operaattoreiden välinen tukkumaksu on 0,032 euroa minuutilta ja SMS-tekstiviesteissä 0,01 euroa viestiltä. Niissä ei ole datasiirtoa vastaavia rajoituksia määrässä eikä niistä saa periä kuluttajilta mitään lisämaksua kotimaan hintojen päälle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi roaming-sääntelyyn liittyy kohtuukäytön määritelmä. Operaattorilla on 4 kuukauden jälkeen mahdollisuus ottaa yhteyttä asiakkaaseen, jos tämän epäillään väärinkäyttävän liittymäänsä jatkuvasti roaming-käytössä. Normaalissa käytössä kohtuukäytön ongelmaan ei kuitenkaan pitäisi yhdenkään käyttäjän jatkossa törmätä. Sääntely on tarkoitettu estämään liitttymän hankintaa toisesta EU-maasta käyttöön jatkuvasti toisessa.
”Tämä oli palapelin viimeinen pala. 15. kesäkuuta alkaen eurooppalaiset voivat matkustaa EU:ssa ilman roaming-veloituksia. Olemme myös varmistaneet, että operaattorit voivat jatkaa kilpailua tarjoamalla houkuttelevimpia tarjouksia kotimarkkinoillaan. Tänään lunastamme lupauksemme. Kiitän lämpimästi Euroopan parlamentin esittelijää Miapetra Kumpula-Natria ja kaikkia neuvottelijoita Euroopan parlamentista kuin myös Maltan puheenjohtamaa jäsenmaiden neuvostoa ja kaikkia mukana olleita tämän rajapyykin saavuttamisesta. Heidän työnsä teki tästä totta”, kommentoi EU:n digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip lopputulosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »