Mobiili.fin kokeiluun saapui Lenovon mielenkiintoinen laiteuutuus, Yoga Book. Se on 2-in-1 –tyyppinen laite, jossa näppäimistön paikalla ei ole kuitenkaan normaalia fyysistä näppäimistöä. Sen tilalla on Lenovon sanoin ”Halo Keyboard”. Se toimii siis joko näppäimistönä ja piirto- tai kirjoitusalustana. Millainen Lenovo Yoga Book sitten kokonaisuudessaan on?
Yoga Book tuli saataville Androidilla ja Windowsilla. Android-versio maksaa suomalaisissa kaupoissa noin 500 euroa ja Windows-versio noin 600 euroa. Testilaitteessamme pyöri Android-käyttöjärjestelmä. Yoga Bookeista on saatavilla myös 4G LTE –yhteyksiä tukevat versiot, jotka maksavat 100 euroa Wi-Fi –versioita enemmän.
Lenovo Yoga Bookin tekniset ominaisuudet:
- 10,1 tuuman IPS LCD -näyttö (16:10) 1920 x 1200 pikselin tarkkuudella
- Intel Atom x5-Z8550 –järjestelmäpiiri neljällä 1,44 gigahertsin suoritinytimellä
- Neljä gigatavua RAM-muistia (LPDDR3), 64 gigatavua tallennustilaa ja muistikorttipaikka
- Kahdeksan megapikselin takakamera ja viiden megapikselin etukamera
- Micro-USB, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja Micro HDMI -portti
- 8 500 milliampeeritunnin akku, jopa 15 tunnin käyttöaika
- Dolby Atmos –brändätyt stereokaiuttimet
- Mitat: 256,6 x 170,8 x 9,6 millimetriä
- Paino: 690 grammaa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielenkiintoinen monitoiminäppäimistö
Aloitetaan Lenovo Yoga Bookin mielenkiintoisimmasta asiasta eli näppäimistöstä. Kapasitiivista näppäimistä koostuva näppäimistö taipuu tarvittaessa myös piirtopöydäksi tai kirjoitusalustaksi. Näppäimistöosa on täten tasainen eikä todellisia näppäimiä ole. Tämän vuoksi tuntuma ei tietenkään vastaa oikeita näppäimiä, mutta tilannetta on pyritty parantamaan palautevärinän kautta, mikä kuitenkaan ei paljoa asiaa paranna.
Testilaitteemme ei ollut laitteen Suomi-versio, joten näppäimistöstä puuttui ääkköset, mikä vähensi näppäimistön käyttöä huomattavasti. Kirjoittelin kuitenkin näppäimistöllä jonkin verran ja se on mielestäni parempi kuin voisi kuvitella. Totuttelu vaatii aikaa, mutta kirjoittaminen ainakin allekirjoittaneelta rupesi sujumaan kohtuullisesti viikon käytön jälkeen. Näppäimistöä ei voi mitenkään verrata normaaliin näppäimistöön, mutta se ei ole tarkoituskaan. Ihmettelen, että Lenovo ei ole toteuttanut näppäimistöosaa oikeasti näyttönä. Näin kukin voisi päättää haluamansa näppäimistön ja esimerkiksi hymiöt voisivat näkyä näppäimistöosassa. Yhtiön ei myöskään tarvitsisi tehdä eri versioita eri markkina-alueille, vaan sama laite kelpaisi periaatteessa kaikkialla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yoga Bookin kanssa paketissa toimitetaan Lenovon stylus-kosketusnäyttökynä, jota yhtiö kutsuu Real Peniksi. Nimi viittaa siihen, että kynän kärjen voi tarvittaessa vaihtaa oikeaan mustepäähän. Piirtoalustalle voi kirjoittaa kosketusnäyttökynällä, jonka tuntuma on yllättävän hyvä. Mattapintainen piirtoalusta on hieman paperimainen eikä yhtä liukas kuin normaali näyttö.
Real Pen –kynän mustepäällä voi taasen kirjoittaa normaalille paperille näppäimistöosan päällä ja kirjoitettu teksti tulee myös Yoga Bookiin. Lenovo toimittaa laitteen mukana muistivihkon, joka kiinnittyy magneettien avulla näppäimistöosaan kiinni. Tällöin voi kirjoitella muistiinpanoja oikeasti paperille ja ne tallentuvat myös sähköisesti. Moni opiskelija varmasti pitää tästä ominaisuudesta.
Laadukas tabletti
Ensivilkaisulla Lenovo Yoga Book näyttää metalliselta tabletilta, mutta todellisuudessa materiaalina on käytetty muovia. Alumiini toisi laadukkaamman fiiliksen tablettiin, mutta kyseessä on nytkin jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen laite. Yoga Book on varsin siro laite ja onkin vain 9,6 millimetriä paksu, vaikka laitteessa on näyttö- ja näppäimistöosat. Näyttöosa taittuu 360 astetta, joten laitteen saa taiteltua mukaviin katselukulmiin eikä erillisiä seisontatukia tai suojakuoria tarvita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yoga Bookin 10,1 tuuman IPS LCD –kosketusnäyttö on sanalla sanoen hyvä. 1920 x 1200 pikselin tarkkuus on tässä kokoluokassa varsin riittävä. Värientoisto on ihan hyvää, mutta värit toistuvat monesti aika haaleina. Etenkin musta on hyvin harmahtavaa, mutta se on täysin normaalia LCD-näytöille. Näyttö reagoi kosketukseen ongelmitta eikä testijakson aikana sillä saralla ollut valittamista. Näytön katselukulmat ovat todella hyvät eivätkä värit juurikaan muutu kulman suuretessa.
Lenovon Yoga Bookia vauhdittaa Intelin x5-suoritin, jonka tukena on neljän gigatavun verran RAM-käyttömuistia. Tehot riittävät varsin hyvin sulavan Android-kokemuksen saamiseksi. Enemmän tehoja vaativat pelit pyörivät laitteella myös nätisti. Esimerkiksi Real Racing 3 ja Asphalt 8 toimivat Yoga Bookilla moitteetta.
Lenovo lupaa Yoga Bookin akunkestoksi jopa 15 tuntia, mutta tähän en aivan kuitenkaan päässyt. 8 500 milliampeerintunnin akku on joka tapauksessa suuri ja laitteen akunkesto on hyvällä mallilla. Monien Android-tablettien murheenkryyni on ollut suuri virrankulutus valmiustilassa. Vaikka tablettia ei käyttäisi, prosentit tippuvat suhteellisen nopeasti. Yoga Bookin suhteen tämä asia on kuitenkin hyvällä mallilla ja öisin laitteen ollessa valmiustilassa akun varaustaso tippui vain muutamalla prosentilla.
Yoga Bookissa on Dolby Atmos –tekniikalla toteutetut stereokaiuttimet, jotka yllättivät positiivisesti. Atmoksen pitäisi tuottaa hyvää tilaääntä myös vain kahdella kaiuttimella ja Yoga Bookissa toteutus on onnistunut. Näppäimistöosan reunoille sijoitetut kaiuttimet tuottavat laajan ja hyvän äänen, vaikka matalat taajuudet jäävätkin heikoiksi – niin kuin voi pieniltä kaiuttimilta odottaakin. Elokuvia katsellessa ääni on vakuuttava, mutta etenkin Dolby Atmoksen omaa esittelyvideota katsellessa ja kuunnellessa saa pienimuotoisen wow-elämyksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pitkälti puhdas Android pienillä muutoksilla
Lenovo ei ole lähtenyt tekemään suuria muutoksia Androidiin ja sen käyttöliittymään, vaan se on pitänyt sen melko puhtaana. Yksi oivallinen lisäys Androidiin on alalaidan tehtäväpalkki, johon ilmestyvät kaikki käynnissä olevat sovellukset. Se tekee sovelluksesta toiseen siirtymisestä huomattavasti rivakampaa ja kätevämpää. Tietenkin normaali moniajovalikko Yoga Bookista löytyy myös, mutta sitä tuli käytettyä oikeastaan vain sovelluksien sammuttamiseen.
Käyttöliittymästä löytyy normaalit aloitusnäytöt ja sovellusvalikko. Androidin toimintonäppäimet ovat sijoitettu oletuksena näytön vasempaan alalaitaan, jolloin ne ovat helposti peukalon ulottuvilla. Näppäimistöosaan on myös liitetty kosketushiiri, mutta sen käyttö jäi vain kokeiluun, koska Android on optimoitu kosketusnäytöille hyvin ja hiirialusta oli onnettoman pieni – toki 10-tuumaiseen tablettiin ei saa kovin isoa mahdutettuakaan.
Alla kuvakaappauksia Lenovo Yoga Bookin Android-käyttöjärjestelmästä.
Yoga Book on hyvä tabletti muutamalla erikoisuudella
Yoga Book on kokonaisuudessaan tasaisen vahva tabletti, joka pyrkii kosiskelemaan etenkin opiskelijoita ostajikseen. Monelle opiskelijalle Yoga Book on varmasti oiva valinta, mikäli tykkää kirjoittaa muistiinpanoja edelleen käsin. Yoga Bookin avulla muistiinpanot voi kirjoittaa oikeasti paperille, mutta ne säilyvät myös sähköisessä muodossa.
Vaikka Yoga Book näppäimistöineen pyrkii hieman lähemmäksi läppäriä, onnistuu se olemaan hyvin myös perustabletti. Monet 2-in-1 –laitteet, joissa näppäimistö osa taittuu 360 astetta, ovat tablettikäyttöön liian paksuja tai liian raskaita. Yoga Bookin kohdalla ei voi kuitenkaan sanoa samaa, sillä se tuntuu varsin hyvältä niin sanotussa tablettitilassa. Erillisiä seisontatukia ei tarvita sillä näppäimistöosa hoitaa tämän.
499 euroa maksava Wi-Fi –versio ja 599 euron hintainen 4G-versio ovat Android-tablettien kalliimmasta päästä, mutta iPadeja vastaan se taistelee hyvin myös hinnallaan. Yoga Bookissa on monia hyviä ja mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta laadukkaan paketin heikon kohta lienee sen näyttö. Vaikka se ei olekaan huono, ei se ole lähelläkään markkinoiden kärkeä.
Uutta tablettia hankkivalle Yoga Book on kuitenkin varmasti katsastamisen arvoinen laite.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »