Apple julkisti torstaina uuden MacBook Pron, joka tulee kolmena versiona. 13- ja 15-tuumaisena sen saa uudella Touch Bar -näyttörivillä sekä Touch ID -sormenjälkitunnistuksella, 13-tuumaisena myös ilman niitä.
Julkistuksen jälkeen uudesta MacBook Prosta on selvinnyt useita mielenkiintoisia lisäfaktoja.
Touch Bar toimii Apple T1 -piirillä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Intelin suoritinten ohella MacBook Prosta löytyy nyt myös ARM-pohjainen suoritin, Apple T1, joka itse asiassa on sama suoritin, joka on Apple Watch Series 2:ssa sen Apple S2 -piiripaketin sisällä.
Kuten TechCrunch kertoo, ohjaa T1-piiri Touch Baria, jonka käyttöjärjestelmänä toimii eräänlainen muunnos Applen watchOS:stä. T1 sisältää myös erillisen turvaosion, jossa säilytetään sormenjälki- ja salasanatiedot. MacBook Pron pääsuorittimet vastaavat siitä, mitä Touch Bar -näyttörivillä näkyy, mutta T1 toimii välittäjänä. Tosin Apple Pay -maksujen yhteydessä koko Touch Barin sisältö syntyy T1:n piirtämänä ja lisäksi on käynyt ilmi, että uudessa MacBook Prossa myös näytön yläpuolelta löytyvä web-kamera toimii T1:n kautta – ja sen turvaamana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tekniset yksityiskohdat ovat toki melko yhdentekeviä: tärkeintä on Touch Barin toiminta. Se toimii saumattomasti yhdessä päänäytön kanssa ja esimerkiksi Touch Barin sisältöä kustomoitaessa voi kohteita raahata hiirellä päänäytöltä Touch Barille.
Touch Bar koostuu kolmesta osa-alueesta. Vasemmalta löytyvästä järjestelmäpainikkeesta, keskeltä löytyvästä kulloisenkin sovelluksen tai tilanteen mukaisesti mukautuvasta kokonaisuudesta sekä oikealta löytyvästä Control Stripistä, eli pika-asetusten valikoimasta.
Touch Barin näytön tarkkuus on 2170 x 60 pikseliä ja se on @2x Retina -näyttö, mikä käytännössä tarkoittaa sen esittävän 1 085 x 30 pistettä. Näyttö tukee myös laajempaa DCI-P3-väriavaruutta, kuten nyt myös MacBook Pron 13 tai 15 tuuman päänäyttö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kehittäjillä on varsin vapaat kädet tuoda sovelluksiinsa erilaisia Touch Bar -toimintoja, mutta Apple ei salli esimerkiksi päivittyviä uutistietoja tai päivityksiä esitettäväksi Touch Barilla. Touch Barin on tarkoitus olla käyttöliittymä kulloiseenkin sovelluksen ja sen sisäiseen tilanteeseen ja sen sisältö muuttuu vain sovelluksen sisällön muuttuessa näytöllä merkittävästi, kuten esimerkiksi avatessa uusi tiedosto tai välilehti.
Lisäksi Apple korostaa, että sovellusten toimintoja ei saisi kehittää vain Touch Barille.
Enintään 16 gigatavua RAM-muistia akunkeston takia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osa tehokäyttäjistä on ihmetellyt, miksei MacBook Prohon ole valittavissa 16 gigatavua enempää RAM-muistia.
Applen markkinointijohtaja Phil Schiller on selittänyt syyksi akunkeston, kertoo MacRumors.
”Enemmän kuin 16 gigatavun RAMin laittaminen kannettavaan tietokoneeseen vaatisi tällä hetkellä muistijärjestelmän, joka kuluttaisi paljon enemmän virtaa eikä tarjoaisi riittävää hyötysuhdetta kannettavassa”,
Applen mukaan uudet MacBook Prot tarjoavat 10 tunnin akunkeston.
SSD-levy irroitettavissa
Jo myyntiin tullut 13 tuuman MacBook Pro ilman Touch Baria on jo purettu ja sisältä on paljastunut irroitettavissa oleva SSD-levy, joka on mahdollisesti vaihdettavissa. Tämä eroaa esimerkiksi 12 tuuman MacBookista, jossa flash-muisti oli juotettu piirilevylle.
Näin todennäköisesti uusiin MacBook Pro -koneisiin voi jälkiasenteisena vaihtaa lisää tallennustilaa tuovan SSD-levyn. Applen hinnastossa lisämuistista joutuu myös maksamaan ylihintaa sitä konetta tilattaessa lisävarusteena valittaessa.
2 Thunderbolt 3 -porttia on muita hitaampia
13 tuuman MacBook Prossa Touch Barilla sen neljästä sisältämästä UBS Type-C -mallisesta Thunderbolt 3 -liitännästä vain kaksi, oikealta puolelta löytyvät, toimivat täydellä PCI Express -väylän sallimalla nopeudella. Myös toisen puolen kaksi liitäntää toimivat Thunderbolt 3 -laitteiden kanssa, mutta ovat hitaampia.
15 tuuman MacBook Prossa sen neljä liitäntää toimivat kaikki täydellä nopeudella kuin myös 13 tuuman MacBook Prossa ilman Touch Baria, jossa liitäntöjä on vain kaksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »