Honor 7 oli jo hyvä puhelin ja on menestynyt myös Suomessa erinomaisesti nostaen nopeasti Honorin tunnetuksi älypuhelinmerkiksi täällä.
Nyt Honor 7:n eräänlainen seuraaja Honor 8 on täällä. Pistääkö se hyvästä paremmaksi?
Honor 8
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,2" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 950 -piiri
- 3000 mAh akku
Honor 8:n myynti Suomessa alkoi elokuun lopulla 449 ja 499 euron hinnoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Honor 8 on myynnissä kahtena malliversiona ja eri väreissä:
- Honor 8, 32 gigatavun muistilla: 449 euroa – väreinä valkoinen, musta ja sininen
- Honor 8, 64 gigatavun muistilla: 499 euroa – väreinä kulta ja alussa rajoitettu erä myös sinistä
Sekä edestä että takaa lasipintainen Honor 8 sisältää muun muassa 5,2 tuuman kosketusnäytön, 12 megapikselin kaksoistakakameran, 8 megapikselin etukameran, nopean sormenjälkitunnistimen, Kirin 950 -järjestelmäpiirin, neljä gigatavua RAM-muistia sekä kaksi SIM-korttipaikkaa.
Sininen tyylitaituri
Suurinta eroa Honor 7:n ja Honor 8:n välillä ei tarvitse pitkää pohtia. Riittää, kun vain nopeasti vilkaisee puhelimia. Design on laitettu täysin uusiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 7 on aivan perustyylikäs älypuhelin metallirakenteensa kanssa, mutta kuitenkin varsin geneerinen. Honor 8 on sen sijaan ainakin omaan makuuni yksi markkinoiden tyylikkäimpiä – ellei jopa tyylikkäin sinisellä värillään – älypuhelimia tällä hetkellä. Toki makuasiat ovat makuasioita, mutta joka tapauksessa Honor 8 on ainakin erottuvampi ja myös laadukkaammaan tuntuinen kuin edeltäjänsä.
Lasisella taustalla on toki myös heikkoutensa eli liukkaus ja herkempi rikkoutuvuus. Kauneudella on hintansa?
Erityisesti testilaitteemme edustaman sinisen värivaihtoehdon erikoisuus on sen ulkonäön raju muutos erilaisissa valaistusolosuhteissa.
Takaa löytyvät myös Honor 8:n kaksi muuta merkittävintä erikoisuutta ja samalla myös muutosta edeltäjästään: kaksoiskamera sekä sormenjälkitunnistin, joka toimii myös oikotiepainikkeena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukavan ja jokapäiväisessä käytössä hyödyllisen lisän tuovaan painikkeeseen on mahdollista valita itse jopa kolme eri toimintoa (painallus / kaksi painallusta / pitkä painallus) – sovellusten avaamisen lisäksi vaihtoehtoja ovat äänityksen käynnistys, taskulamppu sekä kuvakaappauksen otto näytöstä.
Itse sormenjälkitunnistin toimii edelleen Huaweille tyypilliseen tapaan erittäin nopeasti vain viemällä sormi sen päälle. Lisäksi tunnistuksen onnistumisprosentti tuntuu myös nousseen vuotta aiemmasta Honor 7:stä.
Painikkeetonta etupuolta Honor 8:ssa hallitsee Honor 7:n tavoin 5,2 tuuman kokoinen, laadukas näyttö. Pikseleitä näytössä on 1920×1080. Näyttö on enemmän kuin riittävän kirkas ja silmämääräisesti myös värit toistuvat hyvin, mukavan kylläisinä. Näytön värilämpötilaa voi myös säätää asetuksista perustason varsin lämpimästä sävystä.
Tarkemmin Honor 8:n ja Honor 7:n teknisiä eroja selvitimme jo aiemmassa artikkelissamme.
Kaksin parempi kamera
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 8:ssa on takana kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toinen kuvaa normaaleja väri- ja toinen vain mustavalkokuvia. Kaksoiskameralla otetuissa valokuvissa kameroiden tallentamat tiedot yhdistetään. Lopputuloksena mustavalkokennon pitäisi tuoda kuviin lisää valoisuutta, mikä auttaa myös kuvissa yksityiskohtien tarkemmassa tallentamisessa.
Teknisten tietojensa sekä myös käytännön kokemusten perusteella Honor 8:n kamera vaikuttaa identtiseltä kameran käyttöliittymää lukuun ottamatta Huawein aiemman P9:n kanssa. Teimme P9:n osalta laajan kameratestauksen, mikä on tässä kohdin enemmän kuin suositeltavaa luettavaa.
Lue tästä aiempi Huawei P9 -kameratestimme!
Kokonaisuutena voidaan todeta markkinointipuheiden pitävän paikkansa. Honor 8:lla todella saa vakuuttavia kuvia hämärissä olosuhteissa ja kamera on yksi Honor 8:n vahvimpia osa-alueita.
Alla on Honor 8:lla todella vaikeassa tilanteessa otettu kuva: pimeässä kirkkaita värivaloja, kuvattuna liikkuvasta laivasta.
Alla lisäksi syksyn tunnelmaa Honor 8:lla tallennettuna.
Valitettavan tuttu Android + EMUI
Honor 8:sta löytyy Android toistaiseksi 6.0.1 Marshmallow -versiona Huawein tutulla 4.1-version EMUI-käyttöliittymällä, joka ei myöskään ole viime aikoina saanut suuria päivityksiä. Raportoidusti Huawei olisi kuitenkin lähiaikoina muuttamassa käyttöliittymänsä ulkoasua merkittävästi tulevassa päivityksessä, mikä olisikin ilahduttavaa. Tämä päivitys voi aikanaan saapua kenties myös Honor 8:aan, jolle myös Android 7.0 Nougatia odotetaan.
Vielä nykyisellään EMUI on kuitenkin enemmän yhä tiellä kuin hyödyksi eikä ohjelmiston ole yhtä ”kaunista” kuin itse Honor 8 -puhelin. Ehdottomasti jos valita saisi, ottaisin Honor 8:n vakio-Androidilla ilman Huawein lisäyksiä ja muutoksia. Itseäni ei kuitenkaan häiritse esimerkiksi erillisen sovellusvalikon puute, mutta monet muista Android-puhelimista siirtyvät voivat sitä kaivata. Huawei on omilla linjoillaan myös muiden päänäkymien – lukitusnäytön, ilmoitusten ja avoinna olevien sovellusten – osalta.
Suurimpia haittoja ohjelmistopuolella Huawei aiheuttaa akunsäästövimmallaan. Onneksi sovelluksia voi suojata tai vaihtoehtoisesti ”virtasuunnitelman” vaihtaa oletuksena olevasta ”älykkäästä” suorituskykyiseksi, jolloin puhelin ei tee omia päätöksiään esimerkiksi tarpeellisista ilmoituksista.
Edelleen myös huonosti suomeksi käännetty käyttöliittymä ärsyttää. Varsinaisia virheitä ei enää niinkään ole, mutta tyyli ja ilmaisujen sopivuus ovat yhä heikolla tolalla Huawein käyttöliittymässä.
Honor 8:n akunkesto on melko tavanomainen. Muutaman tunnin käytöllä selviää yhden päivän läpi lataamatta, muttei kuitenkaan kahta ilman erityistä säästelyä näytön kirkkaudessa sekä virtaa säästävämmän suorituskykytilan kytkemistä. Pikalataus, myös mukana toimitettavalla laturilla, on hyvä parannus ja sillä akun saa puolilleen puolessa tunnissa.
Huawei käyttää Honor 8:ssakin omaa järjestelmäpiiriään, tässä tapauksessa Kirin 950:tä. Rinnalla on neljä gigatavua RAM-muistia. Suorituskykymittausten mukaan Kirin 950 ei ole aivan tehokkain piiri Android-puhelimissa ja graafisessa suorituskyvyssä se jää vielä kauemmas kärjestä, mutta nämä ovat vain mittauksia: normaalissa käytössä ja jopa peleissä Honor 8 toimii vikkelästi ilman ongelmia. Lähinnä parempi suorituskyky voisi avittaa tulevina vuosina puhelimen suorituskyvyn ollessa pidempään riittävällä tasolla.
Honor 7:n tavoin Honor 8:ssa on myös kaksi SIM-korttipaikkaa, joista toinen paikka on yhdistetty microSD-muistikorttipaikka. Korttipaikoista kerrallaan toinen tarjoaa 4G-tason yhteydet toisen rajoittuessa vain 2G-yhteyksiin.
Lisäksi ilahduttavasti yhä Honor 8:ssa Huawei on säilyttänyt mukana myös vielä yhden mukavan lisäominaisuuden eli IR-lähettimen, joka mahdollistaa television kauko-ohjaimena toimimisen. Ainakin uudempien televisioiden kanssa lähetin ohjelmistoineen toimii kattavasti.
Yhteenveto: hintansa väärti?
Honor 8 on hyvä älypuhelin – ja huomattavasti Honor 7:ää parempi. Huaweilla on kuitenkin hilattu myös puhelimen hintaa ylöspäin. Kun vuotta aiemmin Honor 7 lanseerattiin, tuotiin se myyntiin 399 euron hintaan. Nyt Honor 8 tuli myyntiin 449 euron hintaan 32 gigatavun ja 499 euron hintaan 64 gigatavun muistilla varustetun mallin osalta.
Honor 7:stä suositun teki erityisesti edullinen hinta suhteessa sen tarjoamiin ominaisuuksiin ja tuntumaan. Nyt Honor 8 on kuitenkin saanut Suomessakin Elisan myymänä kovan kilpailijankin, OnePlus 3:n, joka on tarjolla Honor 7:n alkuperäisellä hinnalla eli 399 eurolla.
Molemmat vaikuttavat monipuolisesti hyviltä älypuhelimilta, mutta OnePlus 3:een verrattuna ratkaisevin tekijä päätöksessä sen ja Honor 8:n välillä on ulkonäkö, joka on makuasia.
Aavistuksen, kenties 50-100 euroa liian korkealta tuntuvan hinnan lisäksi Honor 8:n ärsyttävät piirteet rajoittuvat vain ohjelmistoon, joka voi olla saamassa tilannetta parantavan päivityksen jo lähiaikoina.
+ Kaunis design
+ Hyvä laatutuntuma
+ Nopea sormenjälkitunnistin yhdistetyllä painikkeella
+ Kaksoiskamera
+ Kaksi SIM-korttipaikkaa
– Ohjelmisto ei ole laitteen tasolla
– Honor 7:ää korkeampi hinta uutena
– Suorituskyvyn riittävyys tulevaisuudessa (varauksin)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »