Google voi olla vakavissa ongelmissa Android-käyttöjärjestelmänsä osalta, mikäli EU-komission tiukka linja pitää. EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager toi tänään julki komission näkökannan, jonka mukaan Google on toiminut kilpailulainsäädännön vastaisesti sekä kertoi yksittäisiä kohtia joissa Googlen nähdään toimineen väärin.
Kyse ei kuitenkaan ole vielä tuomiosta, vaan vasta EU-komission ennakkonäkemyksestä. Googlella on seuraavaksi aikaa vastata komission esittämiin syytöksiin.
Komission mukaan yksityiskohtaisesti Google on rikkonut EU-kilpailulainsäädäntöä
- vaatimalla valmistajia esiasentamaan Google-haun ja Googlen Chrome-selaimen ja vaatimaan Google-haun asettamista oletushakukoneeksi laitteissa, vaatimuksena tiettyjen Google-sovellusten lisensoimiseksi
- estämällä valmistajia myymästä älylaitteita, joissa käytetään kilpailevaa Androidin lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää
- antamalla taloudellisia etuja valmistajille ja operaattoreille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä ensinnäkin Google vaatii esimerkiksi Google-haun ja Chromen laitteisiin, jotta ne saisivat myös kuluttajien silmissä elintärkeän Google Play -sovelluskaupan. Toiseksi, Google vaatii valmistajia olemaan täysin tekemättä muulla kuin Google-Androidilla varustettuja laitteita (niin sanotut Android-forkit), jos se haluaa edes osaan laitteistaan Google-palvelut. Kolmanneksi, Google on tarjonnut merkittäviä taloudellisia etuja, jos sen palvelut ovat yksinoikeudella laitteissa.
”Kilpailullinen mobiili-internetsektori on yhä tärkeämpi kuluttajille ja yrityksille Euroopassa. Perustuen tähänastiseen tutkintaamme, uskomme Googlen toiminnan estävän kuluttajilta laajemman valinnanvapauden mobiilisovelluksissa ja -palveluissa ja seisovan muiden toimijoiden innovaatioiden tiellä, ollen näin EU:n kilpailulainsäädäntöä rikkova. Nämä säännöt koskevat kaikkia Euroopassa aktiivisia yrityksiä. Googlella on nyt mahdollisuus vastata komission esiin nostamiin huoliin”, toteaa kilpailukomissaari Vestager.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komissio näkee, että Googlella hallitseva markkina-asema kolmella eri markkina-alueella, jotka ovat 1) yleiset internet-hakupalvelut, 2) lisensoitavat älypuhelinten käyttöjärjestelmät ja 3) sovelluskaupat Android-käyttöjärjestelmälle. Googlella on näissä kaikissa komission mukaan yli 90 prosentin markkinaosuus Euroopan talousalueella.
Google estää käytännöillään komission mukaan kilpailevia hakukoneita pääsemästä markkinoille sekä tuottaa haittaa kuluttajille vähentämällä kilpailua sekä rajoittamalla innovaation mahdollisuutta laajemmin mobiilialalla.
Androidiin liittyvä EU-komission tutkimus ei ole edes Googlen ainoa päänsärky Euroopassa. Komissio tutkii erikseen myös Googlen käytäntöjä sen omien palvelujensa suosimisessa myös hakukoneensa esittämissä hakutuloksissa. Android-tutkintansa komissio aloitti huhtikuussa 2015 ja se etenee erillisenä muusta.
Tänään julkituodut komission näkemykset on nyt lähetetty myös Googlelle sekä sen nykyiselle emoyhtiölle Alphabetille. Kyse on syytöksistä, joihin vastaajalla on seuraavaksi oikeus vastata ja puolustautua. Vasta tämän jälkeen komissio tekee asiassa varsinaisen päätöksen. Koko prosessille ei ole mitään ennalta määritettyä tiukkaa aikataulua, joten asia etenee jatkossa askel kerrallaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lopputuloksena Google voi joutua maksamaan sakkoja toimintansa takia sekä mikä tärkeämpää, muuttamaan jatkossa toimintaansa komissiota tyydyttäväksi. Käytännössä tämä voi tarkoittaa Googlen aseman kapenemista Androidin eteenpäin viemisessä ja alustan lisääntyvää hajaantumista erilaisiin versioihin. Markkinoille voi saapua erilaisilla Androideilla varustettuja puhelimia vapaammin. Tämä voisi avata tien myös esimerkiksi Facebookille tai Microsoftille tulla peliin omilla palveluillaan ryyditetyillä Android-puhelimilla yhdessä valmistajien kanssa, mutta kuitenkin säilyttäen esimerkiksi Google Play -sovelluskaupan.
Googlelle sen omien palvelujen läsnäolo Androidissa on äärimmäisen tärkeää, koska suoraan Androidistahan se ei tienaa mitään – sen sijaan se tienaa Androidissa tähän asti hyvin esillä olleilla Google-haulla sekä muiden palvelujensa, kuten YouTuben ja sovelluskaupan kautta.
Jo aiemmin Google on tuomittu Venäjällä Androidin kanssa väärin toimimisesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »