Tänä päivänä puhetta ymmärtävä virtuaaliapuri löytyy kaikilta suurimmilta mobiilialustoilta, mutta aina näin ei ollut. Esimerkiksi Microsoftin Cortana esiteltiin vasta keväällä 2014, mikä tekee apurista kaksivuotiaan. Juhlapäivän johdosta muistelemme lyhyesti, mitä Cortanan ympärillä on tapahtunut tänä aikana.
Cortana esiteltiin 2. huhtikuuta 2014. Nimensä apuri sai supersuositusta Halo-pelisarjasta löytyvältä hahmolta. Cortana kykeni heti julkaisussa tavallisiin temppuihin, kuten kalenterimerkintöjen tekoon, muistutuksiin, puhelujen soittamiseen ja verkkohakuihin. Lisäksi Microsoftin apurilla on aina ollut leikkisä puoli, joka muun muassa vitsailee ja laulaa.
Aluksi Cortana oli saatavilla vain Yhdysvalloissa, mutta ajan saatossa apuri on matkannut puhelimiin ympäri maailman. Ensimmäisenä Cortanaa laajennettiin Kiinaan, jossa apurille annettiin jopa kasvot. Myöhemmin tuettuihin maihin on lisätty muun muassa Iso-Britannia, Japani, Ranska ja Saksa. Suomea virallisilla tukilistoilla ei olla nähty eikä erityisesti suomen kielen tuesta ole ollut toivoa. Applen Sirikin oppi suomea vasta tänä vuonna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Markkina-alueiden lisäksi Cortana on vallannut uusia käyttöjärjestelmiä. Alunperin apuri oli saatavilla vain Windows Phone -laitteille. Tänä päivänä Cortanalle voi kuitenkin jutella myös iOS- ja Android-laitteilla. Toki apurin saatavuus on näilläkin laitteilla rajattu tietyille markkinoille.
Windows 10:n julkaisun myötä Cortana saapui puhelinten lisäksi myös tableteille ja tietokoneille. Samalla apuri sai entistä enemmän inhimillisiä piirteitä. Cortana esittää nykyisin suurta osaa esimerkiksi Microsoftn uuden Edge-selaimen toiminnassa. Tänä vuonna Cortana taas hyppää mukaan Skype-kokemukseen ja muuntuu Microsoftin mukaan entistä älykkäämmäksi. Nähtäväksi jää, missä Cortana menee seuraavan kahden vuoden kuluttua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »