Nokian suuri muutos saavutti tänään yhden virstanpylvään, kun se vahvistui Alcatel-Lucentilla. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa oli Yle Talouden haastateltavana ja perkasi läpi Nokian muutoksia ja tulevaisuutta. Siilasmaan mukaan Alcatel-Lucentin ostaminen on hyvä asia Nokialle, joka on viime vuosien aikana käynyt läpi melkoisen myllerryksen.
”Viimeisen 3,5 vuoden aikana on kuljettu pitkä matka ja yhtiö on muuttunut paljon. 100 000 työntekijästämämme kolme vuotta sitten 99 prosenttia eivät kantaneet Nokian badgea (tunnusta)”, toteaa Siilasmaa haastattelun alkuun. Maailmanlaajuisesti Nokialla on nyt noin 113 000 työntekijää, joista 52 000 on Alcatel-Lucentin työntekijöitä. Suomessa uusi Nokia työllistää noin 6 000 ihmistä.
Neljä suurta yrityskauppaa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viimeisten muutaman vuoden aikana Nokia on tehnyt neljä merkittävää yrityskauppaa, jotka ovat olleet tärkeitä Nokialle. ”Teimme päätöksiä, joista ei pidetty, mutta tiesimme, että ne ovat oikeita päätöksiä”, Siilasmaa toteaa. Hän viitannee tällä yrityskauppaan, jossa matkapuhelintoiminta myytiin Microsoftille. Sen lisäksi merkittäviä yrityskauppoja oli Nokia Siemens Networksin osto kokonaan Nokialle ja HERE-paikkatietopalveluiden myyminen Saksaan.
Nokian ja Siemensin yhteisyrityksestä on opittu paljon. Samoja virheitä ei haluta tehdä uudelleen. Siilasmaan mukaan NSN:n kohdalla toimintaa ohjasi politiikka, ei niinkään yhtiön edut ja sen arvon kasvattaminen. Alcatel-Lucentin kanssa ei pohdittu juurikaan fuusioitumista, sillä se ei olisi ollut tasa-arvoinen.
Alcatel-Lucentilla on erilaisia sitoumuksia Ranskassa, minkä vuoksi suomalainen ja ranskalainen insinööri saattavat olla eriarvoisessa asemassa. Suomessa Nokialla ei ole sitoumuksia, minkä takia tilanne on luonnollisesti erilainen. Siilasmaa kuitenkin toteaa, että yhtiöllä ei ole Ranskassa paljoa työntekijöitä, joten sitoumukset eivät ole kovinkaan merkityksellisiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paluu päätelaitteisiin mahdollinen, mutta epätodennäköinen
”Nokian brändi on edelleen arvostettu ja tunnettu. Ympäri maailmaa monet ihmiset haluaisivat ostaa Nokian päätelaitteita”, Siilasmaa kertoo. Paluu päätelaitteisiin on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, mutta lisensoimisen kanssa Nokia tekee töitä. Siilasmaan mukaan ei ole järkevää lähteä esimerkiksi puhelinmarkkinoille, koska siellä toimijoita on valtavasti ja erottautuminen siellä on hankalaa. Jos Nokia keksisi uuden, vallankumouksellisen laitteen, paluu voisi olla mahdollinen.
Yhtiö tekee töitä lisensoimisen kanssa. Siitä esimerkki nähtiin vuonna 2014, kun Nokia N1 -tabletti esiteltiin. Nokia-brändin lisensoiminen toiselle valmistajalle on mahdollista, jos valmistaja täyttää Nokian kriteerit. Nokialle lisensoiminen on vaaratonta, mutta posiitiviset puolet eivät ole mitenkään valtavat.
”Uusi Nokia” on vahva
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia yritti ostaa Alcatel-Lucentilta aikoinaan pariinkin otteeseen pelkät mobiiliverkot, mutta Siilasmaan mukaan on hyvä asia, että kaupassa Nokiaan siirtyi myös kiinteät verkot. Näin Nokialla on hallussa lähes kaikki osa-alueet verkkolaitemarkkinoilla, mikä tekee yhtiöstä vahvan.
Siilasmaa muistuttaa, että kiinteät verkot ovat edelleen isossa osassa verkkoliikenteessä, vaikka mobiiliverkkojen tekniikka kehittyy hurjaa vauhtia. 5G ei tule lopettamaan kiinteiden verkkojen käyttöä.
Uusi Nokia taistelee tasapäisesti markkinoista Huawein ja Ericssonin kanssa. Alcatel-Lucent -kaupan myötä Nokialla on vahva asema Yhdysvaltojen markkinoilla, joka on aiemmin ollut Nokialla se akilleenkantapää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »