Venäjällä astui syyskuun alussa voimaan laki, joka vaatii ulkomaisia yrityksiä tallentamaan käyttäjien henkilötiedot Venäjällä sijaitseville palvelimille. Lain tarkoituksena on tarjota kansalaisille aiempaa parempi yksityisyydensuoja ja estää ulkomaisia yrityksiä siirtämästä Venäjältä kerättyjä tietoja maan rajojen ulkopuolelle. Yhtenä pääsyynä lain säätämiselle on nähty vuonna 2013 paljastunut Yhdysvaltojen vakoilukohu, jossa satojen miljoonien ihmisten yksityistietoja kerättiin perusteetta.
Eilen julkistamassaan päätöksessä Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) päätyi tietoturva-asiassa Venäjän kannalle ja julisti Yhdysvaltoja koskevan Safe Harbour –sopimuksen pätemättömäksi. Alun perin vuonna 2000 solmittu sopimus on antanut amerikkalaisille yrityksille mahdollisuuden siirtää eurooppalaisten yksityistietoja Yhdysvaltoihin sillä edellytyksellä, että Yhdysvallat vastavuoroisesti takaa tiedoille riittävän suojelun. Ottaen huomioon, että suojaamisen sijasta Yhdysvallat on keskittynyt tietojen urkkimiseen, ei tuomioistuin nähnyt Safe Harbour –sopimuksen jatkolle edellytyksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erona Venäjällä aiemmin tehtyyn päätökseen, ei Euroopan unioni edellytä tietojen välitöntä siirtoa pois yhdysvaltalaisilta palvelimilta. Jatkossa tietoja luovuttavan eurooppalaisen ja tietoja vastaanottavan amerikkalaisen yrityksen on tehtävä keskinäinen sopimus tietojen käsittelystä, minkä lisäksi jäsenmailla on mahdollisuus kieltää tietojen luovuttaminen kokonaan. Poiketen Venäjän tekemästä päätöksestä, ei Euroopan unioni myöskään vaadi tietojen tallentamista unionin rajojen sisäpuolelle, vaan useat kolmannet maat luetaan yhä turvallisiksi – Yhdysvallat ei kuitenkaan enää ole yksi näistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »