Asus julkaisi tänä syksynä useita uusia tabletteja seitsemän, kahdeksan ja kymmenen tuuman kokoluokkiin. Näistä ensimmäisenä arvostelemme valikoiman lippulaivan, eli muita uutuuksia tehokkaamman ZenPad S 8.0:n. Testilaitteen tekniset tiedot ovat seuraavat:
- Näyttö: 8-tuumainen 2048 x 1536 pikselin IPS-kosketusnäyttö Corning Gorilla Glass 3 -suojauksella
- Koko: 203,2 x 134,5 x 6,6 millimetriä
- Paino: 298 grammaa
- Järjestelmäpiiri: Neliytiminen ja 64-bittinen Intel Atom Z3580 -piiri 2,3 gigahertsin taajuudella
- Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, microSD-korttipaikka
- Kamerat: Takakamera 8 megapikseliä, etukamera 5 megapikseliä
- Akku: 15,2 wattituntia, luvattu akkukesto 8 tuntia
- Yhteydet: WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, Miracast-tuki
- Äänentoisto: Kaksi SonicMaster-teknologialla varustettua stereokaiutinta
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.0 Lollipop Asuksen omalla ZenUI-käyttöliittymällä
Kyseessä on siis tarjonnan kärkeä oleva Z580CA-versio. ZenPad S 8.0 on saatavilla myös hillitymmällä suorittimella, pienemmällä RAM-muistilla ja rajatummalla tallennustilalla. Laitteen suositushinta on 379 euroa, mutta todellisuudessa sen saa ostettua noin 350 eurolla.
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusien ZenPadien muotoilu heijastelee viime vuonna julkaistujen MeMO Padien tyyliä, vaikkakin pyöreämmillä kulmilla varustettuna. ZenPad S 8.0:n takaosaa peittää lähes täysin alumiininen kuori, jonka reunuksia korostetaan ”timanttileikkauksilla”. Vastaava kirkkaanharmaa reunus löytyy myös laitteen etupuolelta. Lopputuloksena on varsin modernin ja tyylikkään näköinen laite.
Alumiinipeite ei kuitenkaan yllä laitteen toiselle pitkälle sivulle asti, vaan se jätetään ikään kuin avoimeksi nahkamaisen pehmeälle muoville. Epäsymmetrinen ratkaisu tuo ilmettä ja tarjoaa samalla miellyttävän kosketuspinnan, kun laitetta pitelee käsissä vaakatasossa.
Fyysiset painikkeet on sijoiteltu perinteisesti laitteen oikealle pitkälle sivulle. Painallustuntuma on kiitettävää tasoa, eli painikkeita on selkeä ja helppo käyttää. Se on tosin mainittava, että testilaite jouduttiin vaihtamaan kerran, sillä ensimmäisen kappaleen virtapainike ei suostunut painumaan lähes lainkaan. Toinen tabletti toimi sen sijaan loistavasti, eli oletettavasti kyseessä oli vain yksittäinen kappalevika.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö ja kaiuttimet
ZenPad S 8.0:n etupuolen kohokohdat ovat 8-tuumainen näyttö ja kaiuttimet. Näyttöpaneeli on tarkka, toistaa värit raikkaasti ja sopiikin mainiosti elokuvien ja sarjojen katseluun. Erityiskehu irtoaa 4:3-kuvasuhteelle, sillä sen ansiosta tabletti on huomattavasti tasapainoisempi pidellä. Lisäksi suurin osa mahdollisesta sisällöstä näyttäytyy tällä ”avoimemmalla” kuvasuhteella paremmin.
Kirkkauttakin tabletin näytöstä löytyy mukiinmenevästi. Auringonpaisteessa puhti alkaa kuitenkin loppua hieman kesken. Mielenkiintoisesti halvemman ZenPad 8.0:n näyttö tarjosi selvästi enemmän valovoimaa.
Kaiuttimet sen sijaan ovat positiivinen yllätys. Minkään pikkutabletin omat kaiuttimet eivät tietenkään pärjää oikealle äänentoistolle, mutta ZenPad S 8.0:sta irtoaa silti mukavan paljon volyymia. Äänenlaatukin on varsin selkeää, vaikka basso jää ymmärrettävästi hieman heikoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamerat
Kamerat ovat useimmissa tableteissa täysin toisarvoinen ominaisuus, sillä useimmilta käyttäjiltä löytyy parempi kamera kätevämmässä koossa, kiitos älypuhelinten. ZenPad S 8.0 pysyy lestissään tarjoamalla varsin yllätyksettömän kuvauskokemuksen.
Täydellisessä valaistuksessa on mahdollista ottaa varsin kauniita kuvia sekä etu- että takakameralla. Hämärämmässä tulokset putoavat kuitenkin pian keskinkertaiseen ja lopulta heikkoon. Lisäksi kuvista tulee helposti pehmeitä hyvälläkin valaistuksella. Tämä on kuitenkin tilanne tableteilla yleensäkin.
Käyttöliittymä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli olet käyttänyt aiempia Asus-tabletteja, on ZenPad S 8.0 ZenUI-käyttöliittymineen varsin tuttu tapaus. Yleisilme on värikäs ja näkymiin on viljelty paljon erilaisia pyöreitä muotoja ja animaatioita.
Samalla ZenUI on kuitenkin selkeä kokonaisuus ja tarjoaa mukavasti mahdollisuuksia muokata ulkoasua mieleisekseen. Käyttäjän ei siis välttämättä tarvitse turvautua kolmannen osapuolen launcheriin, mikäli ZenPad S 8.0:n toiminta ei suoraan paketista miellytä. Lisäksi mukana on oikeasti hyviäkin lisäyksiä, kuten kotinäkymissä ylöspäin pyyhkäisemällä paljastuva hallintavalikko. Sen kautta on hyvin näppärä muuttaa kotinäkymiä, ulkoasuja, animaatioita ja paljon muuta.
Pieni miinus taas tulee siitä, että valmiiksi asennettuja sovelluksia on melko paljon sekä Asukselta että muilta firmoilta. Joukossa on hyödyllisiäkin tapauksia, kuten Asuksen oma muistiinpanosovellus sekä kuvan- ja äänenhallintasovellukset, mutta suuri osa jäänee auttamatta tarpeettomaksi.
Tabletti pyrkii auttamaan käyttäjää sovellustensa kanssa tarjoamalla niin sanottua älykästä kansiointia. Tällöin ZenPad S 8.0 luo itse kategorioita ja päättää, mihin kansioon mikäkin sovellus kuuluu. Kaltaiselleni kontrollifriikille toiminto ei oikein sovi, mutta voin silti hyvin kuvitella, että siitä olisi apua muille. Kansiojako tuntuu nimittäin toimivan pääasiassa mainiosti. Toki pieniä ohilyöntejä sattuu ajoittain, kuten Play Pelit -sovelluksen sijoittaminen Viihde-kansioon, vaikka Pelit-kansiokin oli saatavilla.
Valmiin sisällön ja ehostuksien määrä voisi harmittaa, mikäli ne hidastaisivat jollain lailla laitteen toimintaa. Onneksi näin ei kuitenkaan ole.
Suorituskyky ja akkukesto
ZenPad S 8.0 on hyvin jouhevasti toimiva tabletti. Ainakin testatuilla kärkipään tehoilla laite sukkuloi videoiden, selauksen, pelien ja muiden toimien välillä erittäin nopeasti ja lainkaan yskimättä. Jopa pitkien pelihetkien jälkeen sovelluksesta toiseen ja takaisin vaihtaminen on vaivatonta.
Peleistä puheenollen, laitteen tehot riittävät mainiosti myös niihin. Testaamissani peleissä 3D-grafiikat rullasivat ongelmitta, eli ZenPad S 8.0:lla voi huoletta syventyä isompienkin teosten pariin niin halutessaan. Pelaaminen ei myöskään tunnu kuumentavan tablettia huolestuttavasti. Pidemmätkin pelihetket aiheuttivat vain etäistä toisen päädyn lämpenemistä.
Akkukesto sen sijaan ei ole erityisen loistava, vaikka ei toki erityisen huonokaan. Asus lupaa ZenPad S 8.0:lle kahdeksan tuntia akkukestoa 720p-videotoiston ja tietyn näytönkirkkauden kanssa, mikä pitänee paljolti paikkansa. Suurimmalla kirkkausasetuksella tabletti jaksoi YouTube-videoiden katselua vajaan kuuden tunnin ajan. Raskaammassa pelikäytössä akkukesto pudonnee 4-5 tunnin tienoille.
Yhteenveto
ZenPad S 8.0 osoittaa tehokkaasti, että tablettiin ei tarvitse satsata yli 500 euroa sulavan käyttökokemuksen saamiseksi. Asuksen uutuustabletti hoitaa useimmat tehtävät täysin ongelmitta. Lisäksi laite on laadukkaasti valmistettu, mukava pidellä käsissä ja näppärän kokoinen missä tahansa laukussa kuljeteltavaksi.
Android 5.0 Lollipopin päällä hyrräävä ZenUI ei varmasti miellytä kaikkia ja useimmilta laitevalmistajilta toivoisi näinä päivinä hieman vähemmän esiasennettua lisäsisältöä. Tässä tapauksessa ongelma on kuitenkin pieni, sillä muokkauksen varaa tarjotaan paljon. Ja mikä tärkeintä, ZenPad S 8.0 toimii todella sulavasti sisältöineen ja animaatioineen päivineen.
Vaikka hinta ei enää ole mallia superhalpa, pysytään silti reilusti markkinoiden kärkitablettien alla. Hintaansa nähden ZenPad S 8.0:n tarjonta onkin enemmän kuin kohdallaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »