Viime vuoden Sony-lippulaiva saa tänä kesänä uusitun version, kun yhtiö tuo markkinoille Xperia Z3+ -älypuhelimen. Sonyn mukaan kyseessä on monilta osin vanhaa Xperia Z3:a parempi laite. Mobiili.fin tehtävänä on kuitenkin selvittää, miten uutuuspuhelin todella eroaa edeltäjästään.
Paperilla Xperia Z3+ näyttää seuraavalta:
- Mitat: 146,3 x 71,9 x 6,9 millimetriä
- Paino: 144 grammaa
- Näyttö: 5,2 tuuman IPS-näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: 64-bittinen Qualcomm Snapdragon 810, jossa neljä 2,0 gigahertsin ydintä ja neljä 1,5 gigahertsin ydintä
- Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 2930 milliampeerituntia, luvattu puheaika jopa 17 tuntia
- Kamerat: 20,7 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera
- Yhteydet: Bluetooth 4.1, Wi-Fi, 4G LTE Cat.6, NFC, Miracast
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.0 Lollipop / Xperia UI
Z3+ on siis hieman edeltäjäänsä siromman kokoinen ja ulkomuodoltaan yleisesti siistitty. Lisäksi puhelimen järjestelmäpiiriä ja näyttöä on uusittu. Monilta osin kyseessä on kuitenkin hyvin paljon Z3:a vastaava puhelin, minkä vuoksi keskitymme tässä arvostelussa lähinnä vanhan ja uuden mallin eroihin. Mikäli viime vuoden Z3-malli ei ole ennestään tuttu, voit perehtyä siihen tarkemmin kattavan arvostelumme avulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkonäkö
Ensisilmäyksellä Xperia Z3+ ei juurikaan eroa edeltäjästään. Tuttu muotoilu, lasinen takakuori ja alumiiniset sivut ovat edelleen läsnä. Tarkempi tarkastelu paljastaa kuitenkin, että pienellä siistimisellä puhelimesta on saatu paljon Z3:sta tyylikkäämpi.
Uusittu malli on toki vanhaa hieman sirompi, mutta tämä ei ole se tärkein uudistus. Eniten laitteen olemukselle tekee ylimääräisten luukkujen ja liitäntöjen poisto. Lataustelakalle tarkoitettu liitäntä on kadonnut, Micro USB -liitäntä on nyt vedenpitävyydestä huolimatta avoin ja kaikki korttipaikat on mahdutettu yhden luukun alle. Näillä muutoksilla Xperia Z3+:n kyljistä on saatu ilahduttavan siistit ja tyylikkäät.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Luonnollisesti telakkaliitännän menettäminen on lisälaitetta käyttäville harmillinen takaisku. Omassa käytössäni en kuitenkaan jäänyt sitä kaipaamaan, kun vastalahjaksi tarjotaan tyylikkäillä kyljillä varustettu puhelin, jonka USB-lataaminen on aiempaa helpompaa.
Puhelimen fyysisten painikkeiden tuntuma on edelleen hyvä. Asettelu sopii erityisen hyvin oikealla kädellä käyttöön. Vasemmassa kädessä laitetta piteleville ne ovat kuitenkin hieman liian alhaalla. Lisäksi painikkeet pääsevät liikkumaan sivuttain sen verran, että puhelimen liikuttelu aiheuttaa pientä helinää. Löysyys tässä suunnassa ei vaikuta painikkeiden käyttöön lainkaan, mutta kuulostaa vähän hassulta ja rikkoo hieman hiotun huippupuhelimen vaikutelmaa. Vastaavaa en muista havainneeni aluperäisessä Z3:ssa, mutta en myöskään päässyt vertailemaan laitteita vierekkäin asian varmistamiseksi.
Käyttöliittymä
Arvostelumme aikaan Xperia Z3 käytti Android 4.4 KitKatia. Uuden Xperia Z3+:n käyttöjärjestelmä sen sijaan on Android 5.0 Lollipop. Uudempi Android-versio näkyy tiettyinä tyyliseikkoina, kuten uusittuna yläpalkkina. Tällä kertaa ensimmäinen alaspyyhkäisy tuo esiin vain ilmoitukset. Toinen alaspyyhkäisy taas paljastaa pika-asetukset. Pidän edelleen eniten ylävalikoista, jotka näyttävät samaan aikaan ilmoitukset ja tärkeimmät pika-asetukset, mutta Xperia UI:n nykyratkaisu toimii sekin varsin näppärästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pääasiassa käyttökokemus on kuitenkin hyvin vastaava kuin aiemmin: Z3+ toimii hyvin ripeästi ja käyttöliittymä on ilahduttavan värikäs. Toisaalta tavaraa on omaan makuuni hieman liikaakin kotiruuduilla, kun puhelimen ottaa käyttöön.
Tehot ja akkukesto
Järjestelmäpiiri on Xperia Z3+:ssa vaihdettu uuteen Snapdragon 810:aan, jonka pitäisi antaa puhelimelle entistä enemmän potkua. Käytännön tasolla ero ei välttämättä näy kaikille, sillä myös vanha Z3 jaksoi vaikkapa pelikäytössä esimerkillisesti. Aktiivipelaajat ja muuta raskasta käyttöä harrastavat arvostavat kuitenkin varmasti uudempaa järjestelmäpiiriä. Lyhyestä virsi kaunis: tehopuoli on edelleen huipputasoa. Z3+:n käyttäminen on sujuva kokemus ja puhelin taipuu sekä sovellussukkulointiin että raskaaseen pelaamiseen loistavasti.
Ikävä kyllä sivuvaikutuksena puhelin kuumenee huomattavasti alkuperäistä Z3:a helpommin. Lämpöä alkaa toisinaan tuntua verrattain kevyessäkin käytössä, mikä on kieltämättä huolestuttavaa. Oletettavasti ongelman ytimessä on nimenomaan uusi Snapdragon-piiri. Sony on ilmoittanut olevansa tietoinen ongelmasta ja lupaa korjata sen mahdollisimman pian.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xperia Z3 ja Z3 Compact ovat saaneet laajalti kehuja loistavan akkukestonsa vuoksi. Puhelimet kestävät parikin päivää peruskäyttöä yhdellä latauksella. Sonyn mukaan Xperia Z3+:n akkukesto on saatu pidettyä samalla tasolla, vaikka puhelimessa on vaativampi järjestelmäpiiri, kirkkaammaksi kehuttu näyttö ja hieman pienempi akku.
Tosiasiassa uutuuspuhelin ei kuitenkaan pääse samoihin tuntilukemiin, vaikka lähellä ollaan. Videotestissä Xperia Z3+ toisti verkkovideoita noin kahdeksan tunnin ajan, mikä jää hieman Xperia Z3:n suorituksesta jälkeen. Tästä huolimatta tulos on edelleen hyvä ja Z3+ selviääkin ilman tuntikausien peli- tai videomaratoneja kahden päivän yhtäjaksoisesta käytöstä.
Kamera
Pääominaisuuksiltaan Xperia Z3+:n takakamera vastaa täysin Z3:n takakameraa. 20,7 megapikseliä, 1/2,3 tuuman Exmor RS -sensori, 12800 asti yltävä ISO-herkkyys, 4K-videokuvaus ja monet avainominaisuudet löytyvät molemmista malleista.
Etukamera on sen sijaan saanut huomattavamman päivityksen. Vanha 2,2 megapikselin kamera on Z3+:ssa vaihtunut viiden megapikselin kameraan. Sillä saa siis hieman aiempaa parempia omakuvia, vaikka tulokset ovat silti vaatimattomia puhelimen takakameraan verrattuna. Sekä etu- että takakamerassa on 25 millimetrin laajakuvalinssi ja SteadyShot-kuvanvakain.
Kuvaustilapuolella asiat ovat lähes entisellään. Kameran sydämessä elää Intelligent Active -tila, joka arvioi parhaat asetukset kunkin kuvaustilanteen mukaan. Puhelin erottaa maisemat, potretit, vastavalot ja monet muut erityistilanteet toisistaan hyvin ja muokkaa asetuksia sen mukaan. Älykkään tilan lisäksi tarjolla on joukko muita tiloja, kuten Panoraama, enemmän valinnanvapautta antava manuaalitila ja leikkisä AR Effect -tila.
Joitain pieniä eroja löytyy, kuten uusi ruokakuville tarkoitettu Gourmet-asetus. Pääasiassa kuvauskokemus on kuitenkin tuttu. Xperia Z3+ tyydyttää varmasti useimmat mobiilikuvaajat tarkoilla kuvilla ja vedenpitävyyden tuomilla lisämahdollisuuksilla. Alla muutama automaattitilalla otettu mallikuva:
Yhteenveto
Ulkoisesti Xperia Z3+ on hienovarainen, mutta samalla näyttävä päivitys. Alkuperäinen Z3 useine luukkuineen kun oli hieman epäsiisti kokonaisuus.
Tehopuolella potkua on saatu paperilla lisää, mutta useimmilla käyttäjillä tämä ei välttämättä näy käytännössä, sillä jo Xperia Z3:n suorituskyky oli hyvällä tasolla. Samalla riippakiveksi ovat saapuneet ikävät lämpöongelmat.
Muilta osin Z3+ on varsin tuttua Sony-laatua. Kamera nappailee tarkkoja kuvia ja käyttökokemus on sujuva, vaikka Xperia UI:n yltiövärikäs ulkoasu ei välttämättä sovikaan kaikille. On siis täysin selvää, että kyseessä on hyvin laadukas huippupuhelin.
Lämpöongelmiensa vuoksi ja lähes 750 euron hintaisena Xperia Z3+:aa ei kuitenkaan voi suositella varauksetta. Varsinkaan, kun myös hyvin laadukas Xperia Z3 maksaa alle 500 euroa. Toisaalta Z3+:n ennakkotilaajat saavat kaupan päälle 249 euron arvoisen Action Camin, mikä kallistanee kuvausintoilijoiden vaakakuppeja uuden mallin puoleen. Ostoa harkitsevien kannattaa siis punnita tarkoin tarpeensa ja jos mahdollista, odottaa puhelimen lämpöongelmat korjaavaa päivitystä. Xperia Z3+ saapuu Suomessa kauppoihin 30. kesäkuuta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »