Applen järjestyksessään 26. kehittäjäkonferenssi, World Wide Developers Conference eli WWDC, käynnistyi tänään kello 20 Suomen aikaa San Franciscon Moscone West -messukeskuksessa. Konferenssin avaustilaisuudessa eli keynotessa esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisesti iOS-käyttöjärjestelmän seuraava iso päivitys, versionumeroltaan 9. Päivitys julkaistaan virallisesti vasta syksyllä, mutta tässä luomme jo katsauksen siihen, mitä iOS 9 tuo tullessaan.
Ensimmäisenä uudistuksena esiteltiin Siri-apuri, joka on saanut uudistetun käyttöliittymän. Lisäksi Sirin sanotaan olevan 40 prosenttia aiempaa nopeampi ja 40 prosenttia aiempaa tarkempi. Siriäkin suurempi uudistus on jo etukäteen huhuttu Proactive, joka oppii käyttäjän tottumuksia, ja nostaa esiin toimintoja ja sovelluksia tilanteiden mukaan. Kyseessä on Applen vastine Googlen Nyt-palvelulle, ja se voi esimerkiksi merkitä sähköpostilla saapuneita kutsuja suoraan kalenteriin ja nostaa lukitusnäytölle ajo-ohjeita ja suositella lähtöaikaa, kun kalenteriin merkityn tapahtuman ajankohta lähestyy. Vastaavasti Proactive voi tarjota sovelluksia nopeasti avattaviksi käyttäjän päivittäisten rutiinien perusteella ja tarjoaa viimeksi soitettua soittolistaa, kun laitteeseen yhdistetään kuulokkeet tai se yhdistyy bluetooth-soittimeen. Uudistettu Spotlight-haku osaa myös tarjota hakutuloksia esimerkiksi käyttäjän sijainnin ja lähellä sijaitsevien kohteiden perusteella.
Apple julkaisee sovelluskehittäjille myös uuden ohjelmointirajapinnan, jonka myötä kehittäjät voivat laajentaa iPhonen tai iPadin hakua hakemaan tietoja myös sovellusten sisältä. Näin käyttäjä voi esimerkiksi hakea Netflixin elokuvia suoraan laitteen hausta, avaamatta sovellusta erikseen. Apple toi esille myös iOS:n yksityisyyttä ja painotti, ettei käyttäjien hakuja jaeta kolmannen osapuolen kanssa, eikä niitä liitetä käyttäjien Apple ID -tunnuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Muistiinpanot-sovellus on saanut paljon uusia toimintoja. Pelkän tekstin lisäksi muistiinpanoihin voi jatkossa liittää joko kameralla otettuja tai sormella piirrettyjä kuvia. Lisäksi muistiinpanoihin voi lisätä myös ruksittavia tehtävälistoja. Lisäksi muistiinpanoihin voi lisätä sisältöä muista sovelluksista, kuten Safari-selaimesta.
Apple myös Apple Pay -mobiilimaksujärjestelmän laajentuvan heinäkuussa Iso-Britanniaan. Lisäksi Apple Pay tukee jatkossa maksu- ja luottokorttien lisäksi myös kauppojen kanta-asiakaskortteja. Samalla Apple yhdistää Apple Payn Passbook-sovelluksen kanssa niin, että Passbook-sovelluksen tilalle iOS 9:ssä tulee Wallet, eli lompakko. Wallet sisältää jatkossa esimerkiksi lentolippujen lisäksi myös muun muassa luotto- ja kanta-asiakaskortit.
Apple päivittää myös mobiililaitteidensa karttasovellusta niin, että se osaa jatkossa tarjota lähellä sijaitsevia palveluja, kuten kauppoja tai ravintoloita. Karttasovellus voi myös tuoda esiin paikkoja, jotka tukevat Apple Pay -mobiilimaksamista. Lisäksi karttasovellukseen lisätään julkisia kulkuneuvoja niin, että perinteisen navigoinnin lisäksi sovellus toimii myös julkisen liikenteen reittioppaana. Ainakin alkuvaiheessa karttasovellus tukee julkisen liikenteen yhteyksiä vain suurimmissa kaupungeissa, kuten Berliinissä, Lontoossa ja New Yorkissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutena sovelluksena iOS 9:ssä tulee News, eli uutissovellus, joka toimii hieman suositun Flipboard-sovelluksen tavoin. News tuo käyttäjälle yksittäisiä artikkeleita useilta sanoma- ja aikakauslehdiltä. Se tarjoaa artikkeleita käyttäjän mieltymysten perusteella, ja tarjolla on yhteensä yli miljoona aihepiiriä. Artikkelit voivat sisältää kuvien lisäksi myös esimerkiksi animaatioita ja videoita. Kuten hakutoimintojen, myös uutissovelluksen kohdalla Applen esittelytilaisuudessa painotettiin käyttäjien yksityisyyttä ja mainittiin, ettei tietoja luetuista artikkeleista jaeta kolmansille osapuolille. News-sovellus tulee alkuvaiheessa tarjolle vain Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa.
News-sovelluksen tuloon liittyen vanha Lehtikioski-sovellus jää pois, ja sen tilalle tulee vain tavallinen kansio, jossa aiemmin asennetut digilehdet jäävät erillisinä sovelluksina.
iOS 9:n iPad-versio tuo tullessaan kovasti odotetun uudistuksen, jaetun ruudun moniajon. Se mahdollistaa kahden sovelluksen ajamisen samanaikaisesti laitteen näytöllä. Toiminnoista SlideOver tuo avoinna olevan sovelluksen päälle toisen sovelluksen niin, että edellinen jää alle, muttei ole kuitenkaan käytettävissä. Toiminnon avulla voi esimerkiksi lukea sähköpostia ja avata kalenterin sähköpostisovelluksen oheen. Kun kalenteria ei enää tarvitse, voi sen sulkea ja alla ollut sähköposti jatkaa toimintaansa. Picture-in-picture, eli ”kuva kuvassa” mahdollistaa videon katselun samalla, kun toista sovellusta ajetaan sen taustalla. SlideView taasen tarkoittaa varsinaista jaetun ruudun moniajoa, jossa kaksi sovellusta voi olla samaan aikaan rinnakkain aktiivisina ja käytössä. SlideOver ja Picture-in-picture tulevat iPad Airille ja iPad mini 2:lle sekä uudemmille malleille, kun taas kaikki kolme toimintoa tulevat vain iPad Air 2:lle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple myös päivittää iOS:n omaa näppäimistöä iPadillä niin, että näppäimistön lisäksi se toimii myös ohjauslevynä, samaan tapaan kuin esimerkiksi kannettavalla tietokoneella, jolloin kahden sormen kosketuksella käyttäjä voi hiiren tavon liikuttaa kursoria näytöllä ja maalata tekstiä aiempaa helpommin. Sekä iPadillä että iPhonella näppäimistön oikotiet, kuten leikkaaminen ja liittäminen, on sijoiteltu uudelleen. Lisäksi kirjoittamista helpottaa se, että jatkossa näppäimistöltä näkee heti, tuottaako se isoja vai pieniä kirjaimia.
Myös virrankulutusta on iOS 9:ssä optimoitu niin, että iPhone 6:n sanotaan normaalissa käytössä kestävän tunnin aiempaa pidempään. Lisäksi iOS 9:n mukana tulee virransäästötila, joka tuo kolme tuntia lisää käyttöaikaa. Tervetulleena uudistuksena iOS 9:ssä päivityspaketit ovat selvästi aiempaa pienempiä niin, että päivittäminen vaatii aiempaa vähemmän vapaana olevaa tallennustilaa. Kun iOS 8:n kohdalla päivityspaketti saattoi olla kooltaan 4,6 gigatavua, on se iOS 9:n kohdalla vain 1,3 gigatavua. Sisäisistä uudistuksista mainittiin myös käyttöjärjestelmän omien sovellusten siirtyminen Metal-rajapintaan, jonka avulla käyttöjärjestelmä toimii aiempaa ripeämmin ja esimerkiksi animaatiot rullaavat sulavammin.
Ulkoasun osalta iOS 9 säilyy pitkälti entisellään. Joidenkin sovellusten kuvakkeet muuttuvat, mutta pääosin ilme säilyy entisellään. Yksi muutos päivityksen myötä kuitenkin tulee, vaikka se monelta saattaisikin jäädä huomaamatta. Kirjasin nimittäin vaihtuu pari vuotta käytössä olleesta Helvetica Neuesta uudempaan San Franciscoon, jonka Apple esitteli viime keväänä Apple Watchissa. Uusi kirjasinlaji on suunniteltu helppolukuiseksi Watchin pienellä näytöllä, joten varsinkin pienimmät tekstit muuttuvat päivityksen myötä hieman selkeämmiksi. Uusi kirjasintyyppi otetaan iOS 9:n lisäksi käyttöön myös Mac-tietokoneilla OS X El Capitanin myötä tänä vuonna.
Käyttäjille näkyvien uudistuksien lisäksi iOS 9 tuo tullessaan uusia rajapintoja sovelluskehittäjien käyttöön. Uusilla rajapinnoilla kosiskellaan muun muassa pelikehittäjiä. Yksi uusista rajapinnoista on ReplayKit, jonka turvin peleihin voidaan tuoda mahdollisuus pelileikkeiden tallentamiseen. Rajapinnoista kertoessaan Apple kertoi myös julkaisevansa uudistetun Swift 2.0 -ohjelmointikielen, joka on jatkoa viime vuonna esitellylle Swiftille. Swift 2.0 tulee tarjolle avoimena lähdekoodina myöhemmin tänä vuonna. Muista uudistuksista mainittiin muun muassa aiempaa laajempi HomeKit-alustan tuki kodin älylaitteiden ohjaamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iOS 9:n ensimmäinen beta-versio tulee rekisteröityjen kehittäjien kokeiluun tänään ja julkinen beta-testaus alkaa heinäkuussa. Virallinen julkaisu tapahtuu syksyllä, ja iOS 9 tulee asennettavaksi kaikille samoille laitteille kuin iOS 8, eli iPhone 4S:lle ja uudemmille, iPad 2:lle ja iPad minille sekä uudemmille ja viidennen sukupolven iPod Touchille.
iOS 9:n lisäksi tänään esiteltiin myös OS X El Capitan -päivitystä sekä Apple Watchin watchOS 2.0 -päivitystä. Apple julkaisi myös uuden Apple Music -palvelun, joka yhdistää kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun, maailmanlaajuisen radiokanavan sekä artisteille mahdollisuuden pitää yhteyttä faniensa kanssa esimerkiksi videoiden tai viestien muodossa. Palvelu tulee syksyllä myös Android-laitteille ja Windows-tietokoneille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »