Arctic15:ssä tänään vuorossa oli B2B- eli yritysten välisen liiketoiminnan päivä. Puheenvuoron yrityksille projektien ketterästä myynnistä piti myös puettavan teknologian laitteisiin käyttöliittymiä kehittävän Korulabin Christian Lindholm, pitkän linjan ex-nokialainen.
Koru on toistaiseksi muun muassa kehittänyt yhteistyössä Wärtsilän kanssa älykelloon moottoreiden hallintajärjestelmän sekä tehnyt Ylen kanssa yhteistyötä uutissovelluksen tuomiseksi ranteeseen. Korun strategiassa osana on yhteistyö myös laitevalmistajien kanssa, mutta tältä saralta tulevaisuudessa toistaiseksi markkinoille asti tuotteita vasta odotetaan.
Viime tilikaudella Koru teki liikevaihtoa noin 300 000 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa on paljon osaamista yleisesti mobiiliteknologiassa, mutta myös älykkäissä rannelaitteissa. Polarilla ja Amer Sportsin omistamalla Suunnolla erilaisia laitteita on kehitelty pitkään, yhteensä yli 1 000 hengen voimin.
Lindholmin yritys Korulab on päässyt nyt yhteistyöhön mobiilipiirejä suunnittelevan ARMin kanssa, joka saattaa avata sille jatkossa useita ovia. Tältä pohjalta Koru on myös yksi STMicroelectronicsin kolmesta lanseerauspartnerista puettavien laitteiden osalta.
Tulevaisuudessa puettavat laitteet saattavat jakautua hyvin erityyppisiin laitteisiin. Lindholm nosti vertauksena esiin, että ihmisillä on nykyisin erilaisia kenkiäkin laskettelumonoista lenkkareiden kautta korkokenkiin tai miehillä puvun kanssa käytettäviin hienompiin kenkiin. Näin jatkossakaan ei välttämättä jatkuvasti käytettäisi yhtä ja samaa puettavaa laitetta, vaan useita erilaisia eri käyttötarkoituksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös teknisesti luvassa voi olla jako kahtia: toisaalta alustat, kuten Apple Watch sekä Android Wear, ovat hyvin monipuolisia ja tehokkaita – kuin täysverisiä tietokoneita, mutta niiden rinnalle voivat jäädä virtapihimmät, vain tarvittaessa verkkoyhteytensä aktivoivat laitteet.
Omalla Korulabillaan Lindholm näkee menestysmahdollisuuksia nimenomaan näissä mikrokontrolleripohjaan perustuvissa, omalla tavallaan yksinkertaisemmissa laitteissa. Nämä voivat olla puettavien laitteiden ohella myös erilaisia muita internet-yhteydellä varustettuja esineitä. Meidän visiomme, on että tulee syntymään Android-ekosysteemi myös sulautettujen järjestelmien puolelle, siihen me tähtäämme ja siinä olemme maailman parhaiden joukossa”, paaluttaa Linhdolm.
Nykyisin aiemmin Nokialla ja sittemmin Yahoollakin työskennellyt Lindholm pyörittää Korun ohella juuri käyntiin lähdössä olevaa Vertical-kiihdyttämöä ensisijaisesti terveysalan startupeille. ”Sinne otamme muutamia startupeja kesän yli. Viikon sisään ovat jo ensimmäiset tiimit tulossa sisään.”
Yleisesti ottaen käyttöliittymän tekeminen älykkääseen rannelaitteeseen on hyvin vaikeaa, mikä on nähty toistaiseksi markkinoille tulleissa laitteissa. Osalla valmistajista ei välttämättä ole halua itse liikkeelle, vaan ne voivat luottaa esimerkiksi Korun osaamiseen. ”Käyttöliittymä-frameworkin rakentaminen on pirun vaikeaa. Älypuhelimissakin monet ovat epäonnistuneet siinä. Se mitä me teemme, on oikeasti vaikeaa ja meidän täytyy vain odottaa markkinan kehittyvän”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puettavien rannelaitteiden designin osalta Lindholm uskoo yhtenä vahvana vaihtoehtona yhtenäiseen rannekkeeseen, jossa näyttö ulottuu nykyistä laajemmin ranteen ympärille. Näin laitteeseen saadaan suurempi näyttöpinta-ala. Korulla pitäisi olla myös takataskussaan patentti erityisesti tällaiseen laitteeseen sopivasta käyttöliittymästä, jossa ei ole lainkaan takaisinpäin-painiketta.
Yksi luonteva trendi on myös jatkossa puettavan laitteen verkottuminen itsenäisesti verkkoon. Tähän liittyen Suomessa on paljon vanhasta takaa hyvää kompaktin verkkotekniikan osaamista. ”Teknologian ennustaminen on yksinkertaista. Täytyy vain katsoa eri komponenttien kehitysaikatauluja ja missä vaiheessa ne alkavat kypsymään. Isot linjaukset ovat nähtävissä”, toteaa Lindholm.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »