Apple Watchin toisen sukupolven mallista huhutaan jo ja sellainen saatetaankin nähdä jo kevään aikana. Apple ei ole paljastanut Watchin myyntilukuja, mutta arvioiden mukaan se on myynyt verrattain hyvin: Apple nousi saman tien ylivoimaiseksi ykköseksi älykellomyynnissä, ja toisaalta Watchin alkumyynti on sujunut lähes samaa kappalemääräistä tahtia kuin iPadin sen omina alkuaikoina.
Siltikin, Apple Watchissa olisi paljon parannettavaa eikä laitteen kehittyminen, erityisesti kolmansien osapuolten sovelluksissa, ole ehkä ollut yhtä vahvaa kuin ennakkoon olisi odottanut. Asenettavia, aktiivisesti päivityksineteenpäinvietäviä ja oikeasti hyödyllisiäkin sovelluksia alkaa ilmaantua vasta käyttäjämäärän noustessa. Tämän ongelman korjaa siis kunnolla vain aika.
Eniten Watch kaipaisi lisää suorituskykyä, jotta käyttö nopeutuisi ja sujuvoituisi mukavammaksi. Tämä onkin varmasti tulevan toisen sukupolven version yksi tärkeimpiä kehityskohtia mahdollisten uusien lisäysten, kuten kameran tai terveyspuolen lisäantureiden, sekä ulkonäöllisten seikkojen ohella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi Apple itse on esitellyt Watchille viime syksynä watchOS 2 -päivityksen, joka toi joitakin pieniä toiminnallisia uudistuksia ensimmäisen itsenäiset kellossa ilman puhelinta toimivat sovellukset mahdollistavan Watch SDK:n ohella.
Apple ei kuitenkaan watchOS 2:ssa puuttunut Watchin käyttöliittymän perustaan, jossa omien vajaan vuoden käyttökokemuksieni perusteella olisi myös rutkasti parannettavaa.
Jos olisin Apple, tekisin seuraavat muutokset Watchin käyttöön:
- Sovellusvalikon uudistus. Sovellusten niukan hyödyllisyyden lisäksi toinen niiden käyttöhalukkuutta jatkuvasti syövä seikka on Apple Watchin sovellusvalikko. Pyöreistä kuvakkeista koostuva rykelmä on kaunis demokuvissa, mutta surkea käytännössä. Pieniin kuvakkeisiin on varsinkin liikkuessa todella vaikea osua (tai kyllähän niihin osuu, mutta väärään), uusia sovelluksia saa etsiä sekalaisesti eri reunoilta ja isommalla sovellusmäärällä eri suuntiin joutuu kuitenkin selailemaan. Uuden ratkaisun pitäisi sisältää selvästi suuremmat kuvakkeet ja muistuttaa enemmän iOS-sovellusvalikkoa selkeämmällä sovellusten selaamisella ja jaottelulla mahdollisesti kansioihin.
- Pyyhkäisyeleiden reipas lisäys. Pyyhkäisytoiminnot ovat jo tulleet iOSiin, mutta Watchissa ne ovat liian pienessä asemassa. On ärsyttävää, että sovellusvalikkoon pääsee vain painamalla sivun kruunupainiketta eikä vaikkapa pyyhkäisemällä sivulle kellotaulun ollessa näytöllä. Myös ilmoitusnäkymästä ilmoituksia pitäisi saada hoidettua vikkelästi suoraan pyyhkäisyin – nyt ne joutuu erikseen avaamaan tai painamaan poistoa erikseen pyyhkäisyn jälkeen. Näiden kahden esimerkin ohella pyyhkäisyillä voisi sujuvoittaa käyttää monessa muussakin kohdassa. Ja kellon käytön tulisi juurikin olla nykyistä sulavampaa, jotta se olisi houkuttelevampaa kuin itsessään helpompikäyttöisen älypuhelimen kaivaminen esiin taskusta.
- Sivupainikkeen sovellus itse valittavaksi. Watchissa on kaksi fyysistä painiketta: myös pyöritettävissä oleva digitaalikruunu sekä toinen sivupainike, joka nyt on varattu vain ja ainoastaan Kaverit-toiminnolle (ja toki pitkällä painalluksella virtanäppäimeksi). Tämän painikkeen toiminto pitäisi olla itse haluttaessa asetuksista muutettavissa, sillä nyt painike on aika turha monille. Kaverit-sovellusta kun ei tule hirveästi käytettyä, koska jos itse aloittaa kommunikoinnin, tapahtuu se kuitenkin vielä useasti älypuhelimesta. Watchin osa on enemmänkin lukeminen tai reagoiminen puolestaan saapuneisiin viesteihin.
-
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vilkaisut laajentuviksi. Varsinaisia erillisiä sovelluksia ja niiden kamalaa kuvakevalikkoa lupaavampi asennettavien lisäysten paikka Watchissa ovat kellotaulun alareunasta ylös pyyhkäisemällä esiin tulevat vilkaisut, eli sivusuunnassa selattava jono eri sovellusten yhden ruudun näkymiä. Koska nämä ovat varsinaisia sovelluksia helpommin lähestyttävissä, toivoisi niiden olevan hieman nykyistä laajempia ja enemmän sovellusmaisempia. Sivuttain selaus on toimiva, mutta vilkaisunäkymät voisivat pyyhkäisemällä jatkua kukin alaspäin. Näin niistä saisi esiin lisäinformaatiota ja ne muuttuisivat hyödyllisemmiksi. Ehkä tämä onkin toimivampi tapa esittää ja tuoda sovellukset kelloon, ei perinteinen sovellusvalikkoajattelu. Lisäksi vilkaisujen jono pitäisi ehdottomasti tuoda ympäri selattavaksi – nyt jos on jonon viimeisessä sovellusvilkaisussa, ensimmäiseen pääsemiseksi täytyy rullata kaikki läpi. Ei järkeä, luuppi kehiin!
-
Musiikkiohjaus pitäisi onnistua painikkeilla. Jos muuten edellä toivoin lisää pyyhkäisyeleitä painallusten rinnalle, niin (musiikki)toiston ohjaaminen eli keskeyttäminen, edelliseen tai seuraavaan kappaleen siirtyminen sekä äänenvoimakkuuden säätö pitäisi onnistua nykyistä helpommin – ja ainoa tapa on tehdä se painikkeilla. Itse käytin ennen Watchia Pebblen älykelloa, joka musiikin ohjaamisessa lenkeillä tai liikkuessa on Watchiin nähden ylivoimainen, kiitos sen useampien fyysisten painikkeiden. Musiikin soidessa volyymisäädön tulisi Watchissa toimia missä tahansa näkymässä pyörittämällä kruunurullaa alaspainettuna ja painikkeiden painallussarjoin saisi siirryttyä eteen/taaksepäin, kuten aiemminkin vaikkapa valituissa kuulokkeissa johdossa olevilla painikkeilla. Haastetta tähän toisi se, miten musiikkiohjaus toteutettaisiin painikkeiden muiden toimintojen rinnalla selkeällä tavalla. Nyt Watchilla ei kuitenkaan musiikkikontrolleja tule juurikaan käytettyä, koska se ei ole nytkään tarpeeksi helppoa.
- Puuttuvat omat sovellukset mukaan. Applen omille on tarjolla asennettavia vaihtoehtoja, mutta mielelläni näkisin kyllä Watchissa Applen omat sanelin-, muistiinpano- ja muistutussovellukset. Näiden oikeasti hyödyllisten – erityisesti sanelin näppärä kellossa – sijaan Watchista löytyy vaikkapa Kuvat-sovellus. Jos tällainen turhuus on tehty mukaan, miksei sitten oikeasti hyödyllisiä?
Edellä mainituilla muutoksilla Apple voisi tehdä Watchista mielestäni huomattavasti hyödyllisemmän ja näppärämmän. Saa nähdä riittääkö Applella kuitenkaan esimerkiksi kanttia lähteä muuttamaan keskeisiä toimintoja, kuten sovellusvalikkoa, radikaalilla tavalla.
Nämä olisivat siinä mielessä helppoja muutoksia, että Apple voisi tehdä ne vaikka heti jos vain haluaisi. Ne eivät tarvitse uutta rautaa tai muiden mukaanlähtöä. Näiden ulkopuolelta itse odotan eniten eittämättömästi parantuvaa suorituskykyä Apple Watch 2:ssa sekä Apple Payn rantautumista jonakin kauniina päivänä myös tänne oi niin rakkaaseen, mutta syrjäiseen ja pikkuruiseen maahammekin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »