Applen uusi Watch kohtaa markkinoilla merkittävimpänä haastajana Googlen Android Wear -järjestelmään pohjautuvat kellot.
Aiemmin julkaistujen Apple Watch -arvostelun ja sen rinnalla Android Wear -verrokkina olleen Sony SmartWatch 3:n arvostelun jatkeeksi alla luomme vielä silmäyksen Watchin ja Android Wearin toimintaan 12 eri tapauksessa, jotka kuvastavat erilaisia käyttötilanteita, jotka älykelloissa ovat sieltä yleisemmästä päästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
12 tapauksen päätteeksi julistetaan tämän vertailun voittaja.
Tapaus 1: Toiminta kellona
Älykellotkin ovat kuitenkin myös kelloja, joten tämä vertailu on sopiva aloittaa Apple Watchin ja Android Wearin toiminnasta kelloina.
Sekä Apple Watchissa että Android Wear –kelloissa näyttö herää henkiin taustavalon kanssa, kun rannettaan nostaa kelloa katsoakseen. Arvostelussamme olleessa Sonyn SmartWatch 3:ssa tämä toimii myös luotettavasti, kuten Apple Watchissakin. Kellokohtaisia eroja voi kuitenkin olla eri Android Wearien välillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Selkeänä etuna Android Wear –kelloista osassa on jatkuvasti päällä (ilman taustavaloa) pysyvä näyttö.
Apple Watchille erilaisia kellotauluvaihtoehtoja on 10 kappaletta, joiden värejä ja sisältämiä tietoja voi muokata kattavasti. Android Wearin osalta mahdollisuutta valmiiden kellotaulujen helppoon muokkaukseen ei ole, mutta sen sijaan kellotauluvalikoima on jopa moninsatakertainen, koska Android Weariin voi myös itse asentaa kellotauluja Google Play –kaupasta ja myös muokattavia löytyy. Apple Watchille on kuitenkin nopeampaa saada näytölle kattavammin omat haluamansa tietonsa.
Molemmista löytyy myös hälytys-, ajastin- ja sekuntikellotoiminnot. Nämä ovat yleisesti Watchissa näyttävämpiä ja helppokäyttöisempiä. Apple Watchissa on lisäksi maailmankellosovellus, joka näyttää ajan eri valituissa kaupungeissa.
Voittaja: Tasapeli. Molemmilla on vahvuuksia ja heikkouksia toisiinsa nähden.
Tapaus 2: Saapuvaan puheluun vastaaminen
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android Wearilla ei voi puhua puheluja kellon kaiuttimen ja mikrofonin kautta toisin kuin Apple Watchilla. Senkin osalta toki puhelut reitittyvät iPhonen kautta.
Wearillakin voi hylätä puhelun tai vastata siihen, jolloin se aukeaa puhelimessa tai siihen liitetyssä Bluetooth-kuulokkeessa. Myös Apple Watchilla lisävaihtoehtona onnistuu vastaus kellosta niin, että puhelu aukeaa kellon sijaan puhelimessa.
Molemmat tarjoavat myös mahdollisuuden vastata viestillä valmiista vaihtoehdoista. Apple Watch laajentaa tätä myös mahdollisuudella vastata lähettämällä emoji-kuvake tai puhumalla tallennettu viesti. Tässä kohdin käytössä on englanninkielinen tunnistus, joten suomeksi vastaaminen ei onnistu.
Voittaja: Apple Watch, pääasiassa koska sillä voi myös puhua puheluja.
Tapaus 3: Ilmoitus tekstiviestistä ja vastaaminen
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android Wearilla se, mitä saapuvalle tekstiviestille pystyy kellosta käsin tekemään riippuu siitä, mitä tekstiviestisovellusta puhelimessaan käyttää. Mikäli käytössä on valmistajan oma, usein oletuksena oleva viestisovellus, ei tarjolla välttämättä ole vastausmahdollisuutta. Viestisovelluksen voi kuitenkin vaihtaa Google Hangoutsiin, jolloin Wearissa näkyy ilmoituksen ohella myös aiempi viestihistoria sekä mahdollisuus vastaamiseen. Vastaaminen onnistuu kätevästi, valiten joko annetuista vaihtoehdoista tai puhumalla, mikä toimii suomeksi.
Apple Watchissa vastausvaihtoehtoja ovat myös tallennetut vastausvaihtoehdot, emoji-kuvakkeet sekä puheentunnistus, joka myös toimii suomeksi.
Voittaja: Tasapeli
Tapaus 4: Saapuneen sähköpostin (Gmail) käsittely
Sähköpostien osalta kellossa eniten tulee katsottua ilmoituksia saapuneista viesteistä sekä mahdollisesti käsiteltyä niitä, esimerkiksi arkistoitua turhia.
Arkistointi onnistuu molemmissa melko kätevästi pyyhkäisyillä ja yhdellä painalluksella ilmoituksesta. Apple Watchissa toivoisi, että viesti näkyisi katkaistuna, jolloin pitkien viestien osalta ei tarvitsisi selata niin paljoa alaspäin arkistointikomennon löytämiseksi.
Vastaaminen sähköpostiin ei Apple Watchissa onnistu. Sen sijaan Android Wearissa tarjolla on arkistoinnin ohella myös vastausmahdollisuus puhumalla tai annetuista vaihtoehdoista valiten.
Voittaja: Android Wear, koska siinä arkistointi käy ilman pitkää selausta sekä myös vastaaminen on mahdollista.
Tapaus 5: Äänikäyttö
Kun kellolla ei näppäimistöllä kirjoittaa, nousee ääniohjaus suurempaan rooliin. Äänikäyttöä vertaillaan alla 5 erilaisessa tapauksessa, jotka on tarkoitus kaikki saada suoritettua kokonaan kellossa ilman, että vastauksen joutuu katsomaan tai loppuunsaattamaan halutun asian puhelimen kanssa.
Olen ulkona ja haluan löytää lähialueen kahvilat
Onnistuu Apple Watchilla sanomalla “find me a cafe”, joka palauttaa listan läheisistä kahviloista.
Ei onnistu Android Wearilla, koska suomen kielen tuki sotkee myös englanninkieliset komennot, joilla kahviloiden löytäminen olisi saattanut onnistua.
Erävoitto: Apple Watch
Olen menossa Elisan pääkonttoriin – tarvitsen tiedon osoitteesta taksikuskille
Ei onnistu Apple Watchilla, koska suomen kieltä ei tueta Sirissä eikä haku näin ollen tunnista oikein Elisan pääkonttoria.
Onnistuu Android Wearilla, koska se ymmärtää Suomea. Sanomalla “elisa pääkonttori” yhtenä vaihtoehtona löytyy oikea osoite pääkonttorille.
Erävoitto: Android Wear
Haluan asettaa herätyksen kello yhdeksäksi seuraavalle aamulle
Onnistuu Apple Watchilla sanomalla “set alarm for 9 AM”.
Ei onnistu Android Wearilla, koska suomen kielen tuki sotkee englanninkieliset komennot.
Erävoitto: Apple Watch
Olen kaupassa Yhdysvalloissa ja haluan tietää, mitä 100 dollaria on euroissa
Onnistuu erittäin kätevästi Apple Watchilla sanomalla “100 dollars in euros”. Tieto tulee ajantasaisena Wolfram Alphan kautta.
Onnistuu joten kuten Android Wearilla sanomalla suomeksi “dollari euroina”. Tulos näyttää kurssin, joka kuitenkin Forexin vanhentunut ja tyyris vaihtokurssi.
Erävoitto: Apple Watch
Seuraavaksi olen menossa Bahamalle. Pohdin, mitä kello on Nassausssa
Onnistuu Apple Watchilla sanomalla “what’s the time in Bahamas”.
Ei onnistu kunnolla Android Wearilla. Suomeksi “bahama kellonaika” tuottaa verkkotuloksia, joiden kortit sisältävät vääriä kellonaikoja. Englanninkieliset komennot eivät toimi suomen kielen tukemisen vuoksi.
Erävoitto: Apple Watch
—
Voittaja: Apple Watch, koska erävoitot sille 4-1. Android Wear kärsii suomen kielen tukemisen rapauttamista englannin kielen komennoista.
Tapaus 6: Säätietojen tarkistus
Säätietojen tsekkaus on vikkelä tehdä kellosta puhelimen sijaan. Android Wearissa säätieto on jatkuvasti tarjolla yhtenä korttina jonossa. Tarjolla on nykyhetken sään lisäksi seuraavan neljän päivän ennuste. Tiedot tulevat weather.comista.
Watchissa eri tapoja sään tarkistamiseen on useita: löytyy erillinen Sää-sovellus, sille vilkaisunäkymä sekä säätiedon voi liittää halutessaan myös kellotauluun. Nykyhetken ohella Sää-sovellus tarjoaa tiedon seuraavalta 11 tunnilta sekä 10 päivältä, sekä nykyisen sijainnin ohella myös iPhonella ennakkoon tallennetuista kaupungeista.
Voittaja: Apple Watch, laajempien tietojen myötä.
Tapaus 7: Päivän kalenterin tarkistus
Molemmat tarjoavat mahdollisuuden tarkistaa päivän kalenteritapahtumat. Watchissa tämä onnistuu Kalenteri-sovelluksen kautta ja Wearissa puolestaan äänikomentovalikon kautta, myös koskettamalla “agenda for today”.
Watchissa pääsee valitsemaan listamaisen ja aikajanan väliltä ja lisäksi zoomaamaan ulos koko nykyisen kuukauden kalenteriin. Mitään varsinaista toiminnallista etua nämä eivät kuitenkaan tarjoa.
Voittaja: Tasapeli
Tapaus 8: Aktiivisuuden ja liikuntasuoritusten seuranta
Android Wearissa ei ole valmiina varsinaista liikuntasuoritusten erilliseen seurantaan tarkoitettua sovellusta tai toiminnallisuutta. Taustalla Google Fitiin päivittyy jatkuvasti arvioitu poltettujen kalorien määrä sekä otetut askeleet. Kuljetun reitin voi tallentaa asennettavalla Google Omat reitit -sovelluksella.
Apple Watch sisältää tavoitteiden asetannan mahdollistavan ja kattavasti tietoa suorituksen aikana tarjoavan sovelluksen, joka myös tallentaa tiedot iPhonen Aktiivisuus-sovellukseen. Lisäksi Apple Watch seuraa jatkuvasti taustalla aktiivisuutta tunneilla, joiden aikana on seisonut, poltettuina kaloreina sekä aktiivisina liikuntaminuutteina päivittäin.
Molemmille on saatavilla myös lukuisia kolmansien osapuolten sovelluksia liikuntasuorituksiin liittyen.
Voittaja: Apple Watch
Tapaus 9: Spotifysta toistettavan musiikin ohjaus
Musiikin kuuntelu on siirtynyt palveluihin, Suomessa ylivoimaisesti suosituimpana Spotify, joten sen käytön vertailemisessa on enemmän järkeä kuin Applen ja Googlen omien musiikkisoitinten asettamisessa vastakkain.
Kummallekaan ei ole toistaiseksi tarjolla Spotify-sovellusta, joten musiikin toisto täytyy aloittaa ja soitettavan jonon/listan vaihto hoitaa puhelimella.
Molemmat kuitenkin tukevat myös Spotifyn ohjausta vakiokontrolliensa kanssa ja tarjoavat tismalleen samat mahdollisuudet: äänenvoimakkuuden säätö, toiston keskeytys & jatko sekä vaihto seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen. Android Wearilla ekstraa on albumin kansikuva, Apple Watchissa kappaleen toistoaika. Wearissa tiedot ilmestyvät kuuntelun aloittaessa uusimmaksi kortiksi, kun Watchissa ne löytyvät vilkaisunäkymien jonosta Musiikki-vilkaisusta.
Voittaja: Tasapeli
Tapaus 10: Navigointi kohteeseen puhelimesta aloittaen
Molemmat tuovat käännös käännökseltä –navigointiohjeet ranteeseen automaattisesti, kun navigointi puhelimessa aloitetaan.
Näytöllä näkyvien ohjeiden ohella molemmat viestivät myös värinällä: Android Wear värisee, kun on aika kääntyä. Apple Watch kertoo myös erilaisilla värinöillä myös kumpaan suuntaan, oikealle tai vasemmalle, käännös tulee tehdä.
Voittaja: Tasapeli
Tapaus 11: QR-tunnistekoodilla lentokoneeseen tai lippu tapahtumaan
Tältä osin tilanne on monisäikeinen, sillä Android Weariin QR-koodeja voi saada useammalla tavalla. Apple Watchin osalta asia on yksinkertaisempi: nykyisin jos lentoyhtiöt tai muut merkittävät lippualustat, kuten Eventbrite, tarjoavat QR-koodia on viesteissä käytännössä poikkeuksetta mukana myös Passbook-linkki tietojen ja QR-koodin siirtämiseksi Applen Passbook-sovellukseen, joka löytyy myös Apple Watchista.
Android Wearille QR-koodit voivat kulkeutua puhelimeen asennettujen kolmansien osapuolten sovellusten, kuten lentoyhtiöiden tai juuri Eventbriten, ilmoituksissa kellossakin näkyvinä kortteina. Lisäksi QR-kooditukea voi avittaa myös kolmansien osapuolten sovelluksilla.
Voittaja: Apple Watch, koska sen ratkaisu on selkeämpi ja antaa paremman mielenrauhan QR-koodin löytymisestä laitteesta.
Tapaus 12: Kameran etäohjaus
Puhelimen kameran etäohjaus onnistuu molemmilla. Wearilla tämä edellyttää, että puhelimeen on asennettu Googlen oma Kamera-sovellus, jota on tuttu ensisijaisesti Nexus-laitteista, mutta löytyy asennettavaksi myös Google Play –kaupasta.
Wearilla kameraa ohjatakseen täytyy myös Google Kamera –sovellus avata puhelimessa, jonka jälkeen vasta Weariin ilmestyy kortti, jota painamalla kameralla pääsee ottamaan kuvan. Apple Watchissa kellosta Kameran avaus käynnistää kameran iPhonessa.
Wearissa ainoa vaihtoehto on ottaa kuva 3 sekunnin ajastuksella, eikä tarjolla ole näkymää kameran kohteesta kellossa. Watch on kattavampi: tarjolla on kameran kuva, josta voi jopa tarkentaa eri kohtiin Watchin näyttöä koskettamalla. Lisäksi kuvan voi ottaa joko heti tai 3 sekunnin ajastuksella.
Voittaja: Tasapeli, vaikka Watch parempi onkin, merkitsevää kuitenkin tällaisen vähemmän keskeisen toiminnon osalta on lähinnä perusmahdollisuus ottaa kuvia.
Loppukaneetti
Tässä yllä vertailtiin Applen Watchia ja Android Wearia ohjelmiston ja eri perustoimintojen osalta. Voittajaksi selviytyi Apple Watch. Kun tulokset lasketaan eri tapauksista yhteen ja tasapeleistä annetaan piste molemmille, vie Apple Watch kamppailun lukemin 11-6. Apple Watch menetti pisteen Android Wearille vain yhdessä näistä 12 tapauksesta ja oli siis näin vertaillen selvästi parempi.
Huomiotta tässä jätettiin kolmansien osapuolten sovellukset, koska niiden osalta kattavan kuvan tarkka muodostaminen on lähes mahdotonta ja tilanne elää näin tuoreilla alustoilla uusien sovellusten tulon myötä merkittävästi jopa viikoittain.
Huomiotta tässä vertailussa jäivät myös laitteiden erot ohjelmiston ulkopuolella: design ja laatuvaikutelma, akkukesto, näytön laatu, ohjelmiston ulkoasun miellyttävyys toiminnallisuuden lisäksi sekä kattavammin erilaiset laitekohtaiset toiminnot, kuten esimerkiksi sykemittari. Teknisten ominaisuuksienhan osalta lukuisat eri Android Wear –älykellot ovat myös keskenään hyvin erilaisia.
Lisäksi toistaiseksi pelistä Apple Watchin ja Android Wearin välillä yksi seikka tekee vielä paljon helpompaa: Watch toimii vain iPhonen kanssa ja Android Wear -kellot Android-puhelinten kanssa, tosin Wearin osalta iPhone-tuestakin on jo huhuttu. Sen sijaan Android-puhelinten tukea Apple Watchille on tuskin tulossa koskaan. Vasta iPhone-tuen tultua Android Wearille eri kellojen välillä valitsemisessa on enemmän mieltä. Tänään tilanne on vielä se, että iPhone-käyttäjille tarjolla on Watch ja Androidille Wear.
Ja Suomessa Apple Watchkiakin vielä vasta odotellaan myyntiin. Apple ei ole kertonut, milloin Watch täällä virallisesti myyntiin tulee. Aiemmin se kertoi laajentavansa myyntiä nykyisistä yhdeksästä ensimmäisestä maasta uusiin kesäkuun lopulla, mutta Suomen kuulumisesta uusien myyntialueiden joukkoon ei vielä ole tietoa.
—
Viime aikoina olemme julkaisseet jo erilliset arvostelut Apple Watchista sekä yhdestä Android Wear -kellosta, Sony SmartWatch 3:sta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »