Sonylle on kertynyt älykelloista jo pidemmän aikavälin historiaa: nyt arvosteluun saapunutta SmartWatch 3:a ovat edeltäneet jo kaksi sukupolvea SmartWatcheja sekä jo vuonna 2010 vielä pelkistetympi Sony LiveView, “älykäs rannenäyttö”.
Tuorein SmartWatch 3 poikkeaa kuitenkin yhdellä ratkaisevalla tavalla aiemmasta: Sonyn omien ohjelmistoratkaisujen sijasta kellosta löytyy Googlen Android Wear –järjestelmä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Otimme SmartWatch 3:n arvosteluun nyt verrokiksi arvostelemamme Apple Watchin rinnalle. Vertailu Apple Watchin ja Android Wearin välillä on tulossa erillisessä artikkelissa – alla keskitytään pääosin SmartWatch 3:een.
Design
Arvostelulaitteemme on SmartWatch 3 varustettuna mustalla silikonirannekkeella. SmartWatch 3 on tarjolla myös limevihreällä rannekkeella, mutta myös hieman kalliimpana teräksisenä versiona. Teräksinen ranneke tuo lisähintaa 50-60 euroa, kun nyt arvosteltavana olevana kumirannekkeisena SmartWatch 3:n hinta on parhaillaan karkeasti noin 200 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kellon laiteosa irtoaa rannekkeesta alakautta. Esimerkiksi latausta varten irroittaminen on ihan kätevää, vaikka sinällään lataus kellon kokonaisena pitäenkin kyllä onnistuu. Laiteosan ollessa irti rannekkeesta, paljastuvat siitä myös rannekkeen muuten peittämät kohdat, jotka sisältävät esimerkiksi paljon pientä tekstiä.
Designin kokonaisuus ei SmartWatch 3:ssa ole hienostuneimmasta päästä, ja tunnelma SmartWatch 3:sta on jopa vähän halvan oloinen. Tätä vaikutelmaa avittaa myös esimerkiksi muovinen liitännän suojana oleva luukku.
Ranteessa SmartWatch 3 tuntuu mukavalta. Lukitusmekanismi on helppo- ja nopeakäyttöinen. Jos jotain saisi toivoa, niin SmartWatch 3 on ehkä hieman kookkaan tuntuinen ja muuten hyvä lukitusmekanismi on paksu, kun ranneke on jo kaksinkertaisesti päällekkäin ja niiden välissä vielä metalliosaa paksuutta lisäämässä.
SmartWatch 3:n silikonirannekkeen pinta on karhea eikä yhtä miellyttävä ja korkealaatuisen tuntuinen kuin esimerkiksi Apple Watchin vastaavan tyyppinen Sport Band –ranneke. SmartWatch 3:n rannekkeeseen tuntuu myös tarttuvan pölyä ja muuta liikaa herkästi, mikä ei ole mukavaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Painikkeita Sonyn älykellossa on vain yksi, joka löytyy oikealta reunalta. Näppäin on ihan toimiva, mutta mitään huikeita laatufiiliksiä ei sekään tarjoa.
Kestävyydeltään SmartWatch 3 on IP68-sertifioitu. Näistä ensimmäinen numero, 6, tarkoittaa pölynkestävyyttä, ja toinen 8 vedenkestävyyttä käytännössä rajattoman ajan yli metrinkin syvyydessä vaikkakin Sonyn omat lupaukset eivät näin vahvoja olekaan.
Alla vielä SmartWatch 3:n muut rannekevaihtoehdot kuvissa. Kun kumirannekkeisen SmartWatch 3:n laatutuntuma ei ole parhaimmasta päästä ja design kovinkaan hohdokas, on metallirannekkeinen versio jo ainakin kuvien perusteella aivan eri kaliiberia tyylikkyydeltään.
Näyttö
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
SmartWatch 3:ssa on transreflektiivinen TFT LCD –näyttö, kun monista muista älykelloista löytyy AMOLED-näyttö. Kokoa näytöllä on 1,6 tuumaa ja pikseleitä siinä on 320×320. Monista viime aikojen muista Android Wear –uutuuksista poiketen Sony luottaa yhä pyöreän sijaan suorakulmion malliseen näyttöön.
Kellon näytön transreflektiivisyys tarkoittaa, että se myös heijastaa siihen osuvaa valoa. Tämä tarkoittaa, että näytön sisällön näkee myös ilman taustavalon päällä oloa ja näyttö toimii paremmin myös kirkaassa valossa, esimerkiksi ulkona.
Käytettävyydeltään SmartWatch 3:n näyttö onkin hyvä. Suurimmassa näyttävyydessä se kuitenkin häviää AMOLED-näyttöisille kilpailijoille, joissa esimerkiksi musta toistuu oikeasti mustana ja myös kontrasti on usein paljon parempi. SmartWatch 3:n näytön värit ovat hieman hailakoita ja myös katselukulmat voisivat olla paremmat.
Näytön kirkkautta voi säätää kattavasti. Pimeässä SmartWatch 3:n näytön saakin loistamaan majakan lailla! Tätä korostaa vielä Android Wearin käyttöliittymän yleinen valkoinen ja värikäs yleisilme.
Android Wear
Android Wear on ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi äänikomennoilla sekä saapuvien ilmoitusten sekä muiden Google Now –korttien käsittelyllä.
Äänikomentoihin nojautuminen on haasteellista suomalaisnäkökulmasta, sillä komentoja ei suomeksi tueta. Näin niitä joutuu käyttämään esimerkiksi englanniksi ja onnistumisprosentti alenee.
Näytön ollessa aktiivisena kellotaulua painamalla tai vain suoraan “OK Google” sanomalla avautuva äänentunnistus ymmärtää suomea kuitenkin muutoin kuin komentojen osalta eli puhumalla suomeksikin voi tehdä Google-haun, jonka tulokset saa myös avattua helposti puhelimeen. Jos Google-haun tuloksena löytyy paikkatieto, saa navigoinninkin aloitettua helposti suoraan kellosta, johon myös reittiohjeet tulevat. Tämä on kokonaisuutena mukavaa.
Suomen kielen puheentunnistuksen tuki kuitenkin heikentää merkittävästi myös englanninkielisten komentojen onnistumista, sillä kello yrittää tulkita englantiakin suomeksi. Esimerkiksi “show me my steps” voikin olla kellon mielestä “suomi masters”. Vastaavalla tavalla käy usein, jos englanninkielisiä komentoja yrittää.
Eri mahdollisten toimintojen lista onneksi löytyy myös selattavana pitkänä listana ääniohjauksen alapuolelta. Nykyisin Android Wearissa viimeksi käytetyt toiminnot myös toistuvat ylimpänä listassa, mikä helpottaa pääsyä useimmin käytettyihin toimintoihin. Asennettuihin sovelluksiin pääsee vasta alavalikosta, joka on tämän listan viimeisenä. Tämä on kuitenkin muuttumassa pian merkittävästi helpommaksi eikä nykyratkaisuun siksi kannata syventyä. Lisää päivityksestä alla.
Ilmoituksia korttimuodossa Android Wear tuo Google Now’n perusteella esimerkiksi säästä sekä merkittyjen suosikkiurheilujoukkueiden peleistä. Lisäksi tuettujen ja sallittujen sovellusten ilmoitukset tulevat kelloon, esimerkiksi Gmail-sähköpostit tai Facebook-viestit. Sähköpostien arkistointi onnistuu myös helposti kellosta.
Puheluita ei SmartWatch 3:n kaiuttimella voi puhua, mutta saapuvan puhelun voi kyllä hylätä tai siihen vastata suoraan kellosta. Tällöin puhelu aukeaa joko puhelimessa tai siihen yhdistetyssä Bluetooth-kuulokkeessa.
Tekstiviestien osalta Android Wear ei tarjoa suoraan vastausmahdollisuutta, mutta itse viestin näkee kellosta. Päivitys: Alkuperäinen, edeltävä lause koskee Android Wearia ja valmistajien omia, puhelimissa oletuksena usein olevia viestisovelluksia. Näin oli myös Huawei P8:ssa, jonka kanssa SmartWatch 3 oli koekäytössä. Jos käytössä tekstiviestisovelluksena on Google Hangouts, onnistuu Android Wearilla myös viestiin vastaaminen tarjotuista vaihtoehdoista valiten tai puhumalla, myös suomeksi.
Kellotaulujen osalta Sony on tuonut mukaan joukon sekä analogisia että digitaalisia kellotauluja. Ne eivät ole kovin tyylikkäitä, mutta sillä ei ole paljoa merkitystä sillä Android Wearille on tarjolla myös laaja asennettavien kellotaulujen valikoima
Sonyn SmartWatch 3 pyörittää Android Wearia erittäin sutjakasti: oikeastaan minkäänlaisia hidastumia ei kokeilun aikana ollut havaittavissa ja käytettävyys on tältä osin erinomaisella tolalla. Suorituskyvyn takuutekniikkana toimii 1,2 gigahertsin neliytiminen ARM Cortex-A7 –arkkitehtuurin suoritin sekä 512 megatavua RAM-muistia.
Kannattaa huomioida, että edelliset kokemukset perustuvat toistaiseksi uusimpaan päivitykseen SmartWatch 3:lla. Google on julkistanut Android Wearista jo uudemmankin version, jonka Sony on kertonut tuovansa jatkossa omaankin kelloonsa. Alla näkyvä kuva kertoo, kuinka esimerkiksi valikossa jatkossa sovellukset ja ihmiset löytyvät omilta välilehdiltään, kun nykyisin edellä mainitusti sovellukset on piilotettu äänikomentolistan loppuun. Muutenkin Android Wear päivittyy vielä melko usein ja merkittävästi, joten sen toiminnot kehittyvät vielä hyvinkin rivakkaa tahtia.
Android Wear on ainakin vielä toistaiseksi käytännössä myös täysin samanlainen kaikkien eri valmistajien älykelloissa Googlen pitäessä siitä tiukkaa otetta. Tältä osin tilanne eroaa merkittävästi Android-puhelimista, joiden käyttöliittymiä valmistajat ise pääsevät muokkaamaan.
Asennettavia sovelluksia Android Wearille on jonkin verran, mutta jo nyt fiksuja tuntuu löytyvän enemmän juuri myyntiin tulleelle Apple Watchille. Wearia tukevia Android-sovelluksia esitellään Android Wear –sovelluksessa, mutta valitettavasti esittelyissä ei esimerkiksi ole kuvankaappauksia sovelluksen kelloversiosta.
SmartWatch 3:n erikoisuudet: GPS ja Wi-Fi
SmartWatch 3:ssa ei jopa hieman yllättäen laitteen muu suuntaus huomioon ottaen ole sykemittaria. Sen sijaan Sony on panostanut ja tuonut mukaan GPS-paikannuksen suoraan kelloon sekä Wi-Fi- ja NFC-yhteydet. Näitä, varsinkaan GPS-paikannusta, ei yleensä vielä Android Wear –kelloista löydy.
GPS:ää tukevat muutamat sovellukset, näistä esimerkkinä Google My Tracks / Omat reitit sekä RunKeeper. Näppituntumalta SmartWatch 3:n GPS-paikannus vaikuttaisi olevan hieman puhelin-GPS:ää epätarkempi.
Jos itse saisin päättää ja ne olisivat vaihtoehtoja toisilleen, ottaisin älykelloon GPS:n sijaan kyllä paljon mieluummin sykemittarin. Kellon GPS:stä kun on hyötyä vain silloin, kun puhelin ei ole mukana. Monille tämä tarkoittaa, että ei koskaan.
Sisäistä tallennusmuistia SmartWatch 3:ssa on neljä gigatavua, johon voi tallentaa musiikkia kuunneltavaksi ilman yhteyttä puhelimeen. Musiikkia voi kellosta kuunnella siihen liitettyjen langattomien Bluetooth-kuulokkeiden kautta.
Toisena pienenä kivana ekstrana SmartWatch 3 on myös valmis Wi-Fi-yhteyksiin. Android Weariin Wi-Fi-tuki on tulossa edellä mainitussa tuoreimmassa päivityksessä, jonka myötä SmartWatch 3:nkin sisältämä valmius saadaan käyttöön. Wi-Fi-tuen myötä Android Wear ei tarvitse toimiakseen jatkuvaa Bluetooth-yhteyttä puhelimeen, vaan se voi itsenäisesti toimia Wi-Fi-verkkoyhteyden kautta.
SmartWatch 3:ssa on myös NFC-tuki, jota ei myöskään hyödynnetä juurikaan toistaiseksi. Jos Google onnistuu tulevaisuudessa tuomaan esimerkiksi maksamisen osaksi Android Wearia, saattaa SmartWatch 3 kuitenkin olla valmis myös sitä tukemaan.
Google Fit ja Sony Lifelog
Perustason aktiivisuusseuranta Android Wearissa rakentuu Google Fitin ympärille. Se pitää kirjaa liikunta-ajasta sekä askelten määristä päivätasolla. Kokonaisuus on hyvin selkeä, mutta myös pelkistetyn rajattu.
Sonylla on myös oma Lifelog-sovelluksensa. Senkin idena on kirjanpito aktiivisuudesta ja manuaalisesti kirjaten mahdollisesti myös muista tekemisistä. Ainakaan itselläni Lifelogiin eivät kuitenkaan onnistuneesti tallentuneet esimerkiksi kävellyt askeleet, vaikka kalorien kulutusta sovellus kuitenkin näytti mittaavan.
Akkukesto ja lataus
SmartWatch 3:n akkukesto on värinäytölliseksi älykelloksi hyvä: kellolla selviää useimmiten kaksi täyttä päivää, joten se täytyy ladata esimerkiksi vain joka toinen yö.
Enemmän virtaa kuluu ja käyttöaika kapenee yhteen päivään, jos kelloa käyttää esimerkiksi musiikin kuunteluun suoraan kellosta tai hyödyntää kellon GPS-paikannusta. Tunnin GPS-käyttö voi syödä akun varauksesta yli kolmasosankin.
Lataamisen osalta tilanne on ikävä. SmartWatch 3 ladataan Micro-USB-liitännästä, mikä sinällään on positiivista sen laajan yhteensopivuuden takia. Edellä mainitun suojakannen ja liittimen kanssa säätäminen ei kuitenkaan ole kokemuksena mukava. Älykellojen tulisi olla helppoja ladata, ja tällä saralla SmartWatch 3:a paljon heikommin ei asiaa voisi enää toteuttaa.
Yhteenveto
Sony SmartWatch 3 on kelpo toteutus Android Wear -älykellosta, mutta ei oikein millään mittarilla erinomainen.
SmartWatch 3:n kumirannekkeisen version design on tylsänpuoleinen ja se näyttääkin rannekellon sijaan ennemminkin urheilukellolta. Laatutuntumaltaan kello jää myös keskiverroksi useiden eri asioiden yhteissummana. Jokapäiväistä käytön mukavuutta syö myös hankala lataustapa.
Näytölle voi SmartWatch 3:ssa antaa kiitosta jatkuvasta päällä pysymisestä sekä hyvästä luettavuudesta myös kirkkaammissa olosuhteissa. Näyttö on tavallaan kompromissi, sillä vahvuuksien vastapuolena sen väritoisto ei puolestaan näyttävyydessään yllä huipputasolle jo ihan teknisistä lähtökohdista johtuen.
SmartWatch 3:n ollessa muuten sporttinen, hämmästyttää sykemittarin puute laitteesta. Ehkä kaikkea ei saatu mahdutettua mukaan, ja nyt keskityttiin paikannukseen. GPS-paikannus ja Wi-Fi-tuki erottavat SmartWatch 3:a muista Android Wear -älykelloista positiivisesti, sykemittarin puute negatiivisesti. Esimerkiksi Samsungin Gear Livestä puolestaan löytyy sykemittari, mutta ei GPS:ää. Muuten nekin ovat varsin samanlaisia, varsinkin kun ottaa huomioon Android Wear -ohjelmiston yhteneväisyyden eri valmistajien kelloissa.
Suorituskyvykkyys on SmartWatch 3:n parempia puolia: parin päivän akkukesto ja takkuamaton toimivuus ovat hyviä suorituksia.
Edellisen Lollipop-päivityksen ja nyt tulossa olevan, jo julkistetun päivityksen myötä Android Wear on kehittynyt ja monipuolistunut paljon. Suurimpia syitä Android Wear -kellon hankkimiseen ovat ilmoitukset sekä ranteesta löytyvä äänihaku puhumalla. Näitä tukevat liikuntaseurannan toiminnot.
Android Wear -kellot vaativat toistaiseksi Android-puhelimen, mutta huhujen mukaan jatkossa ne tukisivat myös iPhonea. Applen Watch-kello puolestaan tukee vain iPhonea eikä tilanne ole muuttumassa. iPhonen omistavalle muutenkin Apple Watch pysynee vahvasti ykkösvaihtoehtona, koska se integroituu tiiviimmin osaksi kaikkia eri toimintoja.
Android-puhelimen kaveriksi älykelloa hankkivan kannattaa nyt tarkkaan harkita haluaako enää hankkia muulla kuin Android Wearilla varustettua kelloa. Valmistajien omien ohjelmistoalustojen ongelma on, että ne eivät yleensä saa samassa laajuudessa lisäominaisuuksia päivityksillä eikä niihin ole tarjolla mainitsemisen arvoista sovellustarjontaa. Ne eivät toisin sanoen parane tulevaisuudessa.
Android Wear -älykellojen joukosta valittaessa SmartWatch 3 on ihan passeli vaihtoehto, jos sen designista pitää eikä sykemittaria kaipaa. Suorituskyvykkyytensä ja esimerkiksi Wi-Fi-tuen ansiosta SmartWatch 3 on kelpo peli vielä jonkin aikaa. Suurimmat erot Android Wear -kelloista löytyvät kuitenkin ulkoisesta ilmeestä ja tyylikkyyden osalta jokaisella on oma mieltymyksensä ja näin suosikkinsa kelloistakin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »