Applen App Storea on useaan otteeseen parjattu sen tiukoista ja joskus myös täysin selittämättömistä linjauksista, mutta ainakin yksi pelikehittäjä valitsee mieluummin Applen seulan kuin Googlen Play-kaupan automatisoidut hylkäykset.
Threes!-nimisen pelin kehittäjä Asher Vollmer kertoi keskiviikon vastaisena yönä Twitterissä, kuinka hänen pelinsä oli ilman varoituksia hyllytetty Google Playstä. Syynä oli pelin hakusanoista löytynyt ”2048”, joka viittaa huippusuosittuun 2048-pulmapeliin. Erityisen mielenkiintoisen tapauksesta kuitenkin tekee se, että Threes kehitettiin ennen 2048-peliä ja on 2048-pelin esikuva.
2048-pelin kehittänyt pelitalo on tehnyt muitakin häpeilemättömiä klooneja, mutta Threes ja 2048 ovat kuitenkin sen verran kaukana toisistaan, että 2048:n tekijä ei varsinaisesti riko mitään sääntöjä. Threesin kehittänyt Vollmer kuvailee, kuinka tekijänoikeus suojaa lähinnä pelin ulkoasua ja tavaramerkki logoa sekä nimeä, joten 2048 ei riko kumpaakaan. Vollmerin ainoa keino suojella luomustaan olisi hakea patentteja pelimekanismeille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vollmerin mukaan ärsyttävää tapauksessa on myös Googlen tapa toimia. Threes hyllytettiin, koska Googlen automatisoitu järjestelmä löysi maininnan ”2048” sen hakusanoista ja tulkitsi tämän harhaanjohtavaksi kalasteluksi. Löytöä ei kuitenkaan seurannut minkäänlainen varoitus tai korjauspyyntö, vaan peli vain poistettiin sovelluskaupasta ja kehittäjä sai automatisoidun ilmoituksen asiasta. Googlella huomattiin virhe, kun asia alkoi levitä mediassa, ja peli palautettiin sovelluskauppaan muutamaa tuntia myöhemmin.
Koko 2048:n tapaus antaa myös käsitystä nykyaikaisista sovellus- ja mobiilipelimarkkinoista. Threes on maksullinen, parin euron hintainen peli, jota on ladattu alle 500 000 kertaa Playstä. Mainosrahoitteinen, eli käyttäjälle maksuton klooni 2048 sen sijaan on saavuttanut kymmeniä miljoonia latauksia. Google Play on väärällään toinen toisiaan kopioivia pelejä, ja yhä edelleen saattaa olla vaikeaa löytää jokin tietty peli kaikkien samantapaisesti nimettyjen kloonien seasta. Tilannetta pahentaa vielä Googlen tapa päästää sovellukset läpi ja seuloa niitä jälkikäteen. Varsinkin, kun ei automatisoitu järjestelmä ole aina erityisen älykäs.
Threesin kohtalosta kertoi Engadget.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »