Eduskuntavaalien äänestys on käynnissä tänään kello 20 asti, joten aikaa äänestämiseen on vielä reilusti. Koska eduskuntavaalit vaikuttavat muiden asioiden ohella myös mobiili- ja tietotekniikka-alaan, päätimme tehdä vaalipäivän kunniaksi kattavan koosteen kaikista puolueista ja niiden eri linjauksista. Keskitymme artikkelissa erityisesti talous- ja yrityspolitiikkaan, jotka koskettavat läheisimmin mobiili- ja IT-alaa.
Puolueiden erot
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla olevan taulukon tiedot on kerätty puolueiden vaaliohjelmista. Vihreä väri tarkoittaa puoltavaa, keltainen epäselvää ja punainen kieltävää kantaa. Harmaissa kohdissa puolue ei ole tarkentanut kantaansa kyseiseen kysymykseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lainauksia vaaliohjelmista
Ohessa on puolueiden vaaliohjelmiin kirjoitettuja vastauksia eri kysymyksiin. Tarkoituksella vain osa vastauksista on otettu nähtäville, sillä monissa kohdissa puolueiden kannat ovat yhtenäiset.
Pitäisikö panostuksia digitalisointiin lisätä?
RKP: Kyllä
”Suomen pitää olla edelläkävijä yhteiskunnan digitalisoimisessa. Tarvitsemme digistrategian saadaksemme erilaiset digitaaliset palvelut kaikkien ulottuville.”
Vasemmistoliitto: Ehkä
”Digitalisaation luomat mahdollisuudet vapaa-ajalla, kehittyneet liikennevälineet tai fyysistä työtä vähentävät koneet ovat omalta osaltaan lisänneet hyvinvointia. Samalla ne luovat yhden suurimmista tulevaisuudenuhista, kun tulevaisuudessa yhä nuoremmat voivat fyysisesti huonosti, sairastuvat ja kuolevat tarpeettoman aikaisin.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pitäisikö byrokratiaa karsia?
Kokoomus: Kyllä
”Aina jos säädetään uusi pykälä, puretaan kaksi.”
Keskusta: Kyllä
”Turhaa normitusta pitää purkaa.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pitäisikö velkaantuminen lopettaa?
Vasemmistoliitto: Ei
”Liikkumavaraa tulokselliseen talouspolitiikkaan ei tule kaventaa meno- tai velkarajoitteilla.”
RKP: Kyllä
”Haluamme tulevan vaalikauden aikana tasapainottaa julkista taloutta, katkaista velkaantumista ja toteuttaa tarvittavat uudistukset.”
Voidaanko velkaelvytystä lisätä?
Perussuomalaiset: Ei
”Velkaantuminen on taitettava.”
Vasemmistoliitto: Kyllä
”Leikkausten sijaan tarvitaan lähivuosina vuosittain useiden miljardien julkisia lisäpanostuksia ekologisesti kestävän tuotannon edistämiseen ja hyvinvointipalveluiden sekä perusturvan rakennemuutokseen.”
Pitäisikö veroja keventää?
Keskusta: Ehkä
”Suomalainen verotus on jo maailmanennätysluokkaa. Emme voi enää kiristää kokonaisveroastettamme.”
Vasemmistoliitto: Ei
”On siirryttävä yhtenäiseen verotukseen, jossa kaikkia tuloja verotetaan yhdessä progressiivisessa verotaulukossa. Suurten pääomatulojen ja varallisuuden verottamisella vahvistetaan palveluiden rahoitusta ilman suuria haittoja reaalitalouden kysyntään. Suuren perintöjen korkeammalla verottamisella sekä varallisuuden verottamisella pienennetään varallisuuseroja ja lisätään talouden dynamiikkaa.”
Kristillisdemokraatit: Kyllä
”Tulevan vaalikauden veronkevennykset tulee suunnata kunnallis- ja ansiotuloveron keventämiseen, kohdistuen pieni- ja keskituloisiin nostamalla verotettavan tulon alarajaa.”
RKP: Kyllä
”Haluamme korottaa perus- ja tulonhankkimisvähennystä. Haluamme pitää yhteisöveron kilpailukykyisellä tasolla. Haluamme että työn, eläkkeiden ja yrittämisen verotaakkaa ei lisättäusi. Haluamme vähentää verotuksen progressiivisuutta; verotettavan täytyy saada pitää vähintään puolet ansaitsemistaan tuloista.”
Pitäisikö yritysten alv-rajaa nostaa?
Perussuomalaiset: Kyllä
”Yrittäjyyden kannustamiseksi käyttöön Viron mallinen verokannustin ja ALV:n alarajan nosto.”
Keskusta: Kyllä
”Itsensä työllistävien asemaa on helpotettava korottamalla alv-velvollisuuden alarajaa 10 000 euroon ja huojennusaluetta 40 000 euroon.”
Pitäisikö valtion omaisuutta myydä?
Vihreät: Kyllä
”Ohjataan valtion taseesta rahoitusta kestävän uusiutuvan energian rahastoon, joka rahoittaa kotimaisten uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa.”
Vasemmistoliitto: Ei
”Lopetetaan kansallisomaisuuden myynti ja varmistetaan, että keskeiset teollisuusyritykset pitävät tuotantonsa ja pääkonttorinsa Suomessa. Tarvittaessa voidaan myös ostaa ja perustaa uusia valtionyrityksiä.”
Pitäisikö yrityksille antaa lisää valtaa palkoista ja työajoista?
Kokoomus: Kyllä
”Lisätään työajan joustoa. Laajennetaan työaikapankkien käyttöä.”
RKP: Kyllä
”Haluamme että yritykset voisivat itse neuvotella työajoista ja lisätä työelämän yksilöllisten palkkaneuvottelujen käytäntöä.”
Vasemmistoliitto: Ei
”Ammattiyhdistysliikkeen asemaa työntekijän etujen valvomisessa on vahvistettava Euroopan laajuisesti. Työntekijälle on maksettava takuupalkka ja nollasopimukset on kiellettävä. Muissa kuin vakituisissa ja kokoaikaisissa työsuhteissa työskenteleville on maksettava silpputyölisää.”
Pitäisikö alipalkkausta torjua?
Vasemmistoliitto: Kyllä
”Työntekijöiden alipalkkaus on säädettävä laissa petokseksi ja työnantajan työehtosopimus-shoppailu on estettävä lainsäädännöllä.”
Pitäisikö Ay-liikkeiden valtaa lisätä?
Kokoomus: Ei
”Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan nykyistä enemmän joustoja. Kannustetaan työntekijöitä ja työnantajia lisäämään paikallista sopimista. Pidennetään koeaikaa puoleen vuoteen.”
Kristillisdemokraatit: Ei
”Työmarkkinoille on saatava enemmän joustavuutta työllistämismahdollisuuksien parantumiseksi.”
Vasemmistoliitto: Kyllä
”Ammattiyhdistysliikkeen asemaa työntekijän etujen valvomisessa on vahvistettava Euroopan laajuisesti, työntekijöiden järjestäytymistä ja lakko-oikeutta on tuottava kaikkialla.”
Verotus
Verotus- ja talouspolitiikka tulee todennäköisesti olemaan yksi seuraavan vaalikauden keskeisimmistä asioista, joten erittelemme eri puolueiden verokannat ohessa vielä hieman tarkemmin.
Kokonaisveroaste:
Keskusta:
”Kokonaisveroastetta ei saa enää nostaa.”
Kokoomus:
”Veroastetta ei voi nostaa, vaan sitä pitäisi maltillisesti laskea. Erityisesti palkkaverotusta pitäisi alentaa kilpailukyvyn parantamiseksi. Vastaavasti palkkaratkaisut tulevat olemaan maltillisia.”
SDP:
”Veroasteessa on vielä jonkin verran nostovaraa. Palveluiden turvaamiseksi myös verojen korottaminen on välttämätöntä.”
Perussuomalaiset:
”Veroastetta ei saa nostaa, vaan ennemmin viedä alaspäin. Erityisesti autovero on poistettava.”
Vihreät:
”Veroaste pitäisi pyrkiä pitämään samana, mutta mahdollisesti korotuksia on pakko tehdä. Erityisesti ympäristön suojelusta ja ympäristöveroista on pidettävä kiinni.”
Vasemmistoliitto:
”Kokonaisveroaste saattaa nousta, minkä lisäksi pääoma- ja ansiotulot pitää asettaa yhtenäisen verotuksen alle.”
RKP:
”Verotaakkaa ei pidä lisätä nykyisestä. Perintöverotuksessa pitäisi siirtyä Norjan ja Ruotsin malliin.”
Kristillisdemokraatit:
”Verotuksen pitää olla kohtuullista. Vapaavalintaista perheverotusta on harkittava.”
Pääomatulon veronkorotukset:
SDP & Vihreät:
”Yli 30 000 euron pääomatuloista maksettava veroprosentti voidaan nostaa 33 prosentista 35 prosenttiin.”
Vihreät:
”Alle 2 000 euron pääomatulojen pitäisi olla verovapaita.”
Vasemmistoliitto:
”Pääomatuloja pitää verottaa progressiivisesti. Osinkojen verohelpotukset on poistettava.”
Perintöveron muuttaminen:
Kokoomus:
”Perintöverossa pitäisi siirtyä Ruotsin ja Norjan malliseen luovutusvoittoveroon. Nykytilanteessa tällainen muutos ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollinen.”
RKP:
”Perintöverossa pitäisi siirtyä luovutusvoittoveroon. Perinnöstä maksetaan vero vasta myytäessä.”
Keskusta:
”Perintö- ja lahjaverotusta on syytä keventää, erityisesti yritysten sukupolvenvaihdoksia ajatellen.”
SDP:
”Perintöverotusta pitäisi kiristää erityisesti suurempien perintöjen osalta.”
Perussuomalaiset, Vihreät ja Vasemmistoliitto:
”Perintöveron lisäksi verotuloja voidaan kasvattaa myös aikaisemmin käytöstä poistetun varallisuusveron palautuksella.”
Arvolisävero:
Kokoomus:
”Palkkaverojen keventämistä voitaisiin kattaa välillisten verojen varovaisella korottamisella. Välillisiä veroja ovat muun muassa arvolisänvero ja valmistevero.”
Keskusta:
”Arvolisänveron korotukseen pitäisi olla hyvin perustellut syyt. Koska verokannat ovat Suomessa jo kansainvälisestä verrattuna erittäin korkealla, ei suuria korotuksia voida tehdä.”
Perussuomalaiset:
”Ruuan ja lääkkeiden osalta arvolisänveroja ei voida korottaa.”
SDP:
”Arvolisänveronkorotusten ei ole suositeltava ratkaisu lisäverotulojen keräämiseen.”
Vasemmistoliitto:
”Arvolisänverotusta pitäisi keventää muun muassa ruuan osalta. Veroja voidaan nostaa poikkeustapauksissa, kuten ympäristösyistä, ja silloinkin korvata korotukset pienituloisille.”
Vihreät:
”Verotuksen painopistettä on siirrettävä työn verottamisesta kulutuksen verottamiseen. Samalla kuitenkin kulutusverojen korotukset on korvattava pienituloisille.”
Äänestäminen
Varsinaiseen äänestämiseen löytyy ohjeita lukuisilta eri sivustoilta, joten emme käy sitä tässä tarkemmin läpi. Äänestystä varten mukana tarvitsee olla henkilöllisyystodistus ja äänestäjän pitää äänestää omalla äänestyspaikallaan. Äänestyspaikan näkee aiemmin postissa tulleesta äänestyslomakkeesta tai sitä voi tiedustella puhelimitse numerosta 0800 9 4770. Itse äänestyslomaketta ei ole pakko ottaa mukaa äänestyspaikalle. Neuvoa äänestämiseen saa tarvittaessa paikan päältä, minkä lisäksi vaalit.fi-sivusto kertoo äänestämisestä yksityiskohtaisesti.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »