Kiinalainen OnePlus on viimeisen vuoden aikana noussut melkoiseksi ilmiöksi ja esimerkiksi mobiili.fin kävijöiden parissa OnePlus One on yksi suosikkimalleista. Aikaisemmin arvosteltujen Xiaomi Mi4:n ja Doogee Voyager 2:n tapaan OnePlus One on noussut suosioon hyvällä hinta-laatu-suhteella ja tarjoamalla lippulaivamallin ominaisuudet kohtuuhintaan. Erityisesti nyt, kun puhelin on tullut vapaammin kuluttajien saataville, kyseessä on varteenotettava vaihtoehto jokaiselle älypuhelimen ostoa harkitsevalle.
Varsinaisen One-puhelimen lisäksi OnePlus on lähtenyt mukaan myös ohjelmistokilpailuun, ja vajaat kaksi viikkoa sitten julkaistu Oxygen OS on yhtiön ensimmäinen tuote Android-käyttöliittymien parissa. Ennakkohypenä yhtiö on muun muassa kuvaillut käyttöliittymän olevan ihmisille yhtä tärkeä kuin itse happi ja luvannut Oxygen OS:n tarjoavan kaiken tarpeellisen ilman turhia lisäkkeitä. Se kuinka hyvin käyttöliittymä tulee lunastamaan lupauksensa nähdään vasta tulevaisuudessa, mutta jo nyt Oxygen OS:n 1.0.0-versio antaa hyvän esimaun siitä, mitä pidempi ohjelmistokehitys voi tuoda tullessaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä Oxygen OS:n että OnePlus Onen arvostelut ovat luettavissa alta.
Arvostelussa Oxygen OS: ilmaa ympärillä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Monien myöhästymisten jälkeen Oxygen OS on viimein saapunut kaikkien ladattavaksi. Kyse on kiinalaisen OnePlussan tukemasta Android-pohjaisesta käyttöliittymästä, jonka on tulevaisuudessa tarkoitus toimia valmistajan ensisijaisena käyttöliittymänä. Koska Oxygen OS:n on määrä korvata paljon kehuja saanut CyanogenMod, ovat odotukset syystäkin korkealle. Vielä tällä hetkellä uuteen käyttöliittymään siirtyminen on One-puhelimen omistajille kuitenkin täysin vapaaehtoista.
Androidin alkulähteillä
Heti alkuasennuksen jälkeen Oxygen OS:n huomaa selvästi poikkeavan aiemmasta CyanogenModista ja muistuttavan enemmän Googlen perinteistä Android-käyttöliittymää. Erot puhtaaseen Androidiin ovat oikeastaan niin vähäisiä, että nopealla vilkaisulla on vaikea sanoa, kumpi käyttöliittymä on kyseessä. Graafiselta tyyliltään Oxygen OS noudattelee tarkasti perus-Androidia ja erot tulevat lähinnä esiin muutamissa puhelimeen lisätyissä asetusvaihtoehdoissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oxygen OS:n isoimpana erona perus-Androidiin ovat näytön ylälaidasta vedettävät pikavalinnat, joita voi nyt helposti muokata. Lisäksi näytön alalaidan toimintanäppäimet ja näytölle tehtävät elekomennot ovat saaneet omat asetusvalikkonsa. Ylipäänsä uudistukset näkyvät pieninä lisinä, kuten esimerkiksi yksittäisinä muutoksina toimintojen suorittamisessa tai uusina taustakuvina.
Verrattuna Googlen perus-Androidin on Oxygen OS monilta osin täysin identtinen, eikä yhdestä voi pitää pitämättä toisesta. Kaikki perus-Androidin ominaisuudet ovat läsnä, ja käyttöliittymä toimii äärimmäisen nopeasti ja näyttää graafisesti yhtenäiseltä. Tämä tuntuu koituvan samalla myös Oxygen OS:n kohtaloksi, sillä syyt käyttää OnePlussan käyttöliittymää normaalin Androidin sijaan ovat vähissä. Asiaan ei myöskään auta se, että Oxygen OS ei pohjaudu Android Lollipopin viimeisimpään versioon, vaan käyttää vanhempaa 5.02-versiota.
Karsittu kokonaisuus
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erityisesti CyanogenModiin verrattuna Oxygen OS ottaa takapakkia monissa ominaisuuksissa ja OnePlus Onen omistajien kannattaa odottaa pian julkaistavaa CyanogenModin uutta versiota. Oxygen OS:n kanssa esimerkiksi 4K-videokuvaus, monet kameran kuvausasetukset ja CyanogenModin teemat saavat kyytiä. Vastapainona Oxygen OS:llä ei ole tarjota montaakaan ominaisuutta, mitä CyanogenModista ei löytyisi ja näin ollen kokonaisuus tuntuu pieneltä pettymykseltä – etenkin huomioiden monet lykkäykset joita Oxygen OS:n julkaisussa koettiin.
Nykytilassaan Oxygen OS kaipaa kipeästi lihaa luidensa ympärille, eikä pysty kunnolla kilpailemaan CyanogenModin kanssa. Koska käyttöliittymästä on vasta julkaistu ensimmäinen versio, ei lopullista tuomiota voi tässä kohtaa antaa, ja odotukset keskittyvät selvästi tuleviin päivityksiin. Jos käyttöliittymään onnistutaan tuomaan tulevaisuudessa enemmän pieniä nokkelia parannuksia, voi siitä nousta varteenotettava kilpailija muiden custom-ROM-käyttöjärjestelmien joukkoon. Muussa tapauksessa Oxygen OS uhkaa jäädä mitäänsanomattomaksi kopioksi Googlen normaalista Android-käyttöliittymästä.
Hyvää:
- Käytössä erittäin nopea
- Graafisesti yhtenäinen
- Pari hyödyllistä parannusta tavalliseen Androidiin…
Huonoa:
- …mutta kokonaisuutena uudistukset jäävät vähäiseksi
- Jää ominaisuuksissa jälkeen CyanogenModille
- Julkaisun viivästyminen ja vanhemman Android-version käyttö
- 1.0.0-versio kärsii monista pikkuongelmista ja kaipaa kipeästi lihaa luidensa ympärille
Arvostelussa OnePlus One: ykkönen ensiyrittämällä
Viime vuonna julkaistu ja rajoitetusti myyntiin tullut OnePlus One on lyhyessä ajassa noussut maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Puhelin sisältää kaiken, mitä modernilta älypuhelimelta voi odottaa ja mikä parasta huomattavasti kilpailijoitaan halvempaan hintaan. Vaikka OnePlussalta odotellaan tänä vuonna uuden puhelimen julkaisua, ei viime vuoden One-malli häpeä uusimpienkaan puhelinten rinnalla.
Laatua muovikuorissa
Aloittaen OnePlus Onen muotoilusta tuo se etäisesti mieleen HTC:n parin vuoden takaisen M7-puhelimen, kuitenkin sillä erotuksella, että runko on kokonaan muovinen. Materiaalivalinta ei yllättäen ole puhelimessa suuri ongelma, sillä tukeva muovirunko huokuu viimeistelyn tunnetta, vaikkei aivan alumiinin tasolle laadussa pääsekään.
Puhelimen värivaihtoehtoina ovat valkoinen ja musta, mistä jälkimmäinen viestii suuremmasta 64 gigatavun tallennusmuistista. Musta väri on myös käytännön syistä helpompi, sillä omissa testeissämme valkoinen mattapinta tuntui värjäytyvän helposti ilman erillistä suojakuorta.
Parasta Androidia eri muodoissaan
Varsinaisessa käytössä OnePlus One yllättää monelta osalta, eikä vähiten hyvällä ohjelmistotuellaan. Monien suosima CyanogenMod ei jätä käyttöliittymänä paljoa toivomisen varaan ja vaihtelua haluavat voivat käyttää puhelimessa esimerkiksi Xiaomin MIUI-käyttöjärjestelmää tai uutta Oxygen OS:ää. Nopea Snapdragon 801 –suoritin ja kolmen gigatavun RAM-muisti takaavat, että käyttökokemus on Androidia parhaimmillaan.
Ollakseen viime vuoden malli OnePlus One on edelleen teknisesti hyvin ajan tasalla ja erot tänä vuonna julkaistaviin uutuuspuhelimiin ovat parhaimmillaankin marginaaliset. Selvin ero tulee todennäköisesti esille kameran kohdalla, mutta tältäkin osin OnePlus One tekee perusvarmaa jälkeä ja suoriutuu kuvaamisesta esimerkiksi Xiaomin Mi4-mallia paremmin. Vastapainona Mi4:n uusittu etukamera tosin pyyhkii OnePlus Onen selfie-kuvien ottamisessa.
Kokonaisuus: paljon hyvää ja jotain huonoa
Jos OnePlus Onesta haluaa sanoa jotain negatiivista, on muistikorttipaikan puuttuminen todennäköisesti selvin puute. Hieman mielipiteitä jakaa myös melko iso 5,5 tuuman näyttö sekä näytössä käytetty LCD-tekniikka. Omakohtaisesti suosin puhelimessa AMOLED-tekniikan tarjoamia syviä mustan sävyjä, voimakasta väritoistoa ja parempaa virransäästöä. LCD tekniikka kuitenkin toistaa värit luonnollisemmin ja näyttää valkoisen puhtaampana, joten valinta kahden näyttötekniikan väliltä on pitkälti mielipidekysymys.
Xiaomi Mi4:n tapaan joillekin OnePlus Onen ostoa harkitseville kynnyskysymykseksi saattaa muodostua 800 MHz:n LTE-verkkotuen puute, mikä korostuu erityisesti taajama-alueilla. Puhelimesta löytyy myös pieniä ongelmia, kuten välillä heikosti kosketukseen reagoivat fyysiset painikkeet ja satunnaiset ohjelmisto-ongelmat, mutta käytännössä näiden vaikutus käytettävyyteen on minimaalinen. Kokonaisuutena OnePlus One onkin hintaansa nähden yksi tämän hetken parhaista puhelimista ja erityisesti nyt, kun puhelin on tullut vapaammin myyntiin, ovat perustelut sen ostamatta jättämiselle vähäiset.
Hyvää:
- Loistava hinta-laatu-suhde
- Laaja ja monipuolinen ohjelmistotuki
- Tekniset ominaisuudet
- Onnistunut ja viimeistelty muotoilu
Huonoa:
- LTE-tuki ei kata 800 MHz:n taajuutta
- Muistikorttipaikan puute varsinkin 16 gigatavun mallissa
—
Puhelimesta kiinnostuneet voivat tilata OnePlus Onen suoraan e-villen verkkokaupasta. Toimitus kestää normaalisti yhdestä kolmeen viikkoon ja puhelimelle myönnetään 12 kuukauden takuu. Oxygen OS on ladattavissa ilmaiseksi OnePlussan kotisivuilta.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »