Arvostelimme jo aiemmin Xiaomi Mi3:n, mutta nyt otamme testiimme toisen Kiinassa suosiota saaneen puhelimen. Doogeen valmistama Voyager 2 eroaa monella tavalla aiemmin testatusta Xiaomin lippulaivamallista ja sijoittuu hinnaltaan älypuhelinten halvimpaan kastiin. Kaikilta osin Voyager 2 ei kuitenkaan Xiaomille häviä, vaan puhelin tarjoaa myös tiettyjä ominaisuuksia, joita ei kalliimmasta Mi3:sta löydy.
Länsimaalaiseen makuun
Aloittaen Voager 2:n suurimmasta bonuksesta, puhelin on täysin suomenkielinen. Tämä saattaa tuntua monille itsestäänselvyydeltä, mutta Kiinassa myytävissä puhelimissa tuki suomenkielelle ei ole odotusarvoinen asia. Myös niille, jotka pettyivät Xiaomin päätökseen jättää kuulokkeet pois myyntipaketista, tarjoaa Doogee puhelimen mukana näppärät peruskuulokkeet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verrattuna Xiaomi Mi3:een on Doogee Voyager 2 kaikilta osin enemmän puhelin, jota voi verrata länsimaisten puhelinvalmistajien tuotoksiin. Tämä käy ilmi useammastakin yksityiskohdasta, sillä käyttöjärjestelmä muistuttaa pitkälti normaalia Androidia ja puhelimen ulkonäkö jäljittelee tuttua Samsungin muotoilua. Itse asiassa vaikutteet Galaxy S5:stä ovat niinkin ilmeiset, että Voyager 2 näyttää ulkonäöltään helposti hieman koomiselta. Se kuinka paljon suora kopiointi lopulta haittaa, riippuu toki käyttäjästä.
Keskinkertaista tekniikkaa
Muovisen ja laatutuntumaltaan melko keskinkertaisen ulkokuoren alle pakkautuu tekniikkaa, joka ei erityisesti petä tai yllätä. Viiden tuuman IPS-näyttö käyttää 854 × 480 pikselin resoluutiota ja saa virtansa 2 000 mAh:n akusta. Sisäistä tallennusmuistia puhelimesta löytyy kahdeksan gigatavua ja RAM-muistia gigatavun verran. Kokonaisuutta pyörittää MTK 6582 -neliydinprosessori, jonka kellontaajuus on 1,3 GHz.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä puhelin toimii pitkälti siten kuin teknisten tietojen pohjalta voisi odottaakin. Näyttö näyttää helposti hieman pikselöityneeltä, eikä reagoi kosketukseen aivan toivotulla herkkyydellä. Yleisessä käytössä Voyager 2 suoriutuu kuitenkin kiitettävästi – pientä hidastelua toki esiintyy, muttei häiritsevissä määrin.
Kaiken kaikkiaan Voyager 2 tarjoaa sitä, mitä tämän hintaluokan puhelimelta voi odottaa. Pieniä kompromisseja löytyy kautta linjan, mutta tekniikan osalta paketti on melko hyvin kasassa. Ero budjettipuhelinten ja lippulaivamallien välillä ei enää tänä päivänä ole samanlainen kuin muutama vuosi sitten, ja suurimmalla osalle Voyager 2 tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet. Kyse ei toki ole lippulaivamallien tapaisesta hiotusta kokonaisuudesta, mutta halpapuhelimeksi ominaisuuksia on melko monipuolisesti.
SIM-korttipaikat useammalle liittymälle
Etenkin Suomessa Voyager 2:n selvä myyntivaltti on tuki kahdelle SIM-kortille. Esimerkiksi yrittäjille, jotka haluavat pitää samassa puhelimessa sekä yrityksen numeroa, että henkilökohtaista numeroa, on toinen SIM-korttipaikka kullanarvoinen lisä. Ominaisuus toimii, kuten olettaa saattaa ja useamman SIM-korttipaikan sisältäviä puhelimia näkisi mielellään enemmänkin Suomenkin markkinoilla.
Pienenä kritiikkinä Doogeen SIM-korttiratkaisussa voi mainita korttien asettelun, josta on tehty valitettavan sekavaa. Puhelimessa on yksi paikka 2FF-SIM-kortille, toinen paikka 3FF-kortille sekä erillinen paikka microSD-kortille. Kaikki kolme korttia on asetettu yhden metallisuojan taakse, jolloin korttien paikalleen laittaminen tuottaa helposti ongelmia. Myös eri standardien käyttö tuo asiaan oman lisähaasteensa, jolloin vähemmän asiasta tietävän kannattaa kääntyä suosiolla oman operaattorin puoleen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muistikortin tarpeessa
Varsinaisten SIM-korttien lisäksi kannattaa Voyager 2:n ostoa harkitsevien lisätä koriin myös sopivan kokoinen muistikortti. Vakiona puhelin tarjoaa kahdeksan gigatavua sisäistä muistia, joista käyttöjärjestelmän ja sovellusten jälkeen käyttäjälle jää käteen noin neljä gigatavua. Esimerkiksi omien sovellusten lataaminen, videoiden tallentaminen ja kuvien ottaminen syö nopeasti vapaana olevan muistin olemattomiin. Jos kotoa ei satu valmiiksi löytymään sopivan kokoista microSD-korttia, kannattaa sellainen laittaa tilaukseen yhdessä puhelimen kanssa.
Positiivisena puolena on todettava, että jahka tallennustilaa löytyy tarpeeksi, suoriutuu puhelin eri tehtävistään yllättävänkin hyvin. Esimerkiksi elokuvien katsominen kirkkaalta viiden tuuman IPS-näytöltä on nautittava kokemus, eikä puhelin hidastele edes hieman raskaampia pelejä pelatessa. Testaamani Asphalt 8: Airborne pyöri Voyager 2:ssa kiitettävästi, eikä ruudunpäivitys laskenut, vaikka ruudulla oli enemmänkin toimintaa. Kiitos tästä saattaa mennä tosin enemmän näytön matalalle resoluutiolle kuin suorittimen laskentateholle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perinteisempi Android
Varsinkin perinteisemmän Android-käyttöjärjestelmän kannattajille on Voyager 2:ssa paljon asioita, joista pitää. Doogee ei ole lähtenyt keksimään käyttöliittymällään pyörää uudelleen, ja jos Xiaomin MIUI:ssa on aiemmin harmittanut Googlen sovellusten puute, tämä ei ole ongelmana Voyager 2:ssa. Googlen sovelluksista pitäville Doogee tarjoaakin kaikki peruspalvelut aina Play-kaupasta Gmail-sähköpostiin valmiiksi asennettuina, minkä lisäksi käyttöjärjestelmä pohjautuu suhteellisen uuteen Android 4.4.2 –versioon.
Harmillista Voyager 2:ssa on se, ettei Doogee ole malttanut olla lisäämättä käyttöliittymään omia pieniä muutoksiaan, jotka ovat lähes kautta linjan epäonnistuneita. Googlen tarjoamaa perus-Androidia on usein kehuttu vuolaasti, joten etenkin suomalaisittain olisi tuntunut helpommalta, jos valmistaja olisi jättänyt omat muutoksensa kokonaan tekemättä. Nykyisessä käyttöjärjestelmässä kritiikkiä herättävät esimerkiksi rujoilta näyttävät sovelluskuvakkeet sekä aika ajoin vastaan tulevat kiinankieliset tekstinpätkät.
Käyttöliittymän viimeistelemätön ulkoasu ja yksittäiset kieliongelmat, eivät sinällään ole käytön kannalta kriittisiä tekijöitä, mutta tarkemmin yksityiskohtiin suhtautuville asia on turhauttava. Kyse on pitkälti samasta asiasta, jota aikoinaan kritisoitiin Asuksen Padfonen arvostelussa. Kankeat suomennokset, huonosti asetellut tekstit ja päällekkäin menevät kuvakkeet ovat yhteinen ongelma molemmissa puhelimissa.
Kamera ei säväytä
Hieman käyttöliittymään tehtyjen muokkausten tapaan, myös puhelimen kamera tuntuu nopeasti lisätyltä ja vähän huomiota saaneelta ominaisuudelta. Huolimatta siitä, että kamera ulkonee selvästi takakannesta ja käyttää kahta eriväristä LED-kuvausvaloa, eivät lopputulokset ole mairittelevan näköisiä. Kameran kuvia katsoessa voikin hyvällä syyllä kysyä, johtuuko kameran ulkoneva rakenne enemmän Galaxy S5:n ulkonäön matkimisesta kuin kuvanlaadun parantamisesta.
Vaikka kamera on monilta osin pettymys, ei kyse ole täysin turhasta lisästä. Henkilökohtaisesti otin kameralla usein kuvia erilaisista muistiinpanoista ja hyvissä olosuhteissa otetut kuvat kelpaavat rimaa hipoen myös sosiaaliseen mediaan jaettaviksi. Eräs kameran heikkous kuitenkin piilee siinä, että kuvista tulee äärimmäisen helpolla epätarkan ja tärähtäneen näköisiä. Tämä ei ehkä ole ongelma, jos otat kuvia rakennuksista, mutta etenkään sosiaalisissa tilanteissa ihmiset eivät jaksa poseerata useita minuutteja hyvän lopputuloksen toivossa.
Niille, jotka etsivät hyvää kamerapuhelinta, ei Voyager 2:ta voi suositella oikein missään olosuhteissa. Hieman surullista puhelimessa on se, että siihen on lisätty sekä etukamera, että takakamera kuvausvaloineen. Henkilökohtaisesti olisin kernaasti jättänyt etukameran ja kuvausvalon pois, jos puhelimeen olisi tällä tavoin saatu edes hieman parempi takakamera. Vaihtoehtoisesti myös astetta tarkempi näyttö olisi kelvannut.
Yhteenveto: keskikastin halpapuhelin
Kokonaisuutena Voyager 2 ajaa asiansa hyvänä ja halpana tupla-SIM-puhelimena, mutta aivan luokkansa kärkeen sitä on vaikea sijoittaa. Nykyään halvemmistakin puhelimista löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja ja Voyager 2:n arvo riippuu pitkälti siitä, onko ostajalla tarvetta käyttää puhelimessaan useita liittymiä samanaikaisesti. Ilman tupla-SIM-ominaisuutta Voyager 2 ei erityisesti erottuisi tiukasti kilpailluilla markkinoilla, joskaan puhelin ei jää ominaisuuksissa selvästi muista jälkeenkään.
Koska Voyager 2 maksaa vain reilut sata euroa, on osa sen ongelmista anteeksi annettavissa. Käyttöjärjestelmän rujo ulkonäkö sekä näytön matala resoluutio ovat lähinnä kosmeettisia asioita, joiden kanssa pystyy kyllä elämään. Sen sijaan vähäinen tallennusmuisti ja huono kamera ovat puhelimessa todellisia ongelmia. Myös Samsung Galaxy S5:stä lähes suoraan kopioitu ulkonäkö on asia, joka varmasti muodostuu osalle kynnyskysymykseksi ostoa harkitessa.
Yhteenvetona Voyager 2:sta jää hieman samanlainen maku kuin Kiinassa halvalla myytävistä merkkivaatteiden kopioista. Laatu, viimeistely ja design eivät ole esikuvana toimineen Galaxy S5:n tasolla, mutta toisaalta hintakin jää murto-osaan. Loppujen lopuksi Voyager 2 ei erityisesti säväytä suuntaan eikä toiseen. Kyse ei ole Kiinan markkinoiden huonoimmasta tuotteesta, sillä puhelimen käyttö onnistuu mukavan jouhevasti. Toisaalta Voyager 2:sta puuttuvat omaperäisyys ja uudet ideat, mitä myös kiinalaisilta valmistajilta on totuttu viime vuosina odottamaan.
Hyvää:
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- Suuri näyttö
- Yllättävän hyvä suorituskyky
- Tuki usealle kielelle
Huonoa:
- Käyttöliittymä ja kielituki paikoin huonosti toteutettuja
- Suuresta näytöstä johtuen näytön tarkkuus melko matala
- Tallennusmuistia vapaana vain neljä gigatavua
- Kameran kuvanlaatu jättää toivomisen varaa
- Ulkoisesti lähes suora kopio Samsungin Galaxy S5 -puhelimesta
—
Puhelimesta kiinnostuneet voivat tilata Doogee Voyager 2:n suoraan e-villen verkkokaupasta. Toimitus kestää normaalisti yhdestä kolmeen päivään ja puhelimelle myönnetään 12 kuukauden takuu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »