Kiinalainen Xiaomi on pyörinyt uutisissa tasaiseen tahtiin ja uutisaiheet ovat koskeneet lähes poikkeuksetta yhtiön huimia myyntilukuja Aasian suunnalla. Vasta hiljattain Xiaomi nappasi Kiinan suosituimman matkapuhelinvalmistajan tittelin Samsungin käsistä ja yhtiö on laajentanut aggressiivisesti myös moniin muihin Aasian maihin.
Xiaomi Mi3:n myyntipakkausta avatessa puhelimen suosio on helppo ymmärtää. Erityisen omaperäisiä ratkaisuja ei vastaan tullut, mutta Mi3:een on kopioitu parhaat palat muiden valmistajien innovaatioista. Ulkoisesti puhelin muistuttaa pitkälti Nokian taannoista N9-mallia ja käyttöjärjestelmä on ottanut vaikutteita Applen iOS:stä. Käytettävyydestä ei löydykään valittamista, mutta ihmisestä riippuen kopioimisen maku saattaa puhelimessa haitata.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jämäkkä ja metallinen ulkokuori
Aloittaen ulkonäöstä, Xiaomi on onnistunut tekemään reilun 300 euron hintaisesta Mi3:sta erittäin laadukkaan tuntuisen. Puhelimen runko on valmistettu alumiini-magnesium yhdisteestä, joka on päällystetty kolminkertaisella grafiittipinnoitteella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että runko on jämäkkä ja tuntuu hyvältä kädessä. Bonusta tulee myös hopeanvärisistä lukitus- ja äänenvoimakkuuspainikkeista, jotka paitsi näyttävät hyvältä, myös tuntuvat käytössä laadukkailta.
Kauneusvirheitä muuten siistissä rakenteessa ovat näytön reunat, joita ei jostain syystä ole pyöristetty. Esimerkiksi Nokian N9:ssä reunat sulautuivat saumattomasti muuhun runkoon, minkä ansiosta puhelimen swipe-toiminnot tuntuivat luonnollisilta. Xiaomi Mi3:n kohdalla näytön reunat sen sijaan tuntee jatkuvasti puhelinta käytettäessä – kyse ei ole varsinaisesti ongelmasta, mutta muuten muotoilultaan onnistuneessa laitteessa olisi yksityiskohtiin toivonut huomiota.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nopeaa tekniikkaa, hitaat yhteydet
Varsinaista tekniikkaa tarkastellessa kilpailee Xiaomi Mi3 ehdottomasti lippulaivapuhelimien kategoriassa. Snapdragon 800 -suoritin, kahden gigatavun RAM-muisti, Full HD -näyttö ja monet muut ominaisuudet ovat hämmästyttäviä tässä hintaluokassa. Ikävänä puolena puhelin ei kuitenkaan tue Euroopan LTE-verkkoja, joten osa hyödyistä jää kodin ulkopuolella saavuttamatta.
Etenkin jos on tottunut työmatkoilla katsomaan netistä videoita tai TV-ohjelmia, tuntuu vanhaan 3G-verkkoon palaaminen turhauttavalta. Facebookin päivittäminen toki onnistuu, eikä normaalissa netin selailussa ole suurempaa ongelmaa, mutta hyvän akkukeston huomioon ottaen olisi puhelimesta toivonut saavan kodin ulkopuolella enemmän irti. Se kuinka suureksi ongelmaksi LTE-tuen puuttuminen muodostuu, riippuu paljolti omista käyttökokemuksista. Joka tapauksessa LTE-verkkojen yhä yleistyessä on asia syytä ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applemainen Android-kokemus
Itse puhelinta käytettäessä Xiaomin MIUI eroaa huomattavasti muista Android-puhelimista, muistuttaen enemmän Applen iOS-käyttöjärjestelmää. Omista tottumuksista riippuen tämä on joko hyvä tai huono asia, mutta varsinkin perinteiseen Android-kokemukseen tottuneet huomaavat eron välittömästi.
MIUI-käyttöjärjestelmän isoin myönnytys iOS:n suuntaan on Androidin perinteisen sovellusvalikon puuttuminen. Toisin sanoen kaikki sovellukset asetetaan aloitusnäytölle, joita puhelimeen voi luoda yhdeksän kappaletta. Lähtökohtaisesti mukana ei ole ensimmäistäkään Googlen sovellusta, vaan tilalla ovat Xiaomin omat korvikkeet. Näin ollen esimerkiksi Chrome-selain, Google Play -kauppa ja Google Maps -karttasovellus loistavat puhelimessa poissaolollaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Positiivisesti Googlen sovellusten saaminen Xiaomi Mi3:een ei ole erityisen vaikeaa ja ohjeita tähän löytyy netistä lukuisia. Puhelimen vakiosovellukset ovatkin monet kiinankielisiä ja normaalille suomalaiselle niistä tuskin on hyötyä. Ikävästi muutamia sovelluksista ei pysty poistamaan normaalisti, joten puhelimen 16 gigatavun tallennusmuisti alkaa ahkeralle sovellusten lataajalle käydä helposti pieneksi.
Suomalaisten kannalta maininnan arvoista on se, ettei MIUI tue vakiona suomenkieltä. Useimmille paras vaihtoehto lieneekin Mi3:n käyttö englanniksi, mutta tällöin näppäimistöstä ei löydy Ä- ja Ö-kirjaimia. Asiaan löytyy ratkaisu, sillä puhelimeen saa ladattua erillisiä kolmannen osapuolen näppäimistöjä, mutta etenkin vähemmän älypuhelimia käyttäville voi jatkuva kikkailu käydä rasittavaksi. Lisäksi vaikka puhelinta käyttäisi pelkästään englanniksi, on yksittäisiin kiinankielisiin tekstinpätkiin vaikea olla törmäämättä.
Jouhevaa käyttöä
Kun suurimmat kielikikkailut on takana ja MIUI:n Apple-tyyliseen käyttöjärjestelmään on tottunut, on puhelimen varsinainen käyttö mukavan jouhevaa. Käyttöjärjestelmä näyttää hyvältä, pyörii sulavasti ja kiitos Snapdragon 800 -suorittimen myös vaativammat toiminnot onnistuvat vaivatta.
Koko kolmen viikon testijakson aikana puhelin ei kovassakaan rasituksessa sammunut, joskin tietyt sovellukset kaatuilivat satunnaisesti. Sitä onko sovellusten kaatumisessa kyse puhelimen ongelmista vai sovellusten bugeista on vaikea sanoa, mutta mahdollisesti syy voi olla RAM-muistin loppuminen. Käyttöjärjestelmä vie nimittäin normaalisti kahden gigatavun RAM-muistista noin puolet, joten erityisesti useampia sovelluksia käytettäessä alkaa muisti olla vähissä.
Huolimatta satunnaisista ongelmista on Xiaomi Mi3 hintaluokassaan erinomainen, eivätkä ongelmat muodostu missään kohtaa häiritseviksi. Kyse on enemmänkin siitä, että puhelin on tekniikaltaan niin vakuuttavat, että pienetkin ongelmat tuntuvat yllättäviltä. Verrattuna muihin 300 euron puhelimiin on Mi3 käytön sulavuus omassa kastissaan ja kilpailee nopeudessa pitkälti muiden valmistajien yli 600 euron lippulaivamallien kanssa.
Valokuvausta Sonyn jalanjäljissä
Kameran osalta Mi3 käyttää Sonyn Exmor-kennoa, joka nostaa odotukset korkealle – onhan Sonylla omassa Xperia Z -sarjassaan yhdet tämän hetken parhaista kameroista. Kamera on myös ulkoisesti saatu Xperia-mallien tapaan upotettua puhelimen runkoon, ja tupla-LED kuvausvalon kanssa kokonaisuus on pelkistetty ja huomaamaton.
Hyvistä lähtökohdista huolimatta Mi3 ei pääse kuvien laadussa Sonyn lippulaivapuhelinten tasolle. Kamera ei ole varsinaisesti huono – hintaluokassaan sitä voisi luonnehtia jopa hyväksi – mutta tämän hetken kovimpien mobiilikameroiden joukkoon sillä ei ole asiaa.
Xiaomin käyttämällä 13 megapikselin kameralla saa päiväsaikaan hyviä kuvia esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin, mutta kuvia rajatessa nousee rakeisuus nopeasti häiritseväksi. Verrattuna malleihin kuten Xperia Z3, Lumia 1020, Galaxy Note 4 tai iPhone 6, on Xiaomi Mi3 kameran osalta selvästi jäljessä ja varsinkin yökuvauksessa erot ovat huomattavia. Myös etukamera jää vaisuksi, eikä sen käyttöä voi suositella muihin kuin videopuheluihin.
Alla esimerkki HDR-kuvauksesta. HDR-tila on pois päältä vasemmassa kuvassa ja päällä oikeassa kuvassa.
Kokonaisuus: hyvä vaan ei täydellinen
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi3 jätti ristiriitaisen, joskin pääosin positiivisen jälkimaun. Reilun 300 euron puhelimeksi kyse on harvinaisen hyvästä laitteesta, joka ei kuitenkaan vastaa kaikkiin puhelimille asetettaviin perusodotuksiin. Esimerkkinä tästä Xiaomi Mi3 ei tue suomen kieltä, eikä ostopaketin mukana toimiteta yleensä halvempienkin puhelinten mukana saatavia kuulokkeita. Ylimääräistä työtä aiheuttaa lisäksi kiinankielisten sovellusten poistaminen ja tarve Googlen sovellusten erilliselle asentamiselle.
Jos maakohtaiset ongelmat jätetään taka-alalle, on Xiaomi Mi 3 hinta-laatu-suhteeltaan yksi tämän hetken parhaista puhelimista. Kiinalaisten suuret myyntiryntäykset tuntuvatkin perustelluilta, sillä kyse on ominaisuuksiinsa nähden erittäin halvasta lippulaivamallista, joka ei lopulta jää erityisen paljon jälkeen perinteisten matkapuhelinvalmistajien tuplasti kalliimmista malleista.
Huolimatta siitä, että Xiaomi julkaisi hiljattain Mi4-mallinsa, on Mi3 edelleen teknisesti hyvin ajan tasalla, eikä häpeile ominaisuuksissa seuraajalleen. Kyseessä on myös erittäin hyvä ostos niille, joilla on aikaa ja mielenkiintoa muokata puhelimen ohjelmistoa mieleisekseen, ja tutustua hieman erilaisempaan Android-tarjontaan. Jos Mi3:n suunnittelussa olisi otettu länsimarkkinat huomioon ja puhelimen voisi hakea suoraan lähikaupasta, kyse olisi ehdottomasti ”mobiili.fi suosittelee” -leiman ansainneesta laitteesta. Nykyisillään Mi3 ei kuitenkaan sovellu kaikille ja ostoa harkitessa on hyvä ottaa huomioon, että puhelin on selvästi suunnattu Kiinan markkinoille.
Hyvää:
- Hyvä laatutuntuma
- Huipputason tekniikka
- Näyttö ja akkukesto
- Loistava hinta-laatu-suhde
Huonoa:
- Käyttöliittymän kieliongelmat
- Googlen sovellusten puute
- Ei tukea LTE-yhteyksille
—
Puhelimesta kiinnostuneet voivat tilata Xiaomi Mi3:n suoraan e-villen verkkokaupasta. Toimitus kestää normaalisti yhdestä kolmeen viikkoon ja puhelimelle myönnetään 12 kuukauden takuu.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »