Suomenkin markkinoille saapuu nyt uusi älypuhelinbrändi, kun kiinalainen Huawei tuo Honor-puhelimensa Euroopan markkinoille vain pelkkinä Honoreina – Huawei-nimi on laitteista jätetty tyystin pois.
Mobiili.fi osallistui Berliinissä tiistaina järjestettyyn Honorin Euroopan lanseeraustilaisuuteen. Tilaisuudessakin merkit ja kommentit Huaweista pyrittiin pitämään minimissään, kuten myös esimerkiksi uuden brändin hihonor.com-osoitteesta löytyvillä verkkosivuillakin. Huawei-taustasta kertoo vain yksi maininta sivujen alareunassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessakin Eurooppaan nyt tiistaina julkistetun Honor 6:n myynti on jo alkanut. Myyjänä toimii yksinoikeudella Elisa, joka on jo eilisestä asti ottanut tilauksia verkossa vastaan Honor 6 -puhelimesta. Saimme julkistustilaisuudesta mukaan puhelimen ja laajempi arvostelu siitä on luvassa lähiaikoina. Alla luomme lyhyen katsauksen Honoriin ja Honor 6:een.
Ensimmäinen kysymys Honorin suhteen on tietenkin, miksi Huawei on näin päätynyt tekemään: lähtemään jälleen rakentamaan uutta brändiä tyhjästä. Yhtiö aikoo jatkaa puhelinten tekemistä yhä myös Huawei-brändillä, mutta Honor tuodaan sen rinnalle. Yhtiön johdon kommenttien mukaan Honoria tulisi ajatella yhtenä yksikkönä osana Huaweita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähtökohtaisesti Honor sopinee nimenä luontevammin eurooppalaiseen suuhun kuin Huawei. Samoin uusi brändi erottuu vanhasta Huaweista, jolla nimellä myydään myös verkkolaitteita operaattoreille kuin myös muun muassa nettitikkuja kuluttajille – useimmille suomalaisillekin Huawei lienee tullut tutuksi ennen kaikkea operaattoreiden ja muiden myymistä ”mokkuloista”.
Tietyllä tapaa Honorin kanssa Huawei tulee myös toimimaan toisin myyntikanavien osalta. Pääpaino on suoramyyntikanavissa eikä myynnissä operaattoreiden kautta. Tässä suhteessa Suomi onkin suuri poikkeus maiden joukossa, kun juuri operaattori Elisa toimii Honorin myynnin kärkenä. Muualla myyntiä vetävät verkkokauppajätti Amazon sekä muut paikalliset merkittävät verkkokaupat.
Suoramyyntimalli verkon kautta on sukua paljon hypeä maailmalla aikaan saaneelle OnePlussalle sekä Kiinassa superhyvin menestyneelle Xiaomille. Suoramyynnin ohella ideana Honorissa ovat myös kohtuulliset hinnat. Elisakin myy Honor 6:ta ”Maksa raudasta, älä brändistä” -otsikolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honorin markkinoinnissa uutuus näytettäisiin haluttavan asemoida erilaiseksi vaihtoehdoksi, erottavaksi tekijäksi massasta. ”For the brave” eli ”rohkeille” kuuluu Honorin markkinointislogankin.
Euroopassa Honorille tavoitellaan ensimmäisen vuoden aikana kahden miljoonan laitteen myyntiä. Aasiassa jo aiemmin laajasti tarjolle olleet Honorit saavuttavat yhteensä 30 miljoonan laitteen myynnin tänä vuonna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eurooppaan Honor tulee kahdella eri mallilla: Honor 6 ja Honor 3C.
Honor 6 sijoittuu keskihintaluokkaan 299 euron hintalapullaan ja Honor 3C halvempaan kategoriaan 139 euron hinnallaan. Honor 6:n tilaukset ja toimitukset ovat jo alkaneet Elisalla, jolta puhelimen voi tilata normaaliin tapaan myös luottokauppana jakaen hinnan 36 kuukauden aikana maksettavaksi.
Honor 6:n designissa on paljon tuttua Applen iPhone 4/4s:stä. Sekä sen etu- että takapuoli ovat kauttaaltaan yhden värin lasia tai lasimaista pintaa, ja myös värivaihtoehdot ovat samat musta ja valkoinen. Honor 6:n reunaa kiertää harmaa metalliselta näyttävä reunus, joka kuitenkin on myös todellisuudessa muovia.
Kokonaisuutena laatutuntuma on yllättävänkin hyvä muovirakenteen huomioiden, Honor 6 istuu käteen mukavasti eikä ulkoisesta olemuksesta oikeasti pahaa sanottavaa löydy – varsinkin pitäen mielessä nyt puhuttavan kuitenkin vain 300 euron puhelimesta. Jos jotain jää kaipaamaan, voisi se olla enemmän erottuvaa tai puhuttelevaa, uniikkia Honor 6:n muista erottuvaa tyyliä. Nyt muotoilu on kuitenkin loppujen lopuksi varsin mitäänsanomaton, mikä toki voi olla myös joidenkin mieleenkin.
Honor 6:ssa on viiden tuuman kosketusnäyttö 1920×1080 pikselillä eli 445 pikselillä tuumaa kohti. Näyttö kattaa puhelimen etualasta 75,7 prosenttia, mikä on hyvä lukema. Kiitos kuuluu melko ohuille, vain 2,86 millimetriä leveille näytönreunuksille. Tässä vertailussa se pesee selvästi esimerkiksi Samsungin Galaxy S5:n sekä Applen iPhone 6:n, joihin Honor-uutuutta julkistustilaisuuden esityksessä verrattiin. Näyttö on myös kirkas ja tarjoaa myös riittävän laajat katselukulmat: Honor 6 pärjää tällä saralla siis varsin hyvin jopa tuplahintaisiin kilpailijoihinkin nähden.
Käytännössä kooltaan Honor 6 on hyvin lähellä Applen iPhone 6:ta, mutta sisältää 0,3 tuumaa kookkaamman näytön.
Myös muuten kuin näytön osalta Honor 6:n tekniset ominaisuudet omassa hintaluokassaan kuulostavat varsin passeleilta: takana 13 ja edessä 5 megapikselin kamera, sisältä löytyy Huawein omaa suunnittelua olevaa Kirin 920 -järjestelmäpiiri 4+4-suoritinytimellä, 3 gigatavua RAM-muistia, 16 gigatavua sisäistä tallennusmuistia sekä microSD-muistikorttipaikka.
Vielä erikoisuutena Honor 6 tukee myös jo LTE Cat 6 -verkkoyhteyttä, mikä tarkoittaa 300 megabittiä sekunnissa -maksimilatausnopeutta 4G LTE -verkoissa. Nopeampi yhteys vaatii toki tuen myös operaattorilta verkon puolella. Sattumoisin juuri Honor 6:n julkistuspäivänä DNA kertoi aloittavansa LTE Cat 6:n testikäytön Helsingissä. Honor 6:ta kauppaava Elisa tukee vasta 150 megabitin nopeuksia LTE-verkossaan.
Omiin järjestelmäpiireihin luottaminen on ollut osittain aiemmin suorituskyvyllinen kompastuskivi Huaweille, mutta ainakin jälleen Honor 6:n kohdalla itseluottamusta riittää. Ja onhan 300 euron puhelimeen neljästä ARM Cortex-15:stä ja neljästä Cortex-A7:stä koostuva big.LITTLE-arkkitehtuurin kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ihan vakuuttavan kuuloinen.
Toistaiseksi suoritetun todella lyhyen kokeilun perusteella Honor 6:n suorituskyky on riittävä – peruskäytössä selaaminen ja sovellusten avaaminen sekä käyttö sujuvat vikkelästi. Tilaisuudessa Honorin voimaa pelikäytössä esiteltiin Asphalt 8: Airbornella, joka ainakin pyöri laitteessa pätkimättä.
Käyttöjärjestelmän osalta Honor 6:sta löytyy Androidin 4.4.2-versio. Huaweille tyypilliseen tapaan Honor 6:stakaan ei löydy erillistä sovellusvalikkoa, vaan sekä kaikki widgetit kuin myös sovelluskuvakkeet löytyvät eri aloitusnäyttönäkymistä. Huaweinkin Emotion UI jakanee mielipiteitä siinä kuin muutkin, joskin nykyversiossaan se on jo parantanut ja selventynyt selvästi aiemmasta.
Akun kapasiteetti Honor 6:ssa on laitteen koko huomioiden yllättävän suuri 3 100 milliampeerituntia, minkä pitäisi teoriassa tarjota hyvät toiminta-ajat yhdessä mainostettujen virransäästötekniikoiden kanssa.
Honor 6:n kameraan syvennymme vasta tulevassa arvostelussa, mutta lähtökohdat kuulostavat suhteellisen lupaavilta: 13 megapikselin kamera on Sonyn tekemä ja varustettu f/2,0-aukolla sekä kaksois-LED-kuvausvalolla. Mukana on myös HDR-kuvaus sekä erityismaininnan ansaitseva manuaalitarkennus.
Kamerasovelluksen käytettävyyden ja yksinkertaisuuden tuoman helppouden osalta Honor 6 ei kuitenkaan yllä parhaimpien kilpailijoiden, kuten Nokian Lumioiden, tasolle. Osan toiminnoista löytää vain hankalasti syvältä valikoista.
Honor 6:n ohella Eurooppaan tuodaan myös toinen edullisempi, 140 euron, uutuus Honor 3C. Sen osalta korostettiin hintaluokassaan vielä poikkeuksellisiksi mainittuja viiden tuuman kosketusnäyttöä, 8 megapikselin takakameraa sekä kahden gigatavun RAM-muistia.
Kokonaisuutena Honor tuo varmasti piristävän lisän meikäläisillekin älypuhelinmarkkinoille. Kilpailu ja uudet tulokkaat ovat aina hyvästä.
Laitteena Honor 6 on 300 euron hintalappuunsa nähden pikakokemusten perusteella varsin onnistunut, joskaan ei mitenkään poikkeuksellinen. Huaweilta itseltäänkin saa jo nyt samaan hintaan esimerkiksi Ascend P7:n, joka laatutuntumaltaan on askeleen edellä, mutta on varustettu muun muassa eri järjestelmäpiirillä, neljän ytimen Kirin 910T:llä.
Toki OnePlus One on myös Android-leirissä kova haastaja – tosin se on myös hieman kookkaampi suuremman näyttönsä myötä. Ja Honor 6:n osto käy helpommin ilman turhaa vaivaa.
Honor 6:n valtteja ovat valmius tuleviin 300 megabitin LTE-vauhteihin sekä näillä näkymin myös vakuuttava akunkesto, joskin tämän osalta tarkempi arvio jää tulevaan arvosteluun. Myös viiden tuuman peruslaadukas Full HD -näyttö on hintaluokassa hyvä.
Nykyisin 300 eurolla saa jo todella hyvän älypuhelimen. Kuten OnePlussankin osalta, myös Honor 6:ssa on jotakin rehtiä ja rehellistä: ei pitkää listaa turhuuksia, vaan hyvät perustoiminnot ja tekniikka tarjolla kohtuulliseen hintaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »