Applella oli suuri päivä eilen. Huhumyllyn, spekulaatioiden, vuotojen ja hypeä nostattavien Applelta vuodettujen tiedonmurusten jälkeen julki läväytettiin iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch sekä Apple Pay -maksujärjestelmä.
Uutta tuli alle parissa tunnissa sellainen määrä ja sitä tahtia, että tapahtuman olisi voinut hyvin jakaa kahtiakin. Nyt uutuudet söivät huomiota toisiltaan ja esimerkiksi iPhonet, vaikka kokivatkin kenties historian merkittävimmän tai toiseksi merkittävimmän – ehkä iPhone 4:n jälkeen – uudistuksensa, jäivät hieman varjoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ihmisiä Applen uutiset näyttivät kiinnostavan. Applen omat sivut kaatuilivat, ja niin tekivät myös Mobiili.fin (pahoittelemme sitä, ja teemme parannuksia). Eilen oli Mobiili.fin historian toiseksi paras päivä kävijämäärissä (ykkösenä säilyi yhä alkuvuodesta 24. helmikuuta Mobile World Congressin todella lukuisten julkistusten megapäivä).
Apple on kasvanut niin isoksi, että kun Apple esittelee tämän kaliiberin uutuuksia – itselleen kaksi täysin uutta tuoteavausta – kaikki silmät ovat kiinni Applessa. Vielä 2007, kun iPhone tuotiin julki, oli Apple vielä paljon, paljon pienempi – todellakin niche-peluri. Toista on tänään. Käytännössä ketään ei ole kiinnostanut yksikään aiempi älykellojulkistus, mutta eilen katsojia todellakin riitti.
Kirjoitin Apple-tilaisuuden aattona maanantaina julkistuksista ennakkokommentin, jossa kellosta nostin esiin neljä aspektia eli designin, hyödyllisyyden, akkukeston sekä hinnan. Nyt kun kello on julki, voidaan siihen palata näiltä osin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design
Apple Watchin muotoilu yllätti aika lailla ainakin itseni, vaikka jonkinmoista esimakua pari päivää julkistusta ennen vuotaneet komponenttien 3D-mallinnuskuvat jälkikäteen nähden jo antoivatkin.
Olin odottanut Applelta jotain poikkeuksellista, ehkä myös futuristista, designia. Sen sijaan Apple Watch liikkuu melko turvallisilla vesillä neliönmuotoisella näytöllään ja eleettömän mitäänsanomattomilla linjoillaan.
Luin luonnollisesti eilen koko illan verkkokommentteja Applen uutuudesta ja näyttäisi siltä, että näistä enemmistö olisi jollain tavalla pettynyt Apple Watchin ulkonäköön tai pitää sitä jopa rumana. Sen sijaan ulkomaisten julkaisujen toimittajista, jotka ovat kelloon päässeet lähemmin eilen tutustumaan, monet (ehkä jopa useimmat) pitävät sitä ihan tyylikkäänä ja hyvännäköisenä. Kuvissakin Applen kello näyttää paremmalta ranteessa kuin yksinään kuvattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oman mielipiteen muodostaminen Apple Watchin ulkonäöstä täytyykin jättää toistaiseksi, kunnes laitteen pääsee näkemään livenä.
Toisena seikkana aloin miettimään, että luultavasti noin 99 prosenttia eilen ja tänään lukemistani kellon ulkonäköä koskevista kommenteista tuli miehiltä (ja pojilta…). Puheissa tyylikkäimpinä älykelloina esiin nousivat Motorolan Moto 360 ja LG:n G Watch R, molemmat pyöreänäyttöisiä. Näistä erityisesti G Watch R näyttää niin nörtiltä, että kovin moni nainen sitä tuskin ranteeseensa pukisi. Apple Watchin ostajista todennäköisesti enemmistö saattaa olla lopulta naisia, joten… eiliset kommentit eivät välttämättä oikein osuneet.
Apple Watch on samaan aikaan universaali sekä todella yksilöllinen. Itse kellon ydinosaa on designiltaan vain yhtä muottia, mutta eri variaatioita on hurjasti. Eri vaihtoehtojen kirjo on myös yksi Apple Watchin aiemmista teknokelloista erottava seikka. Apple Watch tulee kolmena eri mallistona: Watch, Watch Sport ja Watch Edition. Näistä kaikki ovat tarjolla sekä kahdella eri näyttökoolla (1,5 tai 1,65 tuumaa) sekä kahdella eri metallin värillä. Lisäksi erilaisia rannehihnoja Apple on esitellyt kuutta mallia, ja niistäkin on eri värejä. Valikoimassa on siis hyvin, hyvin laaja eri vaihtoehtoja. Nämä eroavat myös materiaaleiltaan (ruostumaton teräs, alumiini tai kulta & safiiri tai lasi näytön suojana kellossa malliston mukaan + eri hihnamateriaaleja).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Watchin kanssa ostaja pääseekin sovittamaan sen oman tyylinsä mukaiseksi. Mielenkiintoista on nähdä, miten Apple Watchia tullaan eri konfiguraatioissa käytännössä myymään. Erilaisia myyntipakkauksia on luvassa ainakin paljon. Suurilla markkinoilla Apple hyötyy kellonsa lanseerauksessa valtavasti omista myymälöistään, joissa se voi vastata koko myyntiprosessista ja esitellä kaikki eri mahdollisuudet asiakkaille.
Apple Watch yhtä aikaa näyttää ja ei näytä tavalliselta kellolta. Siinä ei ole pyöreää näyttöä, mikä on käytön kannalta todennäköisesti hyvä, sillä pyöreä näyttö ei ole tehokas väline informaation esittämiseen. Neliönäyttö tekee Apple Watchista älykellomaisen, mutta eilen Apple positioi toisaalta Watchiaan juurikin kelloksi, ei älykelloksi. Tämä on kenties fiksua: minkäänlaista älykellomarkkinaahan ei ole, mutta kelloja on myyty iät ja ajat. Samalla ei ole mikään itseisarvo tehdä älykkäästä kellosta väkisin ”normaalikellon” näköistä pyöreän näytön avulla.
Itse muotoilun ohella Apple Watchissa allekirjoittaneen yllätti myös uutuuden nimi. Jo ennakkohuhuissahan todettiin, ettei nimeksi tule iWatch. En lopulta pidä Apple Watch -nimestä hirveästi loogisesti ajattelevana ihmisenä, kun se rikkoo muuten eheän i-linjan Applen merkittävimpien tuotteiden osalta. Muutamia ajatuksia kuitenkin on jo kertynyt, miksi nimi on juuri Apple Watch eikä iWatch: 1) Ajatteleeko Apple tätä enemmän lisävarusteena? Ei oikeastaan. 2) I pod, I phone, I pad eivät juuri tarkoita mitään englanniksi yksinään, mutta I watch tarkoittaa. Ehkä tätä sekaannusta haluttiin välttää. 3) Halutaanko i:n poisjätöllä juurikin brändätä kelloa kelloksi eikä joksikin älykelloksi? Ehkä. 4) Halutaan korostaa Apple-brändiä. Tämä on toistaiseksi mielestäni paras perustelu. Puhuttaessa iPhoneista ja iPadeista Apple on jäänyt hieman taka-alalle. Apple Watchista puhutaan juurikin Applen kellona. Toisaalta i:n poisjättö voi kieliä myös siirtymisestä eteenpäin Jobsin ajasta.
Hyödyllisyys
Okei, miellyttipä Apple Watch sitten silmää tai ei, niin mitä ihmettä sillä voikaan tehdä? Miksi ihmeessä sellainen pitäisi edes hankkia? Muut älykellot eivät ole toistaiseksi onnistuneet perustelemaan olemassaoloaan niin, että se olisi kääntynyt merkittäviksi myyntiluvuiksi.
Apple ei eilen tuntunut myöskään esittelevän minkäänlaista yksittäistä ”tappajasovellusta” kellolleen. Yhtä juttua, joka saisi ryntäämään kauppaan, lyömään pöytään aivan minkä tahansa pyydetyn summan rahaa ja lähtevän sitten jatkamaan elämäänsä onnellisempana Apple Watch ranteessa.
Mutta eipä Applella ollut iPadin ja oikeastaan iPhonenkaan kanssa mitään yhtä asiaa. Kokonaisuus ja käytettävyys ratkaisee. Kun Apple esitteli vuonna 2010 ensimmäisen iPadin, kuvitteli se esimerkiksi aikakauslehtien ”näköislehtien” olevan yksi merkittävä avain menestykseen. Lopulta näistä odotuksista jäätiin, vaikka toki iPadia näinkin käytetään (itsekin luen Talouselämän paperilehden joka viikko iPadilta ja se on mainio). Apple ei tiennyt, mitä iPadista tulee. Eikä se tiedä sitä Apple Watchistakaan.
Apple Watchissa toiminnoista ei ainakaan tule pula. Apple esittelee sivuillaan piiitkän listan eri featureja ja sovelluksia, joita kellosta löytyy.
Eikä Apple ole kertonut vielä edes kaikkea kellonsa toiminnoista. Paljastettavaa jäi vielä ensi vuoden alkupuolellekin, jolloin Apple Watch kauppoihin rantautuu.
Samoin Apple ei itsekään tiedä vielä, mitä tuleman pitää. Apple Watchille nimittäin ulkopuolisia kolmansien osapuolten sovelluksia on jo kehitteillä ja ”kello ensin” -ideoista tuleekin todennäköisesti kuuminta hottia startup-maailmassa tulevan vuoden aikana. Parhaat sovellukset ja hyödyllisimmät asiat ainakin omassa iPhonessani ja iPadissani eivät ole Applen, vaan muiden kädenjälkeä. En löisi vetoa sen puolesta, että Watchin kanssa kävisi toisin.
Sinälläänhän Apple Watch on hyvin tyypillinen tuote Applelle.
Apple tekee henkilökohtaisia, integroituja tietokoneita, jollainen myös Apple Watch on. Se on myös heti alusta, jolle muut voivat tehdä omia juttujaan. Applen maailmassa myös kello on jo heti enemmän oma itsenäinen laitteensa, kun taas esimerkiksi Google on valinnut Android Wearissa tien, jossa kello toimii kauko-ohjainikkunana Android-puhelimeen. Lähtökohtien pakosta Apple Watch tukeutuu yhä iPhoneen tietyissä asioissa, kuten esimerkiksi sijaintitiedossa. Kellossa ei ole GPS:ää.
Seuraavat sukupolvet Apple Watchista tulevat todennäköisesti viemään ajatusta itsenäisyydestä yhä eteenpäin. Ehkä joskus ei tarvita enää puhelinta lainkaan. Jo nyt Applella on viisi eri porrasta laitteita, joilla voi tehdä samoja asioita. Esimerkiksi karttaa voi selata niin Watchilla, iPhonella, iPadilla, MacBookilla kuin myös iMac-pöytäkoneella. Yksinkertaisin laitteista on Watch, mutta se on samalla myös lähimpänä käyttäjää ja henkilökohtaisin – aina mukana ranteessa. Pöytäkoneesta monet ovat jo luopuneet, osa jo läppäreistäkin eli MacBookeista. Suurinäyttöisempi iPhone syö tilaa iPadilta. Watch syö tilaa iPhonelta. Mutta jotkut käyttävät yhä myös kaikkia viittä erilaista laitetta, aina tarpeen mukaan sopivinta (kuten itse, tosin kellona esimakua tulevasta tarjoaa vasta Pebble ja pöytäkone ei ole Apple).
Apple Watch on myös toisella tapaa tyypillinen Apple-tuote. Kaikkein tärkeintä ei ole fyysinen laite, vaan sisällä sykkivä ohjelmisto. Mutta tämä ohjelmisto on yhdistetty saumattomasti itse laitteeseen. iPhonen kanssahan tämä käy ilmi esimerkiksi TouchID-sormenjälkitunnistuksessa.
Kuten Apple eilen tilaisuudessaan esitti, Watchissa se tuo jälleen uudenlaisen käyttöliittymän ja interaktiotavan. Maceissa se juttu oli aikanaan hiiri ja graafinen käyttöliittymä, iPodissa click-wheel-ohjauspyörä, iPhoneissa ja iPadeissa sormeilla käytettävä monikosketusnäyttö ja sen ehdoilla tehty käyttöliittymä.
Apple Watchissa ohjelmisto ja käyttöliittymä yhdistyvät ”digitaaliseen kruunuun” eli kellon sivulta löytyvään ohjaimeen, jota voi pyörittää sekä painaa. Näin ohjelmisto ja laite yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi tavalla, johon kilpailijoiden, jotka eivät hallinnoi molempia on vaikea vastata luontevasti. Kruunua pyörittämällä voidaan zoomata ja selata näytön sisältöä. Samalla tavoin ohjelmisto ja laite yhdistyvät myös näytössä, joka Apple Watchissa tunnistaa kosketuksen ja painalluksen eron. Kovemmalla painalluksella tapahtuu eri asioita – tulee esimerkiksi esiin lisävaihtoehtovalikko. Vielä kolmas esimerkki yhteispelistä on värinän rooli – Apple Watch kertoo esimerkiksi erilaisilla värinöillä kartan reittiohjeiden osalta sen pitääkö kääntyä oikeaan vai vasempaan.
Osa siitä, miten Apple Watch käytännössä toimii, on myös yhä hämärän peitossa. Apple ei antanut eilen tilaisuutensa jälkeen laitteita vapaaseen kokeiluun, vaan niissä pyöri demoesitys. Samoin osasta kellon toimintojakaan ei ole vielä kerrottu.
Apple itse esitteli eilen melko tavanomaisten ilmoitusten sekä tiettyjen perussovellusten, kuten musiikin ohjaus, kelloon liittyvät asiat (ajastin, sekuntikello, herätys), kalenterit ja niin edelleen erikseen myös Watchin fitness-toimintoja ja viestintämahdollisuuksia.
Apple Watchissa on toistaiseksi tiedotetun mukaan sykemittari, mutta ei muita elintoimintoja mittaavia antureita. Pitkään jatkuneissa ennakkohuhuissahan puhuttiin mitä villeimmistä asioista, kuten esimerkiksi verensokerimittauksesta ilman pistosta, mutta tämä lienee vasta tulevien seuraavien mallisukupolvien todellisuutta. Apple Watchin liikuntaseurantatoiminnot vaikuttavat toistaiseksi melko simppeleiltä ja esimerkiksi unenseurantaan uutuudessa ei ilmeisesti panosteta, todennäköisesti johtuen latausvaatimuksista (tästä myöhemmin lisää).
Ehkä yllättävin ja uniikein (sekä hieman outokin) yksittäinen asia, jota Apple eilen Watchinsa kanssa esitteli olivat sen viesintämahdollisuudet. Tuttujen perustekstiviestien ja meilien ohella Apple Watchilla voi viestiä sen myös omistavien kaverien kanssa uusin tavoin. Kaverille voi lähettää painalluksia, jotka tämä tuntee värinänä ranteessaan. Näytöllä voi myös piirtää ja lähettää kuvaviestejä. Tai lähettää oman sydämensykkeensä, jonka toinen Watch-käyttäjä tuntee värinänä. Tälle viestintäkokonaisuudelle Apple on pyhittänyt oman näppäimensä pyörivän ”digitaalikruunun” vierestä, mikä kertoo Applen ajattelemasta merkityksestä.
Edellä mainittua näppäintä tosin hyödynnetään ainakin myös maksuissa. Apple Watch tukee uutta eilen esiteltyä Apple Pay -maksujärjestelmää, joka olikin ehkä kokonaisuutena jopa kiinnostavin juttu koko eilisessä julkistustilaisuudessa. Valitettavasti tämä jää ensin vain Yhdysvaltojen herkuksi, mutta maksaminen Apple Watchin kautta voi olla käänteentekevää. Kuten aina maksujärjestelmissä, Apple Payllakin on edessään mutkikas tie. Tosin Applen kumppanuudet eri ketjujen kanssa vaikuttavat melko vakuuttavilta ja aika voi olla kypsä. Apple Pay on toistaiseksi paras toivo, että uudenlainen maksaminen saavuttaisi riittävän kriittisen massan ja ehkä joku päivä voisimme luopua lompakoistamme kokonaan.
Maksamisen ohella tulevaisuudessa Apple Watch voisi myös toimia avaimena eri paikkoihin. Apple mainitsi jo eilen tilaisuudessaan kumppanuuksista BMW:n sekä Starwood-hotellien kanssa. Apple Watch avaa niiden ovet lukituksesta. Passbookista voi esittää myös lento- ja muut liput tarvittaessa. Luonnollisesti Apple Watch toimii myös kauko-ohjaimena: sillä voi ohjata iPhonen tai Macin musiikkitoistoa, Apple TV:tä tai ottaa kuvan iPhonen kameralla.
Apple Watchin kokonaisuuden täydentää Siri. Kellossa käytännössä ainoa jotenkin toimiva tapa syöttää tietoa kun on puhuminen. Siri on yksi Applen viime vuosien suurista lanseerauksista, joka ei ole kyennyt todellisuudessa kiipeämään hypensä tasolle käytännössä. Toivottavasti Apple Watch lunastaa odotukset ainakin Siriä paremmin.
Yhteenvetona Apple Watchin hyödyllisyydestä voidaan todeta, että se selviää aikanaan. Ensi vuosi kertoo, mikä Apple Watch käytännössä oikein on. Applekaan ei vielä tiedä sitä. Toivottavasti sovelluskehittäjät räjäyttävät pankin, kuten kävi iPhonen kanssa. Apple tarjoaa lähtökohdan ja alustan luovuudelle.
Akkukesto
Ehdottomasti suurin pettymys itselleni Apple Watchissa eilen oli sen lataustapa. Ei mitään erikoista. Jo toistaiseksi omassa Pebblen käytössäni juuri lataaminen on ollut yksi kompastuskivistä – ja sitä sentään tarvitsee ladata vain muutaman päivän välein.
Olin virittänyt omat odotukseni korkeuksiin sen suhteen, miten Apple Watch ladattaisiin. Ennakkohuhut langattomasta latauksesta saivat miettimään monenlaisia eri ratkaisuja, jossa kello voisi latautua kosketuksetta ”ilman yli” lähietäisyydeltä langattomasti tai se voisi tulla jonkin todella näppärän ja nerokkaan telakan kanssa, johon Apple Watchin voisi helposti laskea. Nämä kuvitelmat olivat myös hieman liian futuristisia ainakin vielä toistaiseksi, kuten kävi kellon designinkin kanssa.
Apple Watchin laturi kiinnittyy kellon pohjaan magneetilla ilman liittimiä, mutta latausmötikkä on johdon päässä. Tämä on siis käytännössä langallinen langaton lataus.
On hyvä, että Apple Watchissa ei ole mitään liittimiä, mutta jo Pebblessäkin latausjohto kiinnittyy kellon sivuille magneeteilla latauspinneihin. Applen ratkaisu on hieman kauniimpi, mutta onhan se ärsyttävää alkaa yhden lisäjohdon kanssa taas pelleilemään kannettavan, iPhonen ja iPadin johtojen ohella.
Ja Apple Watchia täytyy todennäköisesti ladata joka yö. Apple itse ei ole kommentoinut toiminta-aikaa. Mahdollisesti koska tämä on yksi asioita, mikä on vielä auki. Puolessa vuodessa ennen myyntiintuloa ehtii vielä optimoimaan ja viilaamaan kokonaisuutta jonkin verran, joten tarkat tunnit eivät välttämättä ole vielä edes tiedossa. Apple on kuitenkin antanut jo ymmärtää eilen, että lataaminen öisin on Apple Watchissa ideana. Tämän vuoksi esimerkiksi unenseurantatoimintoja ei esiin nostettu.
Ja vaikea Apple Watchin yhtä päivää pidempään olisikaan näistä lähtökohdista toimia. Virtaa kuluu ja akku on pieni suhteessa näyttävään värinäyttöön. Useimpien muiden värinäyttöälykellojen tapaan Apple Watchin näytön pitäisi herätä, kun käden nostaa sitä katsoakseen. Ainakin aiemmin testaamassani Samsungin Gear Fitissä tämä oli ongelmallista esimerkiksi syödessä, kun näyttö syttyi jatkuvasti tarpeettomasti käden liikkeestä. Välillä kättä nostaessa näyttö ei puolestaan herännytkään. Sopii toivoa, että Apple on onnistunut paremmin.
Lataamistarve joka yö on suuri ongelma silloin, kun laturia ei olekaan saatavilla – vaikkapa, kun on poissa kotoa yllättäen yön tai viipyy jossakin pidempään ja laturi on kotona. Mahdollinen toiminta-ajan pidentyminen esimerkiksi kahteenkin päivään olisi näin ollen käänteentekevä parannus tulevissa päivityksissä.
Lataamisen ohella toinen heikkous Apple Watchissa on, ettei se ole täysin vedenkestävä. Monien älykellojen ja -rannekkeiden kanssa voi mennä suihkuun ja uimaan, mutta Applen mukaan Watch kestää vain roiskevettä, ei upottamista. Ei asiaa suihkuun Apple Watchin kanssa. Lataamisen ohella tämäkin vaikeuttaa elämää Apple Watchin kanssa.
Hinta ja saatavuus
Applen mukaan Watchin hinnat lähtevät 349 dollarista ja se tulee tarjolle varhain vuonna 2015. Tarkemmin Apple ei Watchin hinnoittelupolitiikkaa ole avannut, mutta eri mallistoillaan ja malleilla Applella on käsissään kätevä tapa segmentoida markkinaa eri hintaluokkiin, joista kukin pääsee valitsemaan omansa maksukyvyn mukaan, ja Apple maksimoi voittojaan ylöspäin. iPhoneissa ja iPadeissahan segmentointi on hoitunut muistivarianteilla, joista kookkaamman tallennustilan kalliimmissa versioissa Applen katteet ovat olleet vielä kertaluokkaa pulskemmat.
Todennäköistä on, että18 karaatin kultaiset Apple Watch Edition -huippumallit kellosta maksavat ainakin hyvän matkaa toista tuhatta.
Kuten jo ennakkokommenteissa totesin, hinta ei ole suurin kynnyskysymys Apple Watchille. Kaikki muut seikat ovat tärkeämpiä. Missään tapauksessa kelloista ei tule yhtä suurta bisnestä teknologia-alalle kuin esimerkiksi älypuhelimista – ainakaan ennen kuin kello korvaisi älypuhelimen kokonaan. Älykäs kello on kuitenkin vain ”nice-to-have”, kun taas älypuhelin alkaa olla nykyisin jo ”must-to-have”-tuote.
349 dollarin alkaen-hinta ei kuulosta kovin pahalta edes Apple Watchin älykellokilpailijoin nähden, joten hinta lienee ihan kohdallaan.
Monille Apple Watchin ostajille sen osto voi kuitenkin jopa tuplata Applen laitteisiin vuodessa käytetyn rahasumman. Se houkutellee Applea.
—
Eilinen oli viimeistään Tim Cookin aikakauden alku Applella. Ensimmäiset uudet tuotekatogiat sitten Steve Jobsin kuoleman ovat nyt nähneet päivänvalon. Jobs saattoi olla keskustellut kelloideoista vielä jonkun kanssa, mutta Cookin mukaan kellon kehitystyö alkoi kunnolla ainakin vasta 2011 lopulla / 2012 alussa. Apple Watch käytännössä luotiin siis vasta Jobsin jälkeen.
Apple myynee miljoonia kelloja uskollisimmille faneilleen heti alusta alkaen. Tämän Apple Watch tuotteena mahdollistaa helposti, joten ensimmäinen tavoite täyttyy. Mutta onnistuuko Apple katapulttaamaan älykkäät kellot valtavirtaan? Vuoden päästä olemme tässä asiassa jo paljon viisaampia. Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että jos joku niin vain ”only Apple” siinä voi onnistua, Cookin viime aikaisia puheita lainatakseni.
Onnistuuko Apple luomaan seuraavaksi ekosysteemin kellonsa ympärille? Ensiaskeleet ovat lupaavat. Kehittäjät vaikuttavat olevan innoissaan ja muun muassa Apple Watchiin käyvistä vaihtohihnoista tulee myös taas syntymään suurta bisnestä, kuten iPhone-lisäkuoristakin. Kolmannen osapuolen sovellukset ovat iPhonen ja iPadin sielu ja kilpailuetu, ehkä myös Watchin.
Applelle Watch edustaa uutta laajennusta mallistoon ja mahdollisuutta kasvuun iPhonen ja iPadin kasvulukujen hyytyessä. Samalla se on mahdollinen ensiaskel tulevaan maailmaan, jossa älypuhelin voi ehkä jopa kadota elämistämme.
Kenties fiksuin veto monilta olisi jättää ensimmäinen Apple Watch ostamatta. Toinen malliversio tullee 2016 (tai kehtaako Apple tuoda sen jo 2015 joulumarkkinoille?) ja on luultavasti valtavasti parempi, useissa eri aspekteissa. Kuten iPad 2 oli alkuperäiseen, nykynäkökulmasta äärimmäisen kolhoon ja vaatimattomaan alkuperäiseen iPadiin nähden. ”Watch 2:ssa” lienee vielä enemmän toimintoja elegantimmassa kokonaisuudessa. Sovelluksiakin on sitten jo enemmän. Apple on hyvä kehittämään kategorioitaan iteratiivisesti yli vuosien.
Mutta monet teistä Mobiili.fin lukijoista olette edelläkävijöitä, ”early adoptereita”, ja veikkaisin, että moni tulee ostamaan Apple Watchin ensi vuonna. Ja toistaiseksi nähdyn perusteella tuolloin alkuvuodesta saatte toistaiseksi parhaimman älykellon, mitä rahalla saa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »