Monet älylaitevalmistajat ovat jo jonkin aikaa kehitelleet taipuisia näyttöjä mobiililaitteisiinsa, mutta todellista rullattavaa tai taiteltavaa näyttöä ei vielä ole tuotannossa nähty, sillä sellaisen valmistamisessa on eräs suuri haaste. MIT Technology Review kertoo yhdysvaltalaisesta Kateeva-nimisestä startup-yrityksestä, jonka tarkoituksena on tämän vuoden loppuun mennessä päästä toimittamaan laitteita, joiden turvin taipuisia näyttöjä voitaisiin vihdoin nähdä myytävissä laitteissa.
Tapuisien näyttöjen ongelma on OLED-näytöissä käytettävä orgaanisia yhdisteitä sisältävä kalvomateriaali, joka tuhoutuu, mikäli se joutuu kosketuksiin hapen tai vesihöyryn kanssa. Jo muutama kalvolle vuotanut happimolekyyli voi tuhota OLED-näytön. Niinpä valmistajien ongelmana on saada näytöt tiivistettyä niin, ettei kalvolle pääse happea tai kosteutta, ja tämä tiivistysongelma on estänyt taipuisien näyttöjen tuomisen myyntiin asti.
Esimerkiksi Samsung esitteli jo viime vuoden alussa messuilla taipuisaa näyttöä, mutta juuri samainen tiivistysongelma on estänyt tekemästä myyntiin soveltuvia laitteita. Kaarevat tai mutkalle taitetut näytöt on tähän asti jouduttu istuttamaan tukeviin kehyksiin, jotka estävät sen rullaamisen tai taittelun. Tähän on nyt tulossa kuitenkin apua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kateeva on kehittänyt tavan, jolla OLED-näytön kalvolle saadaan ruiskutettua suojaava kerros huomattavasti nykyisiä menetelmiä nopeammin. Tämän luvataan puolittavan näyttöjen valmistuskustannukset, ja uusi järjestelmä voidaan helposti lisätä myös jo olemassa oleville tuotantolinjoille.
Toinen haaste taipuville näytöille on ollut kosketusteknologia. Kosketusnäytöissä nykyisin käytettävä indiumtinaoksidi-, eli ITO-kalvo ei kestä taivuttamista, vaan murtuu herkästi. Helsinkiläinen Canatu on kuitenkin kehittänyt ITO-kalvon korvaajaksi nanonupuksi kutsutun hiilirakenteen, CNB-kalvon, joka kestää taivuttelua. Canatu pystytti viime vuonna tehtaan valmistamaan uutta kalvoa, ja tähän mennessä sitä on toimitettu jo 30 asiakkaalle prototyyppikäyttöön.
Saattaa siis olla, että jo ensi vuonna alkaa näkyä oikeasti taipuvilla näytöillä varustettuja laitteita, ja mikä positiivisinta, mukana on myös ehtaa suomalaisosaamista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »