Mobiilimaailmassa on ollut aikamoinen mylläkkä viime vuosien aikana. Huipulla on muutamia valmistajia, jotka tunkevat markkinoille koko ajan parempaa ja hienompaa puhelinta. Julkistussyklin mukaan puhelin pitäisi vaihtaa lähes joka vuosi, miksi?
Hiljattain kaveriporukassa tuli puheeksi, millä tavalla puhelimet ovat oikeasti muuttuneet – ja miten ne ovat muuttaneet meitä. Vaikka itse olen vasta lähellä pariakymmentä ikävuotta, olen hyvin nähnyt murroksen, kun älypuhelimet valtasivat maailman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muistan vielä ensimmäisen puhelimeni: Nokia 1100, maailman myydyin puhelin. Sehän oli vielä sitä aikaa, kun puhelimilla pääasiassa soitettiin ja läheteltiin tekstiviestejä. Toki hienoja ominaisuuksia oli myös muun muassa pelit sekä soittoääniä ”sävellettiin” ja sen jälkeen vertailtiin kavereiden kanssa, kenellä oli paras kappale. Sillon ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia, toimiko mobiilidata tai oliko akku loppumassa seuraavan kahden tunnin aikana, koska akkua tarvitsi ladata kerran parissa viikossa. Tietenkin myös kun puhelin ostettiin, niin se sitten kesti käyttöä vähintään sen viisi vuotta. Nykyäänhän asiat ovat täysin toisella tavalla.
Koulussakin sännättiin mahdollisimman nopeasti välitunneilla rakennuksesta ulos pelailemaan erilaisia pallopelejä kuten kori- ja jalkapalloa. Sitten tulivat älypuhelimet. Ensimmäisenä vain muutamalla tutulla oli älypuhelin ja kaikki olivat tietenkin kateellisia heille. He esittelivät hienoja ominaisuuksia ja kaikkea muuta.
Älypuhelimien tultua rupesi myös puhelinmerkit muuttumaan. Kun aikaisemmin lähes kaikilla oli ollut nokialainen, oli yhtäkkiä Samsungia, HTC:tä ja Applea.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun älypuhelimet rupesivat yleistymään, ei koulussa talvisin enää huvittanutkaan lähteä ulos kylmään potkimaan palloa, vaan jäätiin mieluummin sisälle pelailemaan erilaisia kännykkäpelejä. Tietenkin tuntuu mukavammalta istua sisällä lämpimässä kuin ulkona kylmässä.
Samalla kun älypuhelimet yleistyivät, rupesivat ongelmat akkujen kanssa. Akku ei kestänytkään enää pitkään. Puhelinta täytyi ladata päivittäin – jopa päivän aikana. Samalla sosiaalinen media säntäsi paikalle ja puhelimet olivatkin sitten kourassa entistä enemmän. Laitettiin kuvia Facebookkiin ja kaikkea sellaista. Juteltiin erilaisissa palveluissa ja sitä rataa. Enää ei puhuttukaan niin paljoa vaan näpellettiin puhelimia ringissä. Niin sanottu sosiaalinen media on tavallaan hieman muuttanut meitä vähemmän sosiaalisiksi.
Nykyään myös ulkomailla on ”Free WIFI” -kylttejä joka paikassa ja tuntuu siltä, että aina pitäisi saada internet käyttöön ja saada lärättyä uusimmat tiedot Facebookista ja uutispalveluista.
Tiedonkeruukin on muuttunut huomattavasti vuosien varrella. Jos pienempänä joku asia mietitytti, kysyttiin sitä vanhemmilta tai sitten porukan viisaimmalta. Jos kiinnostaisi tietää vaikkapa Microsoftin liikevaihto vuodelta 2008, niin sen löytää melko yksinkertaisesti Googlen kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tietysti älypuhelimet ja älylaitteet ovat helpottaneet todella paljon elämäämme. Enää ei tarvitse muistaa puhelinnumeroita, voi katsoa julkisen liikenteen aikataulut nopeasti, navigaattorit löytyvät sieltä ja niin edelleen – lista voisi jatkua loputtomiin. ”Televisiotakin” katsotaan nykyään todella paljon älylaitteista.
Internet ja älylaitteet ovat myös helpottaneet ja halventaneet yhteyden pitoa ympäri maailmaa. Enää ei tarvitse lähettää kirjettä kaverille, joka on lähtenyt vaihto-oppilaaksi toiselle puolella maapalloa, vaan riittää, että hän on online-tilassa Facebookissa tai Skypessä. Sitten voi soitella ääni- tai videopuheluita tai jutella chatin avulla muuten vain.
Kokonaisuudessaan siis matkapuhelimet, älypuhelimet, tabletit ja internetti ovat helpottanut elämäämme huomattavasti, mutta samalla ne ovat todella addiktoivia asioita. Enää ei ole koskaan tylsää, koska voi kaivaa puhelimen taskusta ja katsoa uusimmat uutiset, pelailla hieman pelejä tai katsoa sarjoja tai elokuvia. Enää harva istuu bussipysäkillä vain odottamassa bussia. Usein ihmisillä on puhelimet kourassa.
Tässä nyt oli hieman mietteitäni mobiilimaailman murroksesta ja miten se on muuttanut meitä ja elämäämme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »